Recept Koláč s jablky ze Švédska

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláč s jablky ze Švédska

Postup

Korpus: Smíchat všechny ingredience na hladké těsto. Nechat odpočinout v chladničce asi 1 hodinu. Vyválet těsto a vyplnit s ním koláčovou formu. Vrátit na dalších 15min. do chladničky. Pomocí vidličky propíchat spodek těsta a upéct ho naslepo asi 10-15min. v troubě vyhřáté na 225°C. Oloupat jablka, rozkrojit je napůl, vyjmout semeník a nakrájet půlky jablek na stejné plátky. Smíchat bramborový škrob, cukr a skořici a obalit v tom jablka. Poskládat plátky jablek do kolečka na těsto ve formě a vše péct dalších asi 25min. při 225°C. Podávat zchladlý koláč ozdobený snítkou máty s našlehanou šlehačkou, nebo vanilkovým krémem.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 08.02.04 vloženo
  • 14321x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Korpus:
  • 180 g obyčejné pšeničné mouky
  • 175 g másla
  • 4 lžíce vody, mléka, nebo smetany
  • Nádivka:
  • 5-6 nakyslých pevných jablek
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 lžáčka mleté skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ajta 3.6.06 00:00

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Koláč s jablky ze Švédska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Koláč s jablky ze Švédska

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

Děvčata, jsem ráda, že jste si všechno objasnily a děkuji Vám za to ;o) Esme má pravdu s tím anglickým názvem. Ještě možná dodám, že francouzsky se těsto jmenuje Pate brisée , což je neslazené těsto a slazené se jmenuje Pate brisée sucrée
Těm co koláč vyzkoušely, ajti a evi, nesmírně děkuji za důvěru. Jsem velice ráda, že Vám koláč chutnal!

Všem přeji pěkný večer!

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

Koláč je úžasný. A jednoduchý, babi dík :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska - Ajto,

děkuji za odpověď. Anglicky je to SHORTCRUST PASTRY. Slyšela jsem i výraz Short Pastry. Ten se snad používá v Anglii. Jak vidíš, těsta tvoří další skupinu ve které mám totální galimatyáš.

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

Aita, dekuji, rada to vyzkousim, recept se mi velmi zamlouva:-)

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska. - esme

křehké těsto (asi) :o)

a jak to je v angličtině?

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

…a řekne mi někdo jak se to těsto nazývá česky?

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska. - airan

Babi tady není, ale jistě se nebude zlobit, když ti odpovím za ni…

koláč jsem pekla několikrát a tak vím, že těch 225°C je určeno pro klasické trouby… pokud máš horkovzdušnou, nastav si ji na 200°C… těsto se nesmí spálit - zhořklo by, takže hlídej zlatavou barvu… ona každá trouba peče jinak, takže uvedené časy ber spíš orientačně…

stejně tak při přípravě si dej pozor, abys těsto nezpracovávala příliš dlouho rukama - máslo by změklo a nasáklo do mouky a koláč by byl tvrdý (ostatně to je obecná zá:,–(a při přípravě jakéhokoliv křehkého těsta)
nelekej se poměrné lepivosti, po hodince v lednici se těsto dá v pohodě vyválet (já to dělám mezi dvěmi mikrotenovými fóliemi)… a zase: rychle vyválet a dát opět do lednice vychladit…

Přeji hezký den :o)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

Myslím, že jde o to, aby cukr na jablkách zkaramelizoval, takže asi schválně na 225 - i když bych dala asi napoprvé pekelný pozor a od trouby bych se nehnula… :-)

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

Babi, opravdu na 225°C ??? Zda se mi to moc, mam strach, ze se mi to spali na uhel. Mas na mysli horkovzdusnou? Vis, ja jsem z tech co rychle chapou ale dele se jim musi vysvetlovat:-)))))))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska - Aha,

tak pro tohle těsto znám jen anglický výraz. Jak se to řekne česky?

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska.

Tak tenhle koláček, ten je jedna velká radost, neskutečné těsto, jemné, máslové, voňavé. A každý kousek jablíčka je zážitek přímo nedělní :o)

Všem přeji hezký den

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Koláč s jablky ze Švédska
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz