Recept Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

(Hodnoceno 1x) Korejská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

Postup

Kapustu rozrežeme na polovicu alebo na štvrtiny. Vyreže sa hlúb, opláchne sa vo vode a každý list osobitne sa nasolí. nechá sa stáť dve hodiny. po dvoch hodinách sa kapusta poprevracia, o ďalšie dve hodiny sa kapusta riadne tri razy opláchne pod tečúcou vodou. Reďkovka sa krája na kocky asi 2x2 cm. nasolí sa po dvoch hodinách sa premieša a o ďalšie dve hodiny sa umyje. Z kapusty sa voda povytláča, reďkovka sa nechá odkvapkať. Kimchi "nálev": Z 1/2 pohára ryžovej múky a 3 pohárov vody sa uvarí kaša. Vmieša sa 1/4 pohára cukru. keď kaša s cukrom prevrie je hotová. Vo väčšej nádobe primiešame 1 pohár rybej omáčky z ančovičiek. Pridáme štipľavú papriku podľa chuti ( korejci ľúbia veľa, pre deti som robil so sladkou paprikou - nieje to ono). Pohár cesnaku, cca 5x5cm zázvoru a cibuľu rozmixujeme na kašu mixérom a primiešame. Pažítka sa nakrája na dlhšie kúsky a zelená cibuľka na drobnejšie primieša sa. Trochu reďkovky sa nakrája na dlhšie rezance a primieša sa. Nakoniec sa pridajú nakrájené ustrice. Každý list kapusty sa potrie "nálevom". Kapusta sa vloží do nádoby, najlepšie plastovej uzatvárateľnej. Vo zvyšnom náleve sa nechá niekoľko kapustných listov a všetok sa premieša s reďkovkou. Reďkovka sa taktiež uloží v uzatvárateľných nádobách. Nádoby sa uložia na chladnom mieste. Šaláty sa môžu konzumovať na druhý deň. Nie sú však dosť vyfermentované ja mám radšej kyslejšie takže odporúčam nechať fermentovať min. 4-5 dní. Toto kimchi sa nemá skladovať viac ako mesiac.

Recept je z kategorií: Saláty

Nahlásit recept

  • 07.03.09 vloženo
  • 21391x zobrazeno

Ingredience

  • 2 čínske kapusty
  • 2 korejske reďkovky (použil som dlhú bielu reďkovku)
  • soľ, cukor, zázvor, cesnak
  • ryžová múka
  • rybia omáčka
  • mletá štipľavá paprika - veľa
  • ustrice
  • mladá zelená cibuľka s vňaťou
  • cibuľa
  • ázijská pažítka (stačí obyčajná)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 16.05.12 13:10

Urobene a daktore pomenene po diskusii s Korejcami , ked sa dava do flase doma nie do sudku tak ju je lepsie pokrajat na kocky na mensie , cibula sa nedava ale sa dava jarna cibulka a vela cesnaku ja som dal celu hlavicku.
Netreba sa babrat s ryzovou mukou a suchym chilli staci kupit Korejsku chilli pastu Gochujang jasne ze rybaciu omacku je v kazdom azijskom obchode. Co je taka mala zmena -poradene nedavat cukor ale rozmixovat jablko s hruskou a tiez som pridal bielu redkvu Daikon na palicky- jullien( ale nemusi byt tak isto ako ustrice atd. )
PS: pozor na tu sol ja som vymyval 3× ale stale mi ostala slansia ako som chcel. Uz sa fermenuje , ale da sa jest hned je vyborna, ale len pre tych co maju radi palive a cesnakove.(Ta rybacia omacka zreaguje pri fermentacii a jej cudny smrad sa strati.)
Este jedna poznamka , treba poriadne natlacit do pohara, nie len tak polozit.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.04.12 17:42
Co to je kimchi?

Co to vlastně je? Kimchi, Kim-chi, česky Kimči je korejské národní jídlo připravené z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému obědu nebo večeři. Pro oslabení výrazné chuti se jí společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem. My jsme ho měli jako přílohu k masu a směle ho zařazuju mezi čalamády, protože to je pro nás asi tak jediné možné. Lehce nakyslé, chrumkavé zelí s přísadami jiných zelenin, lehce, opravdu lehce pálivé, zkrátka mňamózní.
Kimchi lze sice koupit v obchodě, ale v Korei si ho každá rodina připravuje sama podle receptů, které se můžou značně lišit. Hlavní součástí je čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, koření a sůl. Koření představuje zpravidla červené chilli papričky mleté, zelené cibule, česnek, zázvor a nakládané rybí omáčky. Kombinací je velké množství a ani jisté míře improvizace se meze nekladou, při zachování základních principů při přípravě kimči.
V zásadě jsou kimči dva druhy,
Kimči zimní, které se připravují koncem léta ve velkém množství na zimu, jako zdroj zeleniny pro toto období vegetačního klidu. Patří sem kimči z čínského zelí a zabalené kimči a vodové ředkvičkové kimči.
Druhým typem kimči jsou sezónní kimči, běžné kimči. Jsou jednodušší na přípravu, protože nemusí vydržet na tak dlouhou dobu. Fermentace někdy trvá i jen několik dní. Tyto kimči se připravují podle toho, co v daném období roste na polích a zahradách a je tak k dispozici v plné kvalitě a čerstvosti. Tyto kimči se připravují v průběhu jara, léta a podzimu. Zahrnují ředkvičkové vodové kimči, jarní zelné kimči z čínského zelí, kimči s plněnými okurkami a raně letní ředkvičkové kimči a podzimní kimči s kostkami ředkvičky a podzimní kimči s celými ředkvičkami.
Sezónní kimči je to, které dostanete ke koupi v obchodech, pokud jsem vypátral tak v Praze ho má paní Šin v obchůdku Arirang, Korunní 47. Také ho samozřejmě můžete spáchat doma. Protože jediný a správný recept vlastně neexistuje toto je jeden z mnohých.

Galius
5 příspěvků 15.03.09 23:48
Re: Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

o ake recepty ide?

huugo
3 příspěvky 15.03.09 15:34
Re: Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

Ahoj Galiusi, skoda ze nemam na tebe kontakt, mel bych totiz prosbu o jeden-dva korejske recepty. Pokud bys je tedy nasel.
Muzs e ozvat na huugo@seznam.cz

Diky, a sorry za OT. Hugo

Galius
5 příspěvků 08.03.09 18:44
Re: Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

pre Františku niesú tepelne upravené

pre Huuga ano na youtube ich je viac. Originály sú od kanadskej korejky Maangchi ja som to prekladal z jej originalnej stranky http://www.maangchi.com/.

huugo
3 příspěvky 08.03.09 17:44
Re: Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

Pokud zvládaš angličtinu, tady je originálni videorecept:

http://www.youtube.com/watch?…

Galius: Díky moc za překlad, tchýně bude mít radost.

Frantiska
927 příspěvků 08.03.09 02:50
Re: Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi

ustrice syrove nebo tepelne upravene?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz