Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Sylvie Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pročetla jsem si Alisinu pálivou omáčku a hned si vzpomněla na kečup, který jsem toto léto vyrobila a měl úspěch. Pokud se podobný recept na Labužníku vyskytuje, budu ráda, když mě někdo upozorní. Recept píšu ukrytá v koutku a potichu a narychlo…
Rajčata, jablka (neloupaná) a cibuli nakrájíme a na mírném ohni za občasného promíchání 2 hodiny vaříme. Rozvařenou kaši rozmixujeme a přes jemné síto propasírujeme. Nejlépe den před vlastní přípravou svaříme koření s octem a necháme louhovat. Přecezenou polovinu ochuceného octa vlijeme do propasírovaného polotovaru, podle chuti osladíme, osolíme, přidáme papriku a asi hodinu za stálého míchání vaříme na správnou hustotu. Podle chuti ochucujeme zbylým octem. Horké plníme do lahví, utěsníme uzávěrem, postavíme dnem nahoru. **Kečup není nutno sterilizovat. Bezpečně vydrží do příští sezóny.** Kečup jsem dělala poprvé toto léto (2009), protože náš Vojta má kečup hrozně rád, ale kvůli různým přídavkům v něm ho nesměl (exémy). Kečup bude těžko teď někdo vyrábět, z těch kupovaných ho takhle dobrý neuděláme. Recept pochází z kuchařky Aidy Brumovské - Stůl plný dobrot. Není to jen kuchařka, je to knížečka proložená prázdninovým povídáním.
Recept je z kategorií: Omáčky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kečup
584 příspěvků 31.8.15 10:39
Ánžto ty jsou vařené při 40°C, aby se nepřipalovaly. Kdo nechce vařit a míchat tři hodiny, rajské rozkrájí, rozvaří (v PH je to bezva), hmotu přecedí, rozmixuje a přes síto vyčistí. Vyteklou vodu svaří bez míchání do husté šťávy a přidá k základu. Tak lze získat koncentrát nejen pro kečup, i jako základ italských receptů. Kdo má rád ostrou chuť koncentrátu, nebude ji ředit jablky.
124 příspěvků 29.8.15 13:42
Výborný kečup, letos už jsem vařila třetí dávku. Trošku upraveno pro pomalý hrnec, takže skoro bez práce. A zmlsaná rodinka si jen pomlaskává.
27 příspěvků 30.8.12 20:56
2302 příspěvků 26.7.10 22:11
Alis, já se neflákám, já se jenom nechtěla chlubit. Ještě včera při okopávání rajčat jsem na Tvůj příkaz myslela, ale pak jsem se plně spolehla na Tebe…
protože Míša se se svým domácím úkolem fláká, vytahuji tento recept na světlo sama, třeba někomu udělá radost
Alis
3 příspěvky 7.1.10 01:39
Tento recept znám, je výborný. Moje maminka dlouhé roky podle něho vařila výborný kečup z domácích rajčat. Mívali jsme i 70 rajčatových keříků a co se nesnědlo syrové a změklo nebo prasklo, tak se upotřebilo na tento skvělý kečup. Můj bratr teď v této tradici pokračuje, Zvlášť pro děti je to mnohem vhodnější než průmyslové výrobky s různými pří:,–(ami.
14 příspěvků 23.10.09 01:06
Jéé, tohle znám… mám to někde uložené, díky…
Míšo, ukrytá v koutku? Styď se!!! S takovým nádherným receptem hybaj na světlo a na pódium!!!
Domácí úkol: až bude správná doba, připomeň ho, vyzdvihni, vnes do znovupovědomí. Na splnění úkolu máš bohužel dost času
Alis
588 příspěvků 22.10.09 19:53
no máš pravdu, rajčiny už nemám, iba kyslé jablká. Tak o rok.