Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabší kolečka. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a přivedeme k varu a na mírném ohni necháme přibližně jednu hodinu vařit. Zázvor by měl změknout. Chceme-li mít výsledný kandovaný zázvor méně pikantnější a méně výrazný tak v této fázi vaření vyměníme několikrát vodu. Ze zázvoru slijeme vodu. 400 g cukru a 200 g vody svaříme. Když je cukr rozpuštěný přidáme zázvor, přiklopíme pokličkou tak že necháme mezeru, aby mohla unikat pára a takto necháme na mírném ohni vařit jednu hodinu. Po hodině vaření odkryjeme pokličku a vaříme další hodinu až hodinu a půl na mírném ohni dokud se neodpaří téměř všechna voda. Po uvaření dáme zázvor oschnout na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoří-li se na zázvoru tvrdý zkrystalizovaný cukrový potah, ještě teplý ho z jednotlivých částí zázvoru odstraníme. Jednotlivé dílky zázvoru by měli připomínat gumové bonbóny. Zázvor můžeme ještě obalit v cukru. Já jsem už neobaloval. Ochucený zkrystalizovaný cukr, který nám zbyl rozdrtíme a můžeme použít při jiných receptech. Kandovaný zázvor skladujeme v uzavřené nádobě.
Recept je z kategorií: Konzervace Speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kandovaný zázvor
66 příspěvků 8.4.13 20:55
Joris, díky za recept, právě jsem dovařila, je skvělý.
Jen příště nebudu krájet plátky tak tenké
a zázvoru dám na toto množství cukru nejmíň jednou tolik, zbyla mi nakonec
mistička cukru zázvorového. Do limonády bude určitě skvělý 
@esmeralda Díky moc… takže zůstanu u truhlíků
já právě myslela, že něco venku dělám
špatně a ejhle, ono mu nesvědčí klima…
O tom puškvorci jsem slýchávala od babičky… ale sama nikdy nevyzkoušela, až kanduji vše možné i nemožné…
On ten zázvor chce na podzim omezit hnojení a zálivku, pokud ho chce člověk na hlízy, jinak roste jak ďas a vydrží jako běžná pokojovka. No, většinou mi doroste tak od metr do metr a půl… Vršek, ne kořen
Kořen podle toho, jak hnojím, zalévám a jak
velký řízek jsem použila na zasazení. Jak je zralý, kousky s očky opět
zasadím, zbytek spotřebujeme…
Kdo by chtěl pěstovat jen na parádu - když začne schnout ten stonek - nepanikařit a hlízu místo snězení nechat znovu nahodit zeleň, může se mu trochu pomoci přesazením… To jsou jen takové poznatky za dobu mých zázvorových experimentů
4813 příspěvků 9.2.13 02:13
Maminka občas vyráběla něco podobného z puškvorce. Byla to vlastně taková válečná náhražka bonbonů.
Zuzko, na pěstování zázvoru je ČR asi dost zima. Je to tropická rostlina.
Předešlí majitelé mého domku byli původem z Asie a pěstovali tu spoustu různých asijských zelenin.
Zázvor rostl jako divý přímo u vchodu. Jen potřeboval občas zalít. Vyrostl mi skoro dva metry a začal se kácet. Nevypadalo to hezky, tak jsem se ho zbavila.
Já bych ho nechala v truhlíku.
Dělám pravidelně již roky… vřele doporučuju… Dělám samostatně nebo ve směsi kandovaných citrusových kůr a plátků dýně…
Jinak - oobalené v čokoládě je ten zzázvor
i dýně famozní 
Stačí kus kořene s očkem zasadit až očko
povyjede. Délka zrání kořene je u me různá, asi záleží i na zálivce,
hnoení, zemině, podmínkách… Detailně to nesleduji, ale i velikost
kořene je vždy jiná a ne každý řízek kořene se ujme… ale dnes už
mají zázvor v každém krámku se zelenimou, tak už pěstuju spíš jen pro
radost… Kytka stejně v době zralosti kořene sama zajde… Teď už mívám
max. deset trulíků. Dříve i padesát 
Mívám zázvor i svůj, ale jak se kdy satba povede, musí být návazně sázený, aby se stíhal onovovat. Venku se mu nelíbí, alespoň u nás tedy fakt ne… ale plno truhlíků mám po baráku a v létě po skleníku… náhodou vypadá pěkně i ako kytka a že je třba kořen vyrýpnout pozná každý - kytka začne odumírat… teď jsem nedávno sázela nové, už mají venku špičky
Proč to píšu: nemáte někdo zkušenost s pěstěním zázvoru venku? Zatím se mi daří jen vevnitř a ve skleníku…
A já kanduju jen kůru z citrusů
Zítra jedu pro zázvor, dík za recept

Krasa, krasa, krasa! A ty bonbony take :- ).