Recept Koláč pro Jarušku
sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Do prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva uděláme důlek, do kterého dáme cukr, vejce a vločky nastrouhaného másla. Vypracujeme těsto a necháme nejméně 30 minut v chladu. Oloupaná jablíčka s vykrojenými jadřinci naplníme rozinkami, které byly namočeny v rumu. Z mléka , šlehačky pudinku a vanilkového cukru uvaříme krém. Těsto vyválíme na placku, dortovou formu o průměru asi 30cm, může být i remoska, vymažeme tukem a vyložíme těstem. Vyšší okraje přitiskneme ke stěně formy a dno těstové formy vyplníme jablíčky. Pak zalijeme krémem a v předehřáté troubě pečeme asi 75 minut. Koláč necháme 1 den ve formě. Pak teprve krájíme.
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky
- 08.01.08 vloženo
- 4388x zobrazeno
Ingredience
- 250g hladké mouky
- 220g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 150g másla
- 50g rozinek namočených v rumu
- 12 kyselých jablíček
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 500ml smetany ke šlehání
- 250ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- tuk na vymazání formy
Doporučená příloha
šlehačka a dobrá káva
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Koláč pro Jarušku
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Koláč pro Jarušku
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Libuško, děkuji za zveřejnění receptu, zaujal mě už po prvním přečtení, plánovala jsem zrovna něco sladkého pro návštěvu, která má ráda tenké těstíčko a hodně krému.
I když já jsem recept - kvůli velikosti dortové formy - de facto připravila podle Lydie. Takže děkuji oběma za opravdovou lahůdku. M.
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Lvice, dotazů můžeš mít kolik chceš. Takže máš pravdu, ten krém není tak tuhý jako klasický pudink, ale je jen o malinko řidší. Jak se říká, ten koláč to unese. Měj se hezky.
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Mohu mít dotaz? Je to opravdu vyzkoušené přesně takhle? Jednou jsem dělala podobné řezy - listové těsto,jablíčka, uvařený pudink,listové těsto,upéct - a neztuhlo to ani za 3 dny. A tady se do pudinku nedává jen obvyklá polovina litru mléka, ale smetana a ještě mléko. Za případnou odpověď děkuji.
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Mikinko, jo to naozaj prefíkaný nápad s tím listovým těstem. A pak, že bez práce nejsou koláče.Určitě tuto variantu co nejdříve vyzkouším. Díky. Zdraví Libuše.
15 příspěvků 25.1.09 03:43
A čo keby som namiesto cesta, ktoré je uvedené v recepte, použila lístkové cesto? - samozrejme kupované, chladené, už rozvaľkané, len šup s ním do formy… a na to tie jabĺčka a krém… Ach tá moja lenivosť… poraďte ďakujem
491 příspěvků 25.1.09 03:43
No, vidíš Lydie, stane se. Věř mi , že jsem si ověřovala , zda již není podobný koláč v rejstříku Labužníka, ale nenašla jsem jej. Máš pravdu, jsou si dosti podobné, byť nějaké rozdílnosti by se našly.Měj se hezky. Zdraví Libuše.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
a tady odpočívá v pokoji, už přes rok skoro stejný koláč.
98 příspěvků 25.1.09 03:43
U nás oblíbený moučník, ale na rozdíl od Libuše ho servíruju klidně i teplý. A protože jsem líná, tak jablka nakrájím na tenké měsíčky, poukládám a rozinkama jen posypu. Krém někdy vylepším žloutkama a rumem. Koláč je nejenom velice chutný, ale i vydatný a tak ho v té „teplé verzi“ připravuji spíše v zimě.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
To vypadá na pěknou lahůdku… Ukládám na časy, až zase budu péct - po vánocích jsme přeslazení
Libuško, díky. Tvoje koláče jsou bezva. B.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Libuško, děkuji. Stejně jsem Tvůj příspěvek musela číst dvakrát, abych pochopila.
Mám dlouhé vedení.
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Marianne, s tím krémem máš pravdu, dělám ho tak jak píšeš. Máš výhodu v tom že vlastníš udělátko na odstraňování jádřinců, alespoň si ho můžeš vyzkoušet. Já ty dírky do jablíček dělám nožíkem, se kterým chodím na houby, má takovou úzkou dlouhou čepelku. Mnoho zdaru v Tvém kulinářském snažení Ti přeje Libuše.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Koláč se mi taky líbí, jak se přesně dělá ten krém, jen všechno smíchat - tj. mléko, šlehačku, pudink. prášek a cukr- a uvařit do zhoustnutí nebo je to jinak?
Já osobně mám doma takový speciální nástroj na odstraňování jadřinců, vypadá jako škrabka na brambory, ale na konci má ostrý ozubený váleček, kterým se jablko „propíchne“ směrem od stopky dolů a jadřinec je tak oddělen ve tvaru válce. Takže já bych naplnila takto vzniklou dutinu namočenými rozinkami. Díky, zajímavý receptík. M.
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Sylvinko, jablíčka si narovnám na kuchyňské prkénko a za pomoci malé kávové lžičky plním otvory po jádřincích rozinkami . Potom jablíčka podebírám nožem se širokou čepelí a dávám je na těsto v dortové formě. Sylvinko, určitě si poradíš,. Mnoho zdaru při pečení oblíbeného moučníku mé dcery Ti přeje Libuše
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
No jo, ale jak naplním ty jablka rozinkami? Prosím.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
To ani nečtu, ale rovnou ukládám. Jak jde to od Libušky…