Recept Kléftiko z Řecka

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Předehřát troubu na 150°C. Maso pokapat citronem. Smíchat majoránku, tymián, sůl a pepř a posypat tím maso. Čtyři velké kusy alobalu (v ČR alespoň dvojitého) potřít olejem a doprostřed každého vložit jeden kousek masa. Maso zabalit tak, aby z něj nevytékala šťáva. Balíčky poskládat na dno kameninového hrnce (hrnec připravit podle návodu výrobce), přikrýt poklicí a vložit do trouby. Nechat péct 3 hodiny. Mezi tím oloupat brambory a opatrně do každé udělat nožíkem několik zářezů. Vložit je do zapékací misky, nebo pekáče a posypat je hrubou solí a pepřem. Nalít na ně olej a rozložit na ně máslo. Nahoru brambor poskládat plátky rajčat, trochu je osolit a opepřit a vložit mezi ne bobkové listy. Asi hodinu před tím než je maso hotové, vložit brambory do trouby a nechat je péct do zlatově hněda. Na nahřátý servírovací talíř do jeho středu poskládat maso a obložit ho bramborami a rajčaty. Vše ozdobit snítkou čerstvé bylinky. Pokrm se obvykle podává s tradičním řeckým salátem a chlebem. P.S. Tradičně se Kléftiko připravuje v rozpálené hliněné peci na mírnou teplotu, která se po vložení hrnce s masem hermeticky uzavře hliněným blátem a nechá se tak po dny, než je maso hotové. Do pece se na uhlíky vkládají rozlámané tašky a jenom potom je pec bezpečná pro vložení hrnce. Někdy se maso před konečným uzavřením pece polévá doušky piva, nebo vína. Připravovalo se tak za dob ¨kleftes¨- lupiči/banditi a připravuje se tak dodnes. Používá se nejenom jehněčí maso, ale také kůzlečí a hovězí. Maso ze starších zvířat je vhodné, protože se tak dlouho připravuje. Nakonec je maso křupavé zvenku. ale velice měkké uvnitř.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 17.11.06 vloženo
  • 8478x zobrazeno

Ingredience

  • 4 jehněčí porce, na příklad naporcovanou kýtu, každá porce asi 250 g
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce na drobno posekané majoránky
  • 1 lžíce na drobno posekaného tymiánu
  • 1 kg malých brambůrek
  • 200 ml olivového oleje
  • 60 g másla nakrájeného na kousky
  • 3 velká rajčata na plátky nakrájená
  • 3 bobkové listy
  • hrubá sůl a čerstvě pomletý černý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kléftiko z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz