Recept Klíčkový salát s pampeliškovými srdíčky Veg Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klíčkový salát s pampeliškovými srdíčky

Úvod

Klíčky a mladé bylinky k jaru patří :kytka: :kytka: :kytka: .

Dá se připravovat brzy z jara, kdy pampelišky mají ještě málo zelených hořkých listů a nebo pampeliškové puky necháme vybělit jako čekanku.

Postup

Tři dny předem dáme klíčit luštěniny a obilí (nebo z pohodlnosti koupíme). Co však asi neseženeme ani v obchodech s předraženými „extra luxusními“ potravinami, jsou pampelišková srdíčka.

Vyrytou pampelišku zbavíme kořene a zelených listů – ty seřízneme – viz foto. Zbydou nám pouze žluté až světle zelené středy. Dočistíme. Použijeme opravdu mladou pampelišku, zelené části jsou hořké!

Klíčky a srdíčka lehce promícháme, pokapeme dresinkem a posypeme bylinkou.

Vaječný dresink připravíme z oleje, hořčice, octa, prolisovaného vařeného žloutku; opepříme a osolíme.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Bezmasá jídla Různé saláty Saláty Zeleninové saláty

Nahlásit recept

  • 31.03.14 vloženo
  • 4364x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 30 minut bez času k naklíčení luštěn

Ingredience

  • obilné a luštěninové klíčky (směs pšenice, čočky a hrachu)
  • pampelišky (celá rostlina i s částí kořene)
  • zelené bylinky (řeřicha)
  • vaječný nebo jiný jednoduchý dresink

Doporučená příloha

  • pečené, vařené maso, vejce, pečivo, toast

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 31.03.14 11:09

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Klíčkový salát s pampeliškovými srdíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1674 příspěvků 05.04.14 08:45

Další jarní bylinky do salátů i polévek: kontryhel, jitrocel, fialkové listy a sedmikráska :*

 
jolana
5065 příspěvků 04.04.14 20:30

Aka nahoda..dalsia jarna zelen pod zubok..pozrite sem…
 http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

:mavam:
 
jolana
5065 příspěvků 04.04.14 12:39

Ejo, dobru chut..inac to je pozehnany salat, nebudes vierit ten ma naucil sam arcibiskup :lol: :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 04.04.14 12:35

Birkano,..ten nahorkly ocasek musi ostat, ten tomu dava chut..prave o to ide..aspon v okoli stredomoria..na­priklad taka Brukev Repak, ktora je horka ako fras a ta sa zbiera, obvari, vyberie, pokape citronom a oliv. olejom a konzumuje sa prave pre tuuu horkost..to je jedina zelen co nejem..inac spasiem vse :mrgreen:..Brukev Repak a jej konzumaciu doniesli sebou greci zo Solune krori sa tam usadili a je sa na jar..cize obdobie postu a donedavna to bola cisto poziven len krestanov, nik iny to nekonzumoval.. teraz uz vsetci, uz aj na trhu dostat kupit.. jedia sa z toho lodyhuy a mlade listky
 http://cs.wikipedia.org/…rassica_rapa

daco ku ostatnemu spominanemu ako je bodliak napriklad..
http://www.tasteofbeirut.com/…elia-akkoub/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gundelia
 http://www.tasteofbeirut.com/…-in-lebanon/

:mavam:
 
Eja
3831 příspěvků 04.04.14 12:18

@jolana
Jol, děkuji za inspiraci :mavam: uvařila jsem trochu fusilli, z lednice vytáhla zbytek polníčku, medvědího česneku, přidala plocholistou petrželku, trochu krájených rajčat, trochu plátků ředkviček, promíchala, zakápla citronovým oliváčem, pár hoblinek pecorina. Už není… :mrgreen: jdem se psem do přírody :kytka:

 
birkana
1674 příspěvků 04.04.14 09:48

@jolana, tak jsem vyzkoušela mladé již zelené pampeliškové listy spařit, poté i krátce povařit. Stále však zůstával nahořklý „ocásek“. Nejspolehlivější asi tedy bude nechat listy ve tmě vybělit (jako tu čekanku) - pak je chuť lístků až jemně nasládlá. Ostatní bylinky také miluji; nyní dávám do salátů i plicník (Pulmonaria), právě kvete :idea: Tvůj těstovinový salát vyzkouším ;)

Pro zajímavost: česká pampeliška (Smetanka lékařská) je slovensky Púpava lekárska (Taraxacum officinale). Česky Pupava bezlodyžná je slovensky Krasovlas bezbyľový (Carlina acaulis) - ten bodlák s jedlým středem :lol: :mavam:

A ještě ostatním pro upřesnění: hľuzovka = lanýž.

 
jolana
5065 příspěvků 02.04.14 17:01

Birkano, mas pravdu…len spar, ta horkost odide..ja ich najviac pripravujem ako ten slez a potom s nimi rada robim cestovinovy salat+ len trocha uvarenych cestovin a sparene nakrajane listy, paradajka nakrajana a kvapka oleja+citr, stava+sol+ pretlaceny strucik cesnaku=tymto salat preliat..velmi chutne…a skus tu portulaku a slez..tu su to typicke postne jedla a prave teraz su plne obchody zeleneho.. vsetko zelene milujem..pokial to poumyvam polovicu este suroveho zjem ako to rohate mee.. :mrgreen:..tu su tie tasticky pre predstavu, iste mas svoje oblubene kysnute cesto…
 http://www.labuznik.cz/…ez-sepanech/

Teraz je tuna dosta aj bodliaky- vyraze sa z nich srdiecko (tak ako si to urobila s pupavou) a pripravuju sa.. a to je pochuuuutka..a za chvilu budu snad aj hluzovky..snad, tato zima a jar je mimoriadne sucha..raz nasnezilo a raz zaprsalo a odvtedy uz nic..

:mavam:
 
birkana
1674 příspěvků 02.04.14 15:12

@jolana, zkusím spařit horkou vodou - díky za tip :mavam:

Náplň do taštiček také určitě zkusím :kytka: Vždyť pampeliška je jedna z prvních zelených bylinek v přírodě, je třeba využít jejich léčivou sílu (čistící účinek na organismus) :idea:

 
jolana
5065 příspěvků 02.04.14 12:40

Kludne si dajte aj zelene pupavove listy. Inde sa pouzivaju normalne na varenie, salaty a dokonca aj ako plnka s nasekanou cibulou a kvapkou oleja a citronu do tasticiek. Aby neboli nahorkle staci ich len sparit vriacou vodou. Ja ich mam velmi rada a konzumujem na kila po cely rok.. dostat totizto aj v zelenine po zvazkoch a spenat alebo petrzlen..takisto nezabudnite na Portulaku

http://www.labuznik.cz/…ahennabagle/

a taky tot
http://www.labuznik.cz/…pt/chobbeze/

 
birkana
1674 příspěvků 31.03.14 11:24

@tlustá bába, vše má být v rovnováze ;) Měla jsem pocit, že už je dost rafinovaného cukru, bílé mouky, čokolád a vůbec všeho civilizačně nezdravého. Od myšlenky k činu bylo blízko - ryla jsem záhon před setím a těch pampelind mi přišlo líto; zahodit je jen tak bez užitku. Klíčky také byly akorát ke konzumaci… :idea: :idea: :idea:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 31.03.14 11:11

Jarní vítr? Doufám, že ano!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz