Recept Kefír (od odborníků)

(Hodnoceno 1x) Jarka7 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Postup: Použij sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná) s uzávěrem – ne kovovým, nemusí být těsný (čím těsnější, tím víc CO2 se ti v kefíru vytvoří), ale je dobré něčím nádobu pokrýt, aby do ní nepadaly nečistoty a nepřitahovalo to hmyz. Nalej do ní mléko, plkni tam chrchlíky a tak 12 až 24 hodin nechej fermentovat v pokojové teplotě. Čím teplejší počasí, tím rychlejší fermentace. Mléko neohřívej, klidně použij studené z lednice, kefír se nesmí vystavovat vysokým teplotám! V průběhu zrání občas sklenicí zavrť, zatřepej, aby se ke kefírovým chrchlíkům dostalo nezpracované mléko – pokud necháš sklenici jen tak stát, může se ti výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat. Jak poznáš, že je kefír hotový? Když sklenicí zahýbáš tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který když odtéká, vytváří taková jakoby říční korýtka. No a je to hustší než mlíko. Nebo uvidíš, jak je mlíko rozdělené na syrovátku a sraženiny. Nebo to můžeš ochutnat. Prostě to nechej dělat tak dlouho, jak dlouho chceš. Časem si určitě najdeš svůj ideální způsob, protože každý to máme rád trošku jinak. OK, kefír je hotový – má správnou konzistenci i vůni – tak co teď? Vezmi svůj kefírový cedník a proceď obsah do nějaké jiné nádoby, ze které kefír buď hned zkonzumuj nebo ho strč do lednice, kde ti vydrží prakticky neomezeně dlouho. Nejlíp se ti kefír přecedí, když napřed nádobou zatřepeš, aby se obsah pěkně zhomogenizoval a chrchlíky nebyly „zazděné“ v mléčných sraženinách. Přeceděné kefírové chrchlíky dej zpět do vypláchnuté sklenice a dej jim čerstvé mléko. Můžeš s nimi dát zpět do sklenice i trošku hotového kefíru – urychluje to růst i fermentaci. Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Nevystavuj kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváš-li sklenice jarem, pořádně je vypláchni a nech je vychladnout, než do nich dáš kefíry). PŘÍPRAVA KEFÍRU II. – VARIANTA STUDENÁ LEDNICE Pokud máš raději hustší kefír a nevadí ti, že to bude trvat déle, můžeš kefír fermentovat v lednici. Pomalejší fermentace vytváří hustější kefír, což spoustě lidí více vyhovuje. Znamená to dát do sklenice stejné množství kefíráků a mlíka jako při normálním způsobu, ale potom ji strčit do lednice. Trvá to asi tak týden, než kefír dozraje. Taky je možná kombinace obou metod – začít asi tak 12 hodin při pokojové teplotě, potom dát kefír do lednice a dokončit ho v chladu. Nebo naopak, začít v lednici a skončit při pokojové teplotě. Kefír je natolik přizpůsobivý, že zvládne různé druhy nakládání. Navíc takovými pokusy můžeš najít variantu, která ti chuťově nejvíc vyhovuje. SKLADOVÁNÍ KEFÍRU, SEKUNDÁRNÍ FERMENTACE Kefír skladujeme nejlépe ve skleněné nádobě s uzávěrem v lednici, kde vydrží i několik měsíců. Můžeš to dělat tak, že z nádoby vždy odleješ porci kefíru pro svoji spotřebu a později doplníš nově vyrobeným kefírem. Čím déle necháš kefír v lednici, tím kyselejší a zralejší bude. Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slejeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové láhve ne do víc než 3/4 obsahu, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z láhve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 až 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba láhev vyprázdnit a vypláchnout. Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší (což nám některým víc chutná).

Recept je z kategorií: Nápoje

Nahlásit recept

  • 05.10.05 vloženo
  • 16654x zobrazeno

Ingredience

  • 500 ml mléka
  • 1-2 polévkové lžíce kefírových zrn

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 20.9.11 18:41

Kefír je oveľa chutnejší a ak je z nepasterizovaného mlieka aj oveľa zdravší ako acidko :o)

Diskuse k receptu Kefír (od odborníků)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kefír (od odborníků)

Betkaalzbetka
2 příspěvky 22.10.21 02:45

Potom můžete vyzkoušet lahodný salátek kimchi od https://www.kimchiclub.cz/eshop/ , je to česká výroba. Dělají to jen z kvalitních lokálních surovin a v mnoha příchutích. Už jsem dokonce členem jejich kimchi klubu, takže mi kimchi posílají pravidelně za zvýhodněnou cenu a s dopravou zdarma. Dokonce už i manžel se to naučil jíst k masitým jídlům a také si to pochvaluje. Je to takové křupavé a vytváří to zajímavé chutě na jazyku.

Gabakova
2 příspěvky 21.10.21 15:33

Fermentovanou zeleninu? Tak to by mě asi zajímalo ještě víc, protože nejsem zrovna příznivcem kefírů a mléka…

Betkaalzbetka
2 příspěvky 20.10.21 13:05

Mohu mluvit sama za sebe a za svoji vlastní zkušenost, kdy jsem začala pravidelně pojídat kimchi, tedy fermentovanou zeleninu, která je bohatá na obsah laktobacilů. Od té doby jsem mnohem méně nemocná a hlavně se mi konečně napravilo zažívání, které jsem dříve měla hodně rozhozené.

Gabakova
2 příspěvky 19.10.21 22:15

Jaký názor máte na tyto laktobacily? Myslíte si, že to tělu může opravdu nějak výrazně pomoci?

Shira313
117 příspěvků 20.9.11 18:41

Kefír je oveľa chutnejší a ak je z nepasterizovaného mlieka aj oveľa zdravší ako acidko :o)
A ak má niekto o kefírové zrná záujem rada darujem (okres HC, prípadne BA) :wink:

Příspěvek upraven 20.09.11 v 18:44

oldsoft
682 příspěvků 11.4.10 02:26
Re: Kefír (od odborníků)

Google se nerozbil… koupit to jde třeba tady .

babkatynec
1 příspěvek 11.4.10 00:26
Re: Kefír (od odborníků)

ráda bych věděla kde se dají sehnat kefírova zrna. Děkuji.

superduper
9 příspěvků 6.8.09 19:01
Re: Kefír (od odborníků)

nebo muzes zkusit Aukro.cz tam se to taky nabízí za symbolickou cenu pod názvem - tibetská houba

Jarka7
208 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: kefír (od odborníků)

Obrať se na firmu Milcom, a.s. Praha. Mají i web stránky. Zasílají i množství pro domácí využití. Cena sáčku cca 30,–

janaha
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: kefír (od odborníků)

Skús stránku www.fisar.net/tibi/ teraz momentálne ponúkajú - krystalky vodního kefíru, ale možno po e-mailovom dotaze ti odpovedia, či ponúkajú aj kefírové zrná. Na Slovensku ich táto spoločnoť ponúka, už som si ich objednala. Na českých stránkach som našla ponuku na už spomínané krystalky vodního kefíru.
Zdravím a dúfam že som ti trocha pomohla.

ELIŠKA
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: kefír (od odborníků)

Kde se dostanou kefírová zrna? Díky

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz