Recept Koláč hokaidó

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláč hokaidó

Úvod

Albert vydává magazín pro zákazníky, kde je jeden recept vedle druhého a jedna fotka lepší, než druhá. V říjnovém čísle je recept na čokoládovo – ořechový dort. Z tohoto receptu jsem si vypůjčila těsto. Místo zakysané smetany jsem použila řecký jogurt, místo bílého řepného cukru, cukr třtinový a obohatila jeho chuť použitím hořké čokolády - s chilli, prosím pěkně! Zbytek je moje noční kreace.
Váhala jsem, jestli použít místo tvarohu Mascarpone, ale malinko „kyselejší“ tvaroh se mi nakonec jevil jako lepší řešení.

Postup

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s obsahem chilli a necháme prochladnout.
V míse smícháme 25 dkg mouky, cukr a kakao a bystře přistrouháme máslo. Z uvedených surovin rychle zpracujeme něco podobného žmolence, pak přidáme vejce, lžíci jogurtu a vychladlou rozpuštěnou čokoládu.
Je-li to nutné, přidáme trochu mouky. Rychle zpracujeme v těsto, které necháme, zabalené ve fólii, odpočinout asi půl hodiny v ledničce.
Mezitím oloupeme dýni, vydlabeme z ní semínka a pokrájíme ji na kostky.
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme dýni a chvíli dusíme, pak přisypeme cukr a krátce „karamelizujeme“. Přilijeme Amaretto a necháme jej částečně odvařit, částečně vsáknout do dýně. Náplň odložíme, aby trochu zchladla.
Koláčovou formu na bocích potřeme máslem, dno vyložíme kruhem pečícího papíru. Těsto buď vyválíme do kruhu mimo formu a poté do formy přeneseme (přesahující okraje ořízneme), nebo jej vymačkáme rovnou do formy.
Těsto propícháme vidličkou. Na těsto položíme další, větší kruh pečícího papíru, na který vysypeme např. fazole.
Formu vložíme do trouby rozehřáté asi na 180°C a pečeme 15, max. 20 minut, až je těsto „suché“.
Tvaroh, zbylý jogurt, vejce, šlehačku a vanilkový cukr vyšleháme do hladkého krému. Množství šlehačky závisí na tvarohu a velikosti vejce. Kdo rád sladké, přidá si moučkový cukr.
Z upečeného těsta sejmeme pečící papír s fazolemi (vyhodíme), těsto naplníme dýňovou náplní (můžeme podmazat tenkou vrstvou nějaké velmi pikantní nakyslé marmelády (neudělala jsem to). Dýni překryjeme tvarohovou vrstvou a posypeme plátky mandlí.
Vložíme do trouby, trochu snížíme původní teplotu a pečeme asi 20 minut, až je tvarohová vrstva pevná a plátky mandlí růžové.
Vychladlý moučník ozdobíme kopečkem šlehačky a můžeme pokapat Amarettem.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 26.10.13 vloženo
  • 4677x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hod.

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • To tmavé dole:
  • 25 – 30 dkg hladké mouky
  • 2 pol. lžíce dobrého tmavého kakaa
  • 5 dkg tmavého třtinového cukru
  • 10 dkg velmi studeného másla
  • 1 pol. lžíce řeckého jogurtu
  • 1 vejce
  • 5 dkg rozpuštěné hořké čokolády s chilli
  • Sluníčkový střed:
  • 1 dýně hokaidó o váze asi 1 kg
  • 2 pol. lžíce tmavého třtinového cukru
  • 2 pol. lžíce másla
  • 1 dl Amaretta
  • Bílý kabátek:
  • 2 jemné tučné tvarohy (á ¼ kg)
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 kelímek řeckého jogurtu (po odebrání 1 pol. lžíce do těsta)
  • 1 dl šlehačky
  • 1 vejce
  • 5 – 10 dkg plátků mandlí
  • (cukr moučka pro příp. doslazení)
  • Bílá čepička na parádu:
  • 1 kelímek 40% šlehačky

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 26.10.13 10:53

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Koláč hokaidó

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2228 příspěvků 26.10.13 14:49

Loni jsem dýně rozdávala a letos jsem byla ráda, že aspoň cukety ustály to počasí, co bylo.
To je dobře, že jsou k sehnání, nejsem zvyklá sledovat nabídky prodejců zeleniny, jsme jindy soběstační, takže ještě jsem nestihla zjistit, jak je to letos s dýněmi na trhu.
Snad budou mít i v sousedním městečku, když ne, musím vydržet až se dostanu do Plzně.
Tenhle koláč na mě působí jako magnet, chodím sem nad ním slintat od chvíle, co jsem na něj v poledne narazila :)

 
Dadooa
268 příspěvků 26.10.13 13:35

Dyne jsou ted vsude. Jak na trzich, tak v marketech. Videla jsem vcera v Kauflandu, lidlu i malych zeleninach. sezenes v poho :mavam:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 26.10.13 12:46

Tak tohle hned ukládám, sice dýně letos nepřežily ty deště, ale příští rok (doufám) budou a na tenhle koláč už se moc těším :potlesk:
Nebo, dá-li štěstěna, seženu nějakou dýničku na trhu, pokud se tam dostanu… :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz