Recept Kapr na způsob z Kalocsa

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Filátka kapra opláchněte, osušte, osolte a nakrájejte na 80 gr kousky a předsmažte v horkém oleji. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nařežte na pravidelná kolečka. Očistěte a nakrájejte papriky na proužky, rajská jablíčka na čtvrtky a cibuli na slabá kolečka a vše poduste na trošce oleje do měkká, osolte a opepřete.

Do ohnivzdorné mísy narovnejte vrstvu plátků brambor, přidejte vrstvu zeleninové směsi, rozetřený česnek přesmažené kousky kapra, přelijte zakysanou smetanou, posolte a vařte v předehřáté troubě 180° C (6)cca 20 minut.

Recept je z kategorií: Sladkovodní


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.04.10 vloženo
  • 2786x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 gr filátek z kapra
  • 150 gr cibule
  • 1 dl oleje
  • 400 gr zelených paprik
  • 200 gr rajských jablíček
  • 900 gr brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 2 dl zakysané smetany.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kapr na způsob z Kalocsa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda  21.05.10 02:35
Re: Kapr na způsob z Kalocsa - manku :-)

Tak jsem vyzkoušela recept, co jsi mi poslal. Použitýma surovinama je skoro stejný jako tento.
Do zapékací mísy vytřené máslem jsem navrstvila zeleninu, tedy bez brambor, osolila, opepřila, navrch kapří filety předem marinované, zapekla podle receptu, zalila sladkou smetanou a ještě 10 minut zapékala.
Byla to lahoda, alespoň co jsem ochutnala na lžíci zespoda mísy, Poláci stačili odvézt dřív, ani na fotku nedošlo.

Příště zkusím i s bramborama :-)
Youpi a manku, dík :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.04.10 19:15
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Karmošíku, díky.

 
karminek
757 příspěvků 25.04.10 19:11
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Ve žhavém popelu Esme :D

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.04.10 19:00
Re: Kapr na způsob z Kalocsa - Anička,

čo je to pahrebe.
Jinak s tebou souhlasím. Čerstvý pstruh - vykuchat, odšupinovat, posolit, okmínovat a smažit na pánvičce v pořádné louži másla.

 
martinsog
103 příspěvků 25.04.10 15:58
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Ja teda ryby moc nemusím (kostičky+peán=fuj), ale vyskúšam použiť filety z morskej šťuky. Vypadá to dobre!

 
anickav
2904 příspěvků 22.04.10 23:17
Re: Kapr na způsob z Kalocsa,youpi,

ja mám dojem, že Maďar bez papriky, smotany a slaniny nemôže variť…
A pre mňa ten „naj“ recept z rýb je pstruh práve chytený, vypitvaný, osolený a posypaný nejakým korením - zmesou, daný do alobalu a upečený v pahrebe…
Pekný deň!

 
youpi
75 příspěvků 22.04.10 08:09
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Anickav,
I když mám několik velice oblíbených jídel (samotnou tarhoňu na husím sádle bych mohl mít téměř denně), nejsem odborník na maďarskou kuchyň, ale fanda do ryb. Váš recept určitě už jen ze zvědavosti té slaniny, která mě přímo magnetizuje vyzkouším. Dík a hezký konec večera. Y.

 
anickav
2904 příspěvků 22.04.10 05:40
Re: Kapr na způsob z Kalocsa,youpi,

mám v podstate veľmi podobný recept od sestry, jej manžel je vášnivý rybár, sedáva večne pri rieke Ipeľ. Iba na predvarené zemiaky ukladá surové rybie podkovy, dá trochu sterilizovaného leča - alebo papriku a paradajky, zasype cibuľou, na to tenké plátky údenej slaniny. Pofŕka kyslou smotanou a upečie.
Pekný večer!
 http://www.kalocsa.hu/index.php?…

 
svato
1415 příspěvků 22.04.10 05:37
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Kalocsai paprika sa dá (nie vždy) kúpiť normálne v samoobsluhe.

 
youpi
75 příspěvků 22.04.10 05:13
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Svato,
až na některé vyjímky, sladkovodní nejsou mojí parketou, ale byl jsem na výstavě v 80 roce v Bruselu, kde národní týmy mistrů kuchařů presentovalo ryby v národních kuchyních, tam se seznámil s maďarskou rybí kuchyni. Ta paprika z Kalocsai je skutečně fantastická. Bohužel sehnat tu skutečně pravou je složité. Pokud se týká prešpuráků, studoval jsem 2 semestry v Prešpurku a bylo bontonem mých spolužáku mluvit mezi sebou maďarsky (naučil som sa iba dobré hriešit!).

 
svato
1415 příspěvků 22.04.10 04:32
Re: Kapr na způsob z Kalocsa

Yupi, viem to podľa papriky - Kalocsai paprika je moja obľúbená. A Kalocsa je mesto pri Dunaji. Ja po maďarsky tiež neviem, to starí prešpuráci (dokonca ešte aj moja mama) hovorili maďarsky, nemecky a slovensky, tí o generáciu starší a úplne echtovní z toho sem-tam mali aj dobrý mix.

 
youpi
75 příspěvků 22.04.10 03:54
Re: Kapr na způsob z Kalosca

Svato,
bohužel maďrština je pro mne hlavolamem a napsal jsem to jak mi poradili. Snad to uvedu nyní správně. Dík za upozornění.

 
kapr
12 příspěvků 22.04.10 03:04
Re: Kapr na způsob z Kalosca Youpííííííííííííííííííííííí

Slabota, fakt slabota. Od tebe bych nechtěl být vařen v troubě. Ale co se dá dělat, Itálii jsme probrali, Francie už taky došla, všichni ti merláni a eperláni jsou už sežráni a z nouze je i maďarskej kapr dobrej. Jenomže na maďarskou kuchyni jsou tu jinší profíci, třeba aničkav, takže milý youpííííííííí­ííííííííííííí­ííííííííí, tvůj recept je krapet tupýýýýýýýýýýýýýýý

 
svato
1415 příspěvků 22.04.10 01:50
Re: Kapr na způsob z Kalosca

prepáč, máš tam preklep, to mesto je Kalocsa

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz