Recept Kančí guláš

aneb Kančí guláš s brusinkami

(Hodnoceno 3x) Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kančí guláš

Postup

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na cibuli osmažené dozlatova, přidáme rajský protlak a znovu osmažíme. Přisypeme papriku, všechno k koření s česnekem a kolečky citronu a pomeranče. Mírně podlijeme a dusíme pod pokličkou v troubě asi 45 minut. Vydušeninu krátce orestujeme, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme asi 6 dl vody. Přisolíme, provaříme a přidáme brusinkový kompot. Necháme prohřívat na plotýnce, až se objeví tuk.

Recept je z kategorií: Divočák

Nahlásit recept

  • 20.11.01 vloženo
  • 94434x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g kančí plece
  • 50 g slaniny
  • 150 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 g sádla
  • 480 g brusinkového džemu
  • 4 kuličky pepře nebo jalovce
  • 30 g mleté papriky
  • 4 kolečka pomeranče a 4 kolečka citronu
  • kmín
  • česnek
  • mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Podáváme se špekovými knedlíčky no a s červeným vínem je to fakt pecka :)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.4.20 20:42

Po třech dnech musím přiznat, že mi to nejspíš chutná. :-)

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.4.20 21:59

Tenhle recept je psaný tak nějak zvláštně, musel jsem si ho trochu poupravit. Některé ingredience nemají množství, některé fáze nedávají smysl. Na slaninu se v postupu zapomnělo úplně, na té jsem tedy smažil cibuli. Papriky jsem dal jen 15g, jinak by z toho byl paprikáš, česneku 3 prolisované stroužky, příště raději dva. Mírně jsem podlil a dusil v troubě skoro 2 hodiny na 120°C, protože po 45 min to bylo ještě tvrdé jako bota. Když bylo maso měkké, další fázi restování, zasypávání a znovusmažení jsem vynechal. Restovat něco, co je plné vydušené šťávy z masa, abych ji odstranil a pak to zaléval vodou, abych získal něco jako šťávu, která už tam ovšem není, mi přijde jako pitomost. Prostě jsem mouku (30g) rozmíchal ve vodě (asi 0,3l) a bylo to. No a požadovaných 480g brusinkového džemu bych snad nenacpal ani do dortu. Stačilo 100g. Výsledek je zvláštní, během vaření se zdálo, že vařit citrón v guláši je ta největší blbost na světě, ale nakonec se to tak nějak prolnulo a vznikla taková kořeněná, velmi osobitá chuť. Zatím ani nevím, jestli mi chutná, nebo ne.

Odkaz na uvaření

Sidous 10.12.15 18:25

Velká dobrota, ale protože nejsme knedlíkoví, měli jsme jako přílohu polentu. Tu jsme s gulášem už kolikrát jedli v severní Itálii.

Odkaz na uvaření

daduuja 2.10.15 19:58

Dostala jsem kuchařku Guláše od Tibora Kramára a recept na Postřeleného divočáka je skoro stejný s tímto:

Kolik masa, tolik nakrájené červené cibule.
Maso se nakrájí na kostky, osolí a marinuje se (chvíli, než se udělá cibule) v trošce oleje a sladké sojovce.
Nakrájená cibule se osmahne na sádle se špekem a pod pokličkou dusí ve vlastní šťávě, dokud se téměř nerozvaří.
Přidá se maso, orestuje, ochutí divokým kořením, sladkou a pálivou paprikou, dle chuti i chilli.
Po chvíli se přilije červené víno, na 1a půl kila masa asi 3dcl, nechá se odpařit, přilije se vývar a přidá se 1 červená paprika a maso se dusí skoro doměkka.
Paprika se vyndá, guláš se zahustí dobrým rajčatovým protlakem a přidají se 2 lžíce brusinkové marmelády. Necháme přejít varem, ochutíme prolisovanými stroužky česneku, solí, pepřem, chilli …
Podáváme s chlebem nebo bramborovým knedlíkem.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Kančí guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kančí guláš s brusinkami

casino
4497 příspěvků 27.1.20 22:47

@van.Thomas
daduuja 2.10.15 19:58 píše na 1,5 kg masa 2 lžíce brusinkové marmelády.

van.Thomas
195 příspěvků 27.1.20 13:20
Dotaz:

Ještě než se do toho vrhnu, bych se rád zeptal: Opravdu je v tom guláši půl kila marmelády na půl kila masa? Přijde mi to divné… vT

daduuja
1149 příspěvků 1.1.16 19:54

@phansen maso na nudličky krájel autor receptu - Pepino, já krájela na kostky a je to v komentáři nad fotkou :-)

phansen
18 příspěvků 1.1.16 16:30
Kančí guláš s brusinkami

Proč píšete „Maso nakrájíme na nudličky“,když maso na guláš se vždy krájí na větší kostky a na obrázku to tak máte taky. Nudličky si dělejte do „číny“. Jinak recept je myslím docela v pohodě, ještě bych přidal jako do každé divočiny jalovec.

polarka1
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Kančí guláš s brusinkami

Moc nám to chutnalo. Jen jsem měla 150 g brusenek, tak jsem přidala trochu džemu z červeného rybízu.Trošku mi to přišlo bez chuti, tk jsem přidala trochu cukru a lžici smetany.Mňamku jsem podávala, jak doporučujete, se špekovými knedlíky a červeným a sklidila jsem veliký úspěch. I mému mlsnému jazyku moc chutnalo. Díky za fantastický recept.

OrkanaB
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kančí guláš s brusinkami

Výborné jídlo moc jsme si pochutnali.Jen jsem neměla pomeranč dala jsem džus pomerančový.Jinak fakt dobrý

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz