Recept Knedlíková omeleta

(Hodnoceno 1x) Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Knedlíková omeleta

Postup

Nakrájíme knedlík na kostky (asi o hraně 1cm), nakrájíme nahrubo uzeninu, oboje osmažíme tak aby byl knedlík dozlatova křupavý. Z vajec , mléka, strouhanky připravíme promíchanou zálivku se špetkou soli a zalijeme knedlík se salámem. Celý povrch překryjeme slabými plátky tvrdého sýra a pánev přikryjeme pokličkou, zapečeme, zálivka proteče knedlíky na dno pánve a vytvoří křupavou kůrku. Hotovo je až se sýr rozteče.

Recept je z kategorií: Omelety

Nahlásit recept

  • 9327x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 3-4 plátky houskového knedlíku
  • 2 vejce
  • 1 1/2 dl mléka
  • 1-3 lžíce strouhanky
  • 5-10 dkg uzeniny
  • 5-10dkg tvrdého sýra
  • špetka soli
  • 2 lžíce ztuženého tuku

Doporučená příloha

  • nakládaná okurka, nebo radši dvě :)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 16.2.13 16:52

Hle, další recept vhodný pro recyklaci zbytků! Jen se musí opravdu poctivě opéct knedlíkové kostičky ze všech stran. Jinak se stačí mlékem provlhčit a zkašovatět. Pekla jsem na jedné větší pánvi (průměr 28 cm), vrstva zálivky byla vyšší a hůře se propékala. Příště budu připravovat každou porci zvlášť na pánvích menších.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Knedlíková omeleta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Knedlíková omeleta

matlák
6 příspěvků 29.12.13 13:23
kn.omeleta

Vzhledem k vejcím /bílkům/de nejedná o vege. pokrm.
matlák

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.13 18:05

Birkana a zeb :-) :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.13 17:55

A s dandinou pomocí se nakonec shodneme. dando, díky, neuměla bych to tak krásně napsat. A díky i jolaně :- ). A casinovi za připomenutí…

birkana
1738 příspěvků 19.2.13 17:31

Tvá odpověď se mi moc líbí - hlavně její druhá polovina (a myslím to upřímně); donutila mě k zamyšlení. A s tím zamykáním to byla nadsázka - zase neobratně vyjádřená. Občas jsem jako slon v porcelánu (a při tom jsem býk :think: ).

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.13 17:13

Birkana: asi se v té době sem naflákalo kdeco, ono se to totiž fláká pořád, na tom se nic za 13 let nezměnilo. Trezorů jsme si užili dost a tady nevidím důvod něco někam zamykat, jen proto, že třeba já mám jiný názor.
Jenže za těch 13 let pokročila gastronomie o velký kus dál, dnes se vaří jinak, alespoň já to vidím.
Než recept smazat nebo zamknout určitě by bylo lepší ho inovovat, prostě udělat báječnou nadýchanou kyprou knedlíkovou omeletu a k fotce přidat postup.
Dělá to tak třeba Lyduška, popíše suroviny a zárověň přidá velice jedlou fotku :potlesk: a do budoucna je jasné jak se vařilo tenkrát a jak se dá uvařit dnes.

jolana
5068 příspěvků 19.2.13 10:04

Casino, tvoja reakcia je zmazani? :cert:..tak to teda nie…prave naopak, ten citat( aspon).. kazdy sa tam najde, nie ze nie!

casino
4497 příspěvků 19.2.13 09:55
Masová kultura??? Asi se stanu vegetariánem, hihi

Viktorko, probuď se :mrgreen: Což tak théééma odkloniti, např. SEM

A naposledy vysvětluju, že tenhle server se jmenuje Labužník v podstatě jen proto, že ‚kucharka‘ a ‚recepty‘ uz byly zabrané a gourmet jsem ho pojmenovat nechtěl – nikdy jsem netoužil po tom vytvářet nějaký elitní klub, kde se lidi budou hádat kvůli ptákovinám.
TAK PRAVIL pepicek!!!
No, já s ním sice nesouhlasím, ale to je asi tak vše co k tomu chci říci :mavam:

Edit:
Tím „odkloněním“ jsem nemyslel vymazání, ale přesunutí všech letošních příspěvků do někam jinam :mrgreen:

Příspěvek upraven 19.02.13 v 10:28

jolana
5068 příspěvků 19.2.13 09:34
citujem:

Stručná charakteristika masové kultury je asi tato:

  1. došlo k oddělení tvůrců kultury od jejích příjemců;
  1. masová výroba vede k průměru, ničí individualitu;
  1. výroba se orientuje na průměrný vkus;
  1. masový trh odvádí talenty Od hodnotné tvorby;
  1. většina konzumentů masové kultury nechce pronikat do tajů života, je uspávána

běžnými motivy;

  1. chvála okolí – popularita se stává jediným kritériem, převažuje nad všemi morálními

a estetickými kritérii;

  1. podmínky života v masové společnosti posilují vzájemnou izolovanost lidí, snaží se

utéci před sebou samými, vyhnout bezprostřední zkušenosti, stávají se lhostejnými

a bezzásadově tolerantními; život se jim stává triviálnějším, eklektičtějším, prostým

jakéhokoliv individuálního stylu;

  1. cílem masové kultury je zbavit člověka nudy, ale tím, že mu dává standardizovanou

(neautentickou) zkušenost, zbavuje ho možnosti autonomního duchovního vývoje a

život se tak stává ještě nudnějším a prázdnějším (koloběhem senzací a vytržení bez

konce).

Masová kultura nevyžaduje koncentraci, myšlení, fantazie v ní jde vyšlapanými cestami, neakcentuje kritičnost, samostatný přístup, aktivitu, vyznačuje se pouze určitým okruhem emocí, jsou v ní zanedbány vyšší city, chybí vědomý podnět k vyšším motivacím. Pro tyto všechny vlastnosti se stává kulturním přitakáním kýči ve všech jeho podobách.

jolana
5068 příspěvků 19.2.13 09:25

Birkana, nie. O to nejde.Kde je dake spolocenstvo ludi prevladaju rozne nazory a uhly pohladu. To je jasne. Ide o to ze tento server sa formoval aj z takychto jednoduchych receptov az dospel do stadia kde vsetci sem chodili prave zbierat recepty, poznatky a rast. Dospel nielen tym ake recepty sa vkladali, lebo stale sa tu vkladali aj recepty „ludove“..tym ze si ludia vedeli vymienat svoje poznatky a ucili sme sa..co je co, ako na to atd..a potom si postrehla ze zacal obycajny labuznik rast a dokazal pripravit uz aj nieco ine a to spravnym sposobm, spravne podat a spravne vnimat ten svet toho co a ako podava, pripravuje, poziva..a s radostou, zaujmom..a o to ide, tak by to malo byt, to obohacuje nasu opreavdovu kulturu zivota… :mavam:
O a ku kulture:
http://www.ped.muni.cz/…/vychova.htm

Příspěvek upraven 19.02.13 v 09:36

Ačraj
697 příspěvků 19.2.13 09:20

Birkana. Hezkýýýý! :kytka: Ok! :mavam:

birkana
1738 příspěvků 19.2.13 08:27

Tvá definice Labužníka (osoby, ne serveru) je jasná a srozumitelná, to je bez debat :kytka: Jen jsem na rozpacích po přečtení této tvojí věty: „Tenhle recept vkládal pepino, soudím, že kolem roku 2002?, zakládali tento web a potřebovali ho zaplnit receptama, to je logické.“

Mám to chápat tak, že tenkrát se sem „naflákalo“ kde co, kvantita převálcovala kvalitu? A tudíž nemá cenu tyto recepty vytahovat na světlo bóží a uvařit je (příp. i nafotit, což jsem já, bláhová, udělala)? Nebylo by tedy vhodnější označit je jako nelabužnický brak a kýč? Přešoupnout je do takto označené (zaheslované) kategorie? Pak bych se já, naivka (a mě podobné/í), k nim nedostala a neměla bych ten hovězí nápad podle nich uvařit :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 19.2.13 00:16

:lol:
Naopak, hodlám pochlebovat! :potlesk:
Dobrý večer a šťastný návrat na tyto stránky!

babi
6360 příspěvků 19.2.13 00:12

Probuh NE NE, moc nestuduj… uz mam dostatecne kritiku!

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 23:59

První signální funguje vždycky. A co dokážou s lidmi udělat „pracovníci“ v reklamě, to je TÁÁÁK vymakaný…
Stahuji štíty a jdu se nořit, zahlédla jsem tu „Babi“, na její recepty jsem se už mockrát dívala, tak jdu studovat.
Dobrou!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 23:38

Ale vždyť tady nikdo nikoho neodsuzuje a snad ani nevylučuje ze společenství, natož aby ho zatracoval, pouze jsme se zebulon vyjádřily svůj názor co a kdo je podle nás labužník a já sama za sebe, když vidím každý den přidané fotky a recepty k nim mám svůj názor, kdo labužník je a není už dávno, aniž bych ho ventilovala.
Ani sebe nepovažuji za dokonalou, natož abych měla patent na rozum, i když o sobě nějak nepochybuji, ale v gastronomii se pohybuju hezkou řádku let, takže občas vím o čem je řeč :-)
A nakonec si myslím, že tady není nutné za nikoho bojovat, jsme tu dospělí, většinou asi i svéprávní, názor máme všichni a psát umíme taky, tak jaképak boje za někoho?
Tím ode mne o labužnících i gurmetech a OMELETĚ vše, kdo chtěl pochopil, kdo nechtěl? :mavam: :-)
A bažina tu je dlouho a tyhle přestřelky to nezachrání, spíš naopak.

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 22:43

:lol: To je dokola… potřebovali ho zaplnit receptama…ale… podtitul dali…domov gurmetů… no, nediv se, že vznikají třecí plochy!
Jsem a vždycky budu zastánce „postřelených ptáků“. Ono je to tak snadné, někoho odsoudit, nelíbíš se mi, běž. Já potřebuju, k tomu, abych někoho uvrhla v zatracení, trochu víc. Asi je to také tím, že si rozhodně nepřipadám dokonalá a nedělám si patent na rozum a dost o sobě pochybuji. Ale bohužel, nejsem dost zbabělá na to, abych držela hubu. A bojovat za cizí, mi přijde snadnější než za sebe. Takže bojuji za právo na existenci jednoho každého a za právo mít vlastní názor.
Nevím, co je terezovskej pocit. Nevím, jestli Terezka nějaké pocity vůbec má. Možná, že má pocit, že je dobře, že se tu rubeme, neb sledovanost je úměrná lítosti boje (i když u omelety nás asi nikdo moc nesleduje, tak to si fandím). Ale bez těchto přestřelek by tu asi byla zatuchlá bažina, nuda a odliv uživatelů. Mohu se mýlit. Jen vím, bohužel, co zvyšuje sledovanost třeba v televizi.
Tolik úvaha. A račte si - administrátoři, nebo jak se vám říká - všimnout, že se pořád držíme tématu. A omeletu jsem alespoň jednou zmínila. :mavam:

Příspěvek upraven 18.02.13 v 22:44

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 21:57

Tenhle recept vkládal pepino, soudím, že kolem roku 2002?, zakládali tento web a potřebovali ho zaplnit receptama, to je logické.
A název labužník. cz určitě nedávali kvůli haute cuissine, spíš proto, aby bylo jasné, že se jedná o vaření.
A povyk se strhl, protože jsi ten recept vytáhla na světlo a zeb naštvaly ty dva komentáře nad tebou, mně by možná taky kdysi naštvaly, ale dnes jsou mi jedno, jen jsem měla pocit takovej terezovskej pocit :-)
A kam s tlustou bábou?, já nevím, do peřin je noc ještě mladá, jít na pívo je asi pozdě, sádlo je vyškvařené, takže do kuchyně taky ne, hm, to už kdosi kdysi řešil?,já bych řekla, zůstaň tu :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 21:38

Ještě jednou jsem pročetla diskuze a troufám si tvrdit, že slovo zalabužit nemá nic společného s Labužníkem, myslím gourmetem.
Zalabužit je i divné slovo, představuji si pod ním jak sama doma u stolu před sebou kastrůlek, kde jsem ohřála zbytek guláše i s těstovinama, lžíci a noviny, pro mne je to pokud jsem sama doma příjemné, domácké, ale nazvat to labužnictvím?

Příspěvek upraven 18.02.13 v 21:59

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 21:32

Tady je spíš otázka Kam s Tlustou bábou?
Pilně to zvažuji. Jdu brousit do minulosti, neboť se, jako poměrně čerstvý nováček, nezdám sama sobě správně orientovanou.
Jen mě zaráží, že se strhl povyk teprve, když to Birkana uvařila. Proč nezazněly trouby nebeské v okamžiku vložení, byl tam jediný příspěvek z ledna 2009, vyzývající k použití tvarůžků. Je jen logické, že si spoustu lidí bude myslet, že vložit takovýto recept lze. :mavam:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 20:46

Ani já netvrdím, že Labuznik.cz je od toho, aby se tu provozovala vysoká kulinární, stejně by na ni nikdo nedosáhl.
Mě mrzí, že jste dosud nepochopily ten rozdíl mezi Labužníkem a tím, kdo rád a dobře vaří a z toho vznikají tyhle nesmyslné spory.
Labužník by nepoužil ztužený tuk, určitě by specifikoval uzeninu?, protože dnes uzenina, hm, a co sýr? jaký druh? a proč strouhanku? jaký tam má smysl? a kde je aspoň kousek cibulky i naťové, koření… a postup?
Prostě to je jídlo, které uvařím podle tohoto receptu, když za 10 minut 12 shodím v chodbě gumáky po práci na zahradě a rodina mi ho pochválí, ale Labužník by mě s ním poslal kamsi :-)
Vytvořit kategorii - kam se zbytkama z ledničky :-)

Příspěvek upraven 18.02.13 v 20:48

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 20:24

Teď už, ale, nechápu vůbec nic.
Děkuji za definici „Takový Labužník se.. atd.“ (dávám do uvozovek jen proto, aby jsi věděla na co reaguji, protože jsi použila velké písmeno L). Respektuji Tvůj názor, i když leccos vidím jinak - a rozhodně to nemyslím ironicky, z psaného projevu se to občas nepozná. Ale to není ten problém, který řeším.
Já jsem se ptala, co je to LABUŽNÍK. CZ.
Ty jsi mi odpověděla: Tlustá bábo – Labuznik.cz jsou webové stránky o vaření. (!!!) Takže připouštíš, že to není VÝHRADNĚ o haute cuissine.
Recept sem dal Pepino, uvařila Birkana (doufám, že jsem to nepopletla), web není o haute cuissine, tak proč se tak kategoricky vyhraňovat vůči lidem, kteří možná netuší, kde je veverka, ale k vaření mají vřelý vztah?!
To je to, co nechápu.
Pardon, jen jsem chtěla doplnit, že jsem sice reagovala na příspěvek Zébulon, ale (ve své hlavě) i na další sdělení „To sem nepatří“, ať už je psal, kdo je psal. Vypadá to, že to všechno sypu na hlavu Zébulon, ale tak to není. Jestli to Zébulon tak pochopila, pak se jí omlouvám.

Příspěvek upraven 18.02.13 v 20:40

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 19:02

Di, ono těch opravdových labužníků tu dohromady moc není :-), ale každý je světaznalý.
Ano, poslední tři jsou plodné, velice, co komentář to labužnická perla, mé oblíbené - svět se v pr… obrací a já dodávám, už tam 10 minut je, nejméně :-)

di
2453 příspěvků 18.2.13 18:55

Dando, tak v tom případku opravdu labužník nejsem. ;-)
Nevím, školy nemám, ale co tu čtu zhruba poslední tři dny, z toho mi jde hlava kolem, hodně. Ale není to jen zde, i na ostatních webech lidi blbnou, asi to bude tou dlouhou zimou.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 18:40
Labužníci :-)

Tak se zdá, že v té množině o labužníkovi, labužničení, gourmetovi i gurmánovi mícháte jabka s hruškama v jednom pytli :-)

Tlustá bábo - Labuznik.cz jsou webové stránky o vaření :-)

A Labužník, gurmet či gurmán jsou lidé, to nejsou recepty na jídla, která mohou být obyčejná či světová, pro každého chutnající jinak.
Takový Labužník se nerodí, takový se vychovává od narození a roste zkušeností, a dobrou babičkovskou a máminou kuchyní a ochutnáváním divností, rafinovaností a návštěvami restaurací a cizích zemí a hledáním a zkoušením a kombinováním a taky vlastně ten jedinec nemusí do labužníka nikdy dorůst, ač sám o sobě tvrdí že jím je.
Takový labužník musí nosit v hlavě stovky receptů a proto nemůže objevit Játra se zeleninou na smetaně, to už tu bylo odpradávna, stejně jako rýže s uzeným :-), takový labužník musí poznat rozbourané maso a vědět, co a jak z něj připravit a nepřipravuje z něj hamburgery :-), musí poznat se zavázanýma očima aspoň 15 druhů koření jen čichem, musí znát a poznat minimálně 15 druhů bylinek, vědět jak voní, jak chutnají, do čeho se hodí a v jaké míře, labužník zná cizokrajné ovoce, i to které v životě neochutnal, zeleninu, zná plody moře a umí s nimi zacházet, stejně jako s mořskýma rybama, umí zabít a oškubat a vykuchat slepici, rozbourat jehně, zná jemné odstíny různých solí, zná kulinářské historie zemí, jejich zeměpisnou polohu, ví které víno k jakému pokrmu, umí založit příbory a skládat ubrousky a jídlo na talíř narovnat, aby oku lahodilo, i to má svá gastronomická pravidla aaa a… zve přátele na své roztodivnosti, dva dny vaří a peče a pak se nechává chválit v oblačných výšinách, protože moc dobře ví, že připravil pro své zvané zážitek, který si doma nevytvoří a není to rozhodně o penězích, ani o zámořských surovinách.
Tak vidím labužníka ve zkratce já :-), stejně jako zébulon :-)

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 17:54

Reagovala jsem na Tvůj příspěvek v 11.33 hod. a který mi vyzněl jako odsouzení. A poněkolikáté jsem položila otázku, co ten LABUŽNÍK. cz vlastně je. Dosud mi na to nikdo neodpověděl.
K Tvé větě:
„Reagujes na veci, ktere nerikam, a to zpusobem, ktery je mi neprijemny.“
Neříkala jsem, že jsi říkala, uvažovala jsem.
Chránila jsem se toho, být „konfrontační“. Jestli se mi to nepovedlo, jsou na vině mé stylistické nedostatky, jestli melu nesmysly, je na vině můj nedostatek inteligence.
A díky tomu nedostatku nechápu, jestli je Ti nepříjemné, že jsem Ti pochválila recepty, nebo to, že jsem si dovolila vyslovit svůj názor.
Zdravím, abych pořád nemávala.

birkana
1738 příspěvků 18.2.13 17:27

Jenže v době, kdy sem byl ten recept vložen, zde byli Labužníci se smyslem pro humor ;) Zato dnes… :think: :think: :think:

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 17:03

No pozor! To je skvost! A hlavně je to vtipné. Čerstvý chleba s máslem od krávy, mrkev do ruky, hrnek mléka k lokti a možná by ty dnešní děti byly zdravější a bez alergií. Tenhle názor si ustojím. :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 17:00

Nevedu krizovou vypravu. Reagujes na veci, ktere nerikam, a to zpusobem, ktery je mi neprijemny. To je vse, nemam vic, co dodat.

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 16:58

Nejsi, nikdy by mě to ani nenapadlo. Už poněkolikáté píšu, že si vážím každého názoru, i Casinova, přestože sem pověsil fotografii něčeho tak přeukrutného, jako byla ta alpská trojkombinace se zelím.
Jen nechci, aby se vedly křížové výpravy na obhajobu rasové čistoty Labužníka a toho, jestli to sem patří, nebo ne - když to vlastně nevíme. Vejce, nebo slepice? :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 16:46

A přitom by stačilo napsat LABUŽNÍK. CZ… domov gurmánů.
Všechno je to tak zbytečné, copak nemáme jiné starosti?! A nedej bože, že by nám přestalo chutnat! To nepřeju nikomu! :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 16:45

Jezisikriste. Tak jsem asi blazen.

birkana
1738 příspěvků 18.2.13 16:40

… a při tom ta tvá poznámečka (včera v 17:59) vypadala tak nevinně :roll: - a džin je z láhve (nebo lampy :?: ) venku :mavam:

Z tohoto textu (http://pixy. cz/pixynergia/2008/02/25/gurman-vs-gurmet-%E2%80%93-past-na-snoby) jsem zde také kdysi citovala. Někdo to vzal s humorem, někdo byl „potrefen“ a někoho to vytočilo ;)

edit - doplnění

http://www.labuznik.cz/…-s-maslem-2/ i takováto lahůdka se beztrestně povaluje na serveru pro Labužníky již od 13. 12. 2002. Co vy na to :hug: :hug: :hug:

Příspěvek upraven 18.02.13 v 16:45

tlustá bába
1212 příspěvků 18.2.13 15:52
Knedlíková válka

Já tušila, že vypustím démony…
Zrak mi padl na logo i seznala jsem, že má přítomnost zde, je nežádoucí. Ale, protože jsem bitevní slepice, vytáhla jsem slovníky, nažhavila vyhledávače a krom jiného (např. viz.: Mimo mísu), našla toto:
http://pixy.cz/…ast-na-snoby
Musím říci, že mě tam pobavila věta:
(Ostatně i český „labužník“ je původně z archaického „lábiti, labužiti“, tedy hltat, cpát se…)
Pro mě je tedy název webu protimluv. Ale, kdo jsem já…
Labužník je pro mě člověk, který, díky tomu že může, holduje radostem života, ať je to jídlo, výtvarné umění, hudba nebo kytka nebo.. nevím, co, ale něco, co neublíží jinému (někdo si libuje v mučení, no, to rozhodně za labužničení nepovažuji). Život náš vezdejší protkán jest povinnostmi, těžko se budu v poledne, když mám 3/4 hodiny na to, abych vyvenčila psy, něco „spáchala“, pozřela to, dojela, kam mám, zabývat haute cuisine. Prostě sáhnu do lednice a upravím si, a věřím, že chutně, ty dva podělaný zbylý knedlíky! Stejně si nedovedu představit, že přiletím v šest večer (večeře v 19 hod.)a začnu péct domácí bulky - prostě je po cestě KOUPÍM.
Hrát si můžu dovolit leda v sobotu, nebo v neděli. Znamená to, že po zbytek týdne jsem nýmand, patla a póvl? Jestli jo, je mi to fuk. Jsi-li čistý, hoď kamenem!
@zébulon
Dívala jsem se na Tvé recepty, jsou krásné… jsou tak krásné, že si připadám, jako bych listovala luxusním časopisem, nebo kuchařkou. Ovlivní mě to, inspiruje, asi to „zvedne“ i mou duševní úroveň, stejně, jako návštěva galerie. Ošidnost je v tom, že to pravé potěšení má člověk jen pokud tu galerii vzácně navštěvuje, a ne, když v ní žije. Zevšední a přejí se všechno a hlavně - člověk otupí. Takže sílu prožitku musí stupňovat, jako dávky drog, a kdo určí, že tady je hranice, za kterou se nesmíme vydat. Člověk je člověk, víme, čeho je schopen. Zaživa sekat želvám ploutve, propichovat žlučníky, cpát se mozkem opice, která řve bolestí a kroutí se pod stolem s hlavou ve svěráku - prý jsou to lahůdky pro pravé labužníky. Kousek dál jsou lidi, kteří v bolestech umírají hlady. Hlad bolí! A vůbec nemluvím o lidech, kteří by jedli a mají co, ale nemohou, protože je zradilo zdraví.
Je dobře, že jsou na světě lidi, mistři svého oboru, schopní inspirovat a potěšit, ale neumím si představit, že jsme všichni Michelangelo. Jejich síla je v nečetnosti.
Mám diskuze ráda, lidi spolu mají mluvit, ale musí se přitom vzájemně respektovat. Nemůžu tady začít ječet, že „tatarák“ z lososa je nesmysl, protože si neumím představit Tatara, jak cválá od Uralu, pod sedlem lososa. Nemám chuť to jíst, ale s potěšením se podívám na úpravu, přečtu si postup… Ale určitě nebudu psát do redakce, nebo vydavatelství, že to sem nepatří. Nečtu to sama.
Ten, kdo by měl rozhodnout, jestli „to“ sem patří, nebo ne, jsou zakladatelé webu. Měli striktně určit pravidla (což podle mě nejde). A nebo alespoň říci, jak si máme vysvětlovat toho LABUŽNÍKA. CZ… domov gurmetů. Protože jinak jim sem polezou takoví blbečkové, jako jsem já.
No - a zas je to, bohužel, dlouhé! :srdce:

birkana
1738 příspěvků 18.2.13 14:06

@zébulon napsala: „Labuznicky se najist pro mne ma porad nadech neceho trochu vystredniho, ne bezneho, mozna i svatecniho.“

Dovolím si k tomu drobnou poznámku. Takový francouzský Králík na švestkách (Lapin aux pruneaux - doufejme, že jsem neudělala chybu :oops: ), je bezesporu krmě hodná mlsného labužnického jazýčku. Ale ten, kdo konzumuje králíky každou neděli, neb jich má plné kotce, raději si „zalabuží“ na obyčejném hovězím guláši. Pro takového člověka může být guláš „ne běžný“ a třeba i „sváteční“ pokrm. Tady záleží jen a jen na úhlu pohledu :kytka:

Zuzka1973
2374 příspěvků 18.2.13 14:04

@zébulon Neboj, věřím, že jíte i běžná jídla… ;)
A z tvých receptů jsem už ledacos (a vždy s úspěchem) vyzkoušela…
Je fakt, že také nemám v oblibě pouhé smíchání zbytků… to jsem se ale pokoušela vyjádřit, asi holt nesrozumitelně… :oops:
Dovolím si citaci:

Ale prece labuznictvi je stav, kdy jidlu venujeme pozornost jineho druhu, kdy si s jidlem vyhrajeme, kdy do vareni pridame tvorivost, nove napady, zkusime nove suroviny, zkusime spojit neco, co jsme jeste nezkusili, myslime pri vareni na sve stravniky s laskou a tesime se na cas, straveny kolem stolu

Jenže tohle já beru za samozřejmost… Každý odsud mnou zkoušený recept prožívám stejně… nejdůležitější pro mne je, abychom si pochutnali… Možná kdyby tato naše diskuze probíhala jinde, než pod tou omeletou, vyznělo by ledacos jinak :kytka:

P. S. Jen mimo mísu: zrova dnes bude oběd hodně tvořivý… jestli ta kombinace surovin a zvolený postup klapne, tak se možná pochlubím 8)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 13:30

Zuzko, ja v kuchyni nevyhodim nic, skoro nic (v predjari schovavam i slupky od cibule, abych v nich barvila velikonocni vajicka). Ale plnohodnotne vyuziti zbytku pro mne neni jejich smichani dohromady, pripadne na dovrseni kulinarskeho zazitku magicke zapeceni syrem. Mame tady pouze problem s chapanim slova „labuznik“. Nemyslis si, doufam, ze u nas doma se jedi jen vydri cumacky a nadivane skrivanci lalucky? Jime i uplne obycejna jidla, pochopitelne. To je normalni. Neni pro mne ale vyraz labuznictvi, kdyz se najim dosyta sunkofleku nebo ryze s uzenym. Pokud je to jidlo dobre, existuje pro to vyraz „dobre se najist“. Labuznicky se najist pro mne ma porad nadech neceho trochu vystredniho, ne bezneho, mozna i svatecniho. Toz tak. Klidne si tady mudrujte, jak opovrhuju jidlem, nebo vyznavam vareni z nakladnych surovin, zacina mi to byt jedno.

P. S.: Tatarak se da taky pekne zprznit.

Zuzka1973
2374 příspěvků 18.2.13 12:25

@birkana Birkano… mne spíš v historii Labu zaujal fakt, že když vloží něco obyčejného novas, to je bugr… to je výčitek… Pak TO SAMÉ najdeš od oblíbeného autora a ejhle… to je cukrbliků… 8o
Takže to neřeším…
Zebulon má sice v něčem pravdu, ale rozhodě ne v tom, že zbytky se NEDAJÍ využít plnohodnotně…
Dají… :mavam:

birkana
1738 příspěvků 18.2.13 12:17

A pro mě právě bylo spojení Knedlík s vejci a sýr neobvyklé a proto jsem vytáhla starý Pepinův recept, abych ho zkusila :think: Je zajímavé, že v době, kdy sem tento recept byl vložen, se na recepty tohoto druhu kritika nesnesla. Jinak by tady už nebyl a/nebo by byla poznámka v diskusi stylu „tudy ne, přátelé!“ :pocitac: A už vůbec snad Labužník není o penězích a nákladných surovinách :? V diskusní kategorii Mimo mísu je na tuto „notu“ už založeno téma :mavam:

Zuzka1973
2374 příspěvků 18.2.13 12:17

@zébulon Každý to holt máme jinak… pro mne ta rýže s uzeným labužnická je… nemůžu za to, ale prostě na ni mám pokadé chuť a pochutnám si :nevim:
Ale na tatarák se jen podívám a… bohužel… věřím, že je dobrý, ale mně se navalí :nevim:
Holt nejsem „Labužník“… co nadělám :roll:
A kdo říká, že s obyčejným jídlem si nejde pohrát? Jde… jenže kde je ta hranice obyčejnosti… :think:
To máme každý asi jinde… já vyrůstala v tom, že se ŽÁDNÝM jídlem nesmí pohrdat… Je jen na nás, jestli dokážeme ty zbytky využít plnohodnotně… Řeknu ti jednu věc: když mám chuť na knedlíky s vajíčky, nečekám až zbudou… prostě je jen a jen kvůli tomu uvařím… nejsou tedy v tu chvíli zbylé :nevim:
A vaření rozhodně neodbývám…

edit - dělala jsem nedávno zapékané knedlíky podle jednoho zdejšího receptu… Snažila jsem se je „vylepšit“… a povedlo se. Byl z toho výborný oběd a vůbec nikomu nedošlo, že tam o zbylé knedle šlo… Zachuutnalo too natolik, že kvůli tomu příště ty knedlíky ráda uvařím extra…

parles
307 příspěvků 18.2.13 12:07
:potlesk:
zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.13 11:33

Ne, Zuzko, tyhle veci proste nebyvaji nejlepsi. Tyhle veci se delaji, kdyz cloveku neco zbyde, kdyz treba nema zrovna moc penez, kdyz je uveznen snehem nebo jinou katastrofou a nemuze si dojit nakoupit. Ale labuznickeho na tom neni nic. Ani na ryzi s uzenym. Ani na hamburgru, nacpanem v koupene housce. To je tady ted uplna obsese, zduraznovat, ze jen tahla „lidova“ jidla, kterych je HODNE (aby se clovek mohl „cpat“!), jsou ta pravá. Ale prece labuznictvi je stav, kdy jidlu venujeme pozornost jineho druhu, kdy si s jidlem vyhrajeme, kdy do vareni pridame tvorivost, nove napady, zkusime nove suroviny, zkusime spojit neco, co jsme jeste nezkusili, myslime pri vareni na sve stravniky s laskou a tesime se na cas, straveny kolem stolu. Je to neco, co by nas mohlo povznaset, spolu s ostatnimi cinnostmi. Labuznictvi je ale taky slovo, ktere bylo zprofanovano. A je smutne, ze tady, na serveru Labuznik, je dokonce pronaseno s trochou despektu. A takzvany labuznik je dekadentni pitoma, ktery se s pripravou jidla zbytecne babra. Je to smutny. Chapu, ze vam nehraju do noty, ale vychvalovani zrovna techle receptu je hloupost. Proc nezkusite vytahnout neco jineho? Zajimavejsiho?

P. S.: Krome toho si myslim, ze i knedliky s vajickem se daji udelat daleko lip a nemusi se nakonec zazdit platky sejra.

Zuzka1973
2374 příspěvků 18.2.13 10:46

@casino Jsem všemi deseti pro :palec:
Vždyť zrovna tyhle věci bývají nejlepší ;)

casino
4497 příspěvků 18.2.13 10:39
Furt řikááám, že tu chybí kategorie...
Zuzka1973
2374 příspěvků 18.2.13 10:18

Holky, co se týče konkrétně knedlíků (vlastně nejen jenom nich), všimla jsem si na Labu jedné věci…
Knedlík je přece původně příloha stejně tak, jako bramory, rýže, těstoviny… Na zapečené, či jinak upravené, brambory, rýži a těstoviny je tu receptů hafo a vesměs s těmi kladnějšími olasy… Jak je však použit jako surovina knedlík, rohlík, chléb - bývá pod tím někdy bugr… 8o
Copak krom brambor, rýže, těstovin… ostatní přílohy nemají stejná práva? :think:
U mně má tento recept také palec nahoru… dobré to je, bo to znám a věřím tomu, že kdyby tam místo knedlí bylo něco jiného, dle někteých: „ušlechtilejšího“, bylo by tu dáááávno hafo poplácávajících komenářů…
Podle mne, pokud jde o kvalitní suroviny a mňamozní výsledek, proč by to nesmělo patřit na Labužníka? :think: :kytka: :mavam:

birkana
1738 příspěvků 18.2.13 09:30

Tento recept je tu opravdu dlóóóuho, ještě z dob, kdy dle názoru některých diskutérů to byl server pro Labužníky :lol: Já sem nakukuju od r. 2004 (zaregistrovala jsem se ale mnohem později), procházím různé kategorie a pokud narazím na podobný skvost, okamžitě ho zapíšu do poznámek. Pokud na něj dojde řada, tj. shromáždím potřebné suroviny, pustím se do realizace. Podle mého laického názoru sem (na Labužníka) patří vše nápadité a třeba s neobvyklou kombinací surovin a chutí. Tedy i různé tipy na využití zbytků „zase jinak“ :palec:

tlustá bába
1212 příspěvků 17.2.13 17:59
Knedlíková omeleta

Včera se strhl takový poprask kolem bábovky z domu, že tato hodnotná strava unikla pozornosti.
Doufám, že se nestrhne další kolem otázky, zda takový recept do Labužníka patří, nebo nepatří. No, už tady je a hodně dlouho.
Omeletu si občas udělám k rychlému obědu, někdy z knedlíků, někdy ze zbylých brambor, dávám raději anglickou slaninu, na které zároveň knedlíky opeču, na brambory přidám tence nakrájený pórek, nakrájenou naťovou cibulku a tak - co mě zrovna napadne. Ráda k tomu rajčatový salát.
A je to dobré, ne, že ne!
Birkano a Pepino - ode mě pochvala! :mavam:

pjs
26 příspěvků 25.1.09 03:43

Zkuste s olomouckými tvarůžky, kdo je rád, ten si šmákne.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz