Recept Knäckebröd - chrupavý chléb Veg Pra

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Knäckebröd - chrupavý chléb

Úvod

Upravila jsem původní recept z Mezinárodní kuchařky (J. A. Fialová a kol., Avicenum 1967, 1975), který je na internetu též hojně opisován. Těsto mi umíchala pekárna na chleba - program Dort (bez předehřevu).

Část žitné mouky je možné nahradit moukou pšeničnou, množství cukru můžete upravit podle vlastní chuti. Chléb sice obsahuje velké množství vlákniny, ale v žádném případě to není nic dietního!

Z uvedeného množství jsem upekla 20 kusů po 27 g.

Nutriční hodnoty
ve 100 g: energie 1921 kJ/457 kcal; bílkoviny 8,454 g; tuky 22,539 g; sacharidy 61,653 g
v 1 plátku: energie 519 kJ/123 kcal; bílkoviny 2,283 g; tuky 6,085 g; sacharidy 16,646 g

Postup

Chladné mléko, rozdrobený tuk, sůl, cukr a mouku vypracujeme na hladké těsto. Necháme asi půl hodiny odpočinout.

Těsto vyválíme na sílu stébla, hustě propícháme vidličkou a rozkrájíme na obdélníky (6×12 cm) nebo jiné tvary. Pečeme na pekáči vyloženém nepřilnavou teflonovou fólií nebo pečicím papírem v dobře vyhřáté troubě do jemného nahnědnutí povrchu. Raději hlídáme, přeženeme-li dobu pečení, rychle se pečivo začne po okrajích pálit.

Uskladnit nejlépe v uzavřené nádobě, v suchu a chladnu.

Recept je z kategorií: Pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.12.16 vloženo
  • 761x zobrazeno

Ingredience

  • 400 gr žitné celozrnné mouky
  • 1 PL cukru
  • 1/2 PL soli
  • 250 ml mléka
  • 160 g tuku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 17.12.16 14:00

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Knäckebröd - chrupavý chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1659 příspěvků 20.12.16 19:15

@jolana, já jsem se domnívala, že právě ti seveřani dávají tuk a pak používají knäckebrot na doplnění energie (např. při pobytu venku při celodenním mrazu) - místo dnešních sladkých tyčinek. Já jsem zkusila jeden plátek toho mého tučného „chlebíka“ rozlámat do talíře s horkým vývarem - kam se hrabou zavářkové těstoviny :think:.

@casino, v noci je snad lepší bohatýrsky zakrojit do dobrého sýra a zapíjet vhodným vínkem :hug:. Tedy mně by se po suchárcích prášilo od úst :lol: :mavam:

 
jolana
5060 příspěvků 20.12.16 18:31

Pekny recept. Ja ho robievam normalne bez tuku.Aj ti severania ho robievaju bez tuku a najlepsi je s zitnou mukou.
Cim dalej tym viac je pooriadne na figu si daco kupit. Do vsetkeho davaju vsetko, len aby toho bolo viac..a tym padom viac penazi…citala som zrovna predvecerom studiu o glycosade, ten je v krmivach…mno…ne­budeme si kazit vianoce a chut ma maso, klobasy a podobne pochutiny.. :mavam:

 
casino
4448 příspěvků 20.12.16 16:07

No, mě ale ten tuk vůůůbec nerajcuje :)
Na máslo, sádlo, špek su jak kat a horší než filmový Krejčík na klobásy :)
Podle theorie, co rok to +kilo na váze, už bych se neunesl a zatím jsem pořád docent :mrgreen:
Experimenty na vlastní schráně jsem asi po třech letech došel ke stejnému poznání jako dr. Hay před sto lety a fakt mi nešlo o neotylost, byť prý se honosím mííírnou nadváhou :oops:
Knäckebrotem se vycpávám spíše kolem půlnoci, že abych se furt nefutroval jenom čokoládou a uzeným a přitom abych se ráno nevzbudil mrtvý hlady :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tož tak :mavam:

 
birkana
1659 příspěvků 20.12.16 13:18

Ještě pro zajímavost nutriční hodnoty (zdroj: Kalorické tabulky) ve 100 g některých výrobků pod názvem Knäckebrot z obchodů.

Knäckebrot žitný s vlákninou Racio - 1461 kJ; B = 9,7 g; T = 1,6 g; S = 66,5 g;
Knäckebrot Classic 3 Saat - 1959 kJ; B = 16,5; T = 22,1 g; S = 46 g;
Knäckebrot Vollkorn Knäcke Roggen žitný - 1048 kJ; B = 11 g; T = 3 g; S = 45 g;
Knäckebrot žitný s mlékem RIVERCOTE - 1357 kJ; B = 10,5; T = 1,6 g S = 64 g;… a nakonec: Karotte & Quark Knäckebrot (Dr. Karg) - 1779 kJ; B = 16,4 g; T = 15 g; S = 50 g.

Takže nejsou všechny stejně dietní (ve smyslu energie a obsahu tuku), jak by se snad mohlo předpokládat.

Znám jednu zakulacenou dámu z mého okolí, která bez uzardění „posvačí“ celý 200-gramový balík tohoto křehkého pečiva, ale obyčejný krajíček chleba prý nemůže, neb ten je kalorický :mrgreen: :potlesk:.

 
dag
536 příspěvků 19.12.16 23:07

Dobrý den Casino, ten obsah tuku mně také překvapil.

 
birkana
1659 příspěvků 18.12.16 09:15

Milé @casino, zajisté, že průmyslově vyrobené budou nakypřeny různými kypřidly a tak budou méně kalorické - přibližně o čtvrtinu mají méně, než ty moje :oops:. Firma Wasa vyrábí i kypřený kváskem. Na trhu jsou však i energeticky bohatší výrobky (se sýrem, různými semínky).

V mém případu se jedná o jakési pseudokřehké těsto; co se týče množství tuku, dodržela jsem původní recept z uvedeného zdroje. Také proto v úvodu vypisuji nutriční hodnoty, aby nedocházelo k omylům. Ono těch receptů bude více, stejně jako na různé chleby, housky a rohlíky - tukové i netukové :nevim:.

P. S. Příště zkusím dát jako tuk mleté škvarky se sádlem :idea: :think:.

 
casino
4448 příspěvků 17.12.16 23:33
tuky 22,539

Mám ho rád; nikdy jsem nepátral jak se vyrábí, ale netušil jsem, že kupovaná dusivka jako K-B obsahuje tolik tuku :think:
NEVĚŘÍM 8) :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz