Recept Karamelizovaná jablíčka

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Karamelizovaná jablíčka

Úvod

Geniálně prostý recept podle Alaina Ducasse, psaný pro římský hrnec, který nemám, takže jsem dělala v litinovém kastrolu.

Postup

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky cca 5 mm silné.

V receptu pro římský hrnec bylo - namočit hrnec do vody, nechat nasáknout, vytřít vnitřek a po naplnění (viz dále) dát do trouby, kterou teprve poté zapnete na 200°C. V horké troubě prý hrnec praskne.

S mým starým kastrolem jsem postupovala tak, že jsem troubu rozehřála dopředu, kastrol vytřela dosucha a na dno dala vrstvu jablek, posypala trochou cukru, zase jablka, cukr, jablka, cukr, dokud jsem měla. Přikryla jsem poklicí a pekla dvě a půl hodiny bez odkrytí. Pak už bylo pozdě, takže jsem troubu vypnula a šla spát. Ráno bylo v kastrolu něco úžasného - průsvitná zkaramelizovaná jablíčka. Dali jsme si je s vanilkovou zmrzlinou a trochou šlehačky.

Trošku jsem je ještě vylepšila - než jsme je snědli, udělala jsem z pár lžic cukru karamel, naředila maličko vodou a vmíchala do jablek. Moc dobré.

Dají se jíst teplá i vychladlá, ale nezkoušela jsem je dát do lednice.

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.05.11 vloženo
  • 11122x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 2 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 kg jablek, nejlépe směs druhů
  • 50 g třtinového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 17.09.12 21:13

Inspirována Ejou a její poznámkou o jablkách a brusinkách, použila jsem tahle jablka, do kterých jsem přimíchala hrst brusinek, jako náplň do větrničků z odpalovaneho těsta - vrstva jablíček, lžíce vanilkové zmrzliny, šlehačka, přiklopit a k tomu ještě znovu šlehačka a karamelová omáčka ze slaného másla.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 29.05.11 15:55

Inspirována Ejou a její poznámkou o jablkách a brusinkách, použila jsem tahle jablka, do kterých jsem přimíchala hrst brusinek, jako náplň do větrničků z odpalovaneho těsta - vrstva jablíček, lžíce vanilkové zmrzliny, šlehačka, přiklopit a k tomu ještě znovu šlehačka a karamelová omáčka ze slaného másla.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Karamelizovaná jablíčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
svato
1417 příspěvků 29.05.11 20:07

aj ja mám slabosť pre pečené jablká a dokonca mám aj rímsky pekáč :palec:

 
jaga13
399 příspěvků 29.05.11 17:27

…dík za odpověď, tarte tatin mám moc ráda, myslím, že tahle jablíčka se zařadí do rodinného receptáře :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.05.11 17:16

Ne, jago, opravdu jen takhle málo. Jablka jsou taky sladká a s víc cukrem by se to myslím připalovalo. Má to chuť jako obrácený koláč (Tatin) bez těsta.

 
jaga13
399 příspěvků 29.05.11 17:08

Zébulon, jenom malá otázka? :-) Nechybí cukru nula? Zdá se mi na 2kg jablek 5dkg málo 8-o

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz