Recept Kečup

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pročetla jsem si Alisinu pálivou omáčku a hned si vzpomněla na kečup, který jsem toto léto vyrobila a měl úspěch. Pokud se podobný recept na Labužníku vyskytuje, budu ráda, když mě někdo upozorní. Recept píšu ukrytá v koutku a potichu a narychlo…

Postup

Rajčata, jablka (neloupaná) a cibuli nakrájíme a na mírném ohni za občasného promíchání 2 hodiny vaříme. Rozvařenou kaši rozmixujeme a přes jemné síto propasírujeme. Nejlépe den před vlastní přípravou svaříme koření s octem a necháme louhovat. Přecezenou polovinu ochuceného octa vlijeme do propasírovaného polotovaru, podle chuti osladíme, osolíme, přidáme papriku a asi hodinu za stálého míchání vaříme na správnou hustotu. Podle chuti ochucujeme zbylým octem. Horké plníme do lahví, utěsníme uzávěrem, postavíme dnem nahoru.
Kečup není nutno sterilizovat. Bezpečně vydrží do příští sezóny.
Kečup jsem dělala poprvé toto léto (2009), protože náš Vojta má kečup hrozně rád, ale kvůli různým přídavkům v něm ho nesměl (exémy).

Kečup bude těžko teď někdo vyrábět, z těch kupovaných ho takhle dobrý neuděláme.

Recept pochází z kuchařky Aidy Brumovské - Stůl plný dobrot. Není to jen kuchařka, je to knížečka proložená prázdninovým povídáním.

Recept je z kategorií: Omáčky


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.10.09 vloženo
  • 11995x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 kg zralých a přezrálých rajčat
  • 1/4 kg jablek (čím kyselejší, tím lepší)
  • 1/4 kg cibule
  • 1/4 l 8% octa
  • 2 lžičky muškátového oříšku
  • lžička celého pepře
  • lžička nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 10 hřebíčků
  • lžička sladké papriky (chceme-li mít kečup pikantní, dáme ještě 1/2 lžičky pálivé papriky)
  • cukr a sůl podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kečup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Wolfg
583 příspěvků 31.08.15 10:39
Koncentráty jako Heinz doma udělat nelze,

Ánžto ty jsou vařené při 40°C, aby se nepřipalovaly. Kdo nechce vařit a míchat tři hodiny, rajské rozkrájí, rozvaří (v PH je to bezva), hmotu přecedí, rozmixuje a přes síto vyčistí. Vyteklou vodu svaří bez míchání do husté šťávy a přidá k základu. Tak lze získat koncentrát nejen pro kečup, i jako základ italských receptů. Kdo má rád ostrou chuť koncentrátu, nebude ji ředit jablky.

 
esk
124 příspěvků 29.08.15 13:42

Výborný kečup, letos už jsem vařila třetí dávku. Trošku upraveno pro pomalý hrnec, takže skoro bez práce. A zmlsaná rodinka si jen pomlaskává.

 
SaraL
27 příspěvků 30.08.12 20:56
Jupí
Nadůroda rajčat se proměnila v lahůdku. Fakt je to skvělá chuť. Díky moc za prímový receptík :dance: http://www. labuznik. com/recept/kecup-a-la-heinz/#
 
Sylvie
2302 příspěvků 26.07.10 22:11
Re: Kečup á la Heinz

Alis, já se neflákám, já se jenom nechtěla chlubit. Ještě včera při okopávání rajčat jsem na Tvůj příkaz myslela, ale pak jsem se plně spolehla na Tebe… :-)

 
Alis
2617 příspěvků 26.07.10 21:28
Re: Kečup á la Heinz

protože Míša se se svým domácím úkolem fláká, vytahuji tento recept na světlo sama, třeba někomu udělá radost :)

Alis

 
blasada
3 příspěvky 07.01.10 01:39
Re: Kečup á la Heinz

Tento recept znám, je výborný. Moje maminka dlouhé roky podle něho vařila výborný kečup z domácích rajčat. Mívali jsme i 70 rajčatových keříků a co se nesnědlo syrové a změklo nebo prasklo, tak se upotřebilo na tento skvělý kečup. Můj bratr teď v této tradici pokračuje, Zvlášť pro děti je to mnohem vhodnější než průmyslové výrobky s různými pří:,–(ami.

 
listafka
14 příspěvků 23.10.09 01:06
Re: Kečup á la Heinz

Jéé, tohle znám… mám to někde uložené, díky…

 
Alis
2617 příspěvků 22.10.09 20:24
Re: Kečup á la Heinz

Míšo, ukrytá v koutku? Styď se!!! S takovým nádherným receptem hybaj na světlo a na pódium!!!
Domácí úkol: až bude správná doba, připomeň ho, vyzdvihni, vnes do znovupovědomí. Na splnění úkolu máš bohužel dost času :(

Alis

 
alena45
588 příspěvků 22.10.09 19:53
Re: Kečup á la Heinz

no máš pravdu, rajčiny už nemám, iba kyslé jablká. Tak o rok.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz