Recept Klasická boloňská omáčka - Ragu Bolognese

(Hodnoceno 3x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasická boloňská omáčka - Ragu Bolognese

Postup

V asi 6l hrnci s těžkým dnem rozehřát olej s máslem. Přidat cibuli, celer, mrkev a česnek a osmažit vše, až je zelenina sklovitá. Přidat maso a slaninu a zamíchat vše do zeleniny. Osmažit na vysoké teplotě za stálého míchání. Potrvá to asi 15-20min. Přidat mléko a za stálého míchání nechat úplně vypařit, asi 10min. Přidat rajčata a dusit vše po 15min. Přidat víno a vývar, přivéct do varu, snížit teplotu a dusit po 2 - 2 1/2 hodiny. Ochutit solí a pepřem. Podávat horké s těstovinami a zeleninou..

Recept je z kategorií: Omáčky na těstoviny

Nahlásit recept

  • 19.05.03 vloženo
  • 101281x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 lžíce extra panenského oleje
  • 4 lžíce másla
  • 2 střední cibule na drobno nakrájená
  • 4 stonku řapíkatého celeru, na plátky nakrájeného
  • 1 očištěná mrkev na drobno nakrájemá
  • 5 stroužků česneku na plátky nakrájeného
  • 450g pomletého telecího masa
  • 450g pomletého vepřového masa
  • 250g pomletého hovězího masa
  • 110g pancetta, nebo jiná syrová slanina, pomletá
  • 125ml mléka
  • 1 450ml konzerva italských oloupaných soudkových rajčat i s jejich tekutinou, rozmačkaných rukou
  • 250ml suchého bílého vína
  • 500ml dobrého masového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

PePo13 06.04.14 15:02

podávané s domácimi talianskymi špagetami s benátok, namiesto u nás dosť ťažko zohnatelnej talianskej slaniny slovenská domáca prerastaná a paradajok kúsok viac, namiesto korenia kúsok chilli a na záver pridané štipku bazalky a oregana…môžem odporučiť výborný recept…

Odkaz na uvaření

ell63 28.02.14 17:20

dnes jsem pripravovala tento recept pro pratele a moc chutnalo :) pouzila jsem protlak misto rajcat ( ale priste chci dat rajcata a porovnat ). Pridala jsem tymian a bobkovy list. Take jsem pravidelne odebirala tuk z masa na povrchu, bylo by to prilis mastne .

Odkaz na uvaření

Yelen 18.05.12 17:36

„Tagliatelle con Ragu alla Bolognese“ - použili jsme čerstvé těstoviny a na posypání Pecorino. Jen škoda, že ještě nejsou čerstvé bylinky…
Výborná plná chuť. Díky za inspiraci !!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 17.09.11 13:44

Z poloviční dávky, přidala jsem hřebíček a malinko cukru.
zeleninu i maso jsem osmahla v kastrolu na sporáku a pak dělala 8h v pomalém hrnci. Hustá tmavá omáčka plná chutí a vůní, babi, dík :-)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Klasická boloňská omáčka - Ragu Bolognese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3852 příspěvků 26.08.16 18:00

Obrovský kastrol si bublá na plotně a napadlo mi se podívat na recepty na Labu.
To, co je v kastrolu je boloňská masová omáčka z „Klasické italské kuchyně“ Marcelly Hazan. Jinak ji nedělám ale až dnes mne napadlo se podívat jinde.
Sveva sem už nechodí, škoda, zajímal by mne její názor. Žádný česnek, žádné bylinky (kromě špetky muškátového oříšku), žádná pancetta, žádný vývar.
Cibule:mrkev:řapíkatý celer cca 2:1:1.- na hrnky.
Solit lehce průběžně jednotlivé složky. A dál jen pepř z mlýnku.
Víno po mléku, odvařit alkohol a pak teprve rajčata.
A bublat a bublat a bublat…

Při dalším průzkumu jsem s překvapením zjistila, že „minimalistická“ verze Marcelly Hazan je naprosto v menšině. Liší se i v podílu zeleniny proti masu, je jí tam víc. V nejrůznějších i „authentic“ verzích se kromě česneku a bylin a slaniny najdou i kuřecí játra, někdy houby, někdy červené víno místo bílého…

Hodně let jsem dělala boloňskou +- jako je recept od Babi, tedy převažující „klasika“, pak jsem jednou uvařila přesně podle Hazan a od té doby jinak nedělám. Včetně postupu.

Příspěvek upraven 27.08.16 v 11:28

Yelen
3 příspěvky 19.05.12 10:04

Máme zasazeno na balkóně - místo „zbytečných“ okrasných květin :lol: , ale sklizeň je ještě daleko a mrazák od minulé sezóny už prázdný.
V Makru zkusím mrknout na ceny … Dík moc a zdravím !! :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.05.12 00:08

Yelen, bylinky kupuju v Makru v malých sáčkách 30-50g, chlazené čerstvé nařezané natě, cena docela příznivá, dneska jsem si přivezla koriandr, šalvěj, estragon, kerblík, pokud nezužitkuji všechno, dám do mrazáku nebo usuším, ale příští rok, až bude víc času, tak zase vyseju - do skleníku, truhlíků i na záhon :-)

babi
6360 příspěvků 17.09.11 23:51

dandi, pekna fotka, krasny talir :-D Jsem moc rada, ze chutnalo…take k rajcatum vesmes pridavam cukr, nebo chutove mene vyrazny med. Pomaly hrnec nemam, muj kdysi odesel s nejakym ditetem…vlastnim vsak ruzne Staub litinove hrnce, ktere snad vari samy 8-o
Zdravim a dekuji!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.09.11 13:44

Z poloviční dávky, přidala jsem hřebíček a malinko cukru.
zeleninu i maso jsem osmahla v kastrolu na sporáku a pak dělala 8h v pomalém hrnci. Hustá tmavá omáčka plná chutí a vůní, babi, dík :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz