Recept Kečup

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pročetla jsem si Alisinu pálivou omáčku a hned si vzpomněla na kečup, který jsem toto léto vyrobila a měl úspěch. Pokud se podobný recept na Labužníku vyskytuje, budu ráda, když mě někdo upozorní. Recept píšu ukrytá v koutku a potichu a narychlo…

Postup

Rajčata, jablka (neloupaná) a cibuli nakrájíme a na mírném ohni za občasného promíchání 2 hodiny vaříme. Rozvařenou kaši rozmixujeme a přes jemné síto propasírujeme. Nejlépe den před vlastní přípravou svaříme koření s octem a necháme louhovat. Přecezenou polovinu ochuceného octa vlijeme do propasírovaného polotovaru, podle chuti osladíme, osolíme, přidáme papriku a asi hodinu za stálého míchání vaříme na správnou hustotu. Podle chuti ochucujeme zbylým octem. Horké plníme do lahví, utěsníme uzávěrem, postavíme dnem nahoru. **Kečup není nutno sterilizovat. Bezpečně vydrží do příští sezóny.** Kečup jsem dělala poprvé toto léto (2009), protože náš Vojta má kečup hrozně rád, ale kvůli různým přídavkům v něm ho nesměl (exémy). Kečup bude těžko teď někdo vyrábět, z těch kupovaných ho takhle dobrý neuděláme. Recept pochází z kuchařky Aidy Brumovské - Stůl plný dobrot. Není to jen kuchařka, je to knížečka proložená prázdninovým povídáním.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 22.10.09 vloženo
  • 13822x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 kg zralých a přezrálých rajčat
  • 1/4 kg jablek (čím kyselejší, tím lepší)
  • 1/4 kg cibule
  • 1/4 l 8% octa
  • 2 lžičky muškátového oříšku
  • lžička celého pepře
  • lžička nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 10 hřebíčků
  • lžička sladké papriky (chceme-li mít kečup pikantní, dáme ještě 1/2 lžičky pálivé papriky)
  • cukr a sůl podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kečup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kečup

Wolfg
584 příspěvků 31.8.15 10:39
Koncentráty jako Heinz doma udělat nelze,

Ánžto ty jsou vařené při 40°C, aby se nepřipalovaly. Kdo nechce vařit a míchat tři hodiny, rajské rozkrájí, rozvaří (v PH je to bezva), hmotu přecedí, rozmixuje a přes síto vyčistí. Vyteklou vodu svaří bez míchání do husté šťávy a přidá k základu. Tak lze získat koncentrát nejen pro kečup, i jako základ italských receptů. Kdo má rád ostrou chuť koncentrátu, nebude ji ředit jablky.

esk
124 příspěvků 29.8.15 13:42

Výborný kečup, letos už jsem vařila třetí dávku. Trošku upraveno pro pomalý hrnec, takže skoro bez práce. A zmlsaná rodinka si jen pomlaskává.

SaraL
27 příspěvků 30.8.12 20:56
Jupí
Nadůroda rajčat se proměnila v lahůdku. Fakt je to skvělá chuť. Díky moc za prímový receptík :dance: http://www. labuznik. com/recept/kecup-a-la-heinz/#
Sylvie
2302 příspěvků 26.7.10 22:11
Re: Kečup á la Heinz

Alis, já se neflákám, já se jenom nechtěla chlubit. Ještě včera při okopávání rajčat jsem na Tvůj příkaz myslela, ale pak jsem se plně spolehla na Tebe… :-)

Alis
2617 příspěvků 26.7.10 21:28
Re: Kečup á la Heinz

protože Míša se se svým domácím úkolem fláká, vytahuji tento recept na světlo sama, třeba někomu udělá radost :)

Alis

blasada
3 příspěvky 7.1.10 01:39
Re: Kečup á la Heinz

Tento recept znám, je výborný. Moje maminka dlouhé roky podle něho vařila výborný kečup z domácích rajčat. Mívali jsme i 70 rajčatových keříků a co se nesnědlo syrové a změklo nebo prasklo, tak se upotřebilo na tento skvělý kečup. Můj bratr teď v této tradici pokračuje, Zvlášť pro děti je to mnohem vhodnější než průmyslové výrobky s různými pří:,–(ami.

listafka
14 příspěvků 23.10.09 01:06
Re: Kečup á la Heinz

Jéé, tohle znám… mám to někde uložené, díky…

Alis
2617 příspěvků 22.10.09 20:24
Re: Kečup á la Heinz

Míšo, ukrytá v koutku? Styď se!!! S takovým nádherným receptem hybaj na světlo a na pódium!!!
Domácí úkol: až bude správná doba, připomeň ho, vyzdvihni, vnes do znovupovědomí. Na splnění úkolu máš bohužel dost času :(

Alis

alena45
588 příspěvků 22.10.09 19:53
Re: Kečup á la Heinz

no máš pravdu, rajčiny už nemám, iba kyslé jablká. Tak o rok.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz