Recept Kapuszniáček pro Yvette

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Zelí nakrouháme, uvaříme se solí a kmínem (*jen do poloměkka*),stáhneme z plamene, opepříme, přidáme trochu cukru a octa (*případně dochutíme jinak dle chuti...*). Na sádlem vymaštěný plech dáme jednu vrstvu tenkého těsta, potom uvařené ochucené zelí a přikryjeme další vrstvou těsta, pečeme (*nevím jak dlouho a při jaké teplotě*) dozlatova, potřeme máslem, podáváme po vychladnutí. Je to lahůdka!!! Stejně tak to můžeme udělat, když místo těsta použijeme třené brambory jak na bramborák....jo... a nešetříme sádlem!!! *Kapušník* z brambor Očištěnou hlávku zelí nakrouháme a krátce povaříme. Na sádle osmahneme drobně pokrájenou cibuli a povařené okapané zelí. Osolíme, opepříme a promícháme. Nastrouháme brambory (*jako na bramborák*), vmícháme vejce, utřený česnek, osolíme, ochutíme majoránkou. Těstu se říká "tříčka". Do sádlem vymazaného pekáče rozetřeme polovinu bramborového těsta, pokryjeme podušeným zelím a dáme zbytek bramborového těsta. Upečeme ve vyhřáté troubě za 40-50 minut. Vyškvaříme kostičky uzené slaniny. Upečený *kapušník* na plechu pokrájíme na větší čtverce a polijeme vyškvařenou slaninou. *Poznámka:* Kapušník je "goralskou specialitou". Recept od paní Ludmily Szotkowské z Karviné, uveřejněný v Receptech pro líné kuchařky.

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 09.09.04 vloženo
  • 4926x zobrazeno

Ingredience

  • *Recept mi poslal hráč na bicí a zpěvák v jedné osobě, Jan Klus z Jablunkova. O jeho skupině a dalších zajímavostech včetně slovníku "ponaszimu" si můžete přečíst na "blafu.cz":http://www.blaf.cz . Moc mu děkuji touto cestou za laskavost, že si vůbec mého mailu všimnul a odpověděl...*
  • klasické kynuté těsto (*Rosnička už bude mít praxi :-)* ) s použitím sádla a másla - s menším množstvím cukru a větším množství soli
  • hlávkové zelí (*nikoli kysané!*)
  • sůl
  • kmín
  • cukr a ocet na dochucení
  • máslo na potření.
  • *Kapušník* z brambor - tuto variantu jsem našla ve svých receptech
  • 8 větších syrových brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • česnek
  • majoránka
  • 1 hlávka zelí
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř.

Doporučená příloha

  • bílá káva z Melty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kapuszniáček pro Yvette

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kapuszniáček pro Yvette

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapuszniáček pro Yvette

Neee. Pendi, to neeee. Ale, kdyz ja byla tak nadsena tim receptem a navic na Jablunkovsku je jmeno Sikora velice popularni. A navic obcas rychle ctu, na coz jsem uz byla v Labuznikovi rovnez upozornena, takze jsem zase neco popletla.
Omlouvam se a me podekovani patri panu Janu Klusovi, prosim omluvte tuto zamenu jmen. Ja jsem bohuzel popleta.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapuszniáček pro Yvette

Yvettko, dnes exceluji…mám asi nějaký šťastný den…koukej …a teď to můžeš přeložit, i když se tomu dá docela dobře rozumět i tak…a vložit na labužníka zase pro změnu ty…je to bomba!!!!

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapuszniáček pro Yvette

a ještě malá zmínka, představ si, že jsem si vybavila, že já ten koláč jako dítě taky jedla…mamka mi tvrdí, že ona ho nepekla nikdy, babi „prej“ taky ne, tak mi zbývá jedině školní jídelna…a moc bych za to nedala, že jsme tam ten koláč mívali… tak ať chutná…:-))

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapuszniáček pro Yvette

Jsem ráda, že ty jsi ráda, Yvettko, jen dotaz…jak jsi přišla na toho sikoru?…klus znamená po „vaszimu“ Sikora?… :-))))

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kapuszniáček pro Yvette

Pendi, dekuji Ti mockrat za velkou snahu a ani moje slova neumi vyjadrit vdek za recept na „kapuszniok“. To kynute testo snad zvladnu a pak jen to zelicko a honem do trouby. No a pak mlaskat a chrochtat jako to „prasatko“.
Tento kolac je moc dobry a budu vzpominat na mlada leta, kdy mi jej babicka pekavala.
S tim bramborovym testem je to take moc dobre. To si pamatuji, kdy to pekavala moje teta, take ze Slezska a take mj. z Jablunkova, jenze tento bramborovy kapuszniaczek okamzite zmiznul, jak byl vynikajici, krehky a krupkavy. Kdo ma rad bramborak, stoji za to jej vyzkouset. Vrele doporucuji a s dobrym vychlazenym pivem lahoda. My deti jsme tento kolac v te dobe zapijeli samozrejme cajem.
Touto cestou chci take podekovat panu Janu Sikorovi, ktery Pende tento recept na tyto moc dobre zelne kolace „kapusznioky“ predal.
Dekuji mooooc Pendo! Udelala jsi mi obrovskou radost.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz