Recept Kmínový chléb z domácí pekárny

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do formy vložíme všechny přísady v zadaném pořadí. Zvolíme *celozrnný* program, tlačítkem START uvedeme do chodu. Čerpáno z Praktické ženy (11/1999).

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 31.05.04 vloženo
  • 39563x zobrazeno

Ingredience

  • 250 ml vody
  • 2 PL oleje
  • 2,5 rovné PL přírodního cukru
  • 1,5 rovné KL soli
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g Grahamové mouky
  • 2 rovné PL sušeného mléka
  • 1,5 rovné PL kmínu
  • 2 rovné KL instantního droždí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kmínový chléb z domácí pekárny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
HelcaK
960 příspěvků 30.01.09 23:59
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Danabi, já to taky jen našla, ale myslím, že to vysvětluješ správně :-)

danabi
13 příspěvků 30.01.09 13:58
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Milá Helcak, ďakujem za odpoveď.
Dá sa to teda chápať tak, že celozrnná múka je nahrubo pomleté zrno s jedným vonkajším obalom a grahamová mouka je tiež nahrubo pomleté zrno aj s druhým vonkajším obalom zrna? Čiže grahamová múka je vlastne celozrnnejšia celozrnná múka? Má to logiku? :)

HelcaK
960 příspěvků 28.01.09 17:59
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Grahamová mouka
Grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou kromě samotného zrna pomleté ještě tzv. otruby, tj. druhý vnější ochranný obal zrna.

Výrobky z ní mají trochu sladší chuť, než z celozrnné mouky.

Grahamové mouce dal jméno americký kazatel Sylvester Graham, který protestoval proti prosívání mouky za účelem vzniku mouky bílé.

Zdroj
www.vegetarian.cz

danabi
13 příspěvků 28.01.09 15:56
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Prosím, môže mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi pojmami „grahamová“ a „celozrnná“? Že môže byť z pšenice, raži (žita), atď. to chápem. Ďakujem :)

zlata
1200 příspěvků 28.01.09 07:35
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Ještě jen taková drobnost, grahamová mouka obsahuje otruby.

zlata
1200 příspěvků 28.01.09 07:16
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Bývá zvykem, že jakékoliv žitné mouky se dává „baj oko“ asi 1/3

Ribanna
16 příspěvků 28.01.09 05:38
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Jsem zmatená-poněkud.Grahamová mouka může být i pšeničná i žitná,tolik vím.No jo,ale kterou tam pak nasypat??

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Nemělo to být jen 2,5 rovné „KL“ přírodního cukru? To by celkem odpovídalo. Cukr mimo jiné „dělá“ křupavou kůrku. To je v domácích pekárnách ten největší problém. Jde nahradit i medem, pak ho většinou stačí ještě menší dávka. A jak píše Madison, té vody je skoro málo. Na tohle množství mouky by mělo být cca 350-380ml vody. To podle toho jak moc je mouka naschlá.

Madison
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Recept jsem vyzkoušela, ale spokojená nejsem, nebo spíš manžel, já ho ještě moc neochutnala. Určitě ubrat cukr a přidat vodu.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Sumo, ja si to take po precteni hned myslela. Ja davam na na 580 gr. mouky, z toho take vetsi polovinu celozrnne mouky, 420 ml tekutiny a to jeste pak po trosce obcas pridam, podle toho, jak je testo ziznive.
Housenka, ma po upeceni zkusenosti, ta vi, zda vody te vody staci.
Housenko, prosim souhlasim s Ivou, ze my tady take mame grahamovou mouku psenicnou.
Zitnou mouku spolu s chlebovou moukou pouzivam na peceni obycejneho ceskeho chleba, tudiz nevim, kdybych ji upekla z grahamove mouky, byl by to grahamovy chleb a ne cesky, ktery se prave pece v troube.
Ale to je moje zkusenost…
Holky mejte se moc hezky a vzhuru do peceni chleba.

suma
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Možná se mýlím, ale zdá se mi v receptu málo vody na množství mouky, zvlᚡcelozrnné.

suma
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Možná se mýlím, ale zdá se mi v receptu málo vody na množství mouky, zvlᚡcelozrnné.

anndy
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

tam, kde je celozrnná mouka a míň hladké, tam to chápu, cukr podporuje „vyběhnutí“

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Vždy jsem do receptů na chleba dávala cukr, je pravda, že méně, ale dala. Jednou jsem to zkusila bez cukru / popravdě řečeno jsem na něj zapoměla / a chleba nebyl tak kyprý a nadýchaný. Myslím si, že hlavně u chlebů z celozrnné mouky je cukr na místě, neboť tato těsta jsou všeobecně tužší než ta z bílé mouky. Mám to už ze ty 4 roky co pekárnu vlastním vyzkoušené.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Vždy jsem do receptů na chleba dávala cukr, je pravda, že méně, ale dala. Jednou jsem to zkusila bez cukru / popravdě řečeno jsem na něj zapoměla / a chleba nebyl tak kyprý a nadýchaný. Myslím si, že hlavně u chlebů z celozrnné mouky je cukr na místě, neboť tato těsta jsou všeobecně tužší než ta z bílé mouky. Mám to už ze ty 4 roky co pekárnu vlastním vyzkoušené.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

anndy: Vůbec do chleba z domácí pekárny cukr nedávám, nikdy se mi nestalo, že by mi těsto nevykynulo (používám jen instantní droždí). Naopak do chleba dávám dvojnásobek soli, než je psáno v receptech k pekárně ETA. Takže na 525 g mouky mi to vychází 10 ml soli (2 malé lžičky). Prostě nám doma chutná pečivo slanější, ale přitom není přesolené tak, abychom si na něj nemohli dát marmeládu.

anndy
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

můžu se zeptat, nač je v chlebu cukr a ještě k tomu tolik? Protože jestliže se používá instantní droždí, cukr jaksi pozbývá účinku…

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

…nějak mi docvakává, že ta situace se podobá tomu vtipu, jak příde pán do elektry a chce stejnou žárovku co má v ruce, ale hlavně aby to byla „Osram“…znáte?

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

housenko, díky, až někdy jednou budu mít taky pícku na chleba, tak to taky prubnu a jinak habáněte si „nefšímejte, von jen naráží na moučné čerfy, se kterejma jsem bojovala“, blbísek můj milovanej ;o))))

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Housenko,

je to zvláštní, já jsem vždy měla grahamovou mouku pšeničnou a byla od firmy PENAM.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Grahamová mouka = žitná mouka.

Tak jsem nevydržela, k čertu s dietou, a krajíc chleba si ukrojila, namazala máslíčkem, na to položila pláteček šunky a nechala si jednotlivá sousta ještě vlažného chleba pomaličku rozplývat v ústech. Mňam…

Milá Vladko u mě máš za tento chleba jedničku z hvězdičkou.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny, pendo

…myslim jako broucy z rodu Grahammmm ;-)

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny, pendo

hele, a co že to je ta Grahamová mouka..... to sou v ní nějaký brouci, nebo coo???

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kmínový chléb z domácí pekárny

Tak jsem chleba právě vyklopila z trouby a už jen z té vůně slintám. Jak já to jen do rána vydržím to tedy nevím, asi budu muset jít brzy spát… zatracená dieta…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz