Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Předehřát troubu na 150°C. Maso pokapat citronem. Smíchat majoránku, tymián, sůl a pepř a posypat tím maso. Čtyři velké kusy alobalu (v ČR alespoň dvojitého) potřít olejem a doprostřed každého vložit jeden kousek masa. Maso zabalit tak, aby z něj nevytékala šťáva. Balíčky poskládat na dno kameninového hrnce (hrnec připravit podle návodu výrobce), přikrýt poklicí a vložit do trouby. Nechat péct 3 hodiny. Mezi tím oloupat brambory a opatrně do každé udělat nožíkem několik zářezů. Vložit je do zapékací misky, nebo pekáče a posypat je hrubou solí a pepřem. Nalít na ně olej a rozložit na ně máslo. Nahoru brambor poskládat plátky rajčat, trochu je osolit a opepřit a vložit mezi ne bobkové listy. Asi hodinu před tím než je maso hotové, vložit brambory do trouby a nechat je péct do zlatově hněda. Na nahřátý servírovací talíř do jeho středu poskládat maso a obložit ho bramborami a rajčaty. Vše ozdobit snítkou čerstvé bylinky. Pokrm se obvykle podává s tradičním řeckým salátem a chlebem. P.S. Tradičně se Kléftiko připravuje v rozpálené hliněné peci na mírnou teplotu, která se po vložení hrnce s masem hermeticky uzavře hliněným blátem a nechá se tak po dny, než je maso hotové. Do pece se na uhlíky vkládají rozlámané tašky a jenom potom je pec bezpečná pro vložení hrnce. Někdy se maso před konečným uzavřením pece polévá doušky piva, nebo vína. Připravovalo se tak za dob ¨kleftes¨- lupiči/banditi a připravuje se tak dodnes. Používá se nejenom jehněčí maso, ale také kůzlečí a hovězí. Maso ze starších zvířat je vhodné, protože se tak dlouho připravuje. Nakonec je maso křupavé zvenku. ale velice měkké uvnitř.
Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kléftiko z Řecka