Recept Karamelizovaná jablíčka

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Karamelizovaná jablíčka

Úvod

Geniálně prostý recept podle Alaina Ducasse, psaný pro římský hrnec, který nemám, takže jsem dělala v litinovém kastrolu.

Postup

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky cca 5 mm silné.

V receptu pro římský hrnec bylo - namočit hrnec do vody, nechat nasáknout, vytřít vnitřek a po naplnění (viz dále) dát do trouby, kterou teprve poté zapnete na 200°C. V horké troubě prý hrnec praskne.

S mým starým kastrolem jsem postupovala tak, že jsem troubu rozehřála dopředu, kastrol vytřela dosucha a na dno dala vrstvu jablek, posypala trochou cukru, zase jablka, cukr, jablka, cukr, dokud jsem měla. Přikryla jsem poklicí a pekla dvě a půl hodiny bez odkrytí. Pak už bylo pozdě, takže jsem troubu vypnula a šla spát. Ráno bylo v kastrolu něco úžasného - průsvitná zkaramelizovaná jablíčka. Dali jsme si je s vanilkovou zmrzlinou a trochou šlehačky.

Trošku jsem je ještě vylepšila - než jsme je snědli, udělala jsem z pár lžic cukru karamel, naředila maličko vodou a vmíchala do jablek. Moc dobré.

Dají se jíst teplá i vychladlá, ale nezkoušela jsem je dát do lednice.

Recept je z kategorií: Dezerty


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.05.11 vloženo
  • 11006x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 2 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 kg jablek, nejlépe směs druhů
  • 50 g třtinového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 17.09.12 21:13

Inspirována Ejou a její poznámkou o jablkách a brusinkách, použila jsem tahle jablka, do kterých jsem přimíchala hrst brusinek, jako náplň do větrničků z odpalovaneho těsta - vrstva jablíček, lžíce vanilkové zmrzliny, šlehačka, přiklopit a k tomu ještě znovu šlehačka a karamelová omáčka ze slaného másla.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 29.05.11 15:55

Inspirována Ejou a její poznámkou o jablkách a brusinkách, použila jsem tahle jablka, do kterých jsem přimíchala hrst brusinek, jako náplň do větrničků z odpalovaneho těsta - vrstva jablíček, lžíce vanilkové zmrzliny, šlehačka, přiklopit a k tomu ještě znovu šlehačka a karamelová omáčka ze slaného másla.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Karamelizovaná jablíčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
svato
1415 příspěvků 29.05.11 20:07

aj ja mám slabosť pre pečené jablká a dokonca mám aj rímsky pekáč :palec:

 
jaga13
399 příspěvků 29.05.11 17:27

…dík za odpověď, tarte tatin mám moc ráda, myslím, že tahle jablíčka se zařadí do rodinného receptáře :-)

 
zébulon  29.05.11 17:16

Ne, jago, opravdu jen takhle málo. Jablka jsou taky sladká a s víc cukrem by se to myslím připalovalo. Má to chuť jako obrácený koláč (Tatin) bez těsta.

 
jaga13
399 příspěvků 29.05.11 17:08

Zébulon, jenom malá otázka? :-) Nechybí cukru nula? Zdá se mi na 2kg jablek 5dkg málo 8-o

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz