Recept Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ze surovin se připraví řidší těsto a přikryté nechá kynout. Po vykynutí se rozválí nebo rozprostře do kulatého tvaru o průměru asi 20-25 cm na tukem potřený plech, od středu se nastříká několika náplněmi a nechá vykynout. Potom se posype máslovou drobenkou, okraj se mírně zvedne, potře rozmíchaným vejcem a koláč se rychleji upeče v předem dobře vyhřáté troubě. Po vychladnutí se nakrájí a pocukruje. *Příprava náplní* Maková: Čerstvý mletý mák (starý nahořklý mák je do náplně nevhodný) se nasype do vařícího mléka s cukrem a povaří. Potom se přidají do máku opláchnuté a spařené rozinky, trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr. Nakonec se mák zahustí piškotovými nebo perníkovými drobečky. *Podle chuti a krajových zvyklostí je možno mimo mletou skořici přidat i trochu tlučeného hřebíčku, jemně nastrouhané mandle nebo jádra lískových oříšků; místo cukru je možno mák osladit medem a zjemnit trochou másla. Příliš hustou náplň můžeme rozředit mlékem nebo cukrovým rozvarem.* Tvarohová: Do dobře rozmíchaného nebo prolisovaného tvarohu se přidá žloutek nebo vejce, cukr, trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr a vše se vymíchá na hladkou hmotu. Nakonec se do náplně přidají opláchnuté, spařené rozinky. *Náplň lze zjemnit kouskem syrového másla, přichutit muškátovým oříškem. Pokud je tvarohová náplň příliš řídká, je možno ji zahustit trochou prosáté hladké mouky.* Ořechová: Drobněji nastrouhaná jádra vlašských ořechů se nasypou do vařícího mléka s cukrem a krátce se povaří. Potom se přidá trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr a náplň se zahustí piškotovými nebo perníkovými drobečky. *Podle chuti je možno přidat i mletou skořici a trochu rumu. Část cukru lze nahradit medem. Příliš hustá náplň se rozředí mlékem nebo cukrovým rozvarem.* Povidlová: Povidla se rozmíchají (příliš hustá se rozředí trochou vařící vody), podle chuti přisladí a ochutí jemně nastrouhanou citronovou kůrou a mletou skořicí, případně rumem. *Příprava drobenky:* Moučkový cukr a mouka se prosijí na vál, přidá se trochu vanilkového cukru a změklé máslo. Směs se promíchá a promne, až se začnou tvořit drobnější hrudky (sypání). Čerpáno z knihy Moučníky a cukroví (1971).

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 06.09.04 vloženo
  • 4447x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 200 g mouky hladké nebo výběrové
  • 10 g droždí
  • 30-50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50-80 g másla
  • 5-10 cl mléka nebo kávové smetany
  • sůl
  • citronová kůra
  • náplně (maková, tvarohová, ořechová, povidlová)
  • 50-100 g máslové drobenky
  • vejce na potření
  • cukr vanilkový.
  • *Náplně: (rozpisy na 500 g):*
  • Maková
  • 200 g máku
  • 2,5 dl mléka
  • 50 g cukru (medu)
  • 20 g rozinek
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 50 g piškotových nebo perníkových drobečků
  • skořice mletá
  • (*tlučený hřebíček, jemně mleté mandle nebo jádra lískových oříšků, trochu másla, cukrový rozvar*);
  • Tvarohová
  • 400 g měkkého tvarohu
  • 1-2 žloutky nebo 1 vejce
  • 50-100 g moučkového cukru
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 20 g rozinek
  • (*syrové máslo, muškátový oříšek, hladká mouka*);
  • Ořechová
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 2 dl mléka
  • 100 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 100 g piškotových nebo perníkových drobečků
  • (*skořice mletá, trochu rumu, med, cukrový rozvar*);
  • Povidlová
  • 500 g povidel
  • moučkový cukr
  • citronová kůra
  • skořice mletá
  • rum;
  • *Máslová drobenka (předpis pro 250 g):*
  • 70 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 20 g vanilkového cukru;
  • *nebo:*
  • 50 g moučkového cukru
  • 130 g mouky hladké
  • 80 g másla
  • cukr vanilkový.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Denda02
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

MLASK!!! a nejlepsi je jeste pre pecenim, doporucuju delat dvojitou davku ;-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

jojo…Dendo…150 g tvarohu, 80 g máku, 50 g cukru, 3 lžíce smetany…mletý mák smíchat s tvarohem, přidat cukr, rozředit smetanou, několikrát promíchat a nechat odležet…A JE TO! :-))

Labužník Denda02
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Koláč velký (slavnostní) pro Rosničku

…a já bych ještě doplnila neeeejoblíbenější náplň, kterou dělávala moje prababička - „šimlák“. Je to kombinace tvarohové a makové nádivky, mňam ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Chilli con carne Chilli con carne
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz