Recept Kapr na červeném víně

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kapr na červeném víně

Postup

Očištěného, opláchnutého a osušeného kapra nakrájí­me na porce a z obou stran na rozehřátém másle krátce opeče­me. Dáme mimo a ve zbytku po pečení zpěníme nadrobno na­krájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek a koření. Za stálého míchání minutku opražíme, přidáme porce opečeného kapra, zalíváme postupně vínem a udu­síme doměkka.

Hotové porce vyndáme do tepla, šťávu zahustíme řidší jíš­kou, rozvaříme ji a přecedíme na kapra. Do hotového jídla mů­žeme přidat nakrájenou naklá­danou cibulku (šalotku) a ještě chvíli podusit.

Recept je z kategorií: Sladkovodní

Nahlásit recept

  • 23.12.04 vloženo
  • 15839x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g kapra bez kůže
  • 60 g másla
  • 40 g cibule
  • stroužek česneku (i větší)
  • 2-3 dl čer­veného vína
  • 20 g hladké mouky a 20 g másla na jíšku
  • 4 kuličky pepře
  • naseka­ná petrželová nať
  • a pokud máme - 60 g nakládaných cibulek.

Doporučená příloha

  • vařené brambory, sypeme petrželovou natí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

nezmar 31.12.11 13:35

hodnocení tohoto receptu jedním slovem? L U X S U S

Diskuse k receptu Kapr na červeném víně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
nezmar
1 příspěvek 31.12.11 13:35

hodnocení tohoto receptu jedním slovem? L U X S U S

Alis
2617 příspěvků 12.06.11 19:16

Trochu mi tato diskuze připomíná diskuzi pod receptem na chřest s jemnou omáčkou

Příspěvky mjam se mi moc líbí, škoda, že sem už zřejmě nechodí, myslím, že bych se od něj ráda něco přiučila :-)

svato
1418 příspěvků 10.06.11 20:16

casino, som rada, že ste skúsili do istej miery tolerovať kacírov (a že vám chutilo)

Alis
2617 příspěvků 10.06.11 00:24

Casino, smekám… :palec:

di
2451 příspěvků 09.06.11 13:55

Casino: :potlesk: - jste formát, když se dobrovolně přiznáte k vlastnímu omylu. A příhoda se Zuzankou je půvabná. ;-)

casino
4485 příspěvků 09.06.11 12:18
OMLUVA

Vracím se k „Adamovi“ (02.06.11 18:57) a rád bych zkorigoval svůj, prve jednoznačný, odsudek tohoto receptu.
Proč jsem se pustil do realizace píši zde, hned v úvodu Kapr na červeném víně Jak jsem potkal pštrosa

Recept jsem dodržel až na drobnosti: česnek jsem pouze rozmáčkl
hotovou omáčku jsem nepasíroval
Jen tak, pro srandu králíkům, jsem část masa připravil i s kůží (to je ta, jako spálená, příšernost na fotečce). Na podlévání byla použita francovka :-)
Výsledek předčil má očekávání…
Všechna!
Zatímco barva nebyla, mnou očekávaná, blem-blem, ale skutečně byla kafebraun do červena jako když zhňoucáte základní škálu dětské plastelíny, tak to bylo velmi, velmi, velmi chutné :palec:
Zatímco na požitku z jídla jsme se u stolu shodli všichni i téměř beze slov, tak v negativním hodnocení barvy kapřího masa upraveného na červeném víně jsem zůstal sám, samotinký.
OMLOUVÁM SE
Ne za svůj názor na barvu jídla; tu barvu přes srdce nepřenesu :wink:
Omlouvám se za své odsudky tohoto jídla, ještě před tím, než jsem je ochutnal
Svato, promiňte :oops:
P. S.
Hádejte, jaké jsme pili. Růžové vínko to nebylo :-P
P. P. S.
Snad by stálo za odzkoušení porovnat vedle sebe kapra na ČV a kapra na BV :think:

Edit:
Obnoven nefunkční odkaz :evil:

Příspěvek upraven 28.10.12 v 23:48

sveva
751 příspěvků 08.06.11 23:31

Tak to je krásný příklad kterak pokusy dokazovat to, co našim předkům dávno došlo pouhou zkušeností. Takže nadále k rybě bílé, nemusím zjišťovat obsah železa v červeném. Ale teď vím, proč mi nějaké červené moc nevadilo.
Zdravím

casino
4485 příspěvků 07.06.11 18:11

Milí zlatí, kamarádi :-)
Klidně to vemte jako lití oleje do ohně, nebo exhibování, ale avšak nemohu jinak, než se vrátit k Adamovi (02.06.11 18:57) Tam mou ruku nevedla hlava, ale instinkt a dost možná geneticky zakodovaná historická zkušenost našich prapraprapředků, kteří si už ggdysi uvědomili, že pít k rybě jiné než B Í L É vino je masochistická choutka.
Žádné červené víno ​​s rybou, tady je vědecký důkaz
Japonci!!! :mrgreen: prokázali, proč k rybě BV. Může za to v ČV obsažené železo (Fe) které způsobuje nežádoucí „ocas“ na patře… Podle článku ale v omezené míře záleží i na výběru jak ryby, tak vína, kdy se tento nedostatek ČV ještě neprojeví v míře větší než nerozeznatelné…
A vo, vo, vo tom to je :-P

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.11 23:19

Alis..
1. v žádném případě tě za ignoranta nepovažuji, a také to nebylo vůbec míněno osobně. Je ale pravda, že takhle prostě obsluhující v podobných případech reagují. Vzadu, mezi sebou, v žádném případě před hostem.
I kdyby si host lil víno na hlavu, je to host. A ten může mít roztodivné libůstky.
Ale vím od dětí, jak často se stává, že přijde někdo, kdo se tváří jako znalec největší a pak udělá takovou botu a projeví se skutečně jako ignorant a obsluha se může v zázemí strhat. A jen výborná obsluha zachová kamennou tvář a nedá mu to sežrat. A o tom jsem psala.
A není to jen v případě nejen vína…
Takže to, prosím, nevztahuj na sebe, protože to tak myšleno nebylo. Když to zpětně a s odstupem čtu po sobě čtu, může to tak vypadat. Omlouvám se, neuvědomila jsem si to, psala jsem o situacích, které znám.
2. Psala jsi o barve vína - cituji biftek se nikdy nepodává s bílým a ryba nikdy ne s červeným. - to je to bílé k bílému a červené k červenému. Bohužel, tohle se ještě na školách učí. Mně samotné trvalo několik let, než jsem si vydupala, že se to takhle žákům říkat nesmí.
Víno je neskutečně nádherný a strašně, strašně složitý obor, jednoduše učit nelze. A na složité učení není ve škole čas. To musí pak studovat člověk sám. A celý život -. vždyť kolik přibude studijního materiálu každý rok ;-) Na učitelích ale je, nepodávat informace zkreslené jen proto, aby si to zjednodušili. Resp. zjednodušit tak, aby nedošlo ke zkreslení. A to se obávám, že většinou na školách moc nevychází. Ale ne všude. Naštěstí.
3. Ano, každý máme jiné chutě. Naštěstí. Přesto ale existují určitá pravidla, která ne, že někdo stanovil, ale vznikla vývojem. A snoubení pokrmů s vínem to takové oblasti patří. Prostě jsou kombinace, které fungují a kombinace, které nefungují.
Ale určitě nebude fungovat suché víno ke sladkému nebo červené s výraznou tříslovinou k jemné úpravě ryby. Ty kombinace jdou prostě proti sobě.
Pokud si to host objedná, správná obsluha mu doporučí, navrhne vhodnější kombinaci. Pokud host s úsměvem odmítne a vysvětlí, že prostě právě tuto kombinaci má z neznámých důvodů v oblibě, obsluha se usměje a vyhoví.
Ale jsou hosté, kteří machrují, předvádějí se před společností, jací jsou odborníci přes víno, jsou schopni poučovat i sommeliéra - a následně udělat ignorantskou botu. A to se potom obsluha baví…
Já osobně se snažím, když vykládám o gastronomii, obsluze, víně, co nejvíce vynechávat slovíčko „nikdy“ a nahrazuji ho slovy „obvykle, většinou, obecně, převážně apod.“ Protože to prostě není uzákoněno a zvláštní chutě či výjimky se vyskytovat mohou. A obsluha musí být i k hodně podivným přáním veskrze tolerantní.
:mrgreen:

Příspěvek upraven 04.06.11 v 23:21

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.11 15:09

http://www.google.cz/search?…

To jen casino má jiný náhled :-)

svato
1418 příspěvků 04.06.11 14:07

som, samozrejme, úplne „mimo mísu“, ale tiež mám stejky rada prepečené a ak je to potrebné, bez hanby sa hlásim k barbarom

Alis
2617 příspěvků 04.06.11 13:39

Glamo, nevím, kde jsem kdy napsala, že by se barva masa pojila s barvou vína.
Co se týče snoubení chutí, radši se příliš nebudu vyjadřovat, debata by byla zbytečně dlouhá a nikdy by nebyla ukončená. Na jednu stranu si tu všichni notujeme, že každému chutná něco jiného, na druhou stranu každý takzvaný gurmet ví, co jedině smí chutnat s něčím.

Nevidím důvod, proč by se měl někdo považovat mou sestru za ubohého ignoranta, protože má ráda steak zcela propečený, nevím, proč by měl někdo považovat za ubohého ignoranta mě, že mám radši neobvyklou kombinaci jídel. Nic nepodléhá víc módním trendům, než obleení a jídlo. Co je dnes „in“ a „trendy“ a jediné správné, může být zítra úplně jinak.

Slušnost mi velí neříkat, co si myslím o někom, kdo mě má za ubohého ignoranta.

Alis
2617 příspěvků 04.06.11 13:31

Nepovažuji vás v tomto případě za ono Boží hovádko, Casino, nemyslím, že slušnost v tomto případě velí pouze mlčet.
Pokud se týká receptu a mých komentářů, ráda uvedu na pravou míru:

  • tím, že jste mě zařadil mezi diplomatky, co umí diskutovat, jste mi namazal med kolem huby ve vrstvě nevídané a hlavně nesrovnatelné, protože já vám med kolem huby nemazala, jen jsem konstatovala daná fakta
  • co se barvy pokrmu týče a mého výroku o tom, že o barvě nemohu diskutovat - spojil jste dvě fakta dohromady a tím z toho udělal míchanou zmrzlinu: nemohu diskutovat o barvě pokrmu, který jsem nikdy na živo neviděla, mohu konstatovat, že pokud by byl růžový, nijak by mne nekonsternoval.
  • Co se týče vašeho výroku o vaší představě barvy pokrmu, jen jsem napsala svou představu, jak by asi mohl pokrm vypadat. Můžete mít pravdu. Jste zkušenější, dokud mě nepřesvědčí někdo jiný, beru to. Barva ble ble by se mi asi taky nelíbila :-D
  • Že je rozdíl v chuti při podlévání bílým nebo červeným, o tom nepochybuji ani nediskutuji, tady s vámi souhlasím bezvýhradně.
  • Ještě dodatek k mé předchozí diskusní poznámce: koukala jsem na fotku a podle té usoudila, že koukám na porce s kůží, proto ta poznámka o rozpařené kůži. Omlouvám se, v receptu je zmínka o porcích bez kůže a tudíž je má poznámka zbytečná.

Příspěvek upraven 04.06.11 v 13:33

svato
1418 příspěvků 04.06.11 11:28

Glamo, pravdu díš, to červené bolo stolové, veľmi ľahké a okrem tejto úpravy používam na ryby len biele. Na druhej strane, bolo to strašne dávno, ale to na veci nič nemení.
Koniec koncov: dávno, v minulom storočí, keď ešte Labužník bol (ak vôbec) len v Pepíčkovýh predstavách, našla som recept na kohúta na víne s tým, že to víno je biele (bol tam uvedený názov, ale internet ešte nebol a ľud pospolitý len tak na kurzy o víne necestoval). Ak si myslíte, že s bielym vínom je to nejediteľné, mýlite sa, je to len iné.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.11 09:52

Alis, nemáš tak úplně pravdu… Bílé k bílému a červené k červenému je opravdu zastaralý názor.. ALE
Proč se červené víno tak úplně nehodí k rybě není jeho barvou.
To, co vadí, je obsah tříslovin. Tedy toho trpkého co nám trošku „stáhne“ jazyk po napití červeného vína.
Pokud si tedy k rybě někdo chce dát červené (když bílé či růžové se opravdu hodí lépe) měl by vzít víno, které je lehčí, mladší, ovocnější chuti a vůně, a rozhodně má nízký obsah tříslovin.
Protože jemná chuť rybího masa se tříslovinami potlačí a zanikne. Čili, jde hlavně o obsah tříslovin.
Samozřejmě záleží také na technologické úpravě a dalších použitých surovinách. Jsou ostřejší nebo výraznější recepty a tam se může červené víno i docela dobře hodit. (Viz Itálie, Španělsko aj)
A dát si k bifteku bílé? No…možná někdy..proč ne..pokud by to bylo bílé velmi extraktivní, silné, hodně výrazné, prostě vhodné i k bifteku… :think:
Obsluha nesmí hosta nutit, aby si dal víno, které je k pokrmu opravdu nejvhodnější. (Obsluha nevychovává, obsluha jen obsluhuje) Dají mu to, které host vyžaduje bez ohledu na správné doporučení.
Jen .. se v zázemí chytnou za hlavu, obrátí oči v sloup a pomyslí si cosi o ubohých ignorantech, kteří tomu nerozumí, dělají chytré a sami sebe připravují o skvělý zážitek snoubení vína a pokrmu..
Jde o to, že jídlo a víno se má vzájemně snoubit, doplňovat. Jedno by nemělo potlačit druhé, ale naopak vyzdvihnout. Proto jsou sommeliéři tak důležití a žádaní. Proto je dnes víno doslova fenomén, proto jsou tak populární degustace..proto dnes patří ke společenskému bontonu vyznat se alespoň trochu ve víně (a nebo nedělat alespon boty)
A opravdový gurmet hledá právě souznění :-)
Ten, kdo vínu nerozumí, nechce rozumět, si dá prostě „nějaké víno“.. ;-)
:mrgreen:

casino
4485 příspěvků 04.06.11 00:46

Děvčata, Vy jste diplomatky :-) Vy se mi lýýýbíte :mrgreen:
Alis, diskutovat tedy umíte :-)
Napřed mi máznete medu kolem huby (…nad špenátovým dortem, který vy odvážně vyzkoušíte…)
Pak (O barvě už diskutovat nebudu…)
abyste se o barvě posléze rozepsala… :think:
Asi bych měl držet ústa a být za slušňáka (stejně by mi to nikdo nevěřil :-P )leč budu opět za hovado:
Také jsem rybu červeným nepodléval… Dovedu si tak představit snad jen čerstvého tuňáka. Nebudu se tu rozepisovat o chuti toho či onoho v jídle, ať si to kdo chce zkusí sám, ale ten rozdíl je JEŠTĚ výraznější než rozdíl v barvě :mrgreen:
Ta barva růžová nebude a nebude…
Bude to vypadat ještě hůř než na té fotce tady… Asi jako když jsme zmatlali dohromady všechny barva plastelíny…, no, asi to nebude tak výrazné, spíše takové blem blem :mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 04.06.11 00:28

Co kdyby se omacka zahustila jen ovesnou moukou, znate ji? :wink: Pak jen pridat kousicek masla na chut. Davno uz zasmazky nedelam :wink:

Anitta
521 příspěvků 04.06.11 00:13

Souhlasim Alis :-D
Ano casino, dej zi cerveny i biftek za me :-D ja to hovezi opravdu nemusim :mrgreen:
No, ale aby to bylo k tematu, tak ty ryby udelam, ale s bilym :wink:

Alis
2617 příspěvků 04.06.11 00:02

Casino, rozumím a myslím si - upřímně- , že jsme tu konzervy skoro všichni, akorát každý někdy jindy. Vy se otřesete nad kaprem v červeném víně, nad bílým vínem k hovězímu (možná právě proto, že máte rád obě - i když, mám-li být upřímná, začínám i já k červenému stárnout), jiní by se zase otřásli nad špenátovým dortem, který vy odvážně vyzkoušíte…

O barvě už diskutovat nebudu - ani nemůžu, nezkoušela jsem, zkušenost nemám, jen tvrdím, že fotka je barevně mimo a nedá se podle ní soudit. A už jen jedna poznámka, stejně od počátku jen plkáme, v tomto případě se kapr nevypéká, ale dusí, třeba to barvu zase někam posune. Nicméně, pokud by byla barva růžová, nijak by mě to neuráželo. Ze všeho nejvíc by mi tam vadila ta rozvařená, rozdušená kůže :-)

casino
4485 příspěvků 03.06.11 23:50

svato,
důležité, že Vám chutnalo :-) , ale já jím i očima… :think:
Anitta,
já mám rád obě :-) Netvrdím, že např. k pizze Margareta piji výhradně to či ono…, ale k bifteku bych si dal bílé :wink: SNAD jen v tom připadku, kdyby nebylo ani pííívo :twisted:
Alis,
jj, vše je v hlavě…
Jsem konzerva… a mívám s tím i problémy! Tůhle jsem se obratně 2× vyhnul štrngnout si číší se sektem a tomu „…“ :twisted: se to podařilo, až když mi má paní šlápla jehlou na nárt :cry: Holt, někdy jsem měkota :mrgreen: …a s tou barvou nemáte pravdu! Zalejte půlku kapra trojkou portugala, vypečte a uvidíte :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 03.06.11 23:42

Sice jsme trochu odbočili, ale zase víme, co má ráda Anitta, co Casino, co chutná Svato a co by klidně zkombinovala Alis. Mimochodem pivo nepiju, nerozumím mu a piju ho asi stejně často jako červené víno - totiž výjimečně :-D

A protože jsem barbar a bifteky miluju, klidně si je dám s bílým, ať se místní someliér třeba v mdlobách zkácí :-D

Anitta
521 příspěvků 03.06.11 23:17

:-D Alis, to ja si radeji nedam ten biftek, abych nemusela to cerveny :mrgreen: A jelikoz hovezi nemusim, tak s tim cervenym nemam vubec zadny problem. :-D Hmm a co potom k veprovymu? Asi pivo...... tak je to vyreseny :-D :mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 03.06.11 23:02

No právě, Anitto, pak si nedá biftek s červeným :-) Nemyslím, že bychom si protiřečily :-)

Anitta
521 příspěvků 03.06.11 22:54

No jo Alis a co kdyz nekdo cerveny nerad? :mrgreen: :-)

Alis
2617 příspěvků 03.06.11 22:02

Casino, zapomínáte, že všechno je v hlavě a ve společenských klišé :-) Biftek se nikdy nepodává s bílým a ryba nikdy ne s červeným. Pěkná … blb… no - jinak: pěkně zajeté koleje :-)

Co se barvy týče: předpokládám, že víte, jakou barvu má hlávkový salát, jakou červená paprika a jakou český cibulák. Pak vám musí být jasné, že je fotka barevně posunutá :-) Teoretizuji: omáčka i maso bude lehce růžové. :-) (Asi by se sem hodil mrkací smajlík, ale mrkat na chlapa mi připadá krajně trapné)

svato
1418 příspěvků 03.06.11 21:51

milý casino. bolo to dobré, či už sa to Vám páči alebo nie.

casino
4485 příspěvků 03.06.11 20:08

Ba ne, svato,
rybou to není! Ta si nechá líbit, zvláště je-li po životě, všechno…
Dokonce i koupel v červeném víně :wink:

svato
1418 příspěvků 03.06.11 18:38

Pred mnohými rokmi, keď ešte moje deti mávali prázdniny, väčšiu časť z nich sme trávili v prírode a pri vode, syn už vtedy bol (vcelku úspešný) rybár. Prevažne chytil denne tie dva kapre, ktoré sa môžu vziať, a tak som skúšala všeličo na úplne čerstvých rybičkách. Jedna z verzií bola s trochou slaniny, čerstvými hubami, cibuľou a červeným vínom - samozrejme, všetko v pahrebe (uhlíkoch). Nikto nebol z toho pohľadu zdesený alebo znechutený, ani sa nesťažoval po ochutnaní. Neskôr som to skúsila aj so šťukou, bez akýchkoľvek prejavov nevoľnosti u konzumentov.
Samozrejme, nie je vylúčené, že ÚPLNE čerstvá ryba (v pahrebe) znesie skoro všetko. :think:

Příspěvek upraven 03.06.11 v 18:39

Anitta
521 příspěvků 02.06.11 20:19

Tak to ti verim casino, provedu podle tebe s bilym, zrovna jsem premyslela, jak ty ryby, co mam v mrazaku udelam. Kapr se tady nevidi, budou to jine ryby. :wink:

casino
4485 příspěvků 02.06.11 18:57

Už když na mě Labužník vybalil recept tohoto názvu, tak se žaludek pokusil o výmyk… :wink:
Chuť jsem si dovedl představit a vzhled, bohužel, také :wink: Asi to bude takové kafébraundočervena.
No, barvu jsem netrefil, takovou „psí“ jako je na obrázku jsem nečekal :mrgreen:
Vím, že: “ Everything is in the head“, tak jsem chtěl recept vyzkoušet…
Asi už tušíte, jak to nedopadlo…
Mozek si přál červené, ale avšak ruka si postavila hlavu a místo červeným, nakonec podlila bílým :-P
S tím bílým je to vynikající…, i na pohled :-)

Příspěvek upraven 02.06.11 v 19:14

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz