Recept Kančí hlava

svato Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dobře opálená a očištěná hlava kance se na spodní straně po celé délce pořízne, načež se kúže velmi opatrně (nesmí se nikde proříznouti ani ouška porušiti) stáhne a do vlažné vody položí. Maso z hlavy se co možná ořeže, drobně rozkrájí a jemně useká. Zároveň se připraví 2 kg vepřového libového masa, jakož i jeden ode všech kúžiček dobře očištěný a od kosti odřezaný a drobně rozkrájený zaječí zadek a 1/2 kg na větší kostky nakrájené slaniny. Toto vše se dohromady jemně useká a skrze žíněné síto protlačí. Kosti od zajíce jakož i od masa na prkénku sekáčkem rozsekej, dej na kuthan, k tomu kus rozsekané slaniny a kousek cibulky, podlij trochou polévky a nech dusit. Pak je ve hmoždíři utluč a k tomu maso prolisuj, jekož i dvoje velká husí játra a 2 v bílém víně namočené a opět vymačkané ostrouhané housky, hrst oloupaných rozstrouhaných šalotek. Když je vše protlačeno, přendá se to do hluboké mísy, by se vše náležitě promíchati dalo, přidá se k tomu trochu ostrouhané citronové kúry, jemně ultučeného prosátého bílého pepře, tymiánu, bobkového listu, patřičné soli, 1/2 kg na malé kousky rozkrájené slaniny a 4 též na drobné kousky rozkrájené, ne docela do měkka uvařené vepřové uzené jazyky, 8 celých vajec a ještě 1/2 kg z kusu naškrábané slaniny, 8 menších na drobno rozkrájených lanýžúv a 5 dkg opařených drobných nakrájených pistácií. Když je vše náležitě promícháno, naplní se hlava, na které se byla zatím vlažná voda několikráte vystřídala a která se pomocí kartráče vyprala, takto: Rozříznutá strana hlavy jakož i oči se silnou nití zašijí, do rypáčku jakož i na otvory očí a uší se spodem položí kusy slaniny, na místo, kde byla hlava od zvířete oddělena, se přišije z polovice kus dobře očištěného měchýře, načež se hlava naplní sekaninou, měchýř se zašije kolem, by sekanina nemohla unikati, vezme se čistý ubrousek, hlava se do něho zašněruje, aby podržela přirozený tvar a nechá se 3 hodiny ve vodě vařiti. Voda, ve které se vaří, se osolí, přidá se k ní koření a bobkový list. Nádoba musí být tak veliká, aby hlava nebyla nikde tísněna a mohla se pohodlně obrátit. Pak se z vody vyndá, nechá se v ubruse vychladnouti, načež ubrousek se sundá, hlava položí na mísu a okrášlí se. doslova odpísané z: Kuchařská kniha - Sbírka vyzkoušených jídelních předpisú, vydána péčí spolku Domácnost, česká škola kuchařská, vydání XIV., Šolc a Šimáček, s r.o., Praha, 1921 ospravedlňujem sa za ú bez kolieska

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 25.01.06 vloženo
  • 11553x zobrazeno

Čas přípravy

  • ani nechcem vedieÄ

Ingredience

  • sčasti nedostupné fyzicky, sčasti málo dostupné cenovo

Doporučená příloha

  • prvá pomoc pre kuchára

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kančí hlava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kančí hlava

svato
1446 příspěvků 4.3.11 20:10

Teda, Alis, to máš fakt pravdu, na našich zrazoch skutočne býva hlad… :roll: :mrgreen:

casino
4497 příspěvků 9.10.09 03:03
Re: Kančí hlava

Co no? Normální paštika…, skoro. :-)

Alis
2617 příspěvků 9.10.09 00:17
Re: Kančí hlava,

navrhuji na příštím srazu realizovat :-))

Trochu mě sice zaráží ty rozšmelcované kosti, ale ono to asi zase lépe zasytí a na našich srazech bývá hlad, bude se to hodit.

Alis

P.S. Lanýže vyňuchá Matýsek, prý je to rozený houbař

svato
1446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kančí hlava

Bohatá ponuka hľuzoviek je na www.truffle.sk, ale s prihliadnutím na cenové relácie považujem Pupkov nápad za prínosný.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kančí hlava

Tak tohle je ovšem bomba !!! ;o) Jenom přemýšlím, jak před tím než ho picnu, přemluvím to hovado, aby mně napřed vyčmuchalo ty lanýže zpod pařezů. Kdo se s tou sviní má domluvit…?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz