Recept Klíčkový salát s pampeliškovými srdíčky Veg Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klíčkový salát s pampeliškovými srdíčky

Úvod

Klíčky a mladé bylinky k jaru patří :kytka: :kytka: :kytka: .

Dá se připravovat brzy z jara, kdy pampelišky mají ještě málo zelených hořkých listů a nebo pampeliškové puky necháme vybělit jako čekanku.

Postup

Tři dny předem dáme klíčit luštěniny a obilí (nebo z pohodlnosti koupíme). Co však asi neseženeme ani v obchodech s předraženými „extra luxusními“ potravinami, jsou pampelišková srdíčka.

Vyrytou pampelišku zbavíme kořene a zelených listů – ty seřízneme – viz foto. Zbydou nám pouze žluté až světle zelené středy. Dočistíme. Použijeme opravdu mladou pampelišku, zelené části jsou hořké!

Klíčky a srdíčka lehce promícháme, pokapeme dresinkem a posypeme bylinkou.

Vaječný dresink připravíme z oleje, hořčice, octa, prolisovaného vařeného žloutku; opepříme a osolíme.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Bezmasá jídla Různé saláty Saláty Zeleninové saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.03.14 vloženo
  • 4140x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 30 minut bez času k naklíčení luštěn

Ingredience

  • obilné a luštěninové klíčky (směs pšenice, čočky a hrachu)
  • pampelišky (celá rostlina i s částí kořene)
  • zelené bylinky (řeřicha)
  • vaječný nebo jiný jednoduchý dresink

Doporučená příloha

  • pečené, vařené maso, vejce, pečivo, toast

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 31.03.14 11:09

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Klíčkový salát s pampeliškovými srdíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1663 příspěvků 05.04.14 08:45

Další jarní bylinky do salátů i polévek: kontryhel, jitrocel, fialkové listy a sedmikráska :*

 
jolana
5064 příspěvků 04.04.14 20:30

Aka nahoda..dalsia jarna zelen pod zubok..pozrite sem…
 http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

:mavam:
 
jolana
5064 příspěvků 04.04.14 12:39

Ejo, dobru chut..inac to je pozehnany salat, nebudes vierit ten ma naucil sam arcibiskup :lol: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 04.04.14 12:35

Birkano,..ten nahorkly ocasek musi ostat, ten tomu dava chut..prave o to ide..aspon v okoli stredomoria..na­priklad taka Brukev Repak, ktora je horka ako fras a ta sa zbiera, obvari, vyberie, pokape citronom a oliv. olejom a konzumuje sa prave pre tuuu horkost..to je jedina zelen co nejem..inac spasiem vse :mrgreen:..Brukev Repak a jej konzumaciu doniesli sebou greci zo Solune krori sa tam usadili a je sa na jar..cize obdobie postu a donedavna to bola cisto poziven len krestanov, nik iny to nekonzumoval.. teraz uz vsetci, uz aj na trhu dostat kupit.. jedia sa z toho lodyhuy a mlade listky
 http://cs.wikipedia.org/…rassica_rapa

daco ku ostatnemu spominanemu ako je bodliak napriklad..
http://www.tasteofbeirut.com/…elia-akkoub/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gundelia
 http://www.tasteofbeirut.com/…-in-lebanon/

:mavam:
 
Eja
3788 příspěvků 04.04.14 12:18

@jolana
Jol, děkuji za inspiraci :mavam: uvařila jsem trochu fusilli, z lednice vytáhla zbytek polníčku, medvědího česneku, přidala plocholistou petrželku, trochu krájených rajčat, trochu plátků ředkviček, promíchala, zakápla citronovým oliváčem, pár hoblinek pecorina. Už není… :mrgreen: jdem se psem do přírody :kytka:

 
birkana
1663 příspěvků 04.04.14 09:48

@jolana, tak jsem vyzkoušela mladé již zelené pampeliškové listy spařit, poté i krátce povařit. Stále však zůstával nahořklý „ocásek“. Nejspolehlivější asi tedy bude nechat listy ve tmě vybělit (jako tu čekanku) - pak je chuť lístků až jemně nasládlá. Ostatní bylinky také miluji; nyní dávám do salátů i plicník (Pulmonaria), právě kvete :idea: Tvůj těstovinový salát vyzkouším ;)

Pro zajímavost: česká pampeliška (Smetanka lékařská) je slovensky Púpava lekárska (Taraxacum officinale). Česky Pupava bezlodyžná je slovensky Krasovlas bezbyľový (Carlina acaulis) - ten bodlák s jedlým středem :lol: :mavam:

A ještě ostatním pro upřesnění: hľuzovka = lanýž.

 
jolana
5064 příspěvků 02.04.14 17:01

Birkano, mas pravdu…len spar, ta horkost odide..ja ich najviac pripravujem ako ten slez a potom s nimi rada robim cestovinovy salat+ len trocha uvarenych cestovin a sparene nakrajane listy, paradajka nakrajana a kvapka oleja+citr, stava+sol+ pretlaceny strucik cesnaku=tymto salat preliat..velmi chutne…a skus tu portulaku a slez..tu su to typicke postne jedla a prave teraz su plne obchody zeleneho.. vsetko zelene milujem..pokial to poumyvam polovicu este suroveho zjem ako to rohate mee.. :mrgreen:..tu su tie tasticky pre predstavu, iste mas svoje oblubene kysnute cesto…
 http://www.labuznik.cz/…ez-sepanech/

Teraz je tuna dosta aj bodliaky- vyraze sa z nich srdiecko (tak ako si to urobila s pupavou) a pripravuju sa.. a to je pochuuuutka..a za chvilu budu snad aj hluzovky..snad, tato zima a jar je mimoriadne sucha..raz nasnezilo a raz zaprsalo a odvtedy uz nic..

:mavam:
 
birkana
1663 příspěvků 02.04.14 15:12

@jolana, zkusím spařit horkou vodou - díky za tip :mavam:

Náplň do taštiček také určitě zkusím :kytka: Vždyť pampeliška je jedna z prvních zelených bylinek v přírodě, je třeba využít jejich léčivou sílu (čistící účinek na organismus) :idea:

 
jolana
5064 příspěvků 02.04.14 12:40

Kludne si dajte aj zelene pupavove listy. Inde sa pouzivaju normalne na varenie, salaty a dokonca aj ako plnka s nasekanou cibulou a kvapkou oleja a citronu do tasticiek. Aby neboli nahorkle staci ich len sparit vriacou vodou. Ja ich mam velmi rada a konzumujem na kila po cely rok.. dostat totizto aj v zelenine po zvazkoch a spenat alebo petrzlen..takisto nezabudnite na Portulaku

http://www.labuznik.cz/…ahennabagle/

a taky tot
http://www.labuznik.cz/…pt/chobbeze/

 
birkana
1663 příspěvků 31.03.14 11:24

@tlustá bába, vše má být v rovnováze ;) Měla jsem pocit, že už je dost rafinovaného cukru, bílé mouky, čokolád a vůbec všeho civilizačně nezdravého. Od myšlenky k činu bylo blízko - ryla jsem záhon před setím a těch pampelind mi přišlo líto; zahodit je jen tak bez užitku. Klíčky také byly akorát ke konzumaci… :idea: :idea: :idea:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 31.03.14 11:11

Jarní vítr? Doufám, že ano!!! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz