Recept Kardinálovy starovídeňské řezy

(Hodnoceno 1x) babi Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kardinálovy starovídeňské řezy

Postup

Vypracujeme křehké těsto, necháme odpočinout a pak vyválíme plát asi 3 mm silný. Odkrojíme ho na velikost plechu a přeneseme na válečku na vymaštěný plech. Pečeme do zlatova asi 10 - 15 minut v předem předehřáté troubě na 180°C. Po upečení nakrájíme těsto na pruhy 4 cm široké. Půlku pruhů pomažeme horkou malinovou zavařeninou a slepíme je s nepotřenými pruhy. Dáme ztuhnout do chladničky. Připravíme mandlové těsto: Všechny ingredience utřeme do hladka. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme trošku bílku. Těstem naplníme cukrářský sáček s malým hvězdičkovým nádstavcem a okraje po obou stranách ztuhlých pruhů ozdobíme proužky, které po několik hodin necháme uschnout. Troubu vyhřejeme na 160°C a pečeme až mandlové těsto dostane pěknou barvu. Po vychladnutí mezeru mezi pruhy vyplníme horkou malinovou zavařeninou. Jakmile zavařenina ztuhne, nakrájíme řezy tak 2 cm široké. TIP: Řezy jsou také výborné plněné šípkovou zavřeninou.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 02.04.07 vloženo
  • 37868x zobrazeno

Ingredience

Křehké těsto

  • 200 g mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • vanilková cukr
  • špetka soli

Mandlové těsto

  • 200 g syrového marcipánu
  • 30 g moučkového cukru
  • 20 g másla
  • 40 g želírovacího cukru
  • 25 g bílku
  • malinová zavařenina (propasírovaná)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 19.12.11 16:22

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 10.11.11 17:26

Citace: „casino, vyrozumela jsem, ze mate rad Vanoce :think:
No, Vy račte být úplná Pýthie…; od avataru po smajlík :mrgreen:

Ale k receptu:
Předešle jsem si pouze zkoušel těsto podle receptu. Teď jsem pekl paralelně spolu s lineckým (použil jsem HERU). Při testování, pokud měl mančaft v každé ruce jiné těsto, tak jednoznačně určili jako křehčí to, podle tohoto receptu, ale samostatně rozdíl nepoznali.

Pláty jsem vyvaloval na papíru a až na plechu řezal (za syrova) na pruhy.
Zkoušel jsem péci syrové těsto zároveň s marcipánovými kolejnicemi - NEJDE TO - marcipán se peče rychleji a tmavne.
První se z táců ztratily jednovrstvé řezy (jak radí Lydia) – je to logické, marcipánu je tam relativně více než u těch slepovaných.
Ze zbytku těsta jsem nadělal linecká kolečka a nazdobil je zbytkem marcipánu…, nezůstala ani odrobinka :-)

Mimo mísu:
Zde jsem poprvé jsem P E K L marcipán a je to eňo-ňuňo… Neví někdo o dalších receptech (nemyslím plněné marcipánem - štoly a mufiny)
Není to sice typické „čajové pečivo“ ale na Labu chybí kategorie ČAJOVÉ PEČIVO… Než hledat tady, jdu raději do Gutenberga – v kuchařkách bývá „čajové“ na jedné hromadě

Diskuse k receptu Kardinálovy starovídeňské řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kardinálovy starovídeňské řezy

casino
4497 příspěvků 19.12.11 18:07

Přidány obrázky…
Když vám zbude mandlové těsto (mně se to přihodilo programově), můžete vytvořit kreace jaké vás jen napadnou… :palec:
Když jsou KARDINÁLOVY ŘEZY vlastně „Eisenbahner“, tak proč kreatury na druhé fotečce by se nemohly jmenovat třeba „Železničářky“, že? Obsah je stejný, jen forma je poněkud odlišná :mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 10.11.11 22:11

taaak..za dobrotu na zobrotu!…bodaj ho..ale tudle, sice cetla neee ze nee ..ale to upozornenie som preletela jak kukacka nad kukacim hnizdem lebo som letela…no a?! ..nemusis na mi tolko frflat a prskat casino..dakujem, uuuuprimne, ale oblieva sa na Velku noc, nie na Vanoce .. :mrgreen: :-P
PS: a kup si maslo, prospieva to telu a ked je na tele dobre aj dusa je hned milsia :-P

Příspěvek upraven 10.11.11 v 22:13

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.11.11 20:49

Asi se taky netrefím :-P , ale na Vánoce první mizí http://www.labuznik.com/recipe.php?… a potom srdíčka z lineckého po okrajích zdobičkou nastříkaná marcipánová hmota, uvnitř červené želé, pečené pospolu.
A z Hery taky nechutná :-)

casino
4497 příspěvků 10.11.11 20:41

jj, (to není ano, ano, ale jolana, jolana) asi by se slušelo poděkovat za Vaši snahu, ale znáte mě :oops:

…za studené války, když USA poukazovaly na množství nedostatků komunismu v CCCP, Moskva trapně odpověděla: „…a vy zase bijete černochy!!!“
Uchýlím se k podobnému logickému klamu:
Ano, používám Heru, …a Vy zase neumíte číst!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jako bych tušil, co mi bude nabídnuto…
Píši přece „(nemyslím plněné marcipánem – štoly a mufiny)“

No nic, stalo se :-)
Ale cosi jsem našel: Dvojfarebné marcipánové rezy je to ŽELEZNIČÁŘ se třemi glajznami! Vlastně taková zubačka :-)
TOTO taky vypadá dobře :potlesk:

jolana, děkuji. Upřímně! :-)

Příspěvek upraven 10.11.11 v 20:42

jolana
5068 příspěvků 10.11.11 18:51

..Vianoce mam rada, ale tie starosvetske ked este boli Vianoce Vianocami a v case spravnom, ked stacilo malo a predsa bolo krasne..teraz je vsetkeho malo…ale k tomu marcipanu…tady mas casino stoly s marcipanem ..tie na zaciatku..su aj odkomentovanem a vyskusane , tak pec…ale este skooooro preboha..a heru?! heru?! palec dole!..upeciem radsej jedno ci dva dacoho s maslem, ako sto s margarinem..
a mozno sila zvyku to je..u nas doma neradi margarin, ked decko bolo male nas ani nenapadlo a teraz si tiez nedovolime..prast ako uhod :mrgreen: ..

http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…

casino
4497 příspěvků 10.11.11 17:26

Citace: „casino, vyrozumela jsem, ze mate rad Vanoce :think:
No, Vy račte být úplná Pýthie…; od avataru po smajlík :mrgreen:

Ale k receptu:
Předešle jsem si pouze zkoušel těsto podle receptu. Teď jsem pekl paralelně spolu s lineckým (použil jsem HERU). Při testování, pokud měl mančaft v každé ruce jiné těsto, tak jednoznačně určili jako křehčí to, podle tohoto receptu, ale samostatně rozdíl nepoznali.

Pláty jsem vyvaloval na papíru a až na plechu řezal (za syrova) na pruhy.
Zkoušel jsem péci syrové těsto zároveň s marcipánovými kolejnicemi - NEJDE TO - marcipán se peče rychleji a tmavne.
První se z táců ztratily jednovrstvé řezy (jak radí Lydia) – je to logické, marcipánu je tam relativně více než u těch slepovaných.
Ze zbytku těsta jsem nadělal linecká kolečka a nazdobil je zbytkem marcipánu…, nezůstala ani odrobinka :-)

Mimo mísu:
Zde jsem poprvé P E K L marcipán a je to eňo-ňuňo… Neví někdo o dalších receptech (nemyslím plněné marcipánem - štoly a mufiny)
Není to sice typické „čajové pečivo“ ale na Labu chybí kategorie ČAJOVÉ PEČIVO… Než hledat tady, jdu raději do Gutenberga – v kuchařkách bývá „čajové“ na jedné hromadě

Příspěvek upraven 10.11.11 v 17:32

babi
6360 příspěvků 6.11.11 21:58

tofo, jsem zvedava co cukrovi reknes a jake poznatky budes mit :-D doufam, ze dobre…

babi
6360 příspěvků 6.11.11 21:57

lydia, diky za rady a pomoc s nazvem, coz zajiste pomohlo :palec: Ten navrh upect jednoduche ‚koleje‘ je vyborny…zajiste takto neutrpi na chuti :-P

babi
6360 příspěvků 6.11.11 21:51

casino, vyrozumela jsem, ze mate rad Vanoce :think: Ale k ‚Zeleznicarum‘. Kdysi davno jsem je pekla a nevzpominam si, ze bych je mlela na drobecky…coz delam s nepodarenym cukrovim, kteremu potom davam jinou podobu napriklad nepecenych kouli :-)
Diky za odzkouseni a doufam, ze rezy alespon chutnaly. Co se tyce zavareniny, zajiste zalezi na jejim druhu a ta sipkova je odzkousena…

Příspěvek upraven 06.11.11 v 21:52

lydia
1227 příspěvků 4.11.11 14:25

Casino, rádo se stalo. Já jsem je nikdy nepekla, protože na takové cukroví nemám dost trpělivosti. Já je raději ochutnám u druhých :oops: .
Toffo, určitě se nebudou lámat. Dělají se i jednoduché.
Přeji dobrou náladu při vánočním pečení :-)

toffo
244 příspěvků 2.11.11 10:24

Tak já si vygůglila vzhled řezů (protože moje pomalé vedení nedokázalo pojmout postup), a moc se mi líbí. Asi do nich na vánoce půjdu. Na některých obrázcích jsem si všimla, že pláty nejsou slepované takže nejsou vysoké, koleje vypadají moc pěkně, s červeným čtverečkovým středem. Jen pokud by se takto nízké nelámaly. No dokud nevyzkouším, nebudu vědět. Začínám se na to vánoční pečení těšit. Jen aby mě ta dobrá nálada nepřešla!

casino
4497 příspěvků 2.11.11 00:14

Lydia, díky za ŽELEZNIČÁŘE :-)
(trochu jsem gůůglil kdo chce, hledá např.: Eisenbahner Rezept), ale avšak měl pár hodin zpoždění (ještě na páru, nebo už Pendolino? :mrgreen: ), protože už jsem měl odzkoušené těsto podle zde uvedeného receptu. I když to byla „svinska robota“, nepíši „bohužel“, protože těsto po upečení má něco do sebe: na rozdíl od linecké klasiky „listuje“. Možná i kvůli použitému německému máslu jsem nakonec plát vyválel přímo na plechu (ale uvedené množství surovin na plech 30×40 cm je málo) protože na nějaké přenášení na válečku nebylo ani jen pomyslet :twisted: Ty 3 mm silné těsto v receptu je také moc: DVA slepené pláty jsou moc vysoké a řezy mají blbé proporce (a to jsem ještě nezkoušel navrch ty „koleje“ z marcipánu)

Z části plátu jsem:
a) kolečkem oddělil 2 pásy široké 4 cm,
b) kolečkem pouze prořezal 2 pásy široké 4 cm a neodděloval,
c) zbytek nechal vcelku
Po upečení ad. b, c, jsem ZATEPLA prořezal kolečkem. ad. b jde logicky lépe. Řezat lze i po vychladnutí (šavle s jemným zubem), ale opatrně - drolí se
Proti očekávání, při dalším pečení slepených pruhů, marmeláda (2004, ani 2011) nevytéká.
P.S.
Příště, tak jako v Reichu (viz Google) udělám z lineckého 1:2:3, pouze jeden plát s marmeládou mezi marcipánovými kolejemi…
:-D

lydia
1227 příspěvků 1.11.11 18:14

Casino, vybral jste si dobře. Jsou moc dobré. Já je neznám pod tímto názvem,u nás se jim říká : Eisenbahner :-)

casino
4497 příspěvků 1.11.11 00:10

Zatím ještě ne „blízko, blizoučko“, ale už za humny Štědrý den, a já hledám, čím obměnit vánoční cukroví.
Toto asi pekl Mazarin společně s Annou Rakouskou :-) Mandlové těsto vypadá francouzky rafinovaně, a to křehké je vlastně z Lince, jen bez žloutku.
Trošku mám obavy, jak se ten plát bude krájet PO upečení a zda marmeláda nebude při dopékání vytékat… :think:
No, vyzkoušíme, uvidíme, dáme vědět…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz