Recept Kluski Bětuščine

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

ach jo tech 40 dní postu

Postup

Horké brambory ušťouchám, přidám mouku, vejce, sůl a šťouchám jak o život. Hladké vzniklé těsto vyvalím na pomoučený vál, ještě něco málo prohnětu. Rozdělím na osminky, vyválím váleček o průměru cca 3 cm, nožem posekám na kousky cca 2 cm. Každý kousek palcem mírně stisknu, aby mi vznikl důlek. Vařím ve velkém hrnci v osolené vodě, do které jsem přidal trochu rozdělaného škrobu. Jak kluski vyplavou, vybírám cedníkem.
V kastrůlku roztopím přepuštěné máslo, přidám postrouhaný sýr, nechám na mírném ohni roztopit. Trpělivě čekám na moment, kdy se změní v táhnoucí se hmotu, v ten moment přidám teplý výpek z pečeně, rajský protlak a smetanu. Zvolna prohřívám, míchám, až se mi vše krásně spojí. Kluski uložím na talíř, přeliji sosem a podávám.

Variantou na kluski – mou oblíbenou je:
1 kg brambor 0,125 kg másla
Bramborová moučka v množství předem neurčeném.
Horké brambory ušťouchat rychlostí blesku s máslem, aby mi vzniklo krásné žluté těsto. Pokud se těsto nechce lepit, přidám ještě másla. Vyberu z hrnce do misky, uplácám kouli, udělám kříž na čtyři části. Jednu část vyjmu na vál a na její místo dosypu bramborovou moučku. Pak opatrně přidám vyjmuté těsto a zapracuji škrob do těsta. Kluski jsou krásně voňavé po másle.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborová jídla Bramborové přílohy Hlavní jídlo Jednotlivé chody Přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.03.13 vloženo
  • 1844x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 0,800 kg brambor
  • 0,200 kg mouky
  • 2 vejce (slepičí)
  • Sůl
  • Sos:
  • 8 PL výpeku z masa
  • 0,150 kg sýru s modrou plísní (Niva, Rokpol)
  • 1 PL rajského protlaku
  • 4 PL smetany
  • 2 PL másla
  • Sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kluski Bětuščine

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 05.03.13 13:47
+

A proto že, Głiwice jsou odjakživa ve Slezsku a od r. 1945 v Polsku se takto upravené kluski jmenují Slezské kluski
http://www.labuznik.cz/…-jemne-bile/ :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 05.03.13 12:14
Kluski

S variantou na kluski souhlasím, přesně, horké brambory proženu lisem na brambory, v misce urovnám, 1/4 odeberu, dorovnám kukuřičným škrobem „Gustin“, nikoliv bramborovým! Vajíčko, sůl, rychle zpracovat, máslo nedávám, dále postup stejný, do vody s důlkem dolů, potom na talíři, právě do tohoto důlku se dává i ten sosík, toto se dělá asi hlavně v Polsku, recept mám od polské kámošky (Gliwice) vzájemně se navštěvujeme, adresy jsme si vyměnily ve 12 letech a přátelství stále trvá, ač nám už je X let. :kytka:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 18:33
-

Jéžiš! Asi jsme dvojčata, předevčírem jsem tu do rána seděla se sluchátky na uších a koukala na celý film - je tam v nabídce. Když jsem to viděla poprvé, tak jsem se do Topola beznadějně túúúze zamilovala. A kdybych já byl boháčem… Nádhera!
To je moc hezký film. Jo, děsně jsem u toho bulela.:mavam:
A když na komín, tak na komín!

Příspěvek upraven 04.03.13 v 18:34

 
gmp
1603 příspěvků 04.03.13 18:23
+

… a na co myslýš, že se na tech kluseczkách dělaj ty důlky? Aha, no přeci když to poleju roztopenym uzenym bokem, tak mi to nesteče na talíř, ale zůstane to pěkně v dolíčku. Apostata a bezvěrec, ale TRADICIONALISTA, KDYŽ TRADICE ŘÍKÁ UPÁLIT, TAK UPÁLIT. Vo tom žádna diskuse se nevede.
 http://www.youtube.com/watch?…

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 14:04

Testosteron a ještě apostata! Hm, hm!
Udělej si ty Bentovy bramboráčky, co pořád klouzáky! A na sádle, pokrytče! Prasečí sádlo je člověku nejbližší - půst nepůst. Ať mi nikdo nevykládá, že hospodyně nehrábly lžící do sádelňáku, kam by asi chodily na olej!? Do Říma? Leda na Velikonoce. A ty jsou daleko.

 
gmp
1603 příspěvků 04.03.13 13:54
-

V pekáči.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.03.13 12:07
klouzáky

Kde se vzal ten výpek z masa!!! :cert:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz