Recept Klasická lepenice

(Hodnoceno 1x) Lassienka Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Klasická lepenice

Postup

Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Mezitím na drobno pokrájíme uzené maso a cibulku a na pánvi hodně opečeme - takřka seškvaříme. Pokud je málo vyškvařeného tuku, pomůžeme si lžící sádla. Z zelí vymačkáme vodu a překrájíme ho. Horké brambory nahrubo rozštoucháme, vylijeme do nich obsah pánve i s tukem, přidáme všechno zelí a důkladně promícháme. Lze podávat jen takto horké, vynikající je vše ještě dát do pekáčku a tak 20 minut zapéct. Je to jednoduché a velmi dobré jídlo, původem prý z jižních Čech. Podává se jako samostatné jídlo.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 04.06.05 vloženo
  • 63633x zobrazeno

Čas přípravy

  • pĹŻlhodina

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 30 dkg uzeného libového boku nebo kombinace uzený bok a uzená krkovice
  • 1 pytlík kysaného bílého zelí
  • 1 cibule

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 16.8.11 21:56

Dobrota :-)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Klasická lepenice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Klasická lepenice

georgehradec
394 příspěvků 13.1.13 14:46

Já používám „Bolehošťské“. Byl to skvělý oběd. Lepenice jako příloha smaženému celeru (viz Kluci v akci). Doporučuju! 8)

Eja
3884 příspěvků 12.1.13 21:27

Slanina není nutná - i když Dandina fotka je k „sežrání“ :potlesk:
Pro výsledek je zásadní jediná věc - zelí. Pokud je tak dobré, že ujídám rovnou po otevření pytlíku, pak bude výsledek stejně dobrý ( v segedínu kupř. se jen „obyčejné“ trochu ztratí, v zelňačce už moc ne a v tomto receptu už vůbec ne). Děkuji za připomenutí, otické je v lednici… :mrgreen:

georgehradec
394 příspěvků 12.1.13 14:54

Zkusím, vynechám slaninu (nemám ji v zásobě) a budu referovat. 8o

Eja
3884 příspěvků 13.10.12 00:35

Dando, Tvoje fotky jsou v nočních hodinách :pocitac: jsem měla k večeři mrkev s hráškem a s bramborem, ted přeci nepůjdu vařit lepenici :P
Pytlík zelí v lednici říkal, že chce do zelňačky - má smůlu, poletí čerstvý do brambůrek lehce šťouchlých s trochou mléka, navrch HODNĚ zlatavé cibulky. Pro domácí použití zelí nekrájím, ani moc neždímám a ani mu jinak neubližuju. Jen nechám v kastrole pár minutek skamarádit s brambory, cibule část zamíchám a částí posypu. Maso není potřeba. Tři roky jsme ji nevařila( jako některá další jídla), ale Tvoje fotka mne „nakopla“ a bude zítra, vlasntě dnes, k obědu. Dík.

3jirka
10 příspěvků 12.10.12 11:09
Je to rychlé a chutné!

Lepenici jsem denes vyzkoušel a byla výborná. Děkuji za rychlé a dobré jídlo!!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.8.11 21:56

Dobrota :-)

pepikzplzne
1 příspěvek 29.8.10 17:50
Re: Klasická lepenice

Vaši LEPENICI, klasickou jsem vyzkoušel a nemá chybu. Vzykouším i další z námětů, až na tu s tou paštikou, ta mě tam nepasuje. Zdravím LASSIENKU a pište dál - ahoj Pepík.

Alis
2617 příspěvků 16.4.09 02:51
Re: Klasická lepenice

po pečlivé teoretické přípravě, po prostudování receptu Lassienky, pročtení receptu Buntera a zavržení knedlíků s vajíčkem Pepina, jsem se konečně pustila do díla. Brambor přesně kilo, zelí kila půl, úplně libovoučkého bůčku 300 g. Cibulka osmažená dozlatova, měla jsem takové malé prcky, dala jsem čtyři. Uvařeno, podušeno, zamícháno, zapečeno… bylo s tím docela dost práce a zabralo to spoustu času, ale je to fakt bašta. Zbytek lepenice v pekáčku, budu muset zamknout kuchyň, jinak se nezřízeně přecpu :-)))

anickav
2904 příspěvků 7.4.09 00:44
Re: Klasická lepenice,Svato,

v kuch.knihe od Frolíkovej a kol. som objavila lepenicu tiež. Varené zemiaky rozpučiť, pridať mlieko, maslo, dusenú i surovú kys. kapustu, opraženú cibuľu. Ako hlavné jedlo. Možno sú obmeny aj v slov. kuchyni, ale ja ich ešte nepoznám…

svato
1443 příspěvků 6.4.09 22:58
Re: Klasická lepenice

Pred niekoľkými rokmi som jedla niečo podobné na salaši na Podbansku: zemiaky, slanina, čerstvý ovčí syr a navrch cibuľa, tiež to volali lepenica. To si varili valasi pre seba, ale samozrejme nás ponúkli.

anickav
2904 příspěvků 6.4.09 22:45
Re: Klasická lepenice

Dnes som v rámci experimentovania vynechala cibuľu a do rozpučených zemiakov vsypala okrem kyslej kapusty aj kopu posekaných listov medvedieho cesnaku. Je to perfektná kombinácia, teda u nás má úspech!

Labužník jandule02
1096 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Klasická lepenice

Lepenice to je něco na spravení chuti, např. po vánočních svátcích. Až na to, že dáváme víc smažené cibule a místo uzeného škvarečky. Ale já ji miluju!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Klasická lepenice

Klasickou lepenici jsem se naučila od p. učitelky původem z Jugoslávie, mající dceru s chatou na jihu Čech a mohu potvrdit, že s tou smaženou cibulkou navrch to je bašta oblíbená zvláště od podzimka do jara, zapíjená kysaným mlékem.
To kysané zelí pokrájené, někdy mírně povaříme s vodou, vyždímáme.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Klasická lepenice

Když jsem byla malé dítě tak si pamatuji, že moje babička do lepenice dávala kysané zelí uvařené a místo masa tam nakonec vmíchala 3 velké plechovky játrové paštiky. Byla to také bašta, ale v mé rodině už neprošla, ti už jsou přeci jen více masoví.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Klasická lepenice

Ahoj, Buntere,

jsem ráda, že jsem se s receptem neodchýlila. Vím, že maso je nadstavba…ale dobrá nadstavba. A lepenici považuju za geniální a přitom jednoduché jídlo. U nás ve východních Čechách ho nikdo nezná, mě ho naučil jeden starý rozhlasový režisér z jižních Čech…

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Klasická lepenice

Ahoj Lassienko,povídání o klasické Lepenici je také zde Lepenice

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Klasická lepenice

ahoj Lassienko,
povídání o klasické Lepenici je také zde

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz