Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ivous0077 Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejprve poznámka k surovinám: Rozpis je originální, ale po prvním vyzkoušení jsem zredukovala celkové množství ovoce na cca polovinu. I tak je ho koláč plný. Dávám brusinky, sultánky, rozinky, kandovanou kůru, třešně jen když je mám, a obvykle nakrájené sušené meruňky. Cukru dávám tak cca 3 lžíce, protože tím ovocem je to sladké dost. Melasa se dá vynechat (jinak jí dávám tak lžíci) nebo jsem dávala zlatý sirup, když jsem ho měla. Používám skutečně brandy, s rumem nemám zkušenosti, asi by dal jinou chuť. Brandy dávám mnohem víc, aby bylo ovoce krásně nasáklé. Den před pečením dáme ovoce do misky, zalijeme brandy a necháme přes noc (alespoň 12 hodin) v chladničce nasáknout. Příležitostně miskou zaštěrchat, aby se ovoce promíchalo. Druhý den rozehřejeme troubu na 140°C. Prosátou mouku smícháme se solí a kořením. V misce si rozšleháme vejce. Do větší mísy dáme máslo a cukr a šleháme, až je lehké a světlé. Postupně po lžících přidáváme vejce a stále šleháme, až se vše propojí. Když se nám máslo s vejci srazí, neděláme si těžkou hlavu, koláč z tak dobrých surovin se prostě nedá zkazit. Do máslovo-vaječné směsi postupně zlehka vmícháme mouku s kořením (pomalu těsto vařečkou převracíme, aby zůstalo vzdušné). Nakonec vmícháme sušené ovoce i s tekutinou v misce, melasu, nakrájené mandle a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru. Těsto přendáme do dortové formy vyložené papírem na pečení, povrchu uhladíme a v kroužcích ozdobíme celými mandlemi. Celou formu s těstem kolem dokola, dole i nahoře zabalíme dvěma vrstvami papíru na pečení. Upevníme ho dokola provázkem. Nahoře vystřihneme do papíru malý otvor (jednak tím uniká případná pára a taky se jím dá koukat na koláč). Vložíme do trouby na spodní rošt a pečeme 4 ½ - 5 hodin. Může to trvat i o trochu déle, záleží na troubě. V každém případě troubu neotvíráme dřív, než za 4 hodiny! Obvykle tak za 4 ½ hodiny do koláče tou dírou píchnu špejlí a rozhodnu se, jestli už stačí. Nejprve koláč chladíme ve formě, pak vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce. Do studeného děláme špejlí díry a do nich lijeme brandy. Osvědčilo se mi stříkat do děr brandy injekční stříkačkou, ale lžičkou to taky jde. Množství brandy záleží na libovůli kuchaře. Koláč pak pořádně zabalíme do alobalu a v uzavřeném igelitovém sáčku dáme do chladu uležet. V průběhu téhle doby můžeme koláč rozbalit a znovu ho nasosat dalším brandy. Peču koláč každý rok tak 1-2 týdny před vánocemi. Je opravdu výborný a velice vláčný. Dlouhým pečením získá hnědou barvu a karamelovou chuť. V kombinaci s ovocem je to velmi výrazná, svěží chuť, naprosto odlišná od našich obvyklých vánoček a štol.
Recept je z kategorií: Koláče
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Klasický anglický vánoční koláč podle Delie Smith
Anglicane rikaji vsemu pudink…
17 příspěvků 15.12.10 09:17
Já kdysi chtěla anglický pudink dělat, ale odrazoval mě ten lůj a hlavně jsem neměla a nemám nádobu, ve které bych ho mohla vařit či pařit. Pudink si tedy kupuju hotový. Byla jsem šťastná, když jsem objevila tento recept, který ve výsledku anglický pudink připomíná. Přesně, jak říkáš, výhodou je, že můžeš použít dortovou formu i jinak velkou a buď pak máš dort vyšší nebo nižší, případně upravíš dávku.
Ta poleva je cukrová, ale dělala jsem ji jen poprvé, pak nikdy, protože je zbytečná, je to další cukr a zbytečně ruší chuť vlastního dortu. Dávám jen nahoru mandle na ozdobu. A je fakt výborný. O vánocích ho někdy dávám jako dezert po obědě s kopečkem šlehačky, ale často ho i nakrájím na tác s vánočkou jako chuťovou variantu.
Po dlouha leta pripravuji Ovocny Pudink jak jej vlastne anglicane nazyvaji. Nevim, co mas nahore za vysokou bilou polevu, ale mozna ze tam nepatri. Zdejsi recept znam a ma tu vyhodu, ze je na ruzne velikosti ovocneho dortu. Tradicne se pouziva Hard/omacka, nebo brandy/omacka. Je to absolutne vyborny, neodmyslitelny anglicky vanocni dezert…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…