Recept Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d"églantiers

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Veškerou kořenovou zeleninu buď na řežeme na drobné nudličky, nebo nastrouháme, osolíme a přidáme ocet a necháme macerovat 2 hodiny. Připravíme nějakou keramickou nádobu do které uložíme kýtu posypeme macerovanou zeleninu včetně octa, zalejeme láhvi Bourgogne a uložíme na chladné místo kde necháme macerovat 3-4 dny. Nákrájíme na drobno cibuli na jemné plátečky. Výjmeme kýtu a na másle a oleji ji osmažíme. Výjmeme a na výpeku smažíme cibuli. Jakmile začne zlátnout přidáme zeleninu kterou jsme vyjmuli z vinného láku a dusíme do měkka za občasného podlévání lákem. Jakmile je zelenina měkká, přidáme kýtu a za častého podlévání dusíme do dohotovení. Kýtu výjmeme a necháme na teplém místě. Do zeleniny pídáme uvedené utlučené koření, přidáme protlak z šípků, voršestrovou omáčku, provaříme, propasirujeme anebo rozmixujeme. Omáčku zredukujeme do požadované hustoty a vložíme kýtu zpět do nádoby a na velmi mírném ohni prohřejeme. dochutíme eventuelně soli a podáváme. Pro ty, zvyklé na více omáčky, mohou tuto nastavit tmavou jiškou.

Recept je z kategorií: Divočák

Nahlásit recept

  • 08.03.10 vloženo
  • 17298x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kýta z mladého kance
  • 200 gr cibule
  • 100 gr mrkve
  • 100 gr petržele
  • 100 gr celeru
  • 100 gr slaného másla
  • 100 gr protlaku z šípků
  • 5 cl oleje
  • 5 cl vinného octa
  • 4 listy bobkové
  • 1 moka lžičku pepře
  • 1 moka lžičku nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 láhev Bourgogne červené
  • 2 polévkové lžice voršestrovou omáčku
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Brambory v páře a hrušky ve víně! Myslím že nebude chybou, když použijete i český kneddlík!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d"églantiers

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ester
288 příspěvků 11.03.10 11:24
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d´ég

už ho čtu poněkolikátý................je geniální.............
Alis,díky žes „sáhla“ po tak dobrým vínu.....

Louis
129 příspěvků 11.03.10 09:43
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcassin sauce d´ég

mea culpa...................stačilo jen si přečíst recept! :-)))

sveva
751 příspěvků 11.03.10 06:12
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Ten divočák by byl raději marcasSin. Určitě to bude jenom další překlep.
Zdravím

karminek
757 příspěvků 11.03.10 00:43
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Aničko-se zelím, ale ta šípková mně na myslivně nemine.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.03.10 22:30
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

snáď ma neubijete, ale v mrazáku mám stehno mladej ovce, myslím že v bile predávajú šípkový džem (alebo rovno omáčku?), takže si recept „trošičku“ pozmením ;o)

anickav
2904 příspěvků 10.03.10 14:58
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Se šípkovou, alebo se zelím? :o

Alis
2617 příspěvků 10.03.10 01:17
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

ano, Pinot Noir = Ruladské modré :)
Jsem trubka, ještě jsem překlep dvakrát zkopírovala

sveva
751 příspěvků 09.03.10 23:01
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Kltko

Právě jsem na to chtěla upozornit, pravděpodobně překlep (Bougogne je něco jiného). Dobrý postřeh a děkuji za českou variantu.
Zdravím

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.03.10 22:50
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

takže ak je to pinot noir, tak v našom preklade rulandské modré. Len ma mýlil rozpis, ktorý uvádza „Bougogne“ čo je o jedno písmenko menej ako „BouRgogne“ - čo je v texte - a nevedel som, či to zase nie je niečo úplne iné.

A keby náhodou nebol akurát poruke, tak to vidím ako plnohodnotne zastupiteľné aj suchým cabernetom

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.03.10 21:58
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Bourgogne A.O.C.

Označení A.O.C. (Appelation d´Origine Controlée) nesou všechna francouzská vína, jejichž původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody, technologie zpracování hroznů a kvalita produktů jsou sledovány, kontrolovány a potvrzovány specializovanými úřady. V případě burgundských vín se jedná o označení Bourgogne A.O.C.

Bourgogne Passe-tout-grain A.O.C.

Burgundská červená vína, která vznikají scelováním vín odrůd Pinot Noir a Gamay.
a ještě zajímavé stránky

Alis
2617 příspěvků 09.03.10 21:48
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Kltko,...

moje chabé vědomosti znají z oblasti Bougogne bílé Chardonay a červené Pinot Noir. Na viniciích Bougogne se možná pěstují i jiné odrůdy, to nevím. Osobně bych sáhla po Pinotu a moc bych to dál neřešila :)

A.

ester
288 příspěvků 09.03.10 21:42
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

To je fakt Jandule,díky za tip,jinak by se z tak parádního jídla,stalo pouze jídlo sezónní........................teda pokud by někdo neměl šípky v mrazáku :-).......

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.03.10 19:00
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

no fajn, k danému vínu som našiel len odkaz hovoriaci o bielom. Čo to je zač za sortu? V našich obchodoch určite bežne k dostaniu v origináli nie je, ale určite sa dá niečím úspešne nahradiť. Je suché, sladké, kyslé, trpké…? (frankovka, cabernet, vavrinec, andré, portugal, rulandské…)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 09.03.10 16:29
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Babi v podobném receptu používá šípkovou zavařeninu a myslím, že to je lepší.

ester
288 příspěvků 09.03.10 16:07
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Právě proto je tam ten protlak z šípků..............:)..........Ten se musí vyrobit?

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.03.10 06:09
Re: Kančí kýtka na šípkové omáčce - Gigot de marcasin sauce d´égl

Slyšel jsem, že kančí kýta je nejlepší na šípkové omáčce. Jen jedno mi chybí, kanec. V Americe na severozápadě nějak nejsou. To už snáz seženu kýtu z medvěda. :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz