Recept Karibské GUMBO

paprika Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nejdříve si očistíme ibišek, ukrojíme mu stopky a špičky a namočíme ho asi na půl hodiny do vody okyselené šťávou z jednoho citronu. Tímto zbavíme (alespoň částečně) ibišek nepříjemného slizu, který ovšem na druhé straně je blahodárný pro žaludek a někdo ho má rád (například i já!). Rozpálíme olej a osmahneme šunku, cibuli, celer a papriku. Přidáme protlak a rajčata, asi minutu prudce smažíme. Vhodíme lusky a koření, mnořství podle vlastní chuti. (Gumbo ale nejvíce chutná mírně pálivé.) Zakončíme přidáním kukuřice. Hrnec přikryjeme a dusíme vše doměkka, což trvá asi půl hodiny. Pokud chceme gumbo s masem, můžeme přidat kuřecí stehna, ovšem zcela jedinečné je toto jídlo s mořskými plody. Podle druhu masa musíme upravit délku vaření - s kuřetem dalších 20 až 30 minut, ale například krevety až úplně na závěr, stačí jim pouhých pět minut, než nesnesitelně ztvrdnou!

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 04.10.05 vloženo
  • 5064x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g lusků ibišku jedlého
  • ( neboli okra, či gumbo, v Brazílii quiabo, v Mexiku pak angú)
  • 2 lžíce olivového oleje-ne panenský
  • 250 g šunky nakrájené na kostičky
  • 175 g jemně nakrájené cibule
  • 175 g řapíkatého celeru, rovněž jemně nakrájeného
  • 1 nakrájená zelená paprika
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 500 g nakrájených zralých rajčat
  • chilli papričky
  • pepř a sůl dle chuti
  • (výborný je kayenský pepř a špetka římského kmínu)
  • 200 g kukuřice - zmražené či z konzervy

Doporučená příloha

  • bílá rýže a pálivá omáčka (salsa picante nebo takyTabasco)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Karibské GUMBO

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Karibské GUMBO

imad
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.10 09:09

Gumbo není okra, ale lusk ibišku jedlého. Gumbo je výraz pro dušený pokrm (anglicky stew), což je nejblíž našemu guláši nebo husté polévce. Okra se přidává do gumba ako zahušťující složka. Okra se dá sehnat mražená v arabské prodejně v Myslíkově ulici.

Manana
1514 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Karibské GUMBO

Já jsem to jedl v Galvestonu, kde do toho přidávali ještě koření cajun a bylo to skvělé!

paprika
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Karibské GUMBO

Když jsem byla v Praze, tak ji měli ve FRUIT DE FRANCE, pouze pozor na jejich velikost, vybírejte jenom malé lusky - tak do dvou centimetrů a hezky zelené. Ty vetší již jsou bohuzel zralé a dřevnaté a nejedlé.

sim
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Karibské GUMBO

Carrefour na Smichove.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Karibské GUMBO

Papriko, v Egyptě jsem se okrou v rajčatové omáčce nemohla dojíst (ostatní to moc nejedli, tak na mne zbylo opravdu hodně). Ale kde ji sehnat v Česku, nejlépe v Praze?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz