Recept Kočičák - placky s uzeným a se zelím

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kočičák - placky s uzeným a se zelím

Postup

Bůček uvaříme doměkka. Ky­sané zelí (domácí nebo z pytlí­ku) zalijeme vodou a vaříme zhruba 50 minut, poté je přecedíme přes síto a necháme okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno, na trošce oleje osmažíme do­zlatova, přidáme uvařené zelí a promícháme. Můžeme i různě přichutit, např. octem, citróno­vou štávou, zakysanou i slad­kou smetanou, naloženou zele­ninou, ale prvně zkusme udělat kočičáka bez dalších různých příloh. Syrové brambory nastrouhá­me na menších otvorech stru­hadla, silněji z nich vymačkáme přebytečnou vodu, potom brambory zalijeme mlékem, přidáme vejce, koření, sůl a mouku. Lžící dobře promícháme v hladké (trochu řidší - aby se dobře na pánvičce tvarovalo) těsto, dělá­me z něj větší placičky (lžicí na­bereme těsto, dáme na roze­hřátý tuk na pánvičku, rozetře­me po pánvičce spodní částí lží­ce do nízké placky) a pečeme je dozlatova po obou stranách (obracíme dvěma vidličkami). Placičky děláme tenčí, aby se dobře propekly. Na nahřátý talíř klademe 2 ty­to bramborové placky. Na spod­ní placku dáme lžíci vařeného zelí, to rozprostřeme a na něj položíme plátek teplého vaře­ného bůčku. Druhou placku položíme na tuto náplň. Vršek můžeme zdobit nejrůznější zeleninou, ale třeba i tatarkou s olivou, ořechem či kuličkou hroznového vína. Zapíjíme - někdo pivem, ně­kdo vínem, všeho ale raději trochu více.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 19.01.05 vloženo
  • 7942x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 75 g vyškvařeného sádla (do­mácí je nejlepší nebo jiného tuku)
  • 5 cl mléka
  • 420 g oškrá­baných syrových brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • sůl
  • majoránka
  • mletý pepř
  • 1 vejce
  • 500 g libovejšího uzeného vařeného bůčku (případně anglická slanina apod.)
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 i větší cibule.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kočičák - placky s uzeným a se zelím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kočičák - placky s uzeným a se zelím

;o), myslím si, že onen kočičák je hezký jak moravský, tak český, tak českomoravský, tak…a teď bych mohla začít jmenovat všechny státy, kraje a oblasti světa…a hlavně, dokáže omotat chlapa stejně jak uvařená nudle…;o)))))) (anebo spíš pořádná flákota masa)

Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kočičák - placky s uzeným a se zelím

Zdá se, že manek ví, o čem mluví - moravský kočičák je náhodou moc krásný, často se kolem něj odvíjí veškeré jsoucno. K čemu bych ho tak přirovnal… Něco mě napadá, ale lepší by to bylo asi taky poslat mailem…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kočičák - placky s uzeným a se zelím

teď jsem na vážkách, on je rozdíl mezi kočičákem a kočičincem, jo??? manek mi to mailem objasňuje, ale my doma používáme fakt výraz kočičák…;o))) To, co mi manek vysvětlil jako kočičák (jsem červená až za ušima), teda aspoň v naší domácnosti rozhodně nesmrdí!!! hahahahaaaa…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kočičák - placky s uzeným a se zelím

hahahahaa.........abyste věděli, jihočeskej kočičák (holeček) jsou placky, bramborový, se zelím, to uzené už je asi jen jako zpestření, stejně jako když se dává do bramboráku..,no a řekla bych, že ten orlickohorskej a moravskej kočičák určitě strašně smrdí…;o)))

Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kočičák - placky s uzeným a se zelím

Esme, nevím co Tvoje babička nazývala kočičákem, ale my z Moravy jsme říkavali kočičák taky něčemu jinému…

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kočičák - placky s uzeným a se zelím

Pepíčku, to se ti moc povedlo, to musím vyzkoušet. Jen tak na okraj: moje babička z Orlických Hor říkala kočičák něčemu úplně jinému

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz