Recept Kmínový chléb z domácí pekárny
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Do formy vložíme všechny přísady v zadaném pořadí. Zvolíme *celozrnný* program, tlačítkem START uvedeme do chodu. Čerpáno z Praktické ženy (11/1999).
Recept je z kategorií: Domácí chléb
- 31.05.04 vloženo
- 45942x zobrazeno
Ingredience
- 250 ml vody
- 2 PL oleje
- 2,5 rovné PL přírodního cukru
- 1,5 rovné KL soli
- 300 g hladké mouky
- 250 g Grahamové mouky
- 2 rovné PL sušeného mléka
- 1,5 rovné PL kmínu
- 2 rovné KL instantního droždí.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Kmínový chléb z domácí pekárny
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kmínový chléb z domácí pekárny
Danabi, já to taky jen našla, ale myslím, že to vysvětluješ správně
13 příspěvků 30.1.09 13:58
Milá Helcak, ďakujem za odpoveď.
Dá sa to teda chápať tak, že celozrnná múka je nahrubo pomleté zrno s jedným vonkajším obalom a grahamová mouka je tiež nahrubo pomleté zrno aj s druhým vonkajším obalom zrna? Čiže grahamová múka je vlastne celozrnnejšia celozrnná múka? Má to logiku?
Grahamová mouka
Grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou kromě samotného zrna pomleté ještě tzv. otruby, tj. druhý vnější ochranný obal zrna.
Výrobky z ní mají trochu sladší chuť, než z celozrnné mouky.
Grahamové mouce dal jméno americký kazatel Sylvester Graham, který protestoval proti prosívání mouky za účelem vzniku mouky bílé.
Zdroj
www.vegetarian.cz
13 příspěvků 28.1.09 15:56
Prosím, môže mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi pojmami „grahamová“ a „celozrnná“? Že môže byť z pšenice, raži (žita), atď. to chápem. Ďakujem
1200 příspěvků 28.1.09 07:35
Ještě jen taková drobnost, grahamová mouka obsahuje otruby.
1200 příspěvků 28.1.09 07:16
Bývá zvykem, že jakékoliv žitné mouky se dává „baj oko“ asi 1/3
16 příspěvků 28.1.09 05:38
Jsem zmatená-poněkud.Grahamová mouka může být i pšeničná i žitná,tolik vím.No jo,ale kterou tam pak nasypat??
Nemělo to být jen 2,5 rovné „KL“ přírodního cukru? To by celkem odpovídalo. Cukr mimo jiné „dělá“ křupavou kůrku. To je v domácích pekárnách ten největší problém. Jde nahradit i medem, pak ho většinou stačí ještě menší dávka. A jak píše Madison, té vody je skoro málo. Na tohle množství mouky by mělo být cca 350-380ml vody. To podle toho jak moc je mouka naschlá.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Recept jsem vyzkoušela, ale spokojená nejsem, nebo spíš manžel, já ho ještě moc neochutnala. Určitě ubrat cukr a přidat vodu.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Sumo, ja si to take po precteni hned myslela. Ja davam na na 580 gr. mouky, z toho take vetsi polovinu celozrnne mouky, 420 ml tekutiny a to jeste pak po trosce obcas pridam, podle toho, jak je testo ziznive.
Housenka, ma po upeceni zkusenosti, ta vi, zda vody te vody staci.
Housenko, prosim souhlasim s Ivou, ze my tady take mame grahamovou mouku psenicnou.
Zitnou mouku spolu s chlebovou moukou pouzivam na peceni obycejneho ceskeho chleba, tudiz nevim, kdybych ji upekla z grahamove mouky, byl by to grahamovy chleb a ne cesky, ktery se prave pece v troube.
Ale to je moje zkusenost…
Holky mejte se moc hezky a vzhuru do peceni chleba.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Možná se mýlím, ale zdá se mi v receptu málo vody na množství mouky, zvlᚡcelozrnné.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Možná se mýlím, ale zdá se mi v receptu málo vody na množství mouky, zvlᚡcelozrnné.
31 příspěvků 25.1.09 03:43
tam, kde je celozrnná mouka a míň hladké, tam to chápu, cukr podporuje „vyběhnutí“
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Vždy jsem do receptů na chleba dávala cukr, je pravda, že méně, ale dala. Jednou jsem to zkusila bez cukru / popravdě řečeno jsem na něj zapoměla / a chleba nebyl tak kyprý a nadýchaný. Myslím si, že hlavně u chlebů z celozrnné mouky je cukr na místě, neboť tato těsta jsou všeobecně tužší než ta z bílé mouky. Mám to už ze ty 4 roky co pekárnu vlastním vyzkoušené.
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Vždy jsem do receptů na chleba dávala cukr, je pravda, že méně, ale dala. Jednou jsem to zkusila bez cukru / popravdě řečeno jsem na něj zapoměla / a chleba nebyl tak kyprý a nadýchaný. Myslím si, že hlavně u chlebů z celozrnné mouky je cukr na místě, neboť tato těsta jsou všeobecně tužší než ta z bílé mouky. Mám to už ze ty 4 roky co pekárnu vlastním vyzkoušené.
anndy: Vůbec do chleba z domácí pekárny cukr nedávám, nikdy se mi nestalo, že by mi těsto nevykynulo (používám jen instantní droždí). Naopak do chleba dávám dvojnásobek soli, než je psáno v receptech k pekárně ETA. Takže na 525 g mouky mi to vychází 10 ml soli (2 malé lžičky). Prostě nám doma chutná pečivo slanější, ale přitom není přesolené tak, abychom si na něj nemohli dát marmeládu.
31 příspěvků 25.1.09 03:43
můžu se zeptat, nač je v chlebu cukr a ještě k tomu tolik? Protože jestliže se používá instantní droždí, cukr jaksi pozbývá účinku…
…nějak mi docvakává, že ta situace se podobá tomu vtipu, jak příde pán do elektry a chce stejnou žárovku co má v ruce, ale hlavně aby to byla „Osram“…znáte?
housenko, díky, až někdy jednou budu mít taky pícku na chleba, tak to taky prubnu a jinak habáněte si „nefšímejte, von jen naráží na moučné čerfy, se kterejma jsem bojovala“, blbísek můj milovanej ;o))))
je to zvláštní, já jsem vždy měla grahamovou mouku pšeničnou a byla od firmy PENAM.
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Grahamová mouka = žitná mouka.
Tak jsem nevydržela, k čertu s dietou, a krajíc chleba si ukrojila, namazala máslíčkem, na to položila pláteček šunky a nechala si jednotlivá sousta ještě vlažného chleba pomaličku rozplývat v ústech. Mňam…
Milá Vladko u mě máš za tento chleba jedničku z hvězdičkou.
…myslim jako broucy z rodu Grahammmm
hele, a co že to je ta Grahamová mouka..... to sou v ní nějaký brouci, nebo coo???
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem chleba právě vyklopila z trouby a už jen z té vůně slintám. Jak já to jen do rána vydržím to tedy nevím, asi budu muset jít brzy spát… zatracená dieta…