Recept Nekynuté koláče - posvícenské i všední Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nekynuté koláče - posvícenské i všední

Úvod

Koláče jsou jednoduché, i když tomu neodpovídá délka receptu (to ty náplně), rychlé, protože se to nenechává kynout, úsporné a velmi dobré, jako všechno z kuchyně našich babiček.
A všimněte si, že je tam velmi málo cukru.
Pokud budete dělat tvarohovou náplň ze 1/4 kg kostky nebo misky, počítejte s tím, že tím naplníte 2/3 koláčů. Pokud si budete připravovat další náplně, zdvojnásobte množství těsta (a nebojte se, sní se to). Ale většina náplní se dá uložit do mrazáku nebo do špajzu pro pozdější použití, právě kromě toho tvarohu.
(druhé foto je dvojitá dávka od oka, na poslední fotografii jsou ty potřené máslem s rumem)

Postup

Připravíme si k ruce všechny náplně, které budeme potřebovat:

  • švestková povidla (pokud jsou tuhá, můžeme je prohřát s několika lžícemi rumu)
  • hrušková nebo jablečná povidla
  • ořechovou nádivku (do vroucího mléka nasypeme nastrouhané ořechy, část může být jen posekaná, cukr podle chuti, kousíček másla a lžíci rumu, můžeme přidat i špetku skořice, mícháme, až nádivka zhoustne)
  • makovou nádivku ( do vroucího mléka s 2 - 3 hřebíčky a kouskem skořice nasypeme mletý mák, cukr, lžíci rumu, zahustit můžeme strouhaným perníkem)
  • nádivku z řepy (nastrouhanou řepu asi 1/2 hod. dusíme s trochou vody, přidáme mletý mák, skořici a drcený hřebíček)
  • tvarohovou nádivku (tvaroh rozmícháme se žloutkem nebo celým vejcem, můžeme dát jen bílek, který nám zbude při přípravě těsta, přidáme vanilkový cukr, 10 dkg brusinek nebo rozinek, citronovou kůru, je-li tvaroh řídký zahustíme piškotovými drobečky, perníkem, nebo nejlépe trochou prášku na vanilkový pudink)
  • rebarborovou (kolečka oloupané a na jemnější plátky nakrájené rebarbory, předem marinované v nahřáté směsi portského vína s tmavým třtinovým cukrem, můžeme přidat i rozdušený angrešt)
  • marmeládovou - použijeme tu, co máme rádi
  • meruňkovou (půlka malé, tužší meruňky, položená slupkou k těstu, trochu ji přisladíme) atd.


Připravíme si drobenku: do misky nasypeme hrubou mouku a cukr písek v poměru 1:1 a po částech přidáváme studené máslo, žmolíme rychle a studenýma rukama, směs by měla zůstat sypká (pokud jí uděláme víc, uložíme si ji napříště do mrazáku)
Příprava těsta:
Z celkového množství 1/4 litru ohřejeme několik lžic mléka.
Do misky rozdrobíme 42 g droždí (1 kostička), přidáme lžíci cukru, když se droždí rozpustí, přidáme pár lžic mléka (teplého max. 40°C), přisypeme 1–2 pol. lžíce mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme 50 dkg polohrubé mouky (může být i hladká, nebo půl na půl), 1 vanilkový cukr (nemusí být), citrónovou kůru, špetku soli.
Přidáme 20 dkg povoleného sádla a 5 dkg změklého másla, 2 vejce a ještě jeden žloutek (bílek použijeme do tvarohu), kvásek a zbytek mléka.
Rychle zaděláme v hladké, nelepivé, ale vláčné těsto, které vyklopíme na pracovní desku, nožem nakrájíme na kousky, ze kterých rukama rychle uválíme kuličky asi 2,5 – 3 cm velké, které hned klademe na pečící papír na plech (nepodmazáváme, těsto je tučné).
Najdeme si staré závaží nebo víčko od pet lahve, to vždy „namočíme“ do hladké mouky a do kuliček na plechu vytlačíme důlky.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme libovolnou náplní, posypeme drobenkou a hned je vrazíme do trouby a pečeme asi při 180 - 200°C.
Do zlatova upečené koláčky ihned sundaváme z plechu, aby nepřesychaly a pocukrujeme.
Okraje koláčů můžeme potřít rozehřátým máslem s rumem, tyto koláčky můžeme nechat i rozležet.
Koláčky jsou jakoby křehké, lehoučké a když náhodou zbudou, netvrdnou, ale tváří se trochu jako cukroví.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.06.14 vloženo
  • 24356x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 75 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 50 dkg polohrubé mouky (může být hladká, nebo míchaná 1:1)
  • 1/4 l mléka
  • 20 dkg sádla
  • 5 dkg másla
  • 2 celá vejce + žloutek
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být)
  • 1 špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 pol. lžíce cukru do kvásku
  • 2 pol. lžíce polohrubé mouky do kvásku
  • Drobenka:
  • 7 dkg hrubé mouky
  • 7 dkg cukru písek
  • 5 - 7 dkg másla
  • Náplně: dle textu
  • cukr moučka pro větší efekt

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 02.06.14 12:35

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Nekynuté koláče - posvícenské i všední

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ala_V
99 příspěvků 02.06.14 14:16

Je pravdou, že vajíčko používám spíše na dvojctihodné koláčky. Staré razítko kdesi máme, to je fakt dobrá inspirace! Jinak to řeší sklenička a štamprle, dle velikosti, samozřejmě. Ale na ty menší vyzkouším i ten vršek od petky. Díky.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 02.06.14 13:27

@Ala_V
No jasně, Jenofefa! No, tak moc se to neliší! Spíš mi někdo vynadá, že je to stejné!
Vajíčko je v mých rukách ve velkém nebezpečí. A závažím nebo víčkem jsou důlky větší, vejde se tam víc náplně. Také jsem zkoušela kdeco! :lol: Třeba staré kulaté razítko, to bylo báječný, dobře se to drželo, ale kam jsem ho dala, netuším už pár let.

 
Ala_V
99 příspěvků 02.06.14 13:19

Toto je podobné, ale jsou tam jiné poměry http://www.labuznik.cz/…i-kolacky-3/ . Vršek od petky mě pobavil, inu inovace. Odkoukala jsem od tchýně dělat důlky špičkou vajíčka obaleného v kapesníčku a nedám na to dopustit.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 02.06.14 13:07

@Dadooa
Jsem přesvědčená, že to tu někde je, ale najít to nemůžu. Název opravím, díky! :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 02.06.14 13:02

Dybys do nazvu dala to „nekynute“ bylo by to prakticke a odlisilo to tvuj recept od jinych podobnych, ale kynutych.
Ja si ukladam, nekde neco podobnyho taky mam, po babice.

 
Ala_V
99 příspěvků 02.06.14 12:53

Moc pěkné. Určitě vyzkouším přidat hřebíček do makové plnky. Těsta se sádlem bývají vynikající.

 
Lyduska
339 příspěvků 02.06.14 12:41

Ďakujeeem! Nádherný recept.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Chilli con carne Chilli con carne
Cuketové placky Cuketové placky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz