Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Očištěného, opláchnutého a osušeného kapra nakrájíme na porce a z obou stran na rozehřátém másle krátce opečeme. Dáme mimo a ve zbytku po pečení zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek a koření. Za stálého míchání minutku opražíme, přidáme porce opečeného kapra, zalíváme postupně vínem a udusíme doměkka. Hotové porce vyndáme do tepla, šťávu zahustíme řidší jíškou, rozvaříme ji a přecedíme na kapra. Do hotového jídla můžeme přidat nakrájenou nakládanou cibulku (šalotku) a ještě chvíli podusit.
Recept je z kategorií: Sladkovodní
vařené brambory, sypeme petrželovou natí.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kapr na červeném víně
1 příspěvek 31.12.11 13:35
hodnocení tohoto receptu jedním slovem? L U X S U S
Trochu mi tato diskuze připomíná diskuzi pod receptem na chřest s jemnou omáčkou
Příspěvky mjam se mi moc líbí, škoda, že sem už zřejmě nechodí, myslím, že bych se od něj ráda něco přiučila
1439 příspěvků 10.6.11 20:16
casino, som rada, že ste skúsili do istej miery tolerovať kacírov (a že vám chutilo)
Casino, smekám…
2452 příspěvků 9.6.11 13:55
Casino:
- jste formát, když se
dobrovolně přiznáte k vlastnímu omylu. A příhoda se Zuzankou je
půvabná. 
Vracím se k „Adamovi“ (02.06.11 18:57) a rád bych zkorigoval svůj, prve jednoznačný, odsudek tohoto receptu.
Proč jsem se pustil do realizace píši zde, hned v úvodu Kapr na červeném víně Jak jsem potkal pštrosa
Recept jsem dodržel až na drobnosti: česnek jsem pouze rozmáčkl





hotovou omáčku jsem nepasíroval
Jen tak, pro srandu králíkům, jsem část masa připravil i s kůží (to je ta, jako spálená, příšernost na fotečce). Na podlévání byla použita francovka
Výsledek předčil má očekávání…
Všechna!
Zatímco barva nebyla, mnou očekávaná, blem-blem, ale skutečně byla kafebraun do červena jako když zhňoucáte základní škálu dětské plastelíny, tak to bylo velmi, velmi, velmi chutné
Zatímco na požitku z jídla jsme se u stolu shodli všichni i téměř beze slov, tak v negativním hodnocení barvy kapřího masa upraveného na červeném víně jsem zůstal sám, samotinký.
OMLOUVÁM SE
Ne za svůj názor na barvu jídla; tu barvu přes srdce nepřenesu
Omlouvám se za své odsudky tohoto jídla, ještě před tím, než jsem je ochutnal
Svato, promiňte
P. S.
Hádejte, jaké jsme pili. Růžové vínko to nebylo
P. P. S.
Snad by stálo za odzkoušení porovnat vedle sebe kapra na ČV a kapra na BV
Edit:
Obnoven nefunkční odkaz
Příspěvek upraven 28.10.12 v 23:48
Tak to je krásný příklad kterak pokusy dokazovat to, co našim předkům dávno došlo pouhou zkušeností. Takže nadále k rybě bílé, nemusím zjišťovat obsah železa v červeném. Ale teď vím, proč mi nějaké červené moc nevadilo.
Zdravím
Milí zlatí, kamarádi
prokázali, proč k rybě BV.
Může za to v ČV obsažené železo (Fe) které způsobuje nežádoucí
„ocas“ na patře… Podle článku ale v omezené míře záleží i na
výběru jak ryby, tak vína, kdy se tento nedostatek ČV ještě neprojeví
v míře větší než nerozeznatelné…
Klidně to vemte jako lití oleje do ohně, nebo exhibování, ale avšak nemohu jinak, než se vrátit k Adamovi (02.06.11 18:57) Tam mou ruku nevedla hlava, ale instinkt a dost možná geneticky zakodovaná historická zkušenost našich prapraprapředků, kteří si už ggdysi uvědomili, že pít k rybě jiné než B Í L É vino je masochistická choutka.
Žádné červené víno s rybou, tady je vědecký důkaz
Japonci!!!
A vo, vo, vo tom to je
Alis..
Na učitelích ale je, nepodávat informace
zkreslené jen proto, aby si to zjednodušili. Resp. zjednodušit tak, aby
nedošlo ke zkreslení. A to se obávám, že většinou na školách moc
nevychází. Ale ne všude. Naštěstí.

1. v žádném případě tě za ignoranta nepovažuji, a také to nebylo vůbec míněno osobně. Je ale pravda, že takhle prostě obsluhující v podobných případech reagují. Vzadu, mezi sebou, v žádném případě před hostem.
I kdyby si host lil víno na hlavu, je to host. A ten může mít roztodivné libůstky.
Ale vím od dětí, jak často se stává, že přijde někdo, kdo se tváří jako znalec největší a pak udělá takovou botu a projeví se skutečně jako ignorant a obsluha se může v zázemí strhat. A jen výborná obsluha zachová kamennou tvář a nedá mu to sežrat. A o tom jsem psala.
A není to jen v případě nejen vína…
Takže to, prosím, nevztahuj na sebe, protože to tak myšleno nebylo. Když to zpětně a s odstupem čtu po sobě čtu, může to tak vypadat. Omlouvám se, neuvědomila jsem si to, psala jsem o situacích, které znám.
2. Psala jsi o barve vína - cituji biftek se nikdy nepodává s bílým a ryba nikdy ne s červeným. - to je to bílé k bílému a červené k červenému. Bohužel, tohle se ještě na školách učí. Mně samotné trvalo několik let, než jsem si vydupala, že se to takhle žákům říkat nesmí.
Víno je neskutečně nádherný a strašně, strašně složitý obor, jednoduše učit nelze. A na složité učení není ve škole čas. To musí pak studovat člověk sám. A celý život -. vždyť kolik přibude studijního materiálu každý rok
3. Ano, každý máme jiné chutě. Naštěstí. Přesto ale existují určitá pravidla, která ne, že někdo stanovil, ale vznikla vývojem. A snoubení pokrmů s vínem to takové oblasti patří. Prostě jsou kombinace, které fungují a kombinace, které nefungují.
Ale určitě nebude fungovat suché víno ke sladkému nebo červené s výraznou tříslovinou k jemné úpravě ryby. Ty kombinace jdou prostě proti sobě.
Pokud si to host objedná, správná obsluha mu doporučí, navrhne vhodnější kombinaci. Pokud host s úsměvem odmítne a vysvětlí, že prostě právě tuto kombinaci má z neznámých důvodů v oblibě, obsluha se usměje a vyhoví.
Ale jsou hosté, kteří machrují, předvádějí se před společností, jací jsou odborníci přes víno, jsou schopni poučovat i sommeliéra - a následně udělat ignorantskou botu. A to se potom obsluha baví…
Já osobně se snažím, když vykládám o gastronomii, obsluze, víně, co nejvíce vynechávat slovíčko „nikdy“ a nahrazuji ho slovy „obvykle, většinou, obecně, převážně apod.“ Protože to prostě není uzákoněno a zvláštní chutě či výjimky se vyskytovat mohou. A obsluha musí být i k hodně podivným přáním veskrze tolerantní.
Příspěvek upraven 04.06.11 v 23:21
http://www.google.cz/search?…
To jen casino má jiný náhled
1439 příspěvků 4.6.11 14:07
som, samozrejme, úplne „mimo mísu“, ale tiež mám stejky rada prepečené a ak je to potrebné, bez hanby sa hlásim k barbarom
Glamo, nevím, kde jsem kdy napsala, že by se barva masa pojila s barvou vína.
Co se týče snoubení chutí, radši se příliš nebudu vyjadřovat, debata by byla zbytečně dlouhá a nikdy by nebyla ukončená. Na jednu stranu si tu všichni notujeme, že každému chutná něco jiného, na druhou stranu každý takzvaný gurmet ví, co jedině smí chutnat s něčím.
Nevidím důvod, proč by se měl někdo považovat mou sestru za ubohého ignoranta, protože má ráda steak zcela propečený, nevím, proč by měl někdo považovat za ubohého ignoranta mě, že mám radši neobvyklou kombinaci jídel. Nic nepodléhá víc módním trendům, než obleení a jídlo. Co je dnes „in“ a „trendy“ a jediné správné, může být zítra úplně jinak.
Slušnost mi velí neříkat, co si myslím o někom, kdo mě má za ubohého ignoranta.
Nepovažuji vás v tomto případě za ono Boží hovádko, Casino, nemyslím, že slušnost v tomto případě velí pouze mlčet.
Pokud se týká receptu a mých komentářů, ráda uvedu na pravou míru:
Příspěvek upraven 04.06.11 v 13:33
1439 příspěvků 4.6.11 11:28
Glamo, pravdu díš, to červené bolo stolové, veľmi ľahké a okrem tejto úpravy používam na ryby len biele. Na druhej strane, bolo to strašne dávno, ale to na veci nič nemení.
Koniec koncov: dávno, v minulom storočí, keď ešte Labužník bol (ak vôbec) len v Pepíčkovýh predstavách, našla som recept na kohúta na víne s tým, že to víno je biele (bol tam uvedený názov, ale internet ešte nebol a ľud pospolitý len tak na kurzy o víne necestoval). Ak si myslíte, že s bielym vínom je to nejediteľné, mýlite sa, je to len iné.
Alis, nemáš tak úplně pravdu… Bílé k bílému a červené k červenému je opravdu zastaralý názor.. ALE



Proč se červené víno tak úplně nehodí k rybě není jeho barvou.
To, co vadí, je obsah tříslovin. Tedy toho trpkého co nám trošku „stáhne“ jazyk po napití červeného vína.
Pokud si tedy k rybě někdo chce dát červené (když bílé či růžové se opravdu hodí lépe) měl by vzít víno, které je lehčí, mladší, ovocnější chuti a vůně, a rozhodně má nízký obsah tříslovin.
Protože jemná chuť rybího masa se tříslovinami potlačí a zanikne. Čili, jde hlavně o obsah tříslovin.
Samozřejmě záleží také na technologické úpravě a dalších použitých surovinách. Jsou ostřejší nebo výraznější recepty a tam se může červené víno i docela dobře hodit. (Viz Itálie, Španělsko aj)
A dát si k bifteku bílé? No…možná někdy..proč ne..pokud by to bylo bílé velmi extraktivní, silné, hodně výrazné, prostě vhodné i k bifteku…
Obsluha nesmí hosta nutit, aby si dal víno, které je k pokrmu opravdu nejvhodnější. (Obsluha nevychovává, obsluha jen obsluhuje) Dají mu to, které host vyžaduje bez ohledu na správné doporučení.
Jen .. se v zázemí chytnou za hlavu, obrátí oči v sloup a pomyslí si cosi o ubohých ignorantech, kteří tomu nerozumí, dělají chytré a sami sebe připravují o skvělý zážitek snoubení vína a pokrmu..
Jde o to, že jídlo a víno se má vzájemně snoubit, doplňovat. Jedno by nemělo potlačit druhé, ale naopak vyzdvihnout. Proto jsou sommeliéři tak důležití a žádaní. Proto je dnes víno doslova fenomén, proto jsou tak populární degustace..proto dnes patří ke společenskému bontonu vyznat se alespoň trochu ve víně (a nebo nedělat alespon boty)
A opravdový gurmet hledá právě souznění
Ten, kdo vínu nerozumí, nechce rozumět, si dá prostě „nějaké víno“..
Děvčata, Vy jste diplomatky
Vy se mi lýýýbíte 


)leč budu opět za hovado:

Alis, diskutovat tedy umíte
Napřed mi máznete medu kolem huby (…nad špenátovým dortem, který vy odvážně vyzkoušíte…)
Pak (O barvě už diskutovat nebudu…)
abyste se o barvě posléze rozepsala…
Asi bych měl držet ústa a být za slušňáka (stejně by mi to nikdo nevěřil
Také jsem rybu červeným nepodléval… Dovedu si tak představit snad jen čerstvého tuňáka. Nebudu se tu rozepisovat o chuti toho či onoho v jídle, ať si to kdo chce zkusí sám, ale ten rozdíl je JEŠTĚ výraznější než rozdíl v barvě
Ta barva růžová nebude a nebude…
Bude to vypadat ještě hůř než na té fotce tady… Asi jako když jsme zmatlali dohromady všechny barva plastelíny…, no, asi to nebude tak výrazné, spíše takové blem blem
521 příspěvků 4.6.11 00:28
Co kdyby se omacka zahustila jen ovesnou moukou, znate ji?
Pak jen pridat kousicek masla na chut. Davno uz
zasmazky nedelam 
521 příspěvků 4.6.11 00:13
Souhlasim Alis
ja to hovezi opravdu nemusim 

Ano casino, dej zi cerveny i biftek za me
No, ale aby to bylo k tematu, tak ty ryby udelam, ale s bilym
Casino, rozumím a myslím si - upřímně- , že jsme tu konzervy skoro všichni, akorát každý někdy jindy. Vy se otřesete nad kaprem v červeném víně, nad bílým vínem k hovězímu (možná právě proto, že máte rád obě - i když, mám-li být upřímná, začínám i já k červenému stárnout), jiní by se zase otřásli nad špenátovým dortem, který vy odvážně vyzkoušíte…
O barvě už diskutovat nebudu - ani nemůžu, nezkoušela jsem, zkušenost nemám, jen tvrdím, že fotka je barevně mimo a nedá se podle ní soudit. A už jen jedna poznámka, stejně od počátku jen plkáme, v tomto případě se kapr nevypéká, ale dusí, třeba to barvu zase někam posune. Nicméně, pokud by byla barva růžová, nijak by mě to neuráželo. Ze všeho nejvíc by mi tam vadila ta rozvařená, rozdušená kůže
svato,
, ale já jím i očima… 
Netvrdím, že např. k pizze Margareta piji
výhradně to či ono…, ale k bifteku bych si dal bílé
SNAD jen v tom připadku, kdyby nebylo ani
pííívo 
se to podařilo, až když mi má paní šlápla
jehlou na nárt
Holt, někdy jsem měkota
…a s tou barvou nemáte pravdu! Zalejte
půlku kapra trojkou portugala, vypečte a uvidíte 
důležité, že Vám chutnalo
Anitta,
já mám rád obě
Alis,
jj, vše je v hlavě…
Jsem konzerva… a mívám s tím i problémy! Tůhle jsem se obratně 2× vyhnul štrngnout si číší se sektem a tomu „…“
Sice jsme trochu odbočili, ale zase víme, co má ráda Anitta, co Casino, co chutná Svato a co by klidně zkombinovala Alis. Mimochodem pivo nepiju, nerozumím mu a piju ho asi stejně často jako červené víno - totiž výjimečně
A protože jsem barbar a bifteky miluju, klidně si je dám s bílým, ať se místní someliér třeba v mdlobách zkácí
521 příspěvků 3.6.11 23:17
No právě, Anitto, pak si nedá biftek s červeným
Nemyslím, že bychom si protiřečily 
521 příspěvků 3.6.11 22:54
No jo Alis a co kdyz nekdo cerveny nerad?

Casino, zapomínáte, že všechno je v hlavě a ve společenských klišé
Biftek se nikdy nepodává s bílým a ryba
nikdy ne s červeným. Pěkná … blb… no - jinak: pěkně zajeté
koleje 
Co se barvy týče: předpokládám, že víte, jakou barvu má hlávkový salát, jakou červená paprika a jakou český cibulák. Pak vám musí být jasné, že je fotka barevně posunutá
Teoretizuji: omáčka i maso bude lehce
růžové.
(Asi by se sem hodil mrkací smajlík,
ale mrkat na chlapa mi připadá krajně trapné)
1439 příspěvků 3.6.11 21:51
milý casino. bolo to dobré, či už sa to Vám páči alebo nie.
Ba ne, svato,
rybou to není! Ta si nechá líbit, zvláště je-li po životě, všechno…
Dokonce i koupel v červeném víně
1439 příspěvků 3.6.11 18:38
Pred mnohými rokmi, keď ešte moje deti mávali prázdniny, väčšiu časť z nich sme trávili v prírode a pri vode, syn už vtedy bol (vcelku úspešný) rybár. Prevažne chytil denne tie dva kapre, ktoré sa môžu vziať, a tak som skúšala všeličo na úplne čerstvých rybičkách. Jedna z verzií bola s trochou slaniny, čerstvými hubami, cibuľou a červeným vínom - samozrejme, všetko v pahrebe (uhlíkoch). Nikto nebol z toho pohľadu zdesený alebo znechutený, ani sa nesťažoval po ochutnaní. Neskôr som to skúsila aj so šťukou, bez akýchkoľvek prejavov nevoľnosti u konzumentov.
Samozrejme, nie je vylúčené, že ÚPLNE čerstvá ryba (v pahrebe) znesie skoro všetko.
Příspěvek upraven 03.06.11 v 18:39
521 příspěvků 2.6.11 20:19
Tak to ti verim casino, provedu podle tebe s bilym, zrovna jsem premyslela, jak ty ryby, co mam v mrazaku udelam. Kapr se tady nevidi, budou to jine ryby.
Už když na mě Labužník vybalil recept tohoto názvu, tak se žaludek pokusil o výmyk…
Asi to bude takové kafébraundočervena.


Chuť jsem si dovedl představit a vzhled, bohužel, také
No, barvu jsem netrefil, takovou „psí“ jako je na obrázku jsem nečekal
Vím, že: “ Everything is in the head“, tak jsem chtěl recept vyzkoušet…
Asi už tušíte, jak to nedopadlo…
Mozek si přál červené, ale avšak ruka si postavila hlavu a místo červeným, nakonec podlila bílým
S tím bílým je to vynikající…, i na pohled
Příspěvek upraven 02.06.11 v 19:14