Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Buď mě šálí zrak, nebo tu tento ultraspolehlivý recept není. Lze péci na poslední chvíli.
Nejprve si vše spočítáme a navážíme. Kokos smícháme se strouhankou, usnadníme si práci. Na kamna dáme hrnec o takovém průměru, aby na něm mísa s našlehanými bílky pěkně seděla. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Ve velké míse ušleháme bílky, nejlépe rukou elektrickou. Mísu s bílkovým sněhem položíme na hrnec s vroucí vodou (mísa se nesmí dotýkat hladiny vody) a šleháme za postupného přisypávání cukru dále, dokud nejsou bílky teplé (vstrčíme prst a zdají-li se nám teplejší, než naše pokožka, je to ono). Poté pomalu přisypáváme kokos smíchaný se strouhankou, vmícháváme již ručně metlou. Směs sejmeme ze zdroje tepla. Lžící odebíráme kusy hmoty, které vytvarujeme do koule mokrýma rukama (nechávám si tenoučkým proudem stále téci vodu). Koule pokládáme na plech vyložený pečícím papírem dva, až tři cm od sebe. Pečeme v troubě teplé asi 150 - 180 °C dorůžova.
káva, čaj
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.12.17 19:26
Konečně kokosky, jaké jsem hledala - tyhle nosila kamarádka do školy a
tehdy mě samozřejmě ani nenapadlo si říct o recept…
Tak ho konečně mám
Díky…
(Foto v komentáři.)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kokosky nad jiné spolehlivé
Konečně kokosky, jaké jsem hledala - tyhle nosila kamarádka do školy a tehdy mě samozřejmě ani nenapadlo si říct o recept…


Tak ho konečně mám
Díky…
Casino, matlá se to statečně, strouhanka, nestrouhanka. Od toho je tam ta čůrkem puštěná voda! A mokrýma rukama se to dá krásně tvarovat, jinak by se to lepilo. Také hezké Vánoce!
Protože strouhanka to podrží a neroztečou se, kokosky jsou měkké a jakoby nadýchnuté.

Brzo pečené trochu ztuhnou, ale vzápětí se rozleží. Jsou opravdu moc dobré. Také se používají na známý zákusek (linecké těsto jako základna, meruňková marmeláda, někdo stříká i máslový krém a na tom přilepená kokoska.
@jolana
To je recept snad z první republiky, tuším, že se dostal i do norem a pekli podle toho cukráři. Hezké Vánoce!
V rcp stojí psáno: „Kokos smícháme se strouhankou, usnadníme si práci.“

Asi se to bude míň „matlat“
5068 příspěvků 23.12.13 16:11
..redi?!..on sa so struhankou zmiesa

PS:babo, m to je stray recept, veru tak sa davno robili pokial ma pamat neklame..a aj ja ich urobim presne takto..decka kokosky miluju..
Z jakého důvodu se kokos ředí strouhankou?