Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
To není tak úplně můj recept, ale Mánkův, z jeho www.mankuv-rybi-restaurant.estranky.cz.
Laskavě mi dovolil, že se s ním mohu pochlubit.
Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych to trochu nezměnila.
Pokud máte rádi ryby i pokud je máte rádi trochu odtažitě jako já,
vyzkoušejte to. Je to jednoduché, rychlé a dobré.
Zvlášť, pokud koupíte kapří filety.
Kůži kapřích filetů několikrát mělce nařízneme, aby se
nekroutila.
Filety pokapeme citronem a necháme v chladu odpočinout.
Mezitím si na pyré dáme vařit brambory se stonkem řapíkatého celeru a solí,
nastrouháme sýry, opláchneme bylinky (případně i uvaříme polévku,
pokud jsme filety sami pracně vydobývali z celého kapra).
Když máme všechno připravené, brambory téměř uvařené, rozpálíme gril.
Kapří filety vyjmeme z lednice, potřeme je olejem, osolíme a posypeme
hrubě mletým pepřem. Se solí opatrně, niva je slaná (úplně jsem
zapomněla osolit (!) a vůbec to nevadilo!)
Filety pokládáme na rozpálený rošt kůží dolů a grilujeme asi 5 minut,
až začnou zlátnout.
Mezitím, co se filety grilují, připravíme si bramborové pyré.
Uvařené brambory zcedíme, do brambor přilijeme smetanu a
necháme ji přejít varem. Brambory sejmeme z ohně, přidáme lžíci másla a
vše umixujeme do hladkého pyré, do kterého na závěr již jen vmícháme
nastrouhaný parmazán. Dosolíme podle potřeby.
Poté na jednotlivé grilované filety položíme čtvrtky rajčátek, na
plátky nakrájený stroužek česneku a posypeme je nastrouhanými sýry -
nivou a goudou a pouze špetkou parmazánu (chceme-li).
Filety vrátíme zpět na gril a krátce grilujeme do rozpuštění sýrů.
Recept je z kategorií: Ryby
bílé víno
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Kdo nezkusil, neví o čem hovoří.
A od toho nepomůžou ani kavárensky
vytrčené malíčky.
8 příspěvků 18.03.14 08:08
Po bábiných úpravách je to ale úplně jiný recept než původní!
http://www.mankuv-rybi-restaurant.estranky.cz/…-naplni.html
Ale pravdou je, že kdo pouze viděl a neochutnal, ten se hroutí. Kdo ochutnal, chce přidat.
1143 příspěvků 13.03.14 16:49
Peťulo, ten používáš i na zapékání?
Mně k českému kaprovi pasuje sůl, kmín, hladká mouka, stroužek česneku, cibule, nejvíce.
3 příspěvky 13.03.14 16:31
Přesně jak píše daduuja, myslím si, že ty sýry jsou trochu překombinované. Niva má stejně jako parmezán výraznou osobitou chuť. Na podobné recepty používám spíš tenhle sýr: http://www.mlekozfarmy.cz/…-petrzelkou/
1143 příspěvků 09.03.14 11:09
Ani já nezatracuji, neb proti gustu…
Ale… k nivě ještě gouda a dle chuti parmazán, takže to není jen 5dkg a ani druhy sýrů mi k sobě příliš nepasují.

Kdo nemá rád kapra…, já osobně co nemám ráda, tak si to nedám, a ten kdo nemá rád kapra ani nivu, tak asi zapeče olomouckejma, protože je rád má?, hloupost.
Nebo kdo nemá rád bůček, tak si ho vycpe šunkou nejvyšší jakosti?, hloupost.
Dle mého názoru a vkusu tento recept nerozvíjí moderní českou gastronomii, naopak degraduje kapra
A kapr s perníkem a švestkama vychází z českých tradic, to je jiná kapitola
Nezatracuji…!!!

Omlouvám se za „plevelení“ v diskuzi, ale Danda mi s tou mladou goudou nahnala chutě.
Kousek nivy na kapra? A pročpak ne? Však ho není mnoho, jen 5 dkg na 4 porce. A to kdoví, jestli, protože neukázněný kuchař při přípravě ujídá! Když se může ke kaprovi přidat perník a sušené švestky, pročpak ne sýry?
Nivu můžu, zatímco kapra nemusím.
Ten recept jsem vyzkoušela proto, abych zjistila, jestli pro mě bude pak „jemné kapří maso vhodné i k dietní přípravě“ poživatelnější. Je.
Někdo ten recept možná vyzkouší proto, že kapra má k dispozici často a už mu lezou krkem všechny možné, dříve používané úpravy.
Někdo ten recept ani nerozklikne.
Nechala bych na každém, pro co se rozhodne. Nezatracovat, dívky, nezatracovat! To jsme tu zažili šílenější kombinace. Zdravím!
1143 příspěvků 08.03.14 20:33
Ejo, asi myslíš na Graaskaas?
Smažákem jsem myslela např. recept Pepina - http://www.labuznik.cz/…-v-testicku/, je skvělý.
Smažák z Nivy?? Kdybych ji měla doma, už to zkouším…hm, proč ne…
Asi navštívím svoji oblíbenou sýrotéku, ale na mladou šestitýdenní goudu podle mne ještě není ten správný čas…už aby to bylo, mladý beemster…
1143 příspěvků 08.03.14 17:18
Mánka i jeho Restaurant mám ráda, ale tady mi uniká smysl celého pokrmu, kombinace jemného kapřího masa vhodného i k dietní přípravě, přebijete tučnými, výraznými, pikantními sýry, proč?
Není lepší si udělat z nivy smažák? a kapra na grilu pouze se zajímavou přílohou, jako je například viz výše?
A mladou goudu dát na čerstvý chleba s máslem s čerstvou zeleninou, nebo s vyzrálejší gratinovat těstoviny či zeleninu… nebo tu nejvyzrálejší konzumovat se sklenkou vína?
Ahasv er : Jak připravují kapra v Pičíně?
Příspěvek upraven 08.03.14 v 17:23
Hrůza už od pohledu. Hoďte na ni síť!!