Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Galius Korejská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kapustu rozrežeme na polovicu alebo na štvrtiny. Vyreže sa hlúb, opláchne sa vo vode a každý list osobitne sa nasolí. nechá sa stáť dve hodiny. po dvoch hodinách sa kapusta poprevracia, o ďalšie dve hodiny sa kapusta riadne tri razy opláchne pod tečúcou vodou. Reďkovka sa krája na kocky asi 2x2 cm. nasolí sa po dvoch hodinách sa premieša a o ďalšie dve hodiny sa umyje. Z kapusty sa voda povytláča, reďkovka sa nechá odkvapkať. Kimchi "nálev": Z 1/2 pohára ryžovej múky a 3 pohárov vody sa uvarí kaša. Vmieša sa 1/4 pohára cukru. keď kaša s cukrom prevrie je hotová. Vo väčšej nádobe primiešame 1 pohár rybej omáčky z ančovičiek. Pridáme štipľavú papriku podľa chuti ( korejci ľúbia veľa, pre deti som robil so sladkou paprikou - nieje to ono). Pohár cesnaku, cca 5x5cm zázvoru a cibuľu rozmixujeme na kašu mixérom a primiešame. Pažítka sa nakrája na dlhšie kúsky a zelená cibuľka na drobnejšie primieša sa. Trochu reďkovky sa nakrája na dlhšie rezance a primieša sa. Nakoniec sa pridajú nakrájené ustrice. Každý list kapusty sa potrie "nálevom". Kapusta sa vloží do nádoby, najlepšie plastovej uzatvárateľnej. Vo zvyšnom náleve sa nechá niekoľko kapustných listov a všetok sa premieša s reďkovkou. Reďkovka sa taktiež uloží v uzatvárateľných nádobách. Nádoby sa uložia na chladnom mieste. Šaláty sa môžu konzumovať na druhý deň. Nie sú však dosť vyfermentované ja mám radšej kyslejšie takže odporúčam nechať fermentovať min. 4-5 dní. Toto kimchi sa nemá skladovať viac ako mesiac.
Recept je z kategorií: Saláty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.5.12 13:10
Urobene a daktore pomenene po diskusii s Korejcami , ked sa dava do flase
doma nie do sudku tak ju je lepsie pokrajat na kocky na mensie , cibula sa
nedava ale sa dava jarna cibulka a vela cesnaku ja som dal celu hlavicku.
Netreba sa babrat s ryzovou mukou a suchym chilli staci kupit Korejsku chilli
pastu Gochujang jasne ze rybaciu omacku je v kazdom azijskom obchode. Co je
taka mala zmena -poradene nedavat cukor ale rozmixovat jablko s hruskou a tiez
som pridal bielu redkvu Daikon na palicky- jullien( ale nemusi byt tak isto ako
ustrice atd. )
PS: pozor na tu sol ja som vymyval 3× ale stale mi ostala slansia ako som
chcel. Uz sa fermenuje , ale da sa jest hned je vyborna, ale len pre tych co
maju radi palive a cesnakove.(Ta rybacia omacka zreaguje pri fermentacii a jej
cudny smrad sa strati.)
Este jedna poznamka , treba poriadne natlacit do pohara, nie len tak
polozit.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kimchi a Kaktoogi podľa Maangchi
Kúpila som toto kimchi. V obchode s ázijskými potravinami v Oslo. Som veľmi zvedavá, aké bude. Kimchi som ešte nidky neochutnala. Predavač povedal, že on ho je také, aké je, bez ďalšej úpravy. Ale vraj sa môže napr. aj piecť.
Tak… predvčerom kúpené kimchi dnes ochutnané. Podávané ako studená príloha k pečenému kurčaťu s ryžou. Príjemná chuť, primerane, skôr trošičku viac, pikantné, ale nie tak, že by z toho vyliezali oči. Chutné kimchi, ktoré určite ešte niekedy kúpim.
Příspěvek upraven 26.03.21 v 19:46
5 příspěvků 18.3.21 09:30
Pff

Příspěvek upraven 18.03.21 v 09:31
3 příspěvky 11.3.21 13:37
Podívejte se na stránky https://www.kimchiclub.cz/ . Tam si můžete buďto koupit kim-chi samostaně nebo se právě zaregistrovat do klubu. Díky klubu mám zvýhodněné ceny a dopravu zdarma. Určitě to vyzkoušejte, má to blahodárné účinky na zdravotní stav, obsahuje mnoho vitamínů, podporuje imunitu a má pozitivní účinky na srdce a zažívání. Velice dobře působí i jako prevence rakoviny tlustého střeva, která se u nás v republice objevuje opravdu často.
41 příspěvků 11.3.21 13:32
Kimchi se dá koupit třeba tady:
Krouhárna zelí
Tuchlovice 473,
273 02 Tuchlovice
Tady se nic nedá editovat
41 příspěvků 10.3.21 21:20
Příspěvek upraven 11.03.21 v 13:34
@Jarekglaic, zatial nikde.
4 příspěvky 9.3.21 15:04
A kde přesně kimchi kupujete?
@Stepanek88, Dobry den aleno vecer. Kde je kim-chi klub?
3 příspěvky 7.3.21 17:52
Máte pravdu, že někomu to nechutná. Manželka nesnese aroma rybí omáčky, takže jí kupuji veganskou verzi právě bez rybí omáčky. Sobě kupuji ale to pravé kim-chi. Zaregistroval jsem se do kim-chi klubu, takže nám každý měsíc chodí domů zásoba kim-chi na daný měsíc.
4 příspěvky 5.3.21 17:32
Už jsem toho slyšel ohledně kimchi spoustu, někomu to nechutná, někdo nedá dopustit na příznivé účinky na zdraví. Určitě bych to rád vyzkoušel, ale moc se mi do domácí přípravy nechce. Nejde to někde koupit?
Co to vlastně je? Kimchi, Kim-chi, česky Kimči je korejské národní jídlo připravené z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému obědu nebo večeři. Pro oslabení výrazné chuti se jí společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem. My jsme ho měli jako přílohu k masu a směle ho zařazuju mezi čalamády, protože to je pro nás asi tak jediné možné. Lehce nakyslé, chrumkavé zelí s přísadami jiných zelenin, lehce, opravdu lehce pálivé, zkrátka mňamózní.
Kimchi lze sice koupit v obchodě, ale v Korei si ho každá rodina připravuje sama podle receptů, které se můžou značně lišit. Hlavní součástí je čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, koření a sůl. Koření představuje zpravidla červené chilli papričky mleté, zelené cibule, česnek, zázvor a nakládané rybí omáčky. Kombinací je velké množství a ani jisté míře improvizace se meze nekladou, při zachování základních principů při přípravě kimči.
V zásadě jsou kimči dva druhy,
Kimči zimní, které se připravují koncem léta ve velkém množství na zimu, jako zdroj zeleniny pro toto období vegetačního klidu. Patří sem kimči z čínského zelí a zabalené kimči a vodové ředkvičkové kimči.
Druhým typem kimči jsou sezónní kimči, běžné kimči. Jsou jednodušší na přípravu, protože nemusí vydržet na tak dlouhou dobu. Fermentace někdy trvá i jen několik dní. Tyto kimči se připravují podle toho, co v daném období roste na polích a zahradách a je tak k dispozici v plné kvalitě a čerstvosti. Tyto kimči se připravují v průběhu jara, léta a podzimu. Zahrnují ředkvičkové vodové kimči, jarní zelné kimči z čínského zelí, kimči s plněnými okurkami a raně letní ředkvičkové kimči a podzimní kimči s kostkami ředkvičky a podzimní kimči s celými ředkvičkami.
Sezónní kimči je to, které dostanete ke koupi v obchodech, pokud jsem vypátral tak v Praze ho má paní Šin v obchůdku Arirang, Korunní 47. Také ho samozřejmě můžete spáchat doma. Protože jediný a správný recept vlastně neexistuje toto je jeden z mnohých.
5 příspěvků 15.3.09 23:48
o ake recepty ide?
3 příspěvky 15.3.09 15:34
Ahoj Galiusi, skoda ze nemam na tebe kontakt, mel bych totiz prosbu o jeden-dva korejske recepty. Pokud bys je tedy nasel.
Muzs e ozvat na huugo@seznam.cz
Diky, a sorry za OT. Hugo
5 příspěvků 8.3.09 18:44
pre Františku niesú tepelne upravené
pre Huuga ano na youtube ich je viac. Originály sú od kanadskej korejky Maangchi ja som to prekladal z jej originalnej stranky http://www.maangchi.com/.
3 příspěvky 8.3.09 17:44
Pokud zvládaš angličtinu, tady je originálni videorecept:
http://www.youtube.com/watch?…
Galius: Díky moc za překlad, tchýně bude mít radost.
ustrice syrove nebo tepelne upravene?