Recept Koláče tlačené

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláče tlačené

Postup

Do nádoby, ve které máme asi 1/5 prohřáté a dvakrát proseté (*kvůli okysličení*) mouky, rozmělníme droždí (*dobré droždí má aromatickou vůni a ovocně rumovou příchuť*), přidáme moučkový cukr (*asi 10 g na 50 g droždí*) a vlažným mlékem (*je vhodnější čerstvé než svařené*) zaděláme volný kvásek. Kvásek trochu posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout, nejlépe při teplotě 30-35° C. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní ingredience, máslo je lepší čerstvé než přepuštěné, sůl a citronovou kůru přidáváme až s posledním zbytkem mléka (*neosolené těsto nemá lesk a není chutné*). Těsto dobře propracujeme, až se v něm začnou tvořit vzduchové bubliny a samo se odlepuje od vařečky (*přesně 500x by se mělo "podebrat" vařečkou, říkávala vždy má skorotchýně*). Propracované těsto necháme vykynout. Dobře vypracované a vykynuté těsto vyválíme a utvoříme 60 kuliček, které klademe na mastné plechy. Po mírném vykynutí vytlačíme do těsta důlky velké jako 10 dkg závaží a koláčky opět necháme vykynout. Pak vytlačíme do těsta důlky 20 dkg závažím. Sáčkem stříkáme do důlků makovou, tvarohovou, ořechovou, ovocnou nebo povidlovou náplň. Okraje potíráme žloutkem. V horké troubě upečené koláče potřeme teplým máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Správně upečené koláče mají mít na povrchu i vespod stejnou barvu. Ihned po vyjmutí z trouby sundáme koláče z plechu, aby se nezapařily a neztratily chřupavost. Makové koláče zdobíme bílými mandlemi, tvarohové hrozinkami a ořechové většími kousky vlašských ořechů. Příprava náplně: 1. *jablkové* Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrolu a pokropíme vodou. Na ohni za stálého míchání dusíme jablka doměkka. Nakonec přidáme hrozinky, kaši osladíme, ochutíme skořicí a zahustíme drobečky. 2. *makové* Do vařícího mléka s cukrem nasypeme mletý mák a společně povaříme. Nabobtnalý mák sejmeme z ohně, přidáme drobečky, citronovou kůru, vanilkový cukr, hrozinky a společně zamícháme. Mák lze chutově zvýraznit čokoládou, rumem nebo trochou skořice. 3. *ořechové* Do vařícího mléka s cukrem nasypeme mleté ořechy a dobře povaříme. Po sejmutí z ohně přidáme drobečky, citronovou kůru, rum, vanilkový cukr a trochu skořice. Před pečením můžeme do této náplně přidat trochu prášku do pečiva. 4. *povidlové* Povidla dobře rozmícháme, ochutíme rumem, citronovou kůrou a skořicí. Jsou-li povidla hustá, rozředíme je převařenou vodou. 5. *tvarohové* Cukr, vejce, tavroh, hrozinky, máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr společně smícháme. Je-li tvaroh hustý, přidáme trochu mléka. Pro lepší chuť můžeme do tvarohu přidat trochu muškátového oříšku. 6. *ze sušeného ovoce* Sušené ovoce vaříme ve vodě, přidáme citronovou kůru, celou skořici, hřebíček, badyán. Uvařené ovoce scedíme a umeleme na masovém strojku. Přidáme povidla, perník, rum a náplň rozředíme vývarem scezeným z ovoce. Čerpáno z Cukrářských specialit (1971).

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 30.07.04 vloženo
  • 20633x zobrazeno

Ingredience

  • *Rozpis pro 60 ks:*
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g hrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g oleje
  • 4 žloutky
  • 60 g droždí
  • sůl
  • citrónová kůra
  • mléko
  • náplň podle chuti.
  • Náplně:
  • 1. *Jablková*
  • 1,3 kg čerstvých jablek
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g piškotových drobečků (*strouhaného perníku*)
  • 50 g hrozinek
  • skořice
  • vanilkový cukr.
  • 2. *Maková*
  • 300 g máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 4,5 dl mléka
  • 50 g hrozinek
  • 100 g piškotových drobečků (*strouhaného perníku*)
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr.
  • 3. *Ořechová*
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g piškotových drobečků (*strouhaného perníku*)
  • 4 dl mléka
  • citronová kůra
  • rum
  • vanilkový cukr.
  • 4. *Povidlová*
  • 950 g povidel
  • 3 cl vody
  • 2 cl rumu
  • citronová kůra
  • skořice.
  • 5. *Tvarohová*
  • 700 g tvarohu
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g hrozinek
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • 20 g másla.
  • 6. *Ze sušeného ovoce*
  • 300 g sušených hrušek
  • 200 g sušených jablek
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g povidel
  • 100 g strouhaného perníku
  • citronová kůra
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • rum
  • vanilkový cukr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jesterkalackova 25.10.12 17:22

Zkoušela jsem a jsou dobré....................jen mě mrzí, že zde není uvedeno přesné množství mléka, takže jsem pak ještě přidávala, když jsem viděla, že hrozilo že bude těsto husté.................já jsem dělala těsto v domácí pekárně, takže jsem to měla jednodušší..................děkuji moc za receptík! :-))))

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

SandraValterova 28.9.10 16:36

Pekla jsem je s sebou na hory - dostala jsem velkou pochvalu, děkuji za recept.

Diskuse k receptu Koláče tlačené

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Koláče tlačené

SandraValterova
10 příspěvků 28.9.10 16:36

Pekla jsem je s sebou na hory - dostala jsem velkou pochvalu, děkuji za recept.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz