Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
ach jo tech 40 dní postu
Horké brambory ušťouchám, přidám mouku, vejce, sůl a šťouchám jak o život. Hladké vzniklé těsto vyvalím na pomoučený vál, ještě něco málo prohnětu. Rozdělím na osminky, vyválím váleček o průměru cca 3 cm, nožem posekám na kousky cca 2 cm. Každý kousek palcem mírně stisknu, aby mi vznikl důlek. Vařím ve velkém hrnci v osolené vodě, do které jsem přidal trochu rozdělaného škrobu. Jak kluski vyplavou, vybírám cedníkem. V kastrůlku roztopím přepuštěné máslo, přidám postrouhaný sýr, nechám na mírném ohni roztopit. Trpělivě čekám na moment, kdy se změní v táhnoucí se hmotu, v ten moment přidám teplý výpek z pečeně, rajský protlak a smetanu. Zvolna prohřívám, míchám, až se mi vše krásně spojí. Kluski uložím na talíř, přeliji sosem a podávám. Variantou na kluski – mou oblíbenou je: 1 kg brambor 0,125 kg másla Bramborová moučka v množství předem neurčeném. Horké brambory ušťouchat rychlostí blesku s máslem, aby mi vzniklo krásné žluté těsto. Pokud se těsto nechce lepit, přidám ještě másla. Vyberu z hrnce do misky, uplácám kouli, udělám kříž na čtyři části. Jednu část vyjmu na vál a na její místo dosypu bramborovou moučku. Pak opatrně přidám vyjmuté těsto a zapracuji škrob do těsta. Kluski jsou krásně voňavé po másle.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborová jídla Bramborové přílohy Hlavní jídlo Jednotlivé chody Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kluski Bětuščine
A proto že, Głiwice jsou odjakživa ve Slezsku a od r. 1945 v Polsku se takto upravené kluski jmenují Slezské kluski
http://www.labuznik.cz/…-jemne-bile/
S variantou na kluski souhlasím, přesně, horké brambory proženu lisem na brambory, v misce urovnám, 1/4 odeberu, dorovnám kukuřičným škrobem „Gustin“, nikoliv bramborovým! Vajíčko, sůl, rychle zpracovat, máslo nedávám, dále postup stejný, do vody s důlkem dolů, potom na talíři, právě do tohoto důlku se dává i ten sosík, toto se dělá asi hlavně v Polsku, recept mám od polské kámošky (Gliwice) vzájemně se navštěvujeme, adresy jsme si vyměnily ve 12 letech a přátelství stále trvá, ač nám už je X let.
Jéžiš! Asi jsme dvojčata, předevčírem jsem tu do rána seděla se sluchátky na uších a koukala na celý film - je tam v nabídce. Když jsem to viděla poprvé, tak jsem se do Topola beznadějně túúúze zamilovala. A kdybych já byl boháčem… Nádhera!
To je moc hezký film. Jo, děsně jsem u toho bulela.:mavam:
A když na komín, tak na komín!
Příspěvek upraven 04.03.13 v 18:34
… a na co myslýš, že se na tech kluseczkách dělaj ty důlky? Aha, no přeci když to poleju roztopenym uzenym bokem, tak mi to nesteče na talíř, ale zůstane to pěkně v dolíčku. Apostata a bezvěrec, ale TRADICIONALISTA, KDYŽ TRADICE ŘÍKÁ UPÁLIT, TAK UPÁLIT. Vo tom žádna diskuse se nevede.
http://www.youtube.com/watch?…
Testosteron a ještě apostata! Hm, hm!
Udělej si ty Bentovy bramboráčky, co pořád klouzáky! A na sádle, pokrytče! Prasečí sádlo je člověku nejbližší - půst nepůst. Ať mi nikdo nevykládá, že hospodyně nehrábly lžící do sádelňáku, kam by asi chodily na olej!? Do Říma? Leda na Velikonoce. A ty jsou daleko.
V pekáči.
Kde se vzal ten výpek z masa!!!