Recept Khabisah/Chabisa

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Chabisah je velmi prastara cukrovinka. Odkial je presne jej povod nikto nevie.V oblasti blizkeho vychodu sa spomina v starych pisomnostiach v kralovskych palacoch ale aj medzi obycajnym ludom. Chutna v case horucav ale aj v zime na zahriatie.

Postup

1.

Skrob a vodu nalejeme do kastrola, dobre rozmiesame a varime za staleho miesania. Cukor pridame na zaciatku po malych mnozstvach a miesame. Ked zacne vriet a zhustne teplotu stiahneme a za staleho miesania varime az do sklovita.

Poznamka: skrob s vodou je kalny do biela. Cim viac sa vari tym zacne byt stale priesvitnejsi/ciry. Zvycajne kazda salka skrobu potrebuje od vrenia asi pol hodiny pokial je hmota cira/sklovita.

2.

Namocene a dobre okapane osusene orechy pridavame spolu z rozdrvenou miskeh a vodou z kvetou az uplne nakoniec lebo varenim by nam zhorkli.
Poznamka: orechy keby boli suche a nenamocene tak sa nam budu vylupovat okrem toho ze nenasiaknu chutou miskeh a vodou z kvetov.

Mozeme namocit susene figy (1 salku) aby trochu zmakli, potom ich pomelieme a pridame.V tomto pripade zvacsa pridavame na sucho oprazeny sezam alebo nic.

3.

Hmotu rozlozime rovnomerne asi na dva cm hrubku do pekacika/primeranej obdlznikovej nadoby, nechame vychladnut a stuhnut. Uchovavame v chladnicke alebo na chladnom mieste.

Podavame nakrajane na stvorce, mozeme poprasit praskovym cukrom.

Dobru chut!

Poznamka:
Vodu nahradime stavou z cierneho/cer­veneho vinica alebo stavou z granatovych jablk. Mozeme pridat orechy alebo nasucho oprazeny sezam. V tomto pripade vynechavame miskeh a vodu z kvetov.

Ak by sme si z nej chceli vyrobit dezert moderny, tak jednoducho pridame do zakladnej hmoty miesto orechov bobulky ovocia…

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.08.09 vloženo
  • 2578x zobrazeno

Ingredience

  • 1 salka skrobu
  • 4 salky vody
  • 1,5 salky cukru
  • 0,5- 1 KL mastic/mastica/miskeh + 1 KL cukru = roztlc na prasok
  • 1 PL vody z kvetov pomaranca
  • 1 salka orechov celych alebo polovice vopred namocenych alebo pistacie alebo mandle alebo zmes

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Khabisah/Chabisa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 29.08.09 19:10
Re: Khabisah/Chabisa

Zdravim Marianne :)) vsetko sa musi namacat, bude ovela chutnejsie a lahodnesjie. Moze sa urobit aj miz orieskov a hrozienok.. dakujem :))
Pekny den :))

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 29.08.09 16:54
Re: Khabisah/Chabisa

Ahoj Jolanko, tento recept mě zaujal - mandle a pistácie se mají také předem namočit ve vodě? Děkuji a měj se hezky, pěkný víkend. M. :-)

 
jolana
5065 příspěvků 12.08.09 19:15
Re: Khabisah/Chabisa-andina,

Dakujem, uz je napisanne aj v recepte ;))) a arabska gunma to nie je. Je to mastic/mastica/mas­ticha…tuna blizsie..
 http://www.masticha.cz/chios-masticha

 
andina
13 příspěvků 12.08.09 19:00
Re: Khabisah/Chabisa - ahoj, Jolana,

tak som sa na googli dozvedela, že miskeh je arabská guma, keďže v mojej staropamäti arabská guma=lepidlo, prosím o bližšie informácie. Ď.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz