Recept Kajmak

Srbská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nevím komu by se to chtělo vyrábět. Zatím jsem ho v Chorvatsku ani nesháněl. Běžně se bez Kajmaku obějdeš, nebo použij náhradu - netučný hrudkový tvaroh. Někde na Isrii jsem dostal v restauraci Pljeskavici s Kajmakem, ale Chorvati ve svých kuchařkách Kajmak neuvádějí.

Postup

Plnotučné mléko svaříš a necháš stát do druhého dne. Druhý den sebereš vzniklý škraloup, vložíš do dřevěné nádoby, trochu osolíš, přikryješ utěrkou a dřevěným poklopem. Druhý den postup opakuješ s další várkou mléka. Vrstvy škraloupu ukládáš jednu na druhou. Kajmak postupně zraje. Několikadennímu kajmaku se říká "mladý kajmak", chuťově má blíž k máslu a používá se: do pečiva; jako pomazánka; na dochucení pačených mletých mas (např. pljeskavice). Chceš-li získat "starý kajmak", prosoluješ ho o něco víc a necháš déle uležet. Chuťově má blíž k sýru a podává se v hrudkách jako součást studené předkrmové mísy. (zdroj: Jugoslávská kuchyně, Dušan Karpatský, 1988)

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 30.08.09 vloženo
  • 14855x zobrazeno

Čas přípravy

  • několi dní

Ingredience

  • mléko
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kajmak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 31.08.09 09:53
Re: Kajmak

Každopádně je to zajímavý recept. Dříve se prostě spotřebovalo všechno.
Jako dítě jsem škraloup z duše nenáviděla.

Skoro mám pokušení tento recept vyzkoušet. Jen si nejsem jistá zda se na tom dnešním „upraveném“ mléce vůbec škraloup udělá.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz