Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jaga13 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Inspirace u Kláry z kopce Jak děláme kandovanou dýni Pustila jsem se do toho proto, že jsem dostala velkou, na kusy nakrájenou dýni. Tato se objevila ve školce poté, co se paní učitelka dětí ptala, kdo by mohl opatřit dýni na Halloween. Jedna hodná maminka přinesla s tím, že dýně byla stráášně velká a nemohla ji unést :-)
Dýně musí být zbavena měkkých částí, použila jsem jen opravdu tuhou část dužniny, nákrájela na kostičky o straně větší než 0,5 a menší než 1 cm. Zalila vodou s rozpuštěnou kyselinou a nechala přes noc máčet. Ráno slila vodu a přisypala cukr, přidala sunquick, promíchala a nechala stát do večera. Pak jsem zahřívala až k bodu varu a za mírného varu (indukční plotýnka na 1) nechala zesklovatět - je třeba hlídat a nepřevařit. Pak jsem slila přes síto, nechala okapat, přendala na plech s papírem na pečení a sušila v horkovzdušné, pootevřené troubě asi při 50°C až šly kostičky snadno od papíru a moc se nelepily ani k sobě navzájem. Po vychladnutí jsem na papíře prosypala cukrem krupicí a zlehka promnula v prstech, aby byla každá kostička obalená. Myslela jsem, že budu mít zásobu do třených těst, přijely však děti a příští týden budu kandovat znovu, tak dobré želé prý ještě nejedly :-) Dalším výborným výsledkem je dobrá dýňová limonáda.
Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
26.9.14 19:26
jelikož pěstujeme dýně různých druhů, rozhodli jsme se vyzkoušet
tento druh úpravy.......musím narovinu přiznat, že už to nikdy zkoušet
nebudeme......3 dny jsem dýni sušila v troubě při 50 st. a výsledek je
miska kandované dýně, která je sice dobrá, ale dělali jsme z množství
1,5 kg dýně druhu turecký turban, která je výborná, sladká a voní jako
meloun…no zkrátka zkusili jsme, ale už nikdy více, za tolik úsilí to fakt
nestálo díky!
27.10.13 19:58
Vyzkoušela jsem a super Syrové, na kostičky nakrájené dýně jsem
měla 5 kg
Už jsem ji musela schovat, protože
doma všem moc chutná a chci aby mi vydržela na vánoční cukroví. Za rok
udělám znovu a měla bych asi udělat větší množství
27.10.12 14:20
Kandovanou dýni jsem dělala poprvé a to přesně dle receptu paní z kopce. Tedy místo pomerančové šťávy jsem dala šťávu z borůvkového kompotu. Ale určitě chci zkusit i část s citrusovou šťávou. K našemu překvapení je to opravdu velmi zdařilé, chutné. Obávám se, že do pečiva nezbude, že tuto dýni sníme jako pochoutku.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kandovaná dýně
9 příspěvků 1.10.13 18:24
Tak letos jsem po pročtení webu zkusila na tento způsob kandovat cuketu a patizony. Překvapivě je to dobré. Mizí to ze stolu úplně stejně jako kandovaná dýně. Nevím, zda zbude do pečiva.
Chtěla jsem zkusit, co by to udělalo, kdyby to bylo kandované i se slupkou. Celkem to jde. Bez slupky je to lepší. Zkoušela jsem to namáčet s pomeranči. Tak to má pomerančovou chuť. Cukety jsem použila žluté a zelené.
1 příspěvek 20.9.12 22:43
Prosím, poraďte, kde se dá dostat sunqick?
5068 příspěvků 16.9.12 19:56
Wolfi, to o tom světem putování
…taky tuhle formu ovoce pamatuju,

dnes budou Soniny http://www.labuznik.com/recipe.php?…
už nevím, zda jsem schopná srovnat dýně, ale ta domácí je opravdicky dobrá…a vlastně ani nevím, z jakého druhu jsem ji dělala, viz úvod
ale o víkendu se těším na opakování a Alis, klidně pošlu, třeba jako vánoční dárek předčasný???
Dag, letos jsem se přesvědčila, že cokoliv z dýně je prudce jedlé a je toho tady na Labu až zrak přechází, tak testuj, stojí to za to
Příspěvek upraven 13.10.11 v 09:35
Moc bych potřebovala ochutnat domácí kandované cokoli (zvlášť od Jagy, její výtvory nikdy nezklamou). Já pamatuju na kandované ovoce z NDR, maminka ho vozila pro vánoční pečení. Aspoň jsem měla co vydloubávat z vánočky, dávala jsem to tajně do ptačího krmítka. (Doufám, že je trest za týrání zvířat promlčený, byla jsem nezletilá!!!)
584 příspěvků 12.10.11 21:24
Holčiny pracovitý, já zírám, co všechno zmáknete. Musely byste šlapat světem hezky dlouho, abyste pamatovaly kandované ovoce v chroustavým pytlíku, později v plastovým kelímku a kordíkem k napichování. Bývala tam půlka zelené hrušky, snad kousek jablka, půl černého ořechu, třešně, kolečka pomerančové kůry a zbytek byl vyplněn právě kandovanou dýní. Ta nám jela nejméně. Ale v dnešním světě, plném kandovaného čehosi převážně z Číny už bych dýni tak odmítavě neviděl.
Znám jen dva způsoby kandování. Ten pro choulostivé ovoce (višně, jahody…) je zdlouhavý, leč úspěšný, druhý je natošup a zkusím ho popsat. Od vašeho se příliš lišit nebude
Jago, já jsem ji vypěstovala letos poprvé a tak o ní nic nevím - například neznám žádné jiné dobré věci o kterých píše Lydie, ale zalistuji a poučím se.
Lydie, moje dýně taky není tak tuhá jako třeba kupovaný kandovaný zázvor, ale kostičky jsou zjevné a je do čeho kousnout
myslím, že druh cukru je celkem lhostejný,
já jenom nemám ráda na prstech prášek, tak proto ten písek 



máčení v kyselině si pamatuji i z dětství, maminka dělávala dýňový kompot, máčela dýni v octové vodě a kompot tím byl cítit, z duše jsem nesnášela…ale kandování, hmm, to je paráda
myslím, že ta kyselina tam má i tu funkci, že se při vaření dýně nerozvařuje, mám vyzkoušeno z vaření květáku, někdy se podařilo vypěstovat ne zcela bílý a dostala jsem radu, že pár kapek octa vybělí, vyzkoušela jsem, byl bělejší, ale stále tvrdkavý…ale nemám ověřeno u dýně
a stejně jako ty čučím, co že je druhů dýní a každá jiná
Dag, o dýni bych se dělila jen s kamarádem, těch dobrot, co se z ní dá připravit
1227 příspěvků 12.10.11 17:55
Dag, určitě vyzkoušej, nemusíš kandovat celou dýni
. Ze zbytku udělej jiné dobré věci.
Lydie, větou, že kandování není tak hrozné jsi mně moc pomohla. Já mám na okně velikou dyni a už už jsem ji chtěla dát nějakým nezdarům na vyřezávání, ale po tvém konstatování jsem uvěřila, že nebudu mít ulepenou kuchyň, ale dobré zobání. Děkuju.
1227 příspěvků 12.10.11 17:16
Jago, tak jsem kandovala. Včera jsem vařila marmeládu z hokkaido dýně s pomerančem. Kandované ovoce mám ráda, kupuji si kandovaný zázvor, aloe vera, meloun apod, tak proč to nezkusit sama a s dýni. Těch mám doma dost, kupuji hlavně hokkaido. Ty nejsou tak veliké. Koupila jsem si ale i Acorn dýni, do včera jsem nevěděla, že taková existuje. Prý chutná tak trochu po lískových oříšcích a dá se jíst syrová. Tak jsem vyzkoučela. Zdálo se mi, že chutná po oříšcích. Asi proto, že to na nálepce bylo napsané
. Tak jsem, abych tu oříškovou chuť cítila
i po kandování, nedala ani citronovou šťávu, ani pomerančovou. Dýně
byla malá, oloupaná vážila asi půl kila, tak jsem jenom zasypala cukrem. Ze
několk hodin dýně plavala v cukrové vodě. Tak jsem povařila, zbylo celkem
dost šťávy, tak bude limonáda, ale je dost sladká, slila jsem, nechala
odkapat a dala na pečící papír do trouby sušit. Troubu jsem zapla nejdřív
na 50°C, potom ale na 100°C, protože nepatřím k těm trpělivým. Kousky
se mi hned od začátku nelepily, tak jsem je nechala asi 30 minut v troubě.
Potom nechala vychladnout a až teď vidím, že jsem je měla válet
v krystalovém cukru, já je válela v práškovém. Jenom nevím, jakou má
mít ta kandovaná dýně konzistenci. Ovoce, které kupuji je obyčejně
tvrdší, moje kandovaná dýně ne. Možná časem, ale ten jí nedopřeju. Tu
oříškovou chuť už necítím, ale přesto je velmi dobrá, musela jsem se
zdržovat, abych ji nesnědla hned. Ale do zítřka nevydrží. Dýně je přece
zdravá.
Jago děkuji za recept, teď vím, že to kandování není tak hrozné, jak jsem si to představovala.
ježíši, jago, nech toho, vždyť já už musím jít spát :- )). A místo toho mám cukání jít krájet dýni! Už se mi tady smějou…
holki
jste hodné, ale díky ať letí http://conovehonakopci.cz/?p=66, já
jsem se jen pokoušela napodobit
Vypadá to jednoudše. Měla jsem ke kandování vždycky respekt, ale možná to zkusím! Díky, jaguško!
jago, skvělé.Děkuji.