Recept Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ze surovin se připraví řidší těsto a přikryté nechá kynout. Po vykynutí se rozválí nebo rozprostře do kulatého tvaru o průměru asi 20-25 cm na tukem potřený plech, od středu se nastříká několika náplněmi a nechá vykynout. Potom se posype máslovou drobenkou, okraj se mírně zvedne, potře rozmíchaným vejcem a koláč se rychleji upeče v předem dobře vyhřáté troubě. Po vychladnutí se nakrájí a pocukruje. *Příprava náplní* Maková: Čerstvý mletý mák (starý nahořklý mák je do náplně nevhodný) se nasype do vařícího mléka s cukrem a povaří. Potom se přidají do máku opláchnuté a spařené rozinky, trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr. Nakonec se mák zahustí piškotovými nebo perníkovými drobečky. *Podle chuti a krajových zvyklostí je možno mimo mletou skořici přidat i trochu tlučeného hřebíčku, jemně nastrouhané mandle nebo jádra lískových oříšků; místo cukru je možno mák osladit medem a zjemnit trochou másla. Příliš hustou náplň můžeme rozředit mlékem nebo cukrovým rozvarem.* Tvarohová: Do dobře rozmíchaného nebo prolisovaného tvarohu se přidá žloutek nebo vejce, cukr, trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr a vše se vymíchá na hladkou hmotu. Nakonec se do náplně přidají opláchnuté, spařené rozinky. *Náplň lze zjemnit kouskem syrového másla, přichutit muškátovým oříškem. Pokud je tvarohová náplň příliš řídká, je možno ji zahustit trochou prosáté hladké mouky.* Ořechová: Drobněji nastrouhaná jádra vlašských ořechů se nasypou do vařícího mléka s cukrem a krátce se povaří. Potom se přidá trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr a náplň se zahustí piškotovými nebo perníkovými drobečky. *Podle chuti je možno přidat i mletou skořici a trochu rumu. Část cukru lze nahradit medem. Příliš hustá náplň se rozředí mlékem nebo cukrovým rozvarem.* Povidlová: Povidla se rozmíchají (příliš hustá se rozředí trochou vařící vody), podle chuti přisladí a ochutí jemně nastrouhanou citronovou kůrou a mletou skořicí, případně rumem. *Příprava drobenky:* Moučkový cukr a mouka se prosijí na vál, přidá se trochu vanilkového cukru a změklé máslo. Směs se promíchá a promne, až se začnou tvořit drobnější hrudky (sypání). Čerpáno z knihy Moučníky a cukroví (1971).

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 06.09.04 vloženo
  • 4607x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 200 g mouky hladké nebo výběrové
  • 10 g droždí
  • 30-50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50-80 g másla
  • 5-10 cl mléka nebo kávové smetany
  • sůl
  • citronová kůra
  • náplně (maková, tvarohová, ořechová, povidlová)
  • 50-100 g máslové drobenky
  • vejce na potření
  • cukr vanilkový.
  • *Náplně: (rozpisy na 500 g):*
  • Maková
  • 200 g máku
  • 2,5 dl mléka
  • 50 g cukru (medu)
  • 20 g rozinek
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 50 g piškotových nebo perníkových drobečků
  • skořice mletá
  • (*tlučený hřebíček, jemně mleté mandle nebo jádra lískových oříšků, trochu másla, cukrový rozvar*);
  • Tvarohová
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 1-2 žloutky nebo 1 vejce
  • 50-100 g moučkového cukru
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 20 g rozinek
  • (*syrové máslo, muškátový oříšek, hladká mouka*);
  • Ořechová
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 2 dl mléka
  • 100 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 100 g piškotových nebo perníkových drobečků
  • (*skořice mletá, trochu rumu, med, cukrový rozvar*);
  • Povidlová
  • 500 g povidel
  • moučkový cukr
  • citronová kůra
  • skořice mletá
  • rum;
  • *Máslová drobenka (předpis pro 250 g):*
  • 70 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 20 g vanilkového cukru;
  • *nebo:*
  • 50 g moučkového cukru
  • 130 g mouky hladké
  • 80 g másla
  • cukr vanilkový.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

Labužník Denda02
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

MLASK!!! a nejlepsi je jeste pre pecenim, doporucuju delat dvojitou davku ;-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

jojo…Dendo…150 g tvarohu, 80 g máku, 50 g cukru, 3 lžíce smetany…mletý mák smíchat s tvarohem, přidat cukr, rozředit smetanou, několikrát promíchat a nechat odležet…A JE TO! :-))

Labužník Denda02
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

…a já bych ještě doplnila neeeejoblíbenější náplň, kterou dělávala moje prababička - „šimlák“. Je to kombinace tvarohové a makové nádivky, mňam ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Houbová smaženice

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz