Recept Kandovaný zázvor

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kandovaný zázvor

Postup

Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabší kolečka.
Dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a přivedeme k varu a na mírném ohni necháme přibližně jednu hodinu vařit. Zázvor by měl změknout. Chceme-li mít výsledný kandovaný zázvor méně pikantnější a méně výrazný tak v této fázi vaření vyměníme několikrát vodu.
Ze zázvoru slijeme vodu.
400 g cukru a 200 g vody svaříme. Když je cukr rozpuštěný přidáme zázvor, přiklopíme pokličkou tak že necháme mezeru, aby mohla unikat pára a takto necháme na mírném ohni vařit jednu hodinu.
Po hodině vaření odkryjeme pokličku a vaříme další hodinu až hodinu a půl na mírném ohni dokud se neodpaří téměř všechna voda. Po uvaření dáme zázvor oschnout na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoří-li se na zázvoru tvrdý zkrystalizovaný cukrový potah, ještě teplý ho z jednotlivých částí zázvoru odstraníme. Jednotlivé dílky zázvoru by měli připomínat gumové bonbóny.
Zázvor můžeme ještě obalit v cukru. Já jsem už neobaloval.
Ochucený zkrystalizovaný cukr, který nám zbyl rozdrtíme a můžeme použít při jiných receptech.
Kandovaný zázvor skladujeme v uzavřené nádobě.

Recept je z kategorií: Konzervace Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.02.13 vloženo
  • 15534x zobrazeno

Ingredience

  • 100 g zázvoru již oloupaného
  • 400 g cukru
  • 200 g vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 08.02.13 12:13

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kandovaný zázvor

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Martifulka
66 příspěvků 08.04.13 20:55

Joris, díky za recept, právě jsem dovařila, je skvělý. :kytka: :potlesk: Jen příště nebudu krájet plátky tak tenké a zázvoru dám na toto množství cukru nejmíň jednou tolik, zbyla mi nakonec mistička cukru zázvorového. Do limonády bude určitě skvělý :)

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 09.02.13 10:20

@esmeralda Díky moc… takže zůstanu u truhlíků :kytka: já právě myslela, že něco venku dělám špatně a ejhle, ono mu nesvědčí klima…
O tom puškvorci jsem slýchávala od babičky… ale sama nikdy nevyzkoušela, až kanduji vše možné i nemožné…

On ten zázvor chce na podzim omezit hnojení a zálivku, pokud ho chce člověk na hlízy, jinak roste jak ďas a vydrží jako běžná pokojovka. No, většinou mi doroste tak od metr do metr a půl… Vršek, ne kořen :) Kořen podle toho, jak hnojím, zalévám a jak velký řízek jsem použila na zasazení. Jak je zralý, kousky s očky opět zasadím, zbytek spotřebujeme…
Kdo by chtěl pěstovat jen na parádu - když začne schnout ten stonek - nepanikařit a hlízu místo snězení nechat znovu nahodit zeleň, může se mu trochu pomoci přesazením… To jsou jen takové poznatky za dobu mých zázvorových experimentů :D

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.02.13 02:13

Maminka občas vyráběla něco podobného z puškvorce. Byla to vlastně taková válečná náhražka bonbonů.

Zuzko, na pěstování zázvoru je ČR asi dost zima. Je to tropická rostlina.
Předešlí majitelé mého domku byli původem z Asie a pěstovali tu spoustu různých asijských zelenin.
Zázvor rostl jako divý přímo u vchodu. Jen potřeboval občas zalít. Vyrostl mi skoro dva metry a začal se kácet. Nevypadalo to hezky, tak jsem se ho zbavila.
Já bych ho nechala v truhlíku.

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 08.02.13 13:36

Dělám pravidelně již roky… vřele doporučuju… Dělám samostatně nebo ve směsi kandovaných citrusových kůr a plátků dýně… :palec: Jinak - oobalené v čokoládě je ten zzázvor i dýně famozní :palec:
Mívám zázvor i svůj, ale jak se kdy satba povede, musí být návazně sázený, aby se stíhal onovovat. Venku se mu nelíbí, alespoň u nás tedy fakt ne… ale plno truhlíků mám po baráku a v létě po skleníku… náhodou vypadá pěkně i ako kytka a že je třba kořen vyrýpnout pozná každý - kytka začne odumírat… teď jsem nedávno sázela nové, už mají venku špičky :D Stačí kus kořene s očkem zasadit až očko povyjede. Délka zrání kořene je u me různá, asi záleží i na zálivce, hnoení, zemině, podmínkách… Detailně to nesleduji, ale i velikost kořene je vždy jiná a ne každý řízek kořene se ujme… ale dnes už mají zázvor v každém krámku se zelenimou, tak už pěstuju spíš jen pro radost… Kytka stejně v době zralosti kořene sama zajde… Teď už mívám max. deset trulíků. Dříve i padesát :D
Proč to píšu: nemáte někdo zkušenost s pěstěním zázvoru venku? Zatím se mi daří jen vevnitř a ve skleníku…

 
birkana
1663 příspěvků 08.02.13 13:14

A já kanduju jen kůru z citrusů :evil: :evil: :evil: Zítra jedu pro zázvor, dík za recept :mavam: :kytka:

 
zébulon  08.02.13 13:04

Krasa, krasa, krasa! A ty bonbony take :- ).

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz