Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Extrakt se vždy nezískává jen umělou cestou a někdy je prostě potřeba. Pokud si nemůžeme koupit kvalitní průmyslově vyráběný produkt, můžeme si zkusit pomoci vlastními silami.
Používáme potom na ochucení polev (fondánových zejména), krémů, všude tam, kde potřebujeme kávovou chuť, třeba i jen zvýraznění, ale nikoliv příliš tekutiny.
Uvádím dvě možné varianty - příprava sirupu je výrazně kratší, jen je to zkrátka sladké.
*Výroba extraktu:* Vodu zahřejeme téměř k varu, zalijeme kávu, zamícháme a necháme stát nejméně hodinu. Pak přefiltrujeme přes jemné plátno nebo filtrační papír, vymačkáme a uschováme v lednici. Pro delší konzervaci můžeme zamrazit ve tvořítcích na led. Takto to už samo o sobě stačí, ale já jsem postupovala ještě tak, že jsem tekutinu dala do malé mističky, postavila na pařák a ještě asi hodinu nechala odpařovat. Vznikl mi koncentrát trochu hustší, o velmi intenzivní chut. Je to trochu neekonomické, to uznávám :- ). *Výroba sirupu:* Na malém plamínku velice opatrně, za stálého míchání, svařujeme kávu s cukrem, až nám vznikne hustší sirup. Necháme zchladnout.
Recept je z kategorií: Speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kávový extrakt a sirup (na ochucení cukrářských výrobků)
Koukám, že vám toho hapruje víííc

Ano, pro takove nedovtipy, jako je casino, jsem to do receptu doplnila - po filtraci latku nebo fitracni papir lehce vymackejte. Ae casino - LEHCE Jinak se vam papir protrhne a vy budete psat udivene komentare. Pripominate pani, co v mikrovlnce susila kocku.
Editovano, protoze mi hapruje L.
Příspěvek upraven 20.01.13 v 21:29
Gmp,

vymačkal? vymačkal? NEVYMAČKAL!
Buď neumí číst, nebo to v receptu původně nebylo
Na život a na smrt
To je divny, v te sklenicce napravo je opravdu vysledek, ziskanej postupem, jaky uvadim. 1,5 dcl vody (odmereny v kadince), 80 g kafe (Grand Aroma Douwe…), 2 hodiny ustat, pres dva filtracni papiry zcedit a hodinu odparovat na paraku. Jestli to nezalezi na druhu kafe. Priste bychom meli ten souboj provest nekde verejne :- ).
Tak já jsem to taky vyzkoušel. Investoval jsem 13 korun. Výsledek potvrdil mé předchozí psaní. Pokud přivedeš k varu 1,5 dl vody a zasypeš 70g (v mém experimentu)tak Ti logr všechnu vodu pohltí a ani kapku tekutiny z toho nedostaneš.
1. Přivedl jsem k varu 1,5 dl vody
2. Zapařil jsem 70 g mleté kávy
3. Nechal jsem cca 10 minut odstát.
4. Vysypal jsem vlhký troud.
Podle mých propočtů té vody musí být alespoň 0,6 l, tedy 6 deci
Jeste jsem zapomnela odpovedet gmp - s tím kávovarem, s kafetiérou, mne to nejdriv taky napadlo, ale mam jen malou, na dve kaficka, tak by to trvalo dlouho!
Tak jsem vyzkousela a doplnila do receptu. Jen vyrobu tinktury jsem nakonec vzdala, skoda lihu!
Tak casino, ja to v tehle pozdni hodine shrnu - me uz proste nebavi se s Vami bavit.
Příspěvek upraven 19.01.13 v 00:54
Františka,
Takový smeč se nedá vybrat ani bagrem 
potěšila jste mě
Zébulon,
Chcete za normálního tlaku odpařovat kávu?
No, v konečném výsledku to bude patrně
méně aromatické než Nescafé
chuťově to tipuji na lepší Meltu 
ano nerozumíme si… Já tvrdím, že to co uvádíte v receptu není nic jiného, než silné kafe. A zda to nazvete extrakt či výluh je hlediska fyzikálních metod dělení směsí jedno a totéž
gmp,
Z národů ač jsme hrůzných,
jedno přání teď v nás bude žít…
@casino
Já se sice motala jako malá po kuchyni taky…
ale kde jsem měla okoukat kávový exrakt, když se u nás nepoužíval?
Prostě mamka používala buď kakao, nebo
čokoládu… kafe dodnes neee… 

Přitom vařit jsem chtěla „světově“

Do všech kávových dezertů, krémů, těst
apod. používám zásadně klasickou kávu.
Takový „novoty“ jsem zatáhla do svého kuchtění až já, ale jak už jsem psala, tehdy jsem měla „guláš“ ze začátku v tom, že silná káva je to samé, co kávový výluh či extrakt
Bylo mi ani ne osmnáct, když jsem „rozjížděla“ svoji vlastní domácnost a věřte, že zrovna takovéhle maličkosti mi chyběly nejvíce… K čemu mi bylo, že jsem uměla guláš, knedlíky, svíčkovou… když jsem nebyla štonc definovat zrovna třeba kávový výluh či extrakt…
Jinak k instantní kávě: nekupuji ji… bo jsem ji ochunala jen jedinkrát a bylo to zároveň naposledy… prostě nechutná mi…
Ale komu její chuť nevadí, tak má o možnost víc, jak dochutit.
No já nevim, ale 80 g kafé je jeden pytlik a jedna čubatá čajová lžička. Já si dělám kafé půl na půl, tak si teda myslim, že když to zaliješ deciapůl vody, tak to ten lógr vcucne a nic moc Ti z toho tekutýho nevyjde. Já bych to přehnal přes kávovar. Ne elektrickej, ten dvoudílnej co se dává na plotnu. tam se to přes to kafé přežene pod tlakem a němá čas to tu vodu vcucnout. Bych řek já, leč názorů můžeme být různých.
PS: všimli ste si, že jedno jediné písmenko může vést od různosti k hrůznosti.
Frantisko, dekuji. V nekterych domacnostech ani instantni kavu nenajdete.
Presto uznavam, ze jsem udelala chybu - tak, jak jsem to tu popsala se nejedna o extrakt, nybrz o vyluh. Slibuji ale, ze o vikendu provedu experiment, vyluh jeste odparim a dam vedet, jak to dopadlo. Tez se pokusim vyrobit sirup a tinkturu. Pokud to vsechno preziju, pripisu to do receptu.
casino, my si porad nerozumime - v tomhle receptu nejde o tu vec, o toho scezeneho turka, jak rikate, do ktere rovnou namacite piskoty, at uz pro malakov nebo tiramisu (i kdyz ja pro pripravu tiramisu pouzivam espresso), ale o tu vecicku, ktere pridate kapku a ziskate chut kavy jeste kavovatejsi. Je to rozdil, verte mi :- ). A napit byste se tehle „silne kavy“ nechtel. Ale jsou to jenom takove hratky, jiste se bez kavoveho extraktu lidstvo obejde.
2302 příspěvků 18.1.13 10:05
Františko, máš můj souhlas.
5068 příspěvků 18.1.13 07:49
Frantisko, mas bod
Casino, Malakov bol hodny cas hviezda socialistickej kuchyne
a ze je dobryyy.. 
Casino, ked si sa ty motal po kuchyni a sa varilo, to neznaci ze v dnesnej dobe sa motat po kuchyni znamena daco sa naucit varit..dnes mlady vedia co je Chia, za Musli tycinku zaplatia nehorazny peniaz, Bio na nich ciha vsade, hamburgerom sa to zaje a pizza je stale mrazena v regale…svet je sialeny..a vsetko, vsetko kupis za peniaz, naco sa unuvat..vacsina zije v mestach a kopec lidicek nema predstavu o ozaj zakladnych veciach..viac ako my kedysi..kedysi rodina zila v kuchyni a tam se toho delo..a aj tak ne/vieme vse… znas to " zabudol vol ze telatom bol"..

Jezisi instantni kavy? vzdyt instanti kava nechutna jako kava a ani tak nevoni
Pokud to nemyslíte v militantním významu toho slova, tak nejsme vepři
.
Má máti neměla o tiramisu ani šajn, ale
dělalo se u nás cosi mezi ním a Malakovem; k ochucení se používal
ocezený turek, vulgo extrakt z kávy.
tak si v případě potřeby
(kávové příchuti, samozřejmě) poradí. A nyní, (toto berte jako
přihrávku na smeč) v „době instantní“ to lze vyřešit jednou KL či PL
toho oného instantního 


Dámy,
na rozdíl od vás mám patrně kliku, že jsem se motal v kuchyni když se peklo sladké a cosi jsem si i zapamatoval
Nedělejte prosím z labužníků ignoranty…, i ten, kdo má hlavu jenom na klobouk
No, zdá se, že recept z kategorie TAKE1 si příznivce našel, podobně jako tento, také „recept“ TAKE2
I přesto jak se tu pěkně společně bavíme, už netrvám na zatřídění do kategorie ZÁBAVNÉ RECEPTY
Myslím, že zveřejnění není na škodu… když jsem v kuchyni začínala, neměla jsem tušení, že kávový extrakt je vlastně silné kafe… Co bych tehdy za podobnou radu dala… Sice v českých reeptech bylo vždy psáno: silná káva… ale v zahraničních: kávový extrakt (výluh, esence…). Proto jsem si tehdy myslela, že jde o dvě úplně rozdílné věci…
Dnes už je člověk „chytřejší“, ale i zde, na Labu, by se měly objevovat i tyto zdánlivě obyčejné vychytávky… I sem totiž chodí plno začátečníků, kteří doufají, že zde naleznou vše…
Sice by bývalo bylo pro Zébulon snazší jen to „připíchnout“ pod její recept s tiramisu, ale to by pak byla ta zmínka k nahlédnutí jen tam…
Takže já bych to neodsuzovala…
Birkana, jolana - diky, presne takhle jsem to myslela.
casino, proc ten konfrontacni ton? Kdyz chci extrahovat kavovou chut, nebudu to prece delat z vokurky. V domacich podminkach je louhovani jedinou moznosti - kdyz budu kavu odparovat, zmenim jeji chut, kdyz ji budu svarovat na sirup, bude to sladke a na praci pod tlakem nemam doma technicke vybaveni. A do nekterych moucniku proste potrebuji hlavne chut, ne prilis tekutiny. Jak pise jolana, jako mlade stvoreni jsem si taky nedovedla hodne veci predstavit, tak mozna tohle nekomu pomuze k poznani, ze spoustu veci muzeme zkusit sami. Postupu, jak ziskat kavovy extrakt je vic, nekde se to deje dokonce za studena, nekde se pridava mleko, ale tenhle je pekne jednoduchy.
5068 příspěvků 16.1.13 10:04
..a preco nie…kopa ludi si moze mysliet ze bohvieco je ten kavovy extrakt..a tu je to strucne jasne podane..kupeny a domaci..
..clovek sa cely zivot uci.. aj rozmyslat.. aj
nepodcenovat.. a dakedy nas tak prosta jednoducha vec ani nenapadne pretoze sme
ovlivnen vsetkym moznym..od zauzivanych sposobov, zivotnym stylom, kulturou,
skusenostami, aj vlastnou bl******
.. az po to co si kupime bez rozmyslania a
konzumom.. 
PS: to davno pred desatrociami som mala utkvelu predstavu ze kvasena kapusta moze byt len zo suda…jednoducho bezducha skusenost mladej baby..potom jedna este mladsia ako ja ( rozumove skvosty radsej vzhladom k dasiemu opominiem )nakvasila kapustu do sklenenych poharov..A! naucila som sa ja inteligent kvasit kapustu v malom
…a vy byste na LABUŽNÍKA!!! bez uzardění
vložila recept na „hodně silnou černou
kávu“?
Byť by to byl i jakkoli silný
smrťák, tak pořád je to „hodně silná černá káva“.?

@zébulon Prolistovala jsem letité kuchařky a všude se uvádí zhruba toto: „přidáme hodně silnou černou kávu“. Takže recept od zébulon je asi ten správný.
@casino Nějak nechápu, proč ZÁBAVNÝ? Prosím, můžeš tu myšlenku nějak šířeji rozvést? Díky
Nevylucuju, ze se pri priprave pobavite.
…vidím to na ZÁBAVNÉ RECEPTY
