Recept Kokosky nad jiné spolehlivé

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kokosky nad jiné spolehlivé

Úvod

Buď mě šálí zrak, nebo tu tento ultraspolehlivý recept není. Lze péci na poslední chvíli.

Postup

Nejprve si vše spočítáme a navážíme. Kokos smícháme se strouhankou, usnadníme si práci.
Na kamna dáme hrnec o takovém průměru, aby na něm mísa s našlehanými bílky pěkně seděla. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu.
Ve velké míse ušleháme bílky, nejlépe rukou elektrickou.
Mísu s bílkovým sněhem položíme na hrnec s vroucí vodou (mísa se nesmí dotýkat hladiny vody) a šleháme za postupného přisypávání cukru dále, dokud nejsou bílky teplé (vstrčíme prst a zdají-li se nám teplejší, než naše pokožka, je to ono).
Poté pomalu přisypáváme kokos smíchaný se strouhankou, vmícháváme již ručně metlou.
Směs sejmeme ze zdroje tepla. Lžící odebíráme kusy hmoty, které vytvarujeme do koule mokrýma rukama (nechávám si tenoučkým proudem stále téci vodu). Koule pokládáme na plech vyložený pečícím papírem dva, až tři cm od sebe.
Pečeme v troubě teplé asi 150 - 180 °C dorůžova.

Nahlásit recept

  • 23.12.13 vloženo
  • 3624x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • Na 1 bílek:
  • 6 dkg cukru moučka
  • 3 dkg kokosu strouhaného
  • 1,5 dkg strouhanky

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.12.17 19:26

Konečně kokosky, jaké jsem hledala - tyhle nosila kamarádka do školy a tehdy mě samozřejmě ani nenapadlo si říct o recept…
Tak ho konečně mám :D ;)
Díky…
(Foto v komentáři.)

Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.12.13 02:47

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Kokosky nad jiné spolehlivé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2228 příspěvků 16.12.17 19:28

Konečně kokosky, jaké jsem hledala - tyhle nosila kamarádka do školy a tehdy mě samozřejmě ani nenapadlo si říct o recept…
Tak ho konečně mám :D ;)
Díky… :kytka:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 23.12.13 17:31

Casino, matlá se to statečně, strouhanka, nestrouhanka. Od toho je tam ta čůrkem puštěná voda! A mokrýma rukama se to dá krásně tvarovat, jinak by se to lepilo. Také hezké Vánoce! :mavam:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 23.12.13 17:29

Protože strouhanka to podrží a neroztečou se, kokosky jsou měkké a jakoby nadýchnuté.
Brzo pečené trochu ztuhnou, ale vzápětí se rozleží. Jsou opravdu moc dobré. Také se používají na známý zákusek (linecké těsto jako základna, meruňková marmeláda, někdo stříká i máslový krém a na tom přilepená kokoska. :mavam:
@jolana
To je recept snad z první republiky, tuším, že se dostal i do norem a pekli podle toho cukráři. Hezké Vánoce! :mavam:

 
casino
4478 příspěvků 23.12.13 17:20
Já vám rozumím...

V rcp stojí psáno: „Kokos smícháme se strouhankou, usnadníme si práci.“
Asi se to bude míň „matlat“ :) :nevim:

 
jolana
5065 příspěvků 23.12.13 16:11

..redi?!..on sa so struhankou zmiesa
PS:babo, m to je stray recept, veru tak sa davno robili pokial ma pamat neklame..a aj ja ich urobim presne takto..decka kokosky miluju.. :kytka: :mavam:

 
M.Suskova
206 příspěvků 23.12.13 12:31

Z jakého důvodu se kokos ředí strouhankou?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz