Recept Knedlíky bez vajec

(Hodnoceno 1x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Knedlíky bez vajec

Postup

Do mísy nasypeme mouku, přidáme kypřící prášek a osolíme. Zaděláme vodou na hustší těsto, ze kterého vykrajujeme lžící malé knedlíčky, klademe je do vařící vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme je k omáčkám či k pečenému masu se zelím promíchané se sádlem. Čerpáno z kuchařky Švindlujeme v kuchyni (1999).

Recept je z kategorií: Pro alergiky (mléko, vejce)

Nahlásit recept

  • 29.06.04 vloženo
  • 12705x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • sůl
  • voda podle potřeby.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 23.10.16 14:34

Mouku jsem použila špaldovou a žitnou, neboť momentálně jinou doma nemám…
Místo prášku do pečiva (kvůli kterému nedávám plný počet hvězdiček, protože nemám ráda, když se zbytečně cpe tam, kde ho není potřeba a kde se více hodí kvasnice), jsem použila sušené droždí a než se začala vařit voda, knedlíky po tu dobu odpočívaly již udělané a stačilo je pak jen hodit do kastrolu s vřící vodou…
Z této várky jsem udělala deset mini knedlíků, na porci bohatě stačily dva rozkrájené, jak je vidět i na fotce…
Během vaření pěkně nakynuly.
Voda použita lehce vlažná, ne nějak moc, ale ne studená…
Jinak platí, to, co se píše: voda dle potřeby. Dělala jsem již několikrát, pokaždé z jiné mouky a pokaždé jsem použila úplně jiné množství vody, dnes to bylo cca 400 ml, ale kolikrát stačilo i 300 ml - záleží na mouce, ale konzistence těsta by neměla být moc tuhá, těsto by nemělo ani lepit, ale ani klást odpor…
Vařila jsem je 15 minut mírným varem.

Diskuse k receptu Knedlíky bez vajec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Knedlíky bez vajec

Zuzka1973
2364 příspěvků 23.10.16 18:29

@birkana - Díky za upozornění, vypadlo tam hned na začátku: „a žitnou“ - za to se omlouvám, je to mix padesát na padesát špaldové a žitné (vymetla jsem zbytky mouk ve špajzu, na nákup se dostanu až v týdnu…)
Tak jsem to honem doplnila, aby nedošlo k mýlce. Špaldovou u nás mívají často v akci, lidi ji za plnou cenu nekupují a jakmile začne docházet lhůta, dají slevu - v podstatě na polovinu, což vždy využiju, je to skvělá mouka, až na tu cenu…
Ale mám vyzkoušené i jen z čistě špaldové - ty jsou ještě lepší, než takhle míchané, ale hodí se spíš pro takové, jako já: kdo rád knedlíky pevné, ne zrovna moc nadýchané (kvůli tomu málokdy dělám klasické kynuté).

Díky za za info s tou dietou - byla bych taky pro, aby se uvádělo, že kdo nemusí, ať dá raději droždí, ale je to individuální - komu ten prášek nevadí, nic nezkazí - už jsem zkoušela ze zvědavosti ten prášek použít, ale já mám tu smůlu, že snad jako jediná z milionu ho ve všem hned poznám - i moučníky se snažím dělat s práškem do pečiva minimálně.

birkana
1715 příspěvků 23.10.16 16:13

@Zuzka1973, dovol malou poznámku. Píšeš: nemám ráda, když se zbytečně cpe (prášek do pečiva) tam, kde ho není potřeba a kde se více hodí kvasnice :think:

Ty kvasnice se hodí jen těm, kdo nemají „antinadýmavou“ dietu - např. žlučníkáři a žaludkáři by zaplakali a bylo by jim nedobře :,( Pro ně určitě zbytečně použitý prdopeč není. Takže bych spíš upozornila - použijte kypřidlo podle svých zvyků a možností 8o :mavam:

P. S. To jsou knedle ze špaldové mouky tak tmavé nebo se jen nevyvedla fotka? Divím se a ptám se proto, že s drahými a speciálními moukami nemám zkušenost :nevim: :oops:.

Příspěvek upraven 23.10.16 v 16:21

anndy
31 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Knedlíky bez vajec

tak knedlík dělám trošku jinak: 750g hrubé mouky, 1sáček sušeného droždí, asi 400ml sójového mléka, sůl
Udělám 4 knedlíky a vařím cca 15min

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hruškový koláč Hruškový koláč
Karbanátky Karbanátky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz