Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tea63 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Krupici smícháme s moukou, práškem do pečiva, cukrem a dření z vanilkového lusku. Vmícháme rozpuštěné máslo. Datle odpeckujeme a nakrájíme nadrobno. Dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. 1/8 l vody přivedeme k varu, vložíme do ní datle a necháme za stálého míchání 5 minut povařit. Přidáme med, citronovou šťávu, skořici a vlašské ořechy, promícháme a odstavíme z ohně. Polovinu moučné směsi vložíme do dortové formy, stlačíme, pokryjeme náplní a navrch rozdrobíme zbytek těsta jako drobenku. Koláč pečeme cca 45 minut na 180 °C. Země původu je Irák. Zdroj: A. Wolterová, Ch. Teubner: Speciality z celého světa
Recept je z kategorií: Koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Koláč z ořechů a datlí - GILACGHI
38 příspěvků 8.5.10 03:18
Díky za tip:) Na to já mám malou trpělivost - vrhám se na buchty i koláče, když jsou ještě teplé
Ale pokusím se! Dík ještě jednou!
5068 příspěvků 2.5.10 18:24
Mischko, mozno ked sa necha odlezat sa prestane drobit. Skus ho prekryt potravinarskou foliou nech nevysycha a trochu navlhne..Dobru chut:)
38 příspěvků 2.5.10 18:15
Použila jsem polohrubou mouku a dětskou krupičku v množství uvedeném v předpise. Koláč je velmi rychle hotový, ale dost se drobí.
V prodejně oříšků a sušeného ovoce DIANA, mají datle i fíky celý rok. http://www.diana-company.cz/
935 příspěvků 25.1.09 03:43
také si myslím, že ta česká hrubá je moc hrubá:-)) Ale nemám s tím žádné zkušenosti a nevím, jakou krupici mají v Libanonu, Iráku apod.:-)) Hrubou používám jen někdy třeba do uzené polévky (moc často nedělám) nebo do rybí štědrovečerní, když nemám jikry…jéje, to už jsem ale o několik měsíců napřed:-))) Hezký den.
Tedy děvčata … Vy ale děláte chutě…
Tea, tu hrubou krupici myslíš, tu českou naši? Ta se mně zdá opravdu moc hrubá. Jen jednou jsem ji použila do bramborových knedlíků a celá rodina se shodla, že už nikdy. Na tuto dobrotu bych přeci jen použila krupici dětskou… a míchala s hrubou moukou, ale je to věc názoru. Třeba jsem moc zaujatá. Co chutná Tobě, nechutná mně a obráceně. Takže toto je jen můj názor. Pěkný den.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Niekto pouziva hrubu (smit), niekto jemnu ( nazyva sa tahyn fercha) niekto miesa dokopy…ja miesam a niekedy pridam muku…podla nalady asi. Minule som robila Maamul s pistaciami, chcela som ho poslat a miesala som jemnu krupicu s trochou muky. Tak som ho robila z radostou a elanom a.., ze cesticko bolo tak krasne a jemnunke, pistacii vela prevela, ze sa to jednoducho nedalo poslat, lebo keby sa tym natriasalo tak sa rozpadne a nebol cas na to aby sa to ulezalo. To je uz asi od veci a len tak pre priklad…pa
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko, prosím, jakou používáš krupici? Já znám jenom dvě, jedna hrubá a jedna dětská, jemná na kašičky.:-)) Tady v tomhle receptu to také není upřesněno, ale možná, že si s tím moc lámu hlavu, že ?
…Já mám takovou chuť to všechno vyzkoušet,
ale na ty datle, fíky( sušené) si asi budu muset počkat do vánoc.:-)) Teď
bohužel nejsou. Zatím papa…Tea
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Teo, urcite je chutny a je jednoduchsi. Si mi pripomenula tymto receptom, ze sa robi aj „Maamul mad-Maamul do pekacika“ na rezy. Jednoducho sa cesto vyvalka, da sa do pekacika, da sa na neho plnka aku chceme a na to sa da cesto.Hrubka cesta tych 0,7 cm a plnka aspon 1 cm. Naznaci sa krajanie a pecie sa rychlo v dobre vyhriatej rure. Krajame na uhladne male kusky. Zda sa mi, ze je tu recept bud od babi alebo z azerbajdzanu.
Aj Maamul som hladala u Babi , bohuzial nenasla aj ked si myslim, ze ho ma napisany, ale pod inym nazvom. Je dobre porovnat a vybrat si co vyhovuje.
Tento iracky nepoznam, ale skusim v dohladnej dobe.Vyzera nadherne a lahodne. Pekny den