Recept Klasická francouzská majonéza

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Porculánovou mísu vypláchneme studenou vodou a dobře vytřeme. Do vychladlé mísy dáme čerstvé žloutky úplně zbavené bílku, posypeme je hned solí a metlou na sníh dobře utřeme. Potom přikapáváme, šlehajíce stále a nepřetržitě metlou, olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky. Do vzniklé hrudky, stále míchajíce přikapeme citronovou šťávu. Když je majonéza dobře rozetřená, přikapáváme olej opět tak dlouho, až se nám znovu udělá hrudka. Takto připravená majonéza je základem všem olejovým majonézám s různým ochucením. TIP: V moderní době můžeme použít na přípravu majonézy mixer. Vše až na olej vložíme do mixeru a pomalu tam za běhu motoru přikapáváme olej. Ke konci můžeme přilívat v malém pramínku. TIP: Chceme-li mít majonézu ochucenou, přidáme na př. Dijónskou hořčici, pepř, sherry, nebo jiného bílého vinného octa, špetka cukru atd.

Recept je z kategorií: Majonézy

Nahlásit recept

  • 03.09.03 vloženo
  • 11710x zobrazeno

Ingredience

  • 2 žloutky
  • sůl
  • 200-250g dobrého olivového oleje
  • 1 citron

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická francouzská majonéza

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická francouzká majonéza.

Milá Paraplíčko, máš naprostou pravdu :)
Pěkný začátek týdne Ti přeje Babi!

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

já jsem milovník majonézy. Když mám čas, připravuji si ji doma. S olivovým olejem jsem ji ještě nezkoušela. Musím to napravit.
Díky za tento recept, vždyť od koho jiného bychom se měli učit dělat majonézu, než od francouzů. :o)))
Moc Tě zdravím.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Paní Kořínková...

nejmenujete se Lenka?

Eja
3858 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Klasická francouzká majonéza.

pkorinková, Babi není dotyčný ale dotyčná a recept není na tatarku ale na majonézu, a v té opravdu hořčice nemá co dělat, ať už dijonská nebo jakákoli jiná.

pkorinkova
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Klasická francouzká majonéza.

Opravdu nevim kde jste vzali nazev franc.majoneza dotycny asi nevi jak se opravdu pripravuje,vzdyt tomu chybi horcice z dijonu,a na misto oleje olivoveho bud colza,nebo obyc.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jano2...

ano olivový olej na francouzkou majonézu, i když na jiné se většinou používá řepkový, z buráků a různých rostlinných olejů, které jsou chuťově méně výrazné. Francouzká majonéza je základem dalších francouzkých majonéz, Jako je Aïoli, nebo Rémoulade atd. Záleží však také na tom, jaký olivový olej se použije! Už nějakou dobu mám rozepsaný článek o olejích, specificky o olivovém a o octech, hlavně balsamickém, takže to musím dopsat a dát dohromady (hledám vhodné obrázky) :-)))

Zatím se měj moc pěkně!

rastoba
492 příspěvků 06.09.03 13:01
Uz se prodava

i hotova olivova majoneza:)

jana2_02
49 příspěvků 06.09.03 03:20
Olivovy olej?

Opravdu olivovy? Pred nedavnem jsem udelala trochu majonezy z olivoveho oleje a zdalo se mi to moc ostre. Vyrazna chut olivoveho oleje davala majoneze specialni a me ne moc prijemne aroma.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz