Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Chabisah je velmi prastara cukrovinka. Odkial je presne jej povod nikto nevie.V oblasti blizkeho vychodu sa spomina v starych pisomnostiach v kralovskych palacoch ale aj medzi obycajnym ludom. Chutna v case horucav ale aj v zime na zahriatie.
1. Skrob a vodu nalejeme do kastrola, dobre rozmiesame a varime za staleho miesania. Cukor pridame na zaciatku po malych mnozstvach a miesame. Ked zacne vriet a zhustne teplotu stiahneme a za staleho miesania varime az do sklovita. Poznamka: skrob s vodou je kalny do biela. Cim viac sa vari tym zacne byt stale priesvitnejsi/ciry. Zvycajne kazda salka skrobu potrebuje od vrenia asi pol hodiny pokial je hmota cira/sklovita. 2. Namocene a dobre okapane osusene orechy pridavame spolu z rozdrvenou miskeh a vodou z kvetou az uplne nakoniec lebo varenim by nam zhorkli. Poznamka: orechy keby boli suche a nenamocene tak sa nam budu vylupovat okrem toho ze nenasiaknu chutou miskeh a vodou z kvetov. Mozeme namocit susene figy (1 salku) aby trochu zmakli, potom ich pomelieme a pridame.V tomto pripade zvacsa pridavame na sucho oprazeny sezam alebo nic. 3. Hmotu rozlozime rovnomerne asi na dva cm hrubku do pekacika/primeranej obdlznikovej nadoby, nechame vychladnut a stuhnut. Uchovavame v chladnicke alebo na chladnom mieste. Podavame nakrajane na stvorce, mozeme poprasit praskovym cukrom. Dobru chut! Poznamka: Vodu nahradime stavou z cierneho/cerveneho vinica alebo stavou z granatovych jablk. Mozeme pridat orechy alebo nasucho oprazeny sezam. V tomto pripade vynechavame miskeh a vodu z kvetov. Ak by sme si z nej chceli vyrobit dezert moderny, tak jednoducho pridame do zakladnej hmoty miesto orechov bobulky ovocia....
Recept je z kategorií: Dezerty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Khabisah/Chabisa
5068 příspěvků 29.8.09 19:10
Zdravim Marianne
vsetko sa musi namacat, bude ovela chutnejsie a
lahodnesjie. Moze sa urobit aj miz orieskov a hrozienok.. dakujem 

Pekny den
297 příspěvků 29.8.09 16:54
Ahoj Jolanko, tento recept mě zaujal - mandle a pistácie se mají také předem namočit ve vodě? Děkuji a měj se hezky, pěkný víkend. M.
5068 příspěvků 12.8.09 19:15
Dakujem, uz je napisanne aj v recepte
a arabska gunma to nie je. Je to
mastic/mastica/masticha…tuna blizsie..
http://www.masticha.cz/chios-masticha
13 příspěvků 12.8.09 19:00
tak som sa na googli dozvedela, že miskeh je arabská guma, keďže v mojej staropamäti arabská guma=lepidlo, prosím o bližšie informácie. Ď.