Recept Klasický anglický vánoční koláč podle Delie Smith

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasický anglický vánoční koláč podle Delie Smith

Postup

Nejprve poznámka k surovinám:
Rozpis je originální, ale po prvním vyzkoušení jsem zredukovala celkové množství ovoce na cca polovinu. I tak je ho koláč plný. Dávám brusinky, sultánky, rozinky, kandovanou kůru, třešně jen když je mám, a obvykle nakrájené sušené meruňky. Cukru dávám tak cca 3 lžíce, protože tím ovocem je to sladké dost. Melasa se dá vynechat (jinak jí dávám tak lžíci) nebo jsem dávala zlatý sirup, když jsem ho měla. Používám skutečně brandy, s rumem nemám zkušenosti, asi by dal jinou chuť. Brandy dávám mnohem víc, aby bylo ovoce krásně nasáklé.

Den před pečením dáme ovoce do misky, zalijeme brandy a necháme přes noc (alespoň 12 hodin) v chladničce nasáknout. Příležitostně miskou zaštěrchat, aby se ovoce promíchalo.

Druhý den rozehřejeme troubu na 140°C.

Prosátou mouku smícháme se solí a kořením. V misce si rozšleháme vejce.

Do větší mísy dáme máslo a cukr a šleháme, až je lehké a světlé. Postupně po lžících přidáváme vejce a stále šleháme, až se vše propojí. Když se nám máslo s vejci srazí, neděláme si těžkou hlavu, koláč z tak dobrých surovin se prostě nedá zkazit.

Do máslovo-vaječné směsi postupně zlehka vmícháme mouku s kořením (pomalu těsto vařečkou převracíme, aby zůstalo vzdušné). Nakonec vmícháme sušené ovoce i s tekutinou v misce, melasu, nakrájené mandle a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru.

Těsto přendáme do dortové formy vyložené papírem na pečení, povrchu uhladíme a v kroužcích ozdobíme celými mandlemi.

Celou formu s těstem kolem dokola, dole i nahoře zabalíme dvěma vrstvami papíru na pečení. Upevníme ho dokola provázkem. Nahoře vystřihneme do papíru malý otvor (jednak tím uniká případná pára a taky se jím dá koukat na koláč).

Vložíme do trouby na spodní rošt a pečeme 4 ½ - 5 hodin. Může to trvat i o trochu déle, záleží na troubě. V každém případě troubu neotvíráme dřív, než za 4 hodiny! Obvykle tak za 4 ½ hodiny do koláče tou dírou píchnu špejlí a rozhodnu se, jestli už stačí.

Nejprve koláč chladíme ve formě, pak vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce. Do studeného děláme špejlí díry a do nich lijeme brandy. Osvědčilo se mi stříkat do děr brandy injekční stříkačkou, ale lžičkou to taky jde. Množství brandy záleží na libovůli kuchaře. Koláč pak pořádně zabalíme do alobalu a v uzavřeném igelitovém sáčku dáme do chladu uležet. V průběhu téhle doby můžeme koláč rozbalit a znovu ho nasosat dalším brandy.

Peču koláč každý rok tak 1-2 týdny před vánocemi. Je opravdu výborný a velice vláčný. Dlouhým pečením získá hnědou barvu a karamelovou chuť. V kombinaci s ovocem je to velmi výrazná, svěží chuť, naprosto odlišná od našich obvyklých vánoček a štol.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.12.10 vloženo
  • 8003x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 5 hodin

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 450 g sušeného rybízu nebo brusinek
  • 175 g sultánek
  • 175 g hrozinek
  • 50 g kandovaných třešní
  • 50 g kandované citrusové kůry
  • minimálně 3 lžíce brandy na ovoce plus další brandy na „napouštění“ koláče
  • 225 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžíce perníkového koření (hotové nebo vlastní směs)
  • 225 g másla (i kombinace s rostlinným tukem)
  • 225 g jemně mletého hnědého cukru
  • 4 velká vejce
  • 50 g nasekaných mandlí (mohou být i se slupkou)
  • 1 lžička tmavé melasy (nemusí být)
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • Mandle na ozdobení
  • Dortová forma o průměru 20 cm nebo hranatá o průměru 18 cm, vyložené papírem na pečení + další papír na obalení celé formy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasický anglický vánoční koláč podle Delie Smith

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 18.12.10 00:03

Anglicane rikaji vsemu pudink…

 
Ivous0077
17 příspěvků 15.12.10 09:17

Já kdysi chtěla anglický pudink dělat, ale odrazoval mě ten lůj a hlavně jsem neměla a nemám nádobu, ve které bych ho mohla vařit či pařit. Pudink si tedy kupuju hotový. Byla jsem šťastná, když jsem objevila tento recept, který ve výsledku anglický pudink připomíná. Přesně, jak říkáš, výhodou je, že můžeš použít dortovou formu i jinak velkou a buď pak máš dort vyšší nebo nižší, případně upravíš dávku.
Ta poleva je cukrová, ale dělala jsem ji jen poprvé, pak nikdy, protože je zbytečná, je to další cukr a zbytečně ruší chuť vlastního dortu. Dávám jen nahoru mandle na ozdobu. A je fakt výborný. O vánocích ho někdy dávám jako dezert po obědě s kopečkem šlehačky, ale často ho i nakrájím na tác s vánočkou jako chuťovou variantu.

 
babi
6360 příspěvků 15.12.10 02:25

Po dlouha leta pripravuji Ovocny Pudink jak jej vlastne anglicane nazyvaji. Nevim, co mas nahore za vysokou bilou polevu, ale mozna ze tam nepatri. Zdejsi recept znam a ma tu vyhodu, ze je na ruzne velikosti ovocneho dortu. Tradicne se pouziva Hard/omacka, nebo brandy/omacka. Je to absolutne vyborny, neodmyslitelny anglicky vanocni dezert…
http://www.labuznik.com/recipe.php?… :-)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz