Recept Kapustnica z Klubu houbařů

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na kostky, houby na plátky. Každou ze surovin dáme vařit odděleně - brambory do osolené vody, houby do vody ochucené masoxem a zelí do osolené vody s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a jalovcem. Vše uvaříme a necháme zchladnout.

Cibuli nasekáme najemno a osmahneme na sádle dozlatova. Zasypeme paprikou, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, vše necháme zpěnit, přidáme hladkou mouku, prosmahneme a pokud máme uvařené suroviny prochladlé, vlijeme je k jíšce. Pokud je voda ještě teplá, zalijeme jíšku nejprve trochou studené vody, aby se nevytvořily pucky a teprve potom přidáme brambory, zelí a houby i s tekutinou, v níž se vařily.

Uvedeme k varu, provaříme a případně dohustíme moukou rozkvedlanou ve vodě nebo granulovanou jíškou na požadovanou hustotu.

Nakonec zalijeme šlehačkou a dochutíme pepřem, solí nebo polévkovým kořením.

Zdroj: Polévku s úspěchem vařil a servíroval můj strýc, výborný kuchař, v dobách, kdy byl majitelem jihočeské restaurace „Klub houbařů“.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.12.07 vloženo
  • 3551x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/4 hlávky čerstvého bílého zelí
  • větší hrst čerstvých nebo mražených hub
  • 4-6 brambor
  • 2 nožičky pikantní klobásy
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sádlo
  • hladká mouka
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 masox
  • bobkový list
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček jalovce
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kapustnica z Klubu houbařů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů

Myslím, že jsem to tím zelím nezkazila, byla velmi jemná, toho zelí tam vzhledem k množství, které jsem dělala (5 l) nebylo moc. A když se rozležela! No paráda!

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů

tuto polevku delam, ale bez hub :) Tak je zkusim pridat, ja ji mam na ni prave rada, ze ma takovou jemnou chut, ze neni kysela

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů-Marmí,

ona ta polévka nemá mít vyloženě chuť zelňačky (nakyslou) tak, jak jsme na ni zvyklí… Její specifikum je možná právě v té slano-nasládlosti. Tím je zvláštní, ale lžíce octa (toho našeho, obyčejného) ji určitě povzbudí…
Jsem ráda, že jste si pochutnali. Fotečka bude…:-)?? :-))

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů Bona

Uvařila jsem ji dle receptu. Připadala mi trochu nasládlá, takže jsem přidala asi půl balíčku nakrájeného kysaného zelí a pak byla dokonalá. Výborně se prolínají chutě - houby, zelí, cibule, klobása. Klobásu jsem použila dost ostrou, takže po proležení byla polévka příjemně pikantní. Moc dobrá polévka!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů-Aničko,

ten Klub naposledy býval hned vedle naší chalupy, možná sis všimla takového kopřivami a plevelem zarostlého „čehosi“ s vchodem mezi starými tújemi… My tomu teď říkáme „zkáza Maconda“ podle románu Sto roků samoty.

Ale bývalo tam krásně, nejlepší pivo ve vesnici, atmosféra, výborné jídlo, oheň, pokrmy na grilu… Strejda pil, co si ho pamatuju, ovšem v posledních letech to překročilo míru - vypadá jak bezdomovec - pan majitel dvou domů a restaurací… :-((

Proč této polévce říkal kapustnica, to tedy nevím a dnes už se ho ptát nebudu. Ale domnívám se, že to není jen slovenský, ale i moravský název a nevidím důvod, proč by se nemohl používat i Čechách, třeba Jižních…:-))

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů

Tu by sa mi zachcelo polemizovať o názve - asi skoro každý Slovák pri slove „kapustnica“ si predstaví polievku z kyslej kapusty - zelí. Zrejme, česky zelňačka. Tých je kopa. Táto sa varila v juhočeskej raštaurácii, z hlávkovej kapusty a strýc si prečo svoju špecialitu pomenoval po slovensky, ktovie …Každopádne, je zaujímavá.
Príjemný deň!
 A.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů

A jestli jsi, Svato, četla recept celý, musela jsi na klobásu (konkrétně 2 nožičky) narazit…
Mám nápad - jestli potřebujete maso v klasické úpravě, je možné na tuku osmahnout a udusit například plecko a pak ho přidat ke všemu ostatnímu.

Na tomto receptu je podle mně zajímavá příprava ze syrového zelí a jeho kombinace s houbami…

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů-Svato,

klobása - tedy maso - je v ingrediencích, jen jsem zapomněla na její zařazení do „přípravy“. Tak se omlouvám a upravím.
Nejsem vegetarián a klobáska je v tomto případě jednou z nejdůležitějších pří:,–( :-)
 B.

 
svato
1416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kapustnica z Klubu houbařů

Nepochybujem o tom, že pre vegetariánov je toto kapustnica de luxe. ale tie moje príšery si vyžadujú aj mäso.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Karbanátky Karbanátky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz