Recept Keltská přesnídávka
Manana Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Tohle jsme pojídali s Ádou na jalovcové slati u Krousova na Šumavě. Nic jiného jsme neměli. Tedy, všechno se ukusuje dle chuti, cibule se může i oloupat, a čerstvé jalovčinky je dobré vmačkat do chleba a pár rozdrcených hodit do rumu, tedy dnes tuzemáku! Stará Keltská kuchyně.
Recept je z kategorií: Historické recepty
- 23.06.05 vloženo
- 10007x zobrazeno
Ingredience
- chleba
- cibule
- špek
- jalovčinky
- rum (tuzemák)
Doporučená příloha
Rašelinová voda ze slati
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Keltská přesnídávka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Keltská přesnídávka
A když to tam náhodou uviděl starej Sachr, vymyslel podle vrstev řízku svůj dort. Jeho krávy mu totiž ožíraly jeho kdoulovej sad, a tak dal doprostřed místo masa meruňkovou marmeládu netušíc, že za nějaký čas marmeláda nebude smět obsahovat meruňky, natož kdoule, protože to nejsou citrusové plody, jak nám dnes EU nařizuje.
…a tak vznikly řízky. Původně odpad při výrobě Tuzemáku, později, jazykově nevybavené české kuchty ve Vídni zrealisovaly vídeňský řízek.
Vážení, jsme na keltské Gabrétě, dnes Šumavě, a řeč je o rumu ze zdejších surovin, tedy ne o rumu z karibské cukrové třtiny, ale o rumu tuzemském, TUZEMÁKU, z místní melasy, hehe. A kdo to neví, tak Bóiové měli v jižních Čechách, tam, kde je dnes Jindřichův Hradec, svoji filiálku na výrobu rumu, kterou zdědil jakýsi keltský Žid Schulz. Ten zdárně pokračoval ve výrobě, až mu to komunisti znárodnili a udělali z toho dnešní Fruko Schulz. Ve středověku Keltové při svém tehdejším stěhování přenesli sebou část výroby do Skotska na ostrov Rhum, odtud také jeho jméno. Výroba rumu tam, bohužel, zhynula na úbytě, protože se Keltové naučili pít whisky. A tak se dnes ve Skotsku prodíráte mezi samými palírnami whisky, a o pořádný rum ani nezavadíte. Tak dopadli chudáci Keltové. Přenos části výroby na ostrov Rhum však nebyl zapomenut a tak na památku stěhování části fabriky bylo do znaku Schulzovy výrobny zakotveno vyobrazení lodi, která stěhování přes Anglický Kanál uskutečnila.
Příspěvek upraven 09.01.13 v 11:42
No, manana urobil v komentároch z desiatej raňajky, ale je-li na tom co pýýýše zbla pravdy a je-li pravlastí RUMU Karibik, tak by z uvedeného bylo lze dovoditi, že Ameriku neoblevili pět století před Kolumbem Vikingové, ale už tisíc roků před ním naši tuzemákoví Keltové…
2453 příspěvků 8.1.13 23:41
Jen mi proboha prozraďte, jak se tam za Keltů vzal ten rum, tápu.
Ono to bylo tak: Ctný kmet (dneska) tehdá ještě Nectný. Pracoval zrovna na mayském kalendáři. V tom ho to nějak vzalo, nějaký svědění nebo co to bylo, Opeřený had vzlítnul - nad Českym lesem se stavil na galbik, kerej zrovna rychtovala sličná dívčina, mlékem a strdím voplývající. A tak nám vostal tendle recepis a nedodělanej majskej kalendář.
…dyž negdo skočí na špek

Protože tohle Keltští Boiové na své Gabrétě (dnes Šumavě) přeci snídali odjakživa, ne?
Tohle miluju taky. Ale proč krindy pindy „Keltská“?
dyť to ani nemohlo být jinak! A jak psaly ty jalovce…
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
ahoj mańano, to muselo být faj ráno! věřím, že vám opravdu chutnalo.