Recept Kohout na víně - Coq au vin

(Hodnoceno 2x) Louis Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kohout na víně - Coq au vin

Úvod

Jeden ze starých klasických receptů francouzské gastronomie. Variace nelze asi spočítat a navíc existuje alsaská variace s bílým vínem, či franc-comtoise žlutá. I velci šéfové se však nyní postupně začínají vracet ke kolébce!

Postup

Kohouta pečlivě očistěte, opalte, omyjte a naporcujte. Připravte marinádu z vína, mrkve, cibule, bouquet garni, pepře a soli. Vložte do ni kousky kohouta a nechte marinovat po celou noc. Druhý den výjměte kousky kohouta, osušte a v litinovém kastrolu osmažte na oleji. Mezitím přefiltrujte marinádu a přidejte vyjmutou zeleninu do kastrolu s kousky kohouta, restujte cca 5 minut. Posypte moukou, chvíli restujte za občasného mícháni. Podlejte cognacem a flambujte. Přidejte přefiltrovanou marinádu, telecí fond a vařte. Mezitím na plátky nakrájete očistěné žampióny a na kostičky slaninu. Na pánvi osmažte slaninu, přidejte žampióny, osolte, opepřete a restujte. Před koncem pomalého varu který trvá cca 2,5 hodiny přidáme směs žampiónu, slaniny a cca 5 minut ještě vaříme. Podle chuti dosolíme či dopepříme, ozdobíme petržilkou a podáváme. Většinou se podává ve stejné nádobě ve které se kohout připravoval. Doporučuji vřele Bourgogne AOC. Pro znalce Chambertin 2005, nebo Vosne-Romanée ročník 2003

Recept je z kategorií: Kohout

Nahlásit recept

  • 02.04.10 vloženo
  • 44195x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kohouta cca 2 kg
  • 1 láhev čeveného suchého vína
  • 250 gr žampiónů
  • 250 gr slaniny
  • 200 gr cibule
  • 200 gr mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 5 cl cognacu
  • 4 PL oleje
  • 1 PL hladké mouky
  • 1 menší bouquet garni
  • 4 dl telecí fond
  • několik snítek petržele
  • sůl
  • pepř.
  • Na přípravu kohouta používám víno ze stéjné oblasti jako to, které pak bude doprovázet hotové jídlo!
  • Stran drůbeže, patrioti prohlašuji, že jsou nejlepší z Bresse, nádherná buclatá, krmená kukuřici. Bydlel jsem však nějakou dobu ve Versailles odkud nebylo daleko do městečka Gatineau en Yvelines vyhlášenou znalci na drůbež a akaciátový med. Drůbeže vychrtlá na dlouhých modrých nohách, měla daleko k těm z Bresse. Koupil jsem to spíše pro kuriozitu, připravil a neprohloupil. Stále mám tu chuť na jazyku.

Doporučená příloha

  • Brambory s petržilkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 25.5.11 22:19

Výborné. Frantíci prostě umí.

Odkaz na uvaření

karda 24.5.11 06:36

Přikládám fotku thajského teracotového kotlíku s kohoutkem

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Kohout na víně - Coq au vin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kohout na víně - Coq au vin

hippolyta
395 příspěvků 15.9.13 12:49

Jolanko, upresnila bych, ze telecí fond je dlouze vareny bujon z pecenych telecích kostí, nadsenci nebo blazni redukuji 4 litry vyvaru az na litr jeden. Trva to hodiny, ale stoji to za to. A bouquet garni se sklada predevsim z tymianu, hodne tymianu, doplneneho o par snitek petrzelky a vetvicku vavrinu. Vsechno suroviny bezne k dostani. Misto konaku se da pouzit ovocna palenka (asi ne slivovice) nebo brandy ci calvados. Taky nic, co by jeden nesehnal.

Recept je klasicky, pekne napsany, myslim, ze pokud se ho bude labuznik-kuchar drzet, nemuze se mu jidlo nepovest. Ja jen davam slaninu rovnou pri opekani na zacatku procesu.

jolana
5068 příspěvků 14.9.13 23:36

Tady..
http://www.labuznik.cz/…mesi-koreni/ ,,teleci fond je telaci vyvar a cognac je konak predsa..

PS: netreba tak zhurta na pana Luisa,,na Lab. je vse, staci zadat do vyhladavaca alebo sa opytat.. :mavam:

Dadooa
268 příspěvků 14.9.13 23:08

@Minjaver lepsi bude vyzkouset recept v teto verzi tady
Luise nech tam, kde je jeho misto.

Frantiska
927 příspěvků 14.9.13 22:13

@Minjaver pokud mne pamet neklame, tak Luis stejne nezil/nezije v CR :)

Minjaver
1 příspěvek 14.9.13 20:04
kohout na víně

Pane Louis, prosím, sestupte z výšin až na zem kde bydlí i lidé kteří by rádi vyzkoušeli tento recept, ale napsat ingredience v českých názvech nebo alespoň
napsat význam slov bouquet garni, telecí fond, Cognacu. Vím že to nebude ono když se dají nějaké jiné podobné ingredience, ale i tak bych ráda věděla v českých podmínkách čím se tyto popsané ingredience nahradit. Prosím o radu značky vína. A druh drůbeže v naších podmínkách. Mína

tuso
99 příspěvků 25.5.11 22:19

Výborné. Frantíci prostě umí.

tuso
99 příspěvků 25.5.11 22:19

Jo. Bylo to fajné. Udělal jsem to bez telecího fondu, protože jsem neměl čas ho udělat a lepší nic než instantní bujón.

tuso
99 příspěvků 24.5.11 23:25

Dnes jsem sehnal kohouta. Už je naložený. Nemůžu se ani dočkat. Zítra poreferuju. :-)

svato
1446 příspěvků 24.5.11 16:34

Recept je naozaj výborný, naposledy som robila minulý týždeň, ale priznám sa, že len z kuraťa, kohúta som nevidela ani na trhu.

sveva
751 příspěvků 24.5.11 15:13

Osobně bych se moc přimlouvala za tento recept od Louise. Coq au vin je kohout na víně a Louis jako jediný použil kohouta včetně pěkného upřesnění o nejvhodnějším plemeni. Prošla jsem si moje oblíbené a ověřené francouzské zdroje a klasická příprava tohoto slavného receptu je co do ingrediencí a postupu téměř identická.
Všechny ostatní recepty, když půjdeme do důsledků a pokud jsou označovány za francouzské, by se měly nazývat Poulet ou vin – kuře na víně. Dívala jsem se i na diskuzi pod receptem od Rybky, ta rajčata v ingrediencích jsou opravdu hodně originální.
Zdravím.

sveva
751 příspěvků 24.5.11 15:13

karda - opravdu důsledné odzkoušení receptu včetně kohouta. :palec:

karda
72 příspěvků 24.5.11 06:36

Přikládám fotku thajského teracotového kotlíku s kohoutkem

karda
72 příspěvků 19.2.11 19:20

Kohouta jsem zakoupil na farmářských trzích, krásně žluťounkého a udělal dle tohoto receptu. Opravdu vynikající a zařazeno do rodinného stravování :)).
Super!
:potlesk:

ester
288 příspěvků 7.4.10 16:56
Re: Kohout na víně - Coq au vin

Louisi,
mýdlo někdy bývá na nic.............nebo spíš.....nestačí :-)

Louis
129 příspěvků 7.4.10 15:52
Re: Kohout na víně - Coq au vin

E.s.t.e.r.

mám dobré mazlavé mýdlo.........! .-)))

ester
288 příspěvků 4.4.10 17:50
Re: Kohout na víně - Coq au vin

Louisi,
ono nás asi bude víc,co hledá schody dolů.....................:-)

Louis
129 příspěvků 4.4.10 17:30
Re: Kohout na víně - Coq au vin

Esmeralda - 03.04.2010 00:19

Co můžeš chtít po aboriginci, který dosud nesestoupil na zem?

Louis
129 příspěvků 3.4.10 23:14
Re: Kohout na víně - Coq au vin

Gabinko,

děkuji! Přečetl jsem si všechny uvedené recepty na LAB a proto rozhodl uvést tento starý klasický autentický. Až na naprosto malé diference největší grands
chef jej praktikují.

Louis
129 příspěvků 3.4.10 22:55
Re: Kohout na víně - Coq au vin

Esmeraldo,

Napsal jsem naprosto zřetelně, že se jedná o starý klasický recept! Porovnej a pak kritizuj!

gabi
551 příspěvků 3.4.10 16:46
Re: Kohout na víně - Coq au vin

kazdy z receptov je iny…a tento je podla mna najlepsi

esmeralda
4812 příspěvků 3.4.10 07:19
Re: Kohout na víně - Coq au vin

Možná by stálo za to naučit se používat vyhledávač .

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz