Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
U vědomí toho, že už tu jsou dva recepisy na kluski, dávám třetí, neb je člověku dáno stále se učit. Stejně jako předchozí recesspis tento věnuji Drobkovi.
Brambory oloupu a uvařím v osolené vodě, dám pozor, aby se nerozvařily. Uvařené, přecezené brambory ještě horké uštouchám dohladka. Chvilku nechám chladnout natolik, aby se ještě teplé daly zpracovat. Přidám máslo. Pokud by masa vychladla a nebude se chtět lepit, přidejte ještě máslo. Teplou masu vložím do zadělávací mísy,udělám křížek a rozdělím na 4 části, jednu část vyberu z mísy, na její místo nasypu bramborovou moučku. Dosolím, přidám žloutek, přidám odebranou čtvrtinu těsta, vypracuji do hladka. Vyválím kuličky, vprostřed vymáčknu důlek. Nebo vyválím váleček, pokrájím a promáčknu. Vodu osolím, přivedu k varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustím v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vliju do vařící vody. Voda by měla lehce vřít. Vkládáme kluski, lehce vařechou promíchám, aby se nepřichytily na dno. Vařím dokaváde nevyplavou . Vyberu ceďákovou naběračkou na skleněnou nebo plastovou podložku. Nechám chvíli ovadnout pak teprve naskládám do mísy.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborová jídla Bramborové přílohy
smažená cibulka, omáčky, nebo jen pocukrovat s máslem
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jemné bílé kluski - Kluski śląskie
Ne, Drobku, špatně jsem se vyjádřila: Jája byla na návštěvě v rodině, k obědu byly masové pirohy se smaženou cibulkou. Ale mezi nimi občas jeden jahodový, občas tvarohový… Když se podíváš na druhou fotku, pochopíš, proč to tak bylo
Alis, abych se přiznal, jak to čtu nevypadá to špatně. Každopádně to zkusím, my jsme bramboroví, a tohle mi dost připomíná, až na absenci mouky či krupice, milované bramborové knedlíky.
Každopádně se poptám šéfky v restauraci. Ona je polka, a i když s mnohým nesouhlasím (třeba zelí bez cukru a kmínu - prý je to originál), třeba se něco dozvím.
Příspěvek upraven 12.06.11 v 18:38
Drobku, netruchli, když vidím ty fotky, už vím, proč jednou jedla přítelkyně mého synka na návštěvě jahodové pirohy s opečenou cibulkou
Díky Miloši, recept je to krásný, určitě to přidám do repertoáru.

Ten druhý recept mne zaujal ještě víc, jen, hergot jak to decentně říct - prostě to tak dělat nebudu, i když bych chtěl.
Mám ještě jeden recesspis na kluski:

Suroviny na 1 kg klusek
1 automobil (nejlépe Renault)
1 polský hipermarket (nejlépe Auchan)
4 PLN (polský zlotý = 6,–kč)
Příprava – zajedeme do Auchanu lopatičkou si nabereme z obrovského mražáku kilo klusek, zaplatíme u kasy 4 zloté, doma hodíme do vařící vody a basta fudli, než se s tim mordovat.
Příspěvek upraven 12.06.11 v 00:31