Recept Kandovaný zázvor

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kandovaný zázvor

Postup

Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabší kolečka. Dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a přivedeme k varu a na mírném ohni necháme přibližně jednu hodinu vařit. Zázvor by měl změknout. Chceme-li mít výsledný kandovaný zázvor méně pikantnější a méně výrazný tak v této fázi vaření vyměníme několikrát vodu. Ze zázvoru slijeme vodu. 400 g cukru a 200 g vody svaříme. Když je cukr rozpuštěný přidáme zázvor, přiklopíme pokličkou tak že necháme mezeru, aby mohla unikat pára a takto necháme na mírném ohni vařit jednu hodinu. Po hodině vaření odkryjeme pokličku a vaříme další hodinu až hodinu a půl na mírném ohni dokud se neodpaří téměř všechna voda. Po uvaření dáme zázvor oschnout na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoří-li se na zázvoru tvrdý zkrystalizovaný cukrový potah, ještě teplý ho z jednotlivých částí zázvoru odstraníme. Jednotlivé dílky zázvoru by měli připomínat gumové bonbóny. Zázvor můžeme ještě obalit v cukru. Já jsem už neobaloval. Ochucený zkrystalizovaný cukr, který nám zbyl rozdrtíme a můžeme použít při jiných receptech. Kandovaný zázvor skladujeme v uzavřené nádobě.

Recept je z kategorií: Konzervace Speciality

Nahlásit recept

  • 08.02.13 vloženo
  • 16298x zobrazeno

Ingredience

  • 100 g zázvoru již oloupaného
  • 400 g cukru
  • 200 g vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 08.02.13 12:13

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kandovaný zázvor

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Martifulka
66 příspěvků 08.04.13 20:55

Joris, díky za recept, právě jsem dovařila, je skvělý. :kytka: :potlesk: Jen příště nebudu krájet plátky tak tenké a zázvoru dám na toto množství cukru nejmíň jednou tolik, zbyla mi nakonec mistička cukru zázvorového. Do limonády bude určitě skvělý :)

Zuzka1973
2315 příspěvků 09.02.13 10:20

@esmeralda Díky moc… takže zůstanu u truhlíků :kytka: já právě myslela, že něco venku dělám špatně a ejhle, ono mu nesvědčí klima…
O tom puškvorci jsem slýchávala od babičky… ale sama nikdy nevyzkoušela, až kanduji vše možné i nemožné…

On ten zázvor chce na podzim omezit hnojení a zálivku, pokud ho chce člověk na hlízy, jinak roste jak ďas a vydrží jako běžná pokojovka. No, většinou mi doroste tak od metr do metr a půl… Vršek, ne kořen :) Kořen podle toho, jak hnojím, zalévám a jak velký řízek jsem použila na zasazení. Jak je zralý, kousky s očky opět zasadím, zbytek spotřebujeme…
Kdo by chtěl pěstovat jen na parádu - když začne schnout ten stonek - nepanikařit a hlízu místo snězení nechat znovu nahodit zeleň, může se mu trochu pomoci přesazením… To jsou jen takové poznatky za dobu mých zázvorových experimentů :D

esmeralda
4813 příspěvků 09.02.13 02:13

Maminka občas vyráběla něco podobného z puškvorce. Byla to vlastně taková válečná náhražka bonbonů.

Zuzko, na pěstování zázvoru je ČR asi dost zima. Je to tropická rostlina.
Předešlí majitelé mého domku byli původem z Asie a pěstovali tu spoustu různých asijských zelenin.
Zázvor rostl jako divý přímo u vchodu. Jen potřeboval občas zalít. Vyrostl mi skoro dva metry a začal se kácet. Nevypadalo to hezky, tak jsem se ho zbavila.
Já bych ho nechala v truhlíku.

Zuzka1973
2315 příspěvků 08.02.13 13:36

Dělám pravidelně již roky… vřele doporučuju… Dělám samostatně nebo ve směsi kandovaných citrusových kůr a plátků dýně… :palec: Jinak - oobalené v čokoládě je ten zzázvor i dýně famozní :palec:
Mívám zázvor i svůj, ale jak se kdy satba povede, musí být návazně sázený, aby se stíhal onovovat. Venku se mu nelíbí, alespoň u nás tedy fakt ne… ale plno truhlíků mám po baráku a v létě po skleníku… náhodou vypadá pěkně i ako kytka a že je třba kořen vyrýpnout pozná každý - kytka začne odumírat… teď jsem nedávno sázela nové, už mají venku špičky :D Stačí kus kořene s očkem zasadit až očko povyjede. Délka zrání kořene je u me různá, asi záleží i na zálivce, hnoení, zemině, podmínkách… Detailně to nesleduji, ale i velikost kořene je vždy jiná a ne každý řízek kořene se ujme… ale dnes už mají zázvor v každém krámku se zelenimou, tak už pěstuju spíš jen pro radost… Kytka stejně v době zralosti kořene sama zajde… Teď už mívám max. deset trulíků. Dříve i padesát :D
Proč to píšu: nemáte někdo zkušenost s pěstěním zázvoru venku? Zatím se mi daří jen vevnitř a ve skleníku…

birkana
1687 příspěvků 08.02.13 13:14

A já kanduju jen kůru z citrusů :evil: :evil: :evil: Zítra jedu pro zázvor, dík za recept :mavam: :kytka:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.13 13:04

Krasa, krasa, krasa! A ty bonbony take :- ).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz