Recept Kalbelouze - velmi sladke cukrovi :)

Africká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kalbelouze   - velmi sladke  cukrovi :)

Úvod

tak toto cukrovi pochazi z alzirska :) A teda je to vyborne ! Jen na me evropanku moc moc sladke :) ale to k tomu patri … Je to tzv. mokra buchta - nacucana sirupem , krasne voni mandlema a skorici …

Postup

Tak a ted se zda recept asi hodne slozity ale neni ;) Jen se krupice a prisady v prvni casti smichaji den predem . Staci pres noc aby odpocivalo :)
Tak ze do misy si dam hrubou krupici / je nutne hrubou ;) / promicham s cukrem a zaleji rozpustenym maslem . Vse hezky rukama promnu jemne aby tzv . kazdy zrnicko bylo obalene . Pridam trosku vody / opravdu jen tu trosku co je uvedena !!! / Promicham take rukama a dam testo odpocivat / minimalne 7 hodin / Staci jen prikryt misu a nechat nekde v kuchyni .

Druhy den vezmu misu s pripravenou krupici a pridam jeste jednou 35 ml vody + vody z pomer. kvetu / mix / a trochu promnu . Pripravim si pekac nebo formu v ktere budu pect . Vytru ji maslem . A krupici si v mise rozdelim na dve casti . Prvni cast beru rukama a sypu do formy / toto neni testo je to jen ta zmekla krupice / kdyz mam pokryte cele dno formy tak si vezmu mandle mlete + trochu cukru a skorice a smicham dohromady a nasypu rovnomerne do formy na prvni cast krupice .
Vezmu druhou cast krupice a stejnym zpusobem sypu do formy aby bylo vsude rovnomerne .

Kdyz je vse hotovo tak si rozpustim 60g margarinu a jemne to tim poleji a vezmu si sterku a jen jemne uhladim povrch … nemackat moc na to :) je dulezite aby krupice nebyla slisovana .

Udelam si nozem na vrchu rezy - vzniknou kostky a na kazdou kostku dam jednu mandli .

Dam do predehrate trouby 190°C a pecu cca 35 minut … povrch by mel byt uplne bronzove hnedy :)

Kdyz uz je vse v troube pripravim si sirup … do kastrulku dam vodu + cukr + citr. stavu a varim 15 minut , potom pridam vodu z pom. kvetu a vypnu .

Kdyz je buchta upecena tak ji vyndam a poleji ji tim sirupem . Tato buchta hodne saje a opravdu vsakne vse :) Klidne ji zalijte az tak ze je ponorena a cekejte - brzy to vsakne :) Muzete jeste nozem proriznout znovu zarezy aby rychleji se sirup dostal vsude .

Recept je z kategorií: Cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.07.14 vloženo
  • 1458x zobrazeno

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 300 g semolina / hruba krupice /
  • 150 g cukru
  • 60 g rozpusteneho masla /margarin/
  • 35 ml voda + voda z pomerancovych kvetu
  • druhy den :
  • opet 35 ml voda + voda z pomerancovych kvetu
  • cca 60 g rozpusteneho masla /margarin/
  • mandle mlete + trocha skorice + cukr
  • mandle cele na ozdobu
  • sirup :
  • 800 ml vody
  • 320g cukru
  • citronova stava z pulky citronu
  • 2 lzice vody z pomerancovych kvetu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kalbelouze - velmi sladke cukrovi :)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 30.07.14 14:22

(y) hippolyta :) to mas pravdu i s tou vodou z pom. kvetu je to vlastne parfem pro cukrovi :) a dava se ho opravdu malo. Jeste lepsi je kdyz nekde vidim recept a do nej davaji nejen vanilku, vodu z pom. kvetu a jeste ruzovou vodu :D To pak teda nejak nevim proc se prebiji jedna vune druhou :)… no radsi takove mixy nezkousim… dekuji :hug:

 
hippolyta
394 příspěvků 29.07.14 23:17

Hezke recepty, vsechny! Tuhle sladkost delam take, u nas se ji rika namoura a misto masla davam tahini a taky pridavam jogurt. Sirup s medem. Jen chci upozornit pripadne zajemce o upeceni, at jsou zpocatku opatrni s tou vodou z pomerancovych kvetu. Uz jsem se taky setkala s reakci: „je, to chutna jako mejdlo!“. Pro stredoevropsky jazyk je to chut velmi nezvykla.
Pis dal, Jasmine, je to osvezujici cteni.

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 28.07.14 09:58

Basbusa zas u nas neni tak nacucana :) jo i tady ve francii se vsude prodava :D je to opravdu moc sladke :D ale co nadelam - manzel to miluje :) :lol:

 
jolana
5064 příspěvků 28.07.14 09:33

Toto je jedno z najoblubenejsich street foood, vozik na koleckach a vola sa harias, haaraais vykrikuju…inde sa pouziva simneh cize ghee..jasmin, ta obdivujem, ja uz len ked to vidim sa mi lepi pusa.. zrovna tato basbousa- je to druh basbousa ten najzakladnejsi a najoriginalnej­si..v turecku revani, v syrskych krajinach sa vola harais/hariseh je tak nacucana tym sirupom az zuby uz z pohladu omina.. :mavam:

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 27.07.14 17:48

Fotku rezu dodam hned jak vychladne :) :) ;) :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz