Recept Khabisah/Chabisa

jolana Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Chabisah je velmi prastara cukrovinka. Odkial je presne jej povod nikto nevie.V oblasti blizkeho vychodu sa spomina v starych pisomnostiach v kralovskych palacoch ale aj medzi obycajnym ludom. Chutna v case horucav ale aj v zime na zahriatie.

Postup

1. Skrob a vodu nalejeme do kastrola, dobre rozmiesame a varime za staleho miesania. Cukor pridame na zaciatku po malych mnozstvach a miesame. Ked zacne vriet a zhustne teplotu stiahneme a za staleho miesania varime az do sklovita. Poznamka: skrob s vodou je kalny do biela. Cim viac sa vari tym zacne byt stale priesvitnejsi/ciry. Zvycajne kazda salka skrobu potrebuje od vrenia asi pol hodiny pokial je hmota cira/sklovita. 2. Namocene a dobre okapane osusene orechy pridavame spolu z rozdrvenou miskeh a vodou z kvetou az uplne nakoniec lebo varenim by nam zhorkli. Poznamka: orechy keby boli suche a nenamocene tak sa nam budu vylupovat okrem toho ze nenasiaknu chutou miskeh a vodou z kvetov. Mozeme namocit susene figy (1 salku) aby trochu zmakli, potom ich pomelieme a pridame.V tomto pripade zvacsa pridavame na sucho oprazeny sezam alebo nic. 3. Hmotu rozlozime rovnomerne asi na dva cm hrubku do pekacika/primeranej obdlznikovej nadoby, nechame vychladnut a stuhnut. Uchovavame v chladnicke alebo na chladnom mieste. Podavame nakrajane na stvorce, mozeme poprasit praskovym cukrom. Dobru chut! Poznamka: Vodu nahradime stavou z cierneho/cerveneho vinica alebo stavou z granatovych jablk. Mozeme pridat orechy alebo nasucho oprazeny sezam. V tomto pripade vynechavame miskeh a vodu z kvetov. Ak by sme si z nej chceli vyrobit dezert moderny, tak jednoducho pridame do zakladnej hmoty miesto orechov bobulky ovocia....

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 12.08.09 vloženo
  • 3014x zobrazeno

Ingredience

  • 1 salka skrobu
  • 4 salky vody
  • 1,5 salky cukru
  • 0,5- 1 KL mastic/mastica/miskeh + 1 KL cukru = roztlc na prasok
  • 1 PL vody z kvetov pomaranca
  • 1 salka orechov celych alebo polovice vopred namocenych alebo pistacie alebo mandle alebo zmes

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Khabisah/Chabisa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Khabisah/Chabisa

jolana
5068 příspěvků 29.8.09 19:10
Re: Khabisah/Chabisa

Zdravim Marianne :)) vsetko sa musi namacat, bude ovela chutnejsie a lahodnesjie. Moze sa urobit aj miz orieskov a hrozienok.. dakujem :))
Pekny den :))

Labužník marianne02
297 příspěvků 29.8.09 16:54
Re: Khabisah/Chabisa

Ahoj Jolanko, tento recept mě zaujal - mandle a pistácie se mají také předem namočit ve vodě? Děkuji a měj se hezky, pěkný víkend. M. :-)

jolana
5068 příspěvků 12.8.09 19:15
Re: Khabisah/Chabisa-andina,

Dakujem, uz je napisanne aj v recepte ;))) a arabska gunma to nie je. Je to mastic/mastica/masticha…tuna blizsie..
http://www.masticha.cz/chios-masticha

andina
13 příspěvků 12.8.09 19:00
Re: Khabisah/Chabisa - ahoj, Jolana,

tak som sa na googli dozvedela, že miskeh je arabská guma, keďže v mojej staropamäti arabská guma=lepidlo, prosím o bližšie informácie. Ď.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kuře na kapustě

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz