Recept Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cibuli překrojíme na polovinu a potom nakrájíme na tenké plátky. Do pomalého hrnce vložíme máslo a cibuli a zapneme na nižší stupeň. Občas (každé 3 hodiny) zamícháme. Když dostane cibule zlatohnědou barvu přidáme sůl, cukr a ocet a ještě necháme aspoň půl hodiny vařit. Dáme do sklenic a skladujeme v lednici. Takto upravená cibule je vynikající jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům, na pizzu atd.... Moje nejoblíbenější je dát na slané sušenky (melba toast) lžičku cibule, na to kousek kozího sýra (nebo fety) a lístek tymiánu nebo rozmarýny. Poznámka: Nemáte-li pomalý hrnec, stačí použít obyčejný těžký hrnec nebo pánev, jenom se to musí víc hlídat. V tomto případě používat co nejnižší teplotu.

Recept je z kategorií: Zeleninové přílohy

Nahlásit recept

  • 24.04.06 vloženo
  • 15044x zobrazeno

Čas přípravy

  • co nejdelšÄ

Ingredience

  • 1000 gr oloupané cibule
  • 50 gr másla
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce octa (Balsamico)
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

glama 16.08.12 18:50

Esmeraldo děkuji, je to úžasně dobré!!
Přidala jsem ještě trochu bílého vína a ta vůně je doslova neodolatelná!
Nemám sice PH, ale v teflonovém hrnci na kamnech to šlo výborně taky.
Děkuji za recept!

Diskuse k receptu Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babiminka
2 příspěvky 24.01.12 20:50

tak tohle vypadá senzačně-určitě vyzkouším-už teď slintám :D

babiminka
2 příspěvky 24.01.12 20:49

tak tohle vypadá senzačně-určitě vyzkouším-už teď slintám :D

Janelita
93 příspěvků 26.09.09 16:01
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Děkuji. :)

esmeralda
4813 příspěvků 26.09.09 07:38
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci - Janelita,

ohřívat se nemusí, ale chce to servírovat (jako vše krom zmrzliny) při pokojové teplotě. Více tak vynikde chuť.

Janelita
93 příspěvků 25.09.09 16:22
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Hmmmmm, to vypadá moc dobře. Když cibuli vytáhnu z ledničky a chci ji použít jako přílohu, mám ji nějak ohřát?

mrtvola
1394 příspěvků 13.07.09 20:51
Re: Karamelizovaná cibule - Alis, Esme,

jde zavařit a je moc dobrá. Dělala jsem to vloni na podzim, po zpracování v PM, jsem dala do sklenic a zcela nesofistikovaně vařila další hodinu v otevřeném hrnci postavené na kousku utěrky. Drží jak lutherská víra a chutnají úplně stejně jako nezavařené.
Tu ančovičku musím taky vyzkoušet, zatím jsem je dávala jen k masu nebo na celozrnnou topinku

esmeralda
4813 příspěvků 13.07.09 14:38
Re: Karamelizovaná cibule - Jahaman,

určitě by to vše šlo zavařit.
Já ji ale skladuji v lednici a vydržela mi snad půl roku.
Určitě by se dala i zmrazit.

esmeralda
4813 příspěvků 13.07.09 14:34
Re: Karamelizovaná cibule - Alis,

díky za vyzkoušení. Jsem ráda že chutnalo.
S ančovičkami je to dobrý nápad. To musím vyzkoušet.

Alis
2617 příspěvků 13.07.09 00:34
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette, Esme...

dnes byla tvá karamelizovaná cibulka jako předkrm na opečených toustech s natrhanými ančovičkami. Jedním slovem - skvělé :-))

Díky za inspiraci, bude na jídelníčku častěji

Alis

jahaman
6 příspěvků 28.02.09 21:52
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Myslíte, že takovou cibuli půjde zavařit? Na později…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Delam pizzu " made in wydra", misto testa davam rozklepane filety kurecich prsicek… s tou cibuli se chystam to udelat. Myslim, to bude mnamka svetoveho formatu ! Jeste nekde jsem tu cetla pecene ctvrtky cibuleve v troube, posypane cukrem … to budu delat v nedeli a vmicham to do indicke ryze. K tomu udelam orechovou sekanou (indicka kucharka) ,Kdyz to bude dobre, podelim se o recept. Budu mit 5 hostu, tak poznam podle reakce.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém, Esme,

ani mne moja pizza akosi nesedí. Oveľa viac mi chutí z dobrej pizzerie. A tá cibuľa je skvelá skoro ku všetkému. Je to australská „klasika“?
 A.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci - Aničko,

musím se přiznat…
Pizzu jsem už nedělala léta a to ze dvou důvodů:
Italská kuchyně nepatří k mým nejoblíbenějším. A když už se nám zachce pizzy, tak si ji už hotovou necháme dovézt, nebo si na ni zajdeme.

Když jsem ji dělávala vždy jsem začla tím že jsem už rozválené těsto potřela koncentrovaným rajským protlakem (tomato paste). Pak jsem na ni dala různé věci jako salám, šunku, cibuli, ananas, artyčoky, olivy, papriky, různé bylinky a koření… A na vrch posypala srouhaným sýrem nebo pokladla plátky. (Je to taková hatláma patláma).
Nakonec jsem ji nechala upéct v co nejteplejší troubě. V místních pizzeriích ji pečou při cca 400°C a to v domácí troubě nejde a proto je domácí pizza jiná.

Karamelizovanou cibuli používám nejvíce jako přílohu ke grilovanému masu.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule, Esmeraldička,

kukám na obrázok, kukám…popíšeš mi to prosím, asi som nechápavá - na pizzové cesto dáš karamel. cibuľu a olivy a ešte niečo a potom ešte pečieš?
Chápem, je to ilustračný obrázok, ale aj tak by ma to zaujímalo. Inak, ja som toto robila iba na obyč. teflónovej panvici. Už vyše roka mi však schovaný doma drieme PH…
Zdravím do diaľky!
 A.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette - Teo,

ahojky, tebe jsem tu už dlouho neviděla :-). Díky za vytažení receptu, to určitě vyzkouším, už je v oblíbených :-). Pa, B.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci- Alis, Esme :-)

Co já se už nakaramelizovala cibule !! :-) V obyčejné litinové pánvi. :-)…a dokonce i obyčejný hermelín je skvělý, nemusí být kozí. :-)
Navazuji na svůj vlastní příspěvek, ale to neva, protože u dobré věci není nikdy chvály dost ! Je to moc pěkný recept a stojí opravdu za vyzkoušení !…;-)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette-Esme:-)

:-))) On ten náš kozí hermelín také není nejlevnější cca 55,–CZK/80-100g (krabičku jsem vyhodila), je docela dobrý, ale nějak to pořád není ono. Proto jsem napsala „bohužel jen českým“.Je to myslím, jediný český výrobek tohoto druhu na trhu. Bydlím na maloměstě, kde se většina lidí moc nezajímá o nějaké labužnické dobroty, protože k nim ani nemají přístup. A pokud vidí něco v supermarketu, tak je to drahé a zbytečné.:-( Takže já bych raději viděla nějaký lepší sýr, ale pro ně to byl gurmánský zážitek a třeba začnou přemýšlet o jídle trošku jinak než v rámci jenom „knedlíkárny“.Nestanu já se nakonec gastro osvětovou pracovnicí ? :-)))))

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette - Teo,

mám vždy ohromnou radost když můj recept chutná.
Jen jsem se musela smát když jsi napsala: bohužel jen českým, ale kozím hermelínem.
Ani si nedovedu představit jaká to musí být dobrota. U nás stojí totiž „jenomkozí“ sýr okolo $60,– za kilo. To je podle dnešního stavu na burze 959.43 CZK.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette- Esmeraldo:-

Díky, díky a ještě jednou díky za tip na dárek, co jsi nám dala před Vánoci. Cibule je úžasná, jen jsem ji nepoužila jako dárek, protože to máslíčko v lednici ztuhlo a nevypadalo to pro lidi neznalé příliš atraktivně.:-) A navíc bych musela dlouze vysvětlovat, co s tím.:-)Ale zvolila jsem jinou metodu, nejdřív zkusit, jak se na to budou tvářit v reálu. Tousty na sucho, na to cibule, překryla, bohužel jen českým, ale kozím hermelínem, strčila pod gril a návštěva, ne příliš labužnická, byla v sedmém nebi. Prý si to příště fakt přejí k Vánocům :-))) A pro Ty, co nemají PH, dělala jsem v takové té „železné“ pánvi, navrchu černá, uvnitř modrá s dřevěným držadlem, co měl a asi i pořád má v Čechách snad každý, na malinkém plamínku 3 hodiny a pak 30 minut se solí, cukrem a octem. A ani se to míchat nemusí, jen občas:-)…Jo a další kilčo se mi dusí právě na plotně:-))) Ahoj:-)))

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Esme, po te cibuli asi neee, ale co ten chleba a ten Feta syr, i kdyz se musim priznat, ze jsem ho neprehanela a ta cibule na chlebiku mi uplne uz staci. Syr uz miti nemusim. Je to fakt dobrota nad dobrutka a nezatrepe tak penezenkou, coz je nekdy take potesitelne.
Esme, jeste jednou dekuji a mej se moc hezky. Ani nevis, jakou radost jsi mi timto receptikem udelala.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Yvetko, jsem ráda že chutnalo.
A neboj…po cibule se netloustne. :-))))

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Esme, tak vyzkouseno a po pravde pisu, to jsi mi delat nemela, vis? Je to fantasticka dobrutka. Grilovali jsme kotlety, ja mela jednu kotletu a spousty „Janicciny australske pochoutky“. Bylo to skvele. Pak jsem mela v pekarnicce chleba, po kratkem vychladnuti jsem si cibulickovou dobrutku dala na chleba, posypala syrem Feta a nic mi ke stesti nechybelo, az na to, ze jsem jedla a jedla a jedla tak, jak kdybych tri dny drzela pust. To je neco fantastickeho.
Esme, moc dekuji, tato pochoutka se stane nasi neodmyslitelnou prilohou ke kotletam. Vsichni nasi stolovnici si to nemohli vynachvalit. Ja take ne, jenze se potrebuji zhubnout, ale takovym zpusobem to asi nikdy nepujde.
Esme, mej se moc hezky a at se dari.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Esme,
to je pro mne jako stvorene a v lete jako jednohubky k pivu neni co resit. Je uz v oblibenych a dekuji moc. Reknu po pravde, je to pro mne uplne novy receptik, ktery jsem jeste nikde neobjevila. Dekuji. Uz mam pro ne i novy nazev „Janiccina australska pochoutka“.
Hned v patek vyzkousim, abychom meli v sobotu Tvoji dobrotu ke grilovanym kotletam. Chutnat bude urcite, protoze my cibuli radi.
Esme, jeste jednou moc dekuji a mej se moc hezky.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Melito, v normálním hrnci bych to tipovala tak na dvě hodinky. Ale pozor! Dělat hodně pomalu, jinak cibule bude smažená a ne karamelizovaná.

Marmeládo, tento recept jsem si před lety osvojila, když mi syn (a dělá to dodnes) přinesl pět kilo cibule a nastala Nerudovská otázka: Kam s ním?
Množství se tímto způsobem zredukuje tak sotva na čtvrtinu a v lednici mám (když je tam ještě kousek kozího sýra nebo fety) suroviny na rychlé „jednohubky“ k pivu či vínu.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Esmeraldo dík za recept. To vypadá moooc lákavě.

melita
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Karamelizovaná cibule v pomalém hrnci pro Yvette

Aký je celkový čas prípravy, teda koľko sa ta varí v normálnom hrnci, ak je potrebné v pomalom hrnci každé tri hodiny miešať ?
Inak to vyzerá veľmi zaujímavo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz