Recept Kjopolo - pikantní lilek

Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Lilky upečeme vcelku na ohni nebo v rozpálené troubě, až uvnitř změknou. Pak je oloupeme a utřeme se solí. Ořechy nastrouháme. Pokud nemáme čerstvé, staré suché ořechy spaříme ve vařící vodě, slijeme, a necháme alespoň půl hodiny stát v chladné vodě, a pak je teprve nastrouháme. Lilky smícháme s ořechy a utřeným česnekem, přidáme olej, ocet, promícháme, dochutíme a podáváme v miskách jako doplněk nebo přílohu, zejména v Mechaně. Když teď lilky tolik zvýšily svou frekvenci, nedá mi to, abych tento výborný recept nepřidal.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 02.10.05 vloženo
  • 10109x zobrazeno

Ingredience

  • 6 lilků
  • sůl
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 palice česneku
  • 6 lžic dobrého oleje
  • 3 lžíce octa

Doporučená příloha

  • rakija

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kjopolo - pikantní lilek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kjopolo - pikantní lilek

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Airan

už je to tam!

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek (pro Manana)

Manano, sem s tim, s temi pecenimy čušky:-)) Jsem na ne tuze zvedava:-)) Chtela jsem ti poslat mejl, navstivila jsem mexickou restauraci v Butovicich a az na polivku to bylo strasne!!!

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě jednou Kjopolo - pikantní lilek

A Ivanka samozřejmě na papriky nezapomněla. Z těch připravila čušky, které s kjopolem byly k rakiji úplně nedostižné. A výborné bylo, že ty chutě byly oddělené. Lilkově ořechové jemné kjopolo a aromatické pečené a pálivé papriky.
Teď se budu snažit přidat recept na čušky, pokud mě Bill Gates nezradí.

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

Mily Manano, ja ti tvuj recept taky neberu:-)) Znam tu tvoji pochoutku a trvam na tom , ze je naprosto vyborna!!! Ja jen, ze to neni puvodny recept:-)) Na prave kjopoulu bych te rada pozvala i s Lidus:-))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

O kjopolu jsem měl soukromou diskuzi s airan.
Airan, nic ti neberu. Jen znovu říkám, teď i na Labužníku, že tento recept mě naučila Ivanka v Pomorie v Bulharsku asi před více než třiceti léty. To je vše.

Alice_G
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

Děkuju, Airan, jsi sluníčko !

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek (pro Alice)

2 lilky, 5 zelenych paprik (muzou byt i cervene kapie) Pece se v troube na sucho, lilek je dobre propichnout vidlickou, papriky jsou o neco drive hotove. Sloupneme je a poradne rozmackame vidlickou (kdo setri cas je muze pomlet na masovym strojku ale podle mne ztraci na chuti) Pridame rozetreny cesnek se soli nejlepe v hmozdiri a ochutime olivovym olejem. Okrajove se do kjopoulu davaji nakrajena podusena rajcata do vypareni stavy. Na topinky je to vyborne! Obcas se to prodava v Carrefouru pod nazvem „kralovska pomazanka z lilku“ ale uz dlouho jsem to nevidela.

Alice_G
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

Airan, můžeš přidat svůj recept na kjopoulu ? Díky předem !

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

Manana cenim si tvoje mexicke zkusenosti, ale jako bulharka se na ten tvuj recept usmivam…kjopoulu vypada trochu jinak:-))) Na to bych te asi mela pozvat ja:-)))))))))) Puvodni recept pochazi z Turecka, ne z Bulharska:-)) To, co tady udavas je pochoutka z lilku. Je vyborna!!! Obzvlast doporucuji na zakousnuti k rakii nebo vodce:-))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Bunter

Tome, docela jsi mi dal zabrat s tím Guinoa, připadalo mi to povědomý, ale v mejch sedumdesáti mi to už tak nezapaluje, a tak až když jsem se podíval na internet, kde se to objevuje i pod tímto zmetamorfovaným názvem, mi to došlo.
Protože se jedná o trochu rozsáhlejší téma, dal jsem odpověď do rubriky „Mimo mísu“.
Nemám teď více podrobnějších informací, sypu to z vymetené hlavy, protože jsme v Tatrách.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

Čau Manano,
v poslední době jsem hodně četl o GUINOA.Máš s tím nějaké zkušenosti??Měla by to být tvoje parketa.Dík.Tom.

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

:)) To je aspon prispevek do komentare k receptu.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kjopolo - pikantní lilek

…zejména v Mechaně…
Manano, Manano, kdyby si se mnou radši šel na pivo ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz