Recept Khabisah/Chabisa

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Chabisah je velmi prastara cukrovinka. Odkial je presne jej povod nikto nevie.V oblasti blizkeho vychodu sa spomina v starych pisomnostiach v kralovskych palacoch ale aj medzi obycajnym ludom. Chutna v case horucav ale aj v zime na zahriatie.

Postup

1.

Skrob a vodu nalejeme do kastrola, dobre rozmiesame a varime za staleho miesania. Cukor pridame na zaciatku po malych mnozstvach a miesame. Ked zacne vriet a zhustne teplotu stiahneme a za staleho miesania varime az do sklovita.

Poznamka: skrob s vodou je kalny do biela. Cim viac sa vari tym zacne byt stale priesvitnejsi/ciry. Zvycajne kazda salka skrobu potrebuje od vrenia asi pol hodiny pokial je hmota cira/sklovita.

2.

Namocene a dobre okapane osusene orechy pridavame spolu z rozdrvenou miskeh a vodou z kvetou az uplne nakoniec lebo varenim by nam zhorkli.
Poznamka: orechy keby boli suche a nenamocene tak sa nam budu vylupovat okrem toho ze nenasiaknu chutou miskeh a vodou z kvetov.

Mozeme namocit susene figy (1 salku) aby trochu zmakli, potom ich pomelieme a pridame.V tomto pripade zvacsa pridavame na sucho oprazeny sezam alebo nic.

3.

Hmotu rozlozime rovnomerne asi na dva cm hrubku do pekacika/primeranej obdlznikovej nadoby, nechame vychladnut a stuhnut. Uchovavame v chladnicke alebo na chladnom mieste.

Podavame nakrajane na stvorce, mozeme poprasit praskovym cukrom.

Dobru chut!

Poznamka:
Vodu nahradime stavou z cierneho/cer­veneho vinica alebo stavou z granatovych jablk. Mozeme pridat orechy alebo nasucho oprazeny sezam. V tomto pripade vynechavame miskeh a vodu z kvetov.

Ak by sme si z nej chceli vyrobit dezert moderny, tak jednoducho pridame do zakladnej hmoty miesto orechov bobulky ovocia…

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 12.08.09 vloženo
  • 2640x zobrazeno

Ingredience

  • 1 salka skrobu
  • 4 salky vody
  • 1,5 salky cukru
  • 0,5- 1 KL mastic/mastica/miskeh + 1 KL cukru = roztlc na prasok
  • 1 PL vody z kvetov pomaranca
  • 1 salka orechov celych alebo polovice vopred namocenych alebo pistacie alebo mandle alebo zmes

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Khabisah/Chabisa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5065 příspěvků 29.08.09 19:10
Re: Khabisah/Chabisa

Zdravim Marianne :)) vsetko sa musi namacat, bude ovela chutnejsie a lahodnesjie. Moze sa urobit aj miz orieskov a hrozienok.. dakujem :))
Pekny den :))

Labužník marianne02
297 příspěvků 29.08.09 16:54
Re: Khabisah/Chabisa

Ahoj Jolanko, tento recept mě zaujal - mandle a pistácie se mají také předem namočit ve vodě? Děkuji a měj se hezky, pěkný víkend. M. :-)

jolana
5065 příspěvků 12.08.09 19:15
Re: Khabisah/Chabisa-andina,

Dakujem, uz je napisanne aj v recepte ;))) a arabska gunma to nie je. Je to mastic/mastica/mas­ticha…tuna blizsie..
 http://www.masticha.cz/chios-masticha

andina
13 příspěvků 12.08.09 19:00
Re: Khabisah/Chabisa - ahoj, Jolana,

tak som sa na googli dozvedela, že miskeh je arabská guma, keďže v mojej staropamäti arabská guma=lepidlo, prosím o bližšie informácie. Ď.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Tatranské kuře Tatranské kuře
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz