Recept Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

Úvod

I kdyz uvadim zpusob pripravy v robote se sekacimi nozi, presto doporucuji pripravu pesta v hmozdiri. Vlastnim velky z bileho carrara mramoru a je to jedna z mych kuchynskych pomucek kdykoliv poruce. Take bazalku jsem si pestovala na zahradce a kdyz ji bylo zapotrebi vic, nakoupila jsem na trhu. Na zimu jsem si zmrazila pesto v udelatkach na kostky ledu a ty zmrazene jsem skladovala v plastickych uzaviracich saccich. Piniove orisky je take dobre zmrazit, protoze rychle zluknou.

Postup

V hmoždíři utřít česnek, piniové oříšky, bazalku, a sýr. Utřít vše na pastu. Potom začít přidávat malý a tenkým pramínek oleje v neustálém proudu a za stálého tření a míchání. Pesto uschovat v chladničce ve sterilních vzduchotěsně uzavřených skleničkách. Povrch Pesta před uzavřením zalít trochou oleje. Omáčku lze také po malých kostkách zmrazit. TIP: Omáčku lze připravit i v mixéru. Nejdříve se rozmixuje česnek, přidá se bazalka a oříšky. Postupně a pomalínku se přidává olej za stálého běhu mixeru, až je vše umixované. V tomto bodě je dobré setřít stěny mixeru. Potom přidat sýr a zamixovat ho dovnitř. Je-li omáčka příliš hustá, tak přidat lžíci vody. Omáčka se může trochu osolit a někteří používají také trochu pepře, což však není částí klasického italského receptu.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 12.02.04 vloženo
  • 16552x zobrazeno

Ingredience

  • na 3/4 hrnku
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic piniových oříšků (semínek z pignolií/borovic)
  • 2 1/2 hrnku (630ml) lístků italské bazalky, oprané a dobře osušené
  • 5 lžíce nastrouhaného sýra Parmesan
  • 5 lžíce nastrouhaného sýra pekorino
  • 1/2 hrnku (8 lžic 130ml) extra panenského olivového oleje, nebo jiného olivového dobré kvality

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Klasická omáčka 'Pesto' a její domácí příprava

babi
6360 příspěvků 05.04.11 19:04

Dekuji Vam vsem za duveru v tento recept. Mam s nim osobni dlouholete zkusenosti a neda se to srovnat s kupovanou pesto omackou. Pritom priprava je tak snadna.
S pozdravem na Vas na vsechny…

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Tento recept je skvělý. Pesto jsem dělala včera a nejspíš ho už budu vždycky vyrábět sama… Doporučuji a Babi díky za předpis! B.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Jasne, ze v hmozdiri, protoze kov na nozich mixeru nici typickou chut bazalky (proto by se bazalka pri vareni nemela krajet, ale trhat rucne na kousicky). Navic se trenim uvolni vice silic. Levne a pekne hmozdire maji treba v Ikee. Ja zas muzu doporucit krome liskacu i vlasske orechy, s nimi mam pesto dokonce radsi nez s temi piniovymi.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Jasně - možný je mixér, nic proti tomu. Ale byl bych pro přípravu v hmoždíři. Někdy ta tradiční řešení prostě mají svůj půvab… Jo - ač jsou piniové oříšky vcelku snadno k sehnání, doporučuji zkusit (varianta středoevropská) oříšky lískové - je to chuťově moc zajímavé; a nikdy nepřidávám vodu, ale je-li potřeba trochu zředit, pak malinko vína… Jinak jsem za tento recept rád - klasika je třeba…

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Souhlasím, je to výborný recept. Podle mého italského švagra je nejdůležitější bazalku se solí drtit v hmoždíři - tak jak je uvedeno v receptu vč. obrázku a jak píše Jolana, ne posekat v sekacím robotu, údajně má pesto lepší chuť, protože se uvolní víc aromatických silic. M.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Tak to vypadá dobře. Nejspíš také vyzkouším.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.- snezenko,

mají je třeba v Bille nebo v prodejnách se sušenými plody, jsou už dost běžně k dostání.

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

ano, toto pesto jsem myslela. jen netusim, jak snadno se daji sehnat piniove orisky.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická omáčka ¨Pesto¨ a její domácí příprava.

Snezenko, myslis toto pesto? ..je vyborne, kludne si ho urob-robim takisto..osobne pesto solim-teda drvim s hrubou morskou solou-ak mam, ak nemam tak normalnu, minule som nemala parmezan, tak som nedala a aj tak je vyborne… dobru chut..:)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz