Recept Kalbelouze - velmi sladke cukrovi :)

Africká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kalbelouze   - velmi sladke  cukrovi :)

Úvod

tak toto cukrovi pochazi z alzirska :) A teda je to vyborne ! Jen na me evropanku moc moc sladke :) ale to k tomu patri … Je to tzv. mokra buchta - nacucana sirupem , krasne voni mandlema a skorici …

Postup

Tak a ted se zda recept asi hodne slozity ale neni ;) Jen se krupice a prisady v prvni casti smichaji den predem . Staci pres noc aby odpocivalo :)
Tak ze do misy si dam hrubou krupici / je nutne hrubou ;) / promicham s cukrem a zaleji rozpustenym maslem . Vse hezky rukama promnu jemne aby tzv . kazdy zrnicko bylo obalene . Pridam trosku vody / opravdu jen tu trosku co je uvedena !!! / Promicham take rukama a dam testo odpocivat / minimalne 7 hodin / Staci jen prikryt misu a nechat nekde v kuchyni .

Druhy den vezmu misu s pripravenou krupici a pridam jeste jednou 35 ml vody + vody z pomer. kvetu / mix / a trochu promnu . Pripravim si pekac nebo formu v ktere budu pect . Vytru ji maslem . A krupici si v mise rozdelim na dve casti . Prvni cast beru rukama a sypu do formy / toto neni testo je to jen ta zmekla krupice / kdyz mam pokryte cele dno formy tak si vezmu mandle mlete + trochu cukru a skorice a smicham dohromady a nasypu rovnomerne do formy na prvni cast krupice .
Vezmu druhou cast krupice a stejnym zpusobem sypu do formy aby bylo vsude rovnomerne .

Kdyz je vse hotovo tak si rozpustim 60g margarinu a jemne to tim poleji a vezmu si sterku a jen jemne uhladim povrch … nemackat moc na to :) je dulezite aby krupice nebyla slisovana .

Udelam si nozem na vrchu rezy - vzniknou kostky a na kazdou kostku dam jednu mandli .

Dam do predehrate trouby 190°C a pecu cca 35 minut … povrch by mel byt uplne bronzove hnedy :)

Kdyz uz je vse v troube pripravim si sirup … do kastrulku dam vodu + cukr + citr. stavu a varim 15 minut , potom pridam vodu z pom. kvetu a vypnu .

Kdyz je buchta upecena tak ji vyndam a poleji ji tim sirupem . Tato buchta hodne saje a opravdu vsakne vse :) Klidne ji zalijte az tak ze je ponorena a cekejte - brzy to vsakne :) Muzete jeste nozem proriznout znovu zarezy aby rychleji se sirup dostal vsude .

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 27.07.14 vloženo
  • 1532x zobrazeno

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 300 g semolina / hruba krupice /
  • 150 g cukru
  • 60 g rozpusteneho masla /margarin/
  • 35 ml voda + voda z pomerancovych kvetu
  • druhy den :
  • opet 35 ml voda + voda z pomerancovych kvetu
  • cca 60 g rozpusteneho masla /margarin/
  • mandle mlete + trocha skorice + cukr
  • mandle cele na ozdobu
  • sirup :
  • 800 ml vody
  • 320g cukru
  • citronova stava z pulky citronu
  • 2 lzice vody z pomerancovych kvetu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kalbelouze - velmi sladke cukrovi :)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Jasmina Ben
71 příspěvků 30.07.14 14:22

(y) hippolyta :) to mas pravdu i s tou vodou z pom. kvetu je to vlastne parfem pro cukrovi :) a dava se ho opravdu malo. Jeste lepsi je kdyz nekde vidim recept a do nej davaji nejen vanilku, vodu z pom. kvetu a jeste ruzovou vodu :D To pak teda nejak nevim proc se prebiji jedna vune druhou :)… no radsi takove mixy nezkousim… dekuji :hug:

 
hippolyta
394 příspěvků 29.07.14 23:17

Hezke recepty, vsechny! Tuhle sladkost delam take, u nas se ji rika namoura a misto masla davam tahini a taky pridavam jogurt. Sirup s medem. Jen chci upozornit pripadne zajemce o upeceni, at jsou zpocatku opatrni s tou vodou z pomerancovych kvetu. Uz jsem se taky setkala s reakci: „je, to chutna jako mejdlo!“. Pro stredoevropsky jazyk je to chut velmi nezvykla.
Pis dal, Jasmine, je to osvezujici cteni.

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 28.07.14 09:58

Basbusa zas u nas neni tak nacucana :) jo i tady ve francii se vsude prodava :D je to opravdu moc sladke :D ale co nadelam - manzel to miluje :) :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 28.07.14 09:33

Toto je jedno z najoblubenejsich street foood, vozik na koleckach a vola sa harias, haaraais vykrikuju…inde sa pouziva simneh cize ghee..jasmin, ta obdivujem, ja uz len ked to vidim sa mi lepi pusa.. zrovna tato basbousa- je to druh basbousa ten najzakladnejsi a najoriginalnej­si..v turecku revani, v syrskych krajinach sa vola harais/hariseh je tak nacucana tym sirupom az zuby uz z pohladu omina.. :mavam:

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 27.07.14 17:48

Fotku rezu dodam hned jak vychladne :) :) ;) :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz