Recept Kléftiko z Řecka

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Předehřát troubu na 150°C. Maso pokapat citronem. Smíchat majoránku, tymián, sůl a pepř a posypat tím maso. Čtyři velké kusy alobalu (v ČR alespoň dvojitého) potřít olejem a doprostřed každého vložit jeden kousek masa. Maso zabalit tak, aby z něj nevytékala šťáva. Balíčky poskládat na dno kameninového hrnce (hrnec připravit podle návodu výrobce), přikrýt poklicí a vložit do trouby. Nechat péct 3 hodiny. Mezi tím oloupat brambory a opatrně do každé udělat nožíkem několik zářezů. Vložit je do zapékací misky, nebo pekáče a posypat je hrubou solí a pepřem. Nalít na ně olej a rozložit na ně máslo. Nahoru brambor poskládat plátky rajčat, trochu je osolit a opepřit a vložit mezi ne bobkové listy. Asi hodinu před tím než je maso hotové, vložit brambory do trouby a nechat je péct do zlatově hněda. Na nahřátý servírovací talíř do jeho středu poskládat maso a obložit ho bramborami a rajčaty. Vše ozdobit snítkou čerstvé bylinky. Pokrm se obvykle podává s tradičním řeckým salátem a chlebem. P.S. Tradičně se Kléftiko připravuje v rozpálené hliněné peci na mírnou teplotu, která se po vložení hrnce s masem hermeticky uzavře hliněným blátem a nechá se tak po dny, než je maso hotové. Do pece se na uhlíky vkládají rozlámané tašky a jenom potom je pec bezpečná pro vložení hrnce. Někdy se maso před konečným uzavřením pece polévá doušky piva, nebo vína. Připravovalo se tak za dob ¨kleftes¨- lupiči/banditi a připravuje se tak dodnes. Používá se nejenom jehněčí maso, ale také kůzlečí a hovězí. Maso ze starších zvířat je vhodné, protože se tak dlouho připravuje. Nakonec je maso křupavé zvenku. ale velice měkké uvnitř.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 17.11.06 vloženo
  • 8141x zobrazeno

Ingredience

  • 4 jehněčí porce, na příklad naporcovanou kýtu, každá porce asi 250 g
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce na drobno posekané majoránky
  • 1 lžíce na drobno posekaného tymiánu
  • 1 kg malých brambůrek
  • 200 ml olivového oleje
  • 60 g másla nakrájeného na kousky
  • 3 velká rajčata na plátky nakrájená
  • 3 bobkové listy
  • hrubá sůl a čerstvě pomletý černý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kléftiko z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Hamburgerové bulky

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz