Recept Klasický sýrový "Tartiflette"

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Osmažit slaninu. Střídavě poskládat vrstvy slaniny, brambor, sýru, šalotky, nebo česneku, s pažitkou do zapékací misky, nebo 4 individuálních nádobek. Nahoře má být sýr. Při vrstvení osolit a opepřit. Zalít vínem. Vložit do předem vyhřáté trouby na 210°C a péct po 20min. (individuální porce trochu kratší dobu). Přidat creme fraiche a péct dalších 10min. Podávat horké jako příloha ke studenému masu, nebo jenom s křupavým pečivem. P.S.: Klasický pokrm z oblasti Savoy ve Francii.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 27.05.03 vloženo
  • 8970x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1kg brambor nakrájených na tenké plátky
  • 1 celý Reblochon sýr, nebo podobný (Livarot, Munster, Epoisses), asi 550g, jeho kůrka seškrábaná druhou stranou nože a nakrájený na plátky
  • 200g slaniny (nemusí být)
  • 1 sklenička suchého, bílého vína
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 hnědá šalotka, nebo česnek a pažitka, na drobno nakrájené
  • 200ml ¨creme fraiche¨ z Labužníka, nebo jemné, plnotučné smetany

Doporučená příloha

  • Salát a křupavé pečivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasický sýrový "Tartiflette"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji...

nevím to přesně, ale blaťácké zlato (ten sýr s ořechy i se zeleným pepřem zní moc dobře) podle popisku je možná moc měkký, ale osobně jsem jej nechutnala. Dal by se však použít Raclette, Gruyere sýr, nebo sýr Ementál (nějaký horský sýr). Máš naprostou pravdu, že nemá cenu slaninou přetlouct další chutě, ale možná několik tenkých plátků na dno zapékací misky…?

Eja
3852 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasický sýrový ¨Tartiflette¨.

Babi, dívala jsem se do ingrediencí a podle popisu se mi zdá Liverot tvrdší konsistence než Munster - přemýšlím totiž, čím dostupným by se dal nahradit. Gouda je asi moc tvrdá, co myslíš? Zkusila bych možná blaťácké zlato, to by tak mohlo odpovídat. Souhlasím s tím, že slanina asi opravdu nemusí být, nebo bych jí tam asi dala méně, aby nepřebila chuť sýra s česnekem a pažitkou.

pkorinkova
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Klasický sýrový ¨Tartiflette¨.

Aby byl recept rychlejsi uvarit brambory predem ve slupce.A na misto slaniny pridat spise anglickou slaninu navrstvit brambory s masem cesnek sum pepr zalit smetanou,nakonec pridat na platky nakrajeny syr a dat zapect,syr nesmi byt zapeceny,pouze roztekly.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz