Recept Koláče tlačené
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do nádoby, ve které máme asi 1/5 prohřáté a dvakrát proseté (*kvůli okysličení*) mouky, rozmělníme droždí (*dobré droždí má aromatickou vůni a ovocně rumovou příchuť*), přidáme moučkový cukr (*asi 10 g na 50 g droždí*) a vlažným mlékem (*je vhodnější čerstvé než svařené*) zaděláme volný kvásek. Kvásek trochu posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout, nejlépe při teplotě 30-35° C. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní ingredience, máslo je lepší čerstvé než přepuštěné, sůl a citronovou kůru přidáváme až s posledním zbytkem mléka (*neosolené těsto nemá lesk a není chutné*). Těsto dobře propracujeme, až se v něm začnou tvořit vzduchové bubliny a samo se odlepuje od vařečky (*přesně 500x by se mělo "podebrat" vařečkou, říkávala vždy má skorotchýně*). Propracované těsto necháme vykynout. Dobře vypracované a vykynuté těsto vyválíme a utvoříme 60 kuliček, které klademe na mastné plechy. Po mírném vykynutí vytlačíme do těsta důlky velké jako 10 dkg závaží a koláčky opět necháme vykynout. Pak vytlačíme do těsta důlky 20 dkg závažím. Sáčkem stříkáme do důlků makovou, tvarohovou, ořechovou, ovocnou nebo povidlovou náplň. Okraje potíráme žloutkem. V horké troubě upečené koláče potřeme teplým máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Správně upečené koláče mají mít na povrchu i vespod stejnou barvu. Ihned po vyjmutí z trouby sundáme koláče z plechu, aby se nezapařily a neztratily chřupavost. Makové koláče zdobíme bílými mandlemi, tvarohové hrozinkami a ořechové většími kousky vlašských ořechů. Příprava náplně: 1. *jablkové* Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrolu a pokropíme vodou. Na ohni za stálého míchání dusíme jablka doměkka. Nakonec přidáme hrozinky, kaši osladíme, ochutíme skořicí a zahustíme drobečky. 2. *makové* Do vařícího mléka s cukrem nasypeme mletý mák a společně povaříme. Nabobtnalý mák sejmeme z ohně, přidáme drobečky, citronovou kůru, vanilkový cukr, hrozinky a společně zamícháme. Mák lze chutově zvýraznit čokoládou, rumem nebo trochou skořice. 3. *ořechové* Do vařícího mléka s cukrem nasypeme mleté ořechy a dobře povaříme. Po sejmutí z ohně přidáme drobečky, citronovou kůru, rum, vanilkový cukr a trochu skořice. Před pečením můžeme do této náplně přidat trochu prášku do pečiva. 4. *povidlové* Povidla dobře rozmícháme, ochutíme rumem, citronovou kůrou a skořicí. Jsou-li povidla hustá, rozředíme je převařenou vodou. 5. *tvarohové* Cukr, vejce, tavroh, hrozinky, máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr společně smícháme. Je-li tvaroh hustý, přidáme trochu mléka. Pro lepší chuť můžeme do tvarohu přidat trochu muškátového oříšku. 6. *ze sušeného ovoce* Sušené ovoce vaříme ve vodě, přidáme citronovou kůru, celou skořici, hřebíček, badyán. Uvařené ovoce scedíme a umeleme na masovém strojku. Přidáme povidla, perník, rum a náplň rozředíme vývarem scezeným z ovoce. Čerpáno z Cukrářských specialit (1971).
Recept je z kategorií: Koláče
- 30.07.04 vloženo
- 24646x zobrazeno
Ingredience
- *Rozpis pro 60 ks:*
- 500 g hladké mouky
- 500 g hrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 100 g oleje
- 4 žloutky
- 60 g droždí
- sůl
- citrónová kůra
- mléko
- náplň podle chuti.
- Náplně:
- 1. *Jablková*
- 1,3 kg čerstvých jablek
- 250 g moučkového cukru
- 150 g piškotových drobečků (*strouhaného perníku*)
- 50 g hrozinek
- skořice
- vanilkový cukr.
- 2. *Maková*
- 300 g máku
- 100 g moučkového cukru
- 4,5 dl mléka
- 50 g hrozinek
- 100 g piškotových drobečků (*strouhaného perníku*)
- citronová kůra
- vanilkový cukr.
- 3. *Ořechová*
- 250 g mletých ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 150 g piškotových drobečků (*strouhaného perníku*)
- 4 dl mléka
- citronová kůra
- rum
- vanilkový cukr.
- 4. *Povidlová*
- 950 g povidel
- 3 cl vody
- 2 cl rumu
- citronová kůra
- skořice.
- 5. *Tvarohová*
- 700 g tvarohu
- 180 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 60 g hrozinek
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 20 g másla.
- 6. *Ze sušeného ovoce*
- 300 g sušených hrušek
- 200 g sušených jablek
- 150 g moučkového cukru
- 100 g povidel
- 100 g strouhaného perníku
- citronová kůra
- skořice
- hřebíček
- badyán
- rum
- vanilkový cukr.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku25.10.12 17:22
Zkoušela jsem a jsou dobré....................jen mě mrzí, že zde není
uvedeno přesné množství mléka, takže jsem pak ještě přidávala, když
jsem viděla, že hrozilo že bude těsto husté.................já jsem
dělala těsto v domácí pekárně, takže jsem to měla
jednodušší..................děkuji moc za receptík!
28.9.10 16:36
Pekla jsem je s sebou na hory - dostala jsem velkou pochvalu, děkuji za recept.
Líbí se miDiskuse k receptu Koláče tlačené
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Koláče tlačené
10 příspěvků 28.9.10 16:36
Pekla jsem je s sebou na hory - dostala jsem velkou pochvalu, děkuji za recept.