Recept Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

Úvod

I kdyz uvadim zpusob pripravy v robote se sekacimi nozi, presto doporucuji pripravu pesta v hmozdiri. Vlastnim velky z bileho carrara mramoru a je to jedna z mych kuchynskych pomucek kdykoliv poruce. Take bazalku jsem si pestovala na zahradce a kdyz ji bylo zapotrebi vic, nakoupila jsem na trhu. Na zimu jsem si zmrazila pesto v udelatkach na kostky ledu a ty zmrazene jsem skladovala v plastickych uzaviracich saccich. Piniove orisky je take dobre zmrazit, protoze rychle zluknou.

Postup

V hmoždíři utřít česnek, piniové oříšky, bazalku, a sýr. Utřít vše na pastu. Potom začít přidávat malý a tenkým pramínek oleje v neustálém proudu a za stálého tření a míchání. Pesto uschovat v chladničce ve sterilních vzduchotěsně uzavřených skleničkách. Povrch Pesta před uzavřením zalít trochou oleje. Omáčku lze také po malých kostkách zmrazit. TIP: Omáčku lze připravit i v mixéru. Nejdříve se rozmixuje česnek, přidá se bazalka a oříšky. Postupně a pomalínku se přidává olej za stálého běhu mixeru, až je vše umixované. V tomto bodě je dobré setřít stěny mixeru. Potom přidat sýr a zamixovat ho dovnitř. Je-li omáčka příliš hustá, tak přidat lžíci vody. Omáčka se může trochu osolit a někteří používají také trochu pepře, což však není částí klasického italského receptu.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 12.02.04 vloženo
  • 16411x zobrazeno

Ingredience

  • na 3/4 hrnku
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic piniových oříšků (semínek z pignolií/borovic)
  • 2 1/2 hrnku (630ml) lístků italské bazalky, oprané a dobře osušené
  • 5 lžíce nastrouhaného sýra Parmesan
  • 5 lžíce nastrouhaného sýra pekorino
  • 1/2 hrnku (8 lžic 130ml) extra panenského olivového oleje, nebo jiného olivového dobré kvality

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 05.04.11 19:04

Dekuji Vam vsem za duveru v tento recept. Mam s nim osobni dlouholete zkusenosti a neda se to srovnat s kupovanou pesto omackou. Pritom priprava je tak snadna.
S pozdravem na Vas na vsechny…

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Tento recept je skvělý. Pesto jsem dělala včera a nejspíš ho už budu vždycky vyrábět sama… Doporučuji a Babi díky za předpis! B.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Jasne, ze v hmozdiri, protoze kov na nozich mixeru nici typickou chut bazalky (proto by se bazalka pri vareni nemela krajet, ale trhat rucne na kousicky). Navic se trenim uvolni vice silic. Levne a pekne hmozdire maji treba v Ikee. Ja zas muzu doporucit krome liskacu i vlasske orechy, s nimi mam pesto dokonce radsi nez s temi piniovymi.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Jasně - možný je mixér, nic proti tomu. Ale byl bych pro přípravu v hmoždíři. Někdy ta tradiční řešení prostě mají svůj půvab… Jo - ač jsou piniové oříšky vcelku snadno k sehnání, doporučuji zkusit (varianta středoevropská) oříšky lískové - je to chuťově moc zajímavé; a nikdy nepřidávám vodu, ale je-li potřeba trochu zředit, pak malinko vína… Jinak jsem za tento recept rád - klasika je třeba…

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Souhlasím, je to výborný recept. Podle mého italského švagra je nejdůležitější bazalku se solí drtit v hmoždíři - tak jak je uvedeno v receptu vč. obrázku a jak píše Jolana, ne posekat v sekacím robotu, údajně má pesto lepší chuť, protože se uvolní víc aromatických silic. M.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Tak to vypadá dobře. Nejspíš také vyzkouším.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.- snezenko,

mají je třeba v Bille nebo v prodejnách se sušenými plody, jsou už dost běžně k dostání.

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

ano, toto pesto jsem myslela. jen netusim, jak snadno se daji sehnat piniove orisky.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Snezenko, myslis toto pesto? ..je vyborne, kludne si ho urob-robim takisto..osobne pesto solim-teda drvim s hrubou morskou solou-ak mam, ak nemam tak normalnu, minule som nemala parmezan, tak som nedala a aj tak je vyborne… dobru chut..:)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz