Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Porculánovou mísu vypláchneme studenou vodou a dobře vytřeme. Do vychladlé mísy dáme čerstvé žloutky úplně zbavené bílku, posypeme je hned solí a metlou na sníh dobře utřeme. Potom přikapáváme, šlehajíce stále a nepřetržitě metlou, olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky. Do vzniklé hrudky, stále míchajíce přikapeme citronovou šťávu. Když je majonéza dobře rozetřená, přikapáváme olej opět tak dlouho, až se nám znovu udělá hrudka. Takto připravená majonéza je základem všem olejovým majonézám s různým ochucením. TIP: V moderní době můžeme použít na přípravu majonézy mixer. Vše až na olej vložíme do mixeru a pomalu tam za běhu motoru přikapáváme olej. Ke konci můžeme přilívat v malém pramínku. TIP: Chceme-li mít majonézu ochucenou, přidáme na př. Dijónskou hořčici, pepř, sherry, nebo jiného bílého vinného octa, špetka cukru atd.
Recept je z kategorií: Majonézy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Klasická francouzská majonéza
Milá Paraplíčko, máš naprostou pravdu
Pěkný začátek týdne Ti přeje Babi!
359 příspěvků 25.1.09 03:43
já jsem milovník majonézy. Když mám čas, připravuji si ji doma. S olivovým olejem jsem ji ještě nezkoušela. Musím to napravit.
)))
Díky za tento recept, vždyť od koho jiného bychom se měli učit dělat majonézu, než od francouzů.
Moc Tě zdravím.
nejmenujete se Lenka?
pkorinková, Babi není dotyčný ale dotyčná a recept není na tatarku ale na majonézu, a v té opravdu hořčice nemá co dělat, ať už dijonská nebo jakákoli jiná.
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Opravdu nevim kde jste vzali nazev franc.majoneza dotycny asi nevi jak se opravdu pripravuje,vzdyt tomu chybi horcice z dijonu,a na misto oleje olivoveho bud colza,nebo obyc.
ano olivový olej na francouzkou majonézu, i když na jiné se většinou používá řepkový, z buráků a různých rostlinných olejů, které jsou chuťově méně výrazné. Francouzká majonéza je základem dalších francouzkých majonéz, Jako je Aïoli, nebo Rémoulade atd. Záleží však také na tom, jaký olivový olej se použije! Už nějakou dobu mám rozepsaný článek o olejích, specificky o olivovém a o octech, hlavně balsamickém, takže to musím dopsat a dát dohromady (hledám vhodné obrázky)
Zatím se měj moc pěkně!
492 příspěvků 6.9.03 13:01
i hotova olivova majoneza:)
49 příspěvků 6.9.03 03:20
Opravdu olivovy? Pred nedavnem jsem udelala trochu majonezy z olivoveho oleje a zdalo se mi to moc ostre. Vyrazna chut olivoveho oleje davala majoneze specialni a me ne moc prijemne aroma.