Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Geniálně prostý recept podle Alaina Ducasse, psaný pro římský hrnec, který nemám, takže jsem dělala v litinovém kastrolu.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky cca 5 mm silné. V receptu pro římský hrnec bylo - namočit hrnec do vody, nechat nasáknout, vytřít vnitřek a po naplnění (viz dále) dát do trouby, kterou teprve poté zapnete na 200°C. V horké troubě prý hrnec praskne. S mým starým kastrolem jsem postupovala tak, že jsem troubu rozehřála dopředu, kastrol vytřela dosucha a na dno dala vrstvu jablek, posypala trochou cukru, zase jablka, cukr, jablka, cukr, dokud jsem měla. Přikryla jsem poklicí a pekla dvě a půl hodiny bez odkrytí. Pak už bylo pozdě, takže jsem troubu vypnula a šla spát. Ráno bylo v kastrolu něco úžasného - průsvitná zkaramelizovaná jablíčka. Dali jsme si je s vanilkovou zmrzlinou a trochou šlehačky. Trošku jsem je ještě vylepšila - než jsme je snědli, udělala jsem z pár lžic cukru karamel, naředila maličko vodou a vmíchala do jablek. Moc dobré. Dají se jíst teplá i vychladlá, ale nezkoušela jsem je dát do lednice.
Recept je z kategorií: Dezerty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
17.9.12 21:13
Inspirována Ejou a její poznámkou o jablkách a brusinkách, použila jsem tahle jablka, do kterých jsem přimíchala hrst brusinek, jako náplň do větrničků z odpalovaneho těsta - vrstva jablíček, lžíce vanilkové zmrzliny, šlehačka, přiklopit a k tomu ještě znovu šlehačka a karamelová omáčka ze slaného másla.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkům29.5.11 15:55
Inspirována Ejou a její poznámkou o jablkách a brusinkách, použila jsem tahle jablka, do kterých jsem přimíchala hrst brusinek, jako náplň do větrničků z odpalovaneho těsta - vrstva jablíček, lžíce vanilkové zmrzliny, šlehačka, přiklopit a k tomu ještě znovu šlehačka a karamelová omáčka ze slaného másla.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Karamelizovaná jablíčka
1437 příspěvků 29.5.11 20:07
aj ja mám slabosť pre pečené jablká a dokonca mám aj rímsky pekáč
…dík za odpověď, tarte tatin mám moc ráda, myslím, že tahle jablíčka se zařadí do rodinného receptáře
Ne, jago, opravdu jen takhle málo. Jablka jsou taky sladká a s víc cukrem by se to myslím připalovalo. Má to chuť jako obrácený koláč (Tatin) bez těsta.
Zébulon, jenom malá otázka?
Nechybí cukru nula? Zdá se mi na 2kg jablek
5dkg málo 