Recept Kafta be Tahina

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kafta be Tahina

Postup

V míse smíchat maso s kořením, petrželkou, cibulí a trochou vody. Dobře promíchat směs pomocí rukou. Vložit maso do zapékací misky ve velikosti 1l a zploštit ho na asi 2-3cm. Prstem udělat čáru středem masa a potom napříč naznačit porce. Upéct v předem vyhřáté troubě na 200°C po 30min. Omáčka: Do mísy vložit 175ml Tahini pasty, sůl a citronovou šťávu. Za stálého míchání přilévat vodu tak, aby se nevytvořily hrudky. Po 30min. pečení slít přebytečnou tekutinu z masa. Na povrch nalít omáčku a vrátit misku do trouby na dalších 10min., až omáčka trochu zhoustne (zhoustne ještě více po vychladnutí). Posypat piniovými oříšky a dát na chvíli pod gril, aby zhnědly. Podávat velice horké, s nakrájeným citronem navíc.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 23.02.03 vloženo
  • 17200x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1kg libového , pomletého hovězího masa
  • 1 velký svazek petrželky na jemno posekané
  • 2 cibule na jemno nakrájené
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička pepře
  • 1 1/2 lžičky pomletého nového koření
  • Omáčka:
  • 175ml tahini sezamové pasty, koupené , nebo z Labužníka
  • 1 lžička soli
  • šťáva ze 3 citronů
  • 500ml vody
  • 3 lžíce piiniových oříšků
  • citron navíc

Doporučená příloha

  • Rýže, fazolky, křupavý chléb a salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kafta be Tahina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kafta be Tahina

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.3.11 21:16

Ale babi, to maso bude podle me chuti stejne v siskach jako to na taliri, ale bude se lip namacet do ty tahiny. Ta me doslova dostala v te podobe jaka je tu popsana .
Udelala jsem ji takovou hezky kremovou, citron podle chuti . Jedla bych ji samotnou jak je vyborna. Takze mas taky zasluhy a ne maly! :-)

babi
6360 příspěvků 31.3.11 20:24

Jsem naprosto fascinovana tou cibuli :-D Sezamova seminka tam maji docele logicke misto, zvlaste kdyz se jedna o tahini omacku. Wydri, fakt je, ze osmazene sisky z masa jsou chutnejsi, nez zapacene maso na dne zapekaci misky. To me nenapadlo pouzit tahini omacku jenom jako namaceci… priste vyzkousim.
Dekuji Ti nejenom za vyzkouseni receptu, ale take za velice zajimavy obrazek.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.3.11 12:55

Pekla jsem jen ze 1/4 kg masa a na taliri. Posypala cernym sezamem, nemajic piniove orisky. Jake to je? Dobre, ale to je vsechno.

Ale co je doslova vynikajici, pecene maso polit tou omackou z tahiny / ne moc ridkou ) a uz
n e z a p e k a t !

Tim zapecenim ta vynikajici tahinova majda ztratila na lahodnosti .

Priloha bylo par placek.
Priste udelam sisky a budou se do omacky z tahiny namacet :potlesk:

Příspěvek upraven 31.03.11 v 13:02

babi
6360 příspěvků 28.3.11 20:15

takze jsem zvedava dvakrat, na misu a na wydri vychytavky receptu 8-o

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.11 20:07

Mam objednanou krasnou zapekaci misu, az bude, pokrtim ji kaftou ! :-P

babi
6360 příspěvků 28.3.11 19:54

كفتة بالطحينة z Lebanonu.
omlouvam se za napritomnost :-) uz jsem tu…
Wydri, dik za zajem o recept. Jak vidis, je na Labu jiz sedum let a tenkrat jsem recepty trosinku upravovala, chute byly jine, a hlavne se mnoho veci nedostalo koupit.
Popravde receno, recept jsem jiz dlouho nevarila, ale varila jsem ho ze smesi hoveziho s jehnecim (puvodne pouze jehneci), ktere je take libove. Luj hodne pouzivaji anglicane, ale to je spis z hoveziho, ale kupodivu v tomto recepte nebyl zmineny. Receptu na Kafta/Kofta je dost a to z ruznych zemi kolem Stredozemniho more, kde je nadbytek olivovych, ovocnych a orechovych haju. Rekla bych, ze se nekdy od sebe lisi pripravou, ingrediencemi a korenim. Mne se libil tento recept prave diky tahini omacce, kvuli ktere ma oriskovou chut. Z masa se mohou pripravit podlouhle sisky a ty se osmazi na mistnim oleji a potom vkladaji do zapekaci misky, kde se zaliji omackou. To by pro Tebe ivo nejspis pracovalo…
jolano, dekuji Ti za nepreberne mnozstvi receptu a zkusenosti, ktere my, zijici nekde jinde nez v dane oblasti ohodnocujeme.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.11 16:58

Babi, hora Říp nesplaskla, omáčka tedy stekla po obvodě, takže jsem pak tu zhoustlou hmotu navršila na jednotlivé porce na talířích.

Jolanko, odhalilas mne… :-D K Tahini jsem jako první dala směs citronové šťávy s vodou z naložených citronů a až pak jsem do směsi chtěla vmíchat vodu. Vody jsem nakonec dala jen 250 ml a velmi mne překvapilo, jak byla hmota za chvíli pečení tuhá.

Krůtí maso jsme zvolila, když jsem četla „libové hovězí“. Ale můžu toto jídlo zkusit např. libovým bůčkem nebo s jehněčím.

jolana
5068 příspěvků 28.3.11 01:46

:lol: ..sekana..moze byt :lol: ..ale to ovcie sadlo sa melie surove! s masom…ja by som to popravde a uprimne nejedla :mrgreen:..na to treba naturu alebo zvyk..mne stacia pionierske spomienky na vojensky barani gulas.. vonalo to daleka a jest sa to nedalo tak sa to na lyzicke natriasalo :mrgreen:..zaujimave je, ze ten vojensky gulas sa nezmenil, moj syn zazil to iste a odvtedy ma k baraniemu gulasu pekne povedane apatiu..

Tie ovce v tej oblasti maju to sadlo take previsle uschovane vo vakoch na zadku..taky typ oviec ci ako to je..a je naramne drahe..1 kg vyjde na 30 euro a myslim ze teraz ooovela viac…zalezi od urody..teda ak je dobra zima, ked nasnezi a naprsi a je dostatok pastviny na jar…a to teda nie je, sucho je..ale ste mi tym pripomenuli ze musim kupit syr..
http://travel.nationalgeographic.com/…rdan-photos/#…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.11 01:23

No jo, vlastne jsem nikdy nepremyslela nad tim, co je to vlastne luj ! A tak jsem si to ani nespojila. Njn, vzdyt to rikam, wydra! Casino, to bylo velice trefne, dik!

casino
4492 příspěvků 28.3.11 01:17

Konečně!
Celou dobu si říkám, vlastně to je taková sekaná… Nicméně, spíše by se to dalo říci o tomto Jordan kofta
Skopový tuk je snad sádlo…; kdysi se mu říkalo lůj (loj) :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.11 00:39

Vlastně to je taková sekana , jen jinak korenena, ze? To muzu udelat jen mensi mnozstvi v pekacku. Diky, uz se tesim! A jeste si obstaram to ovci sadlo. Vyzkousim, dik !

jolana
5068 příspěvků 28.3.11 00:26

Wydro, robim kofta takto..ked tak vynecham par.pretlak a pradajky a dam tahini ajko som pisala v predoslom koment..ale maaalokedy..u nas radsej s paradajkami..
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Ale urob si na aku mas chut.. ale pred rokmi da sa povedat existovala aspon v troch krajinach kofta jedina a doteraz ju robia veru bo niekto inu neje a to je : mlete maso , petrzlen, trocha bharat, sol, cibula cesnak a hlavne! sadlo..sadlo ovcie..ovecky maju zadecky a na nich plno sadla..taky vacok az im visi ..a to sadlo sa melie s masom..to je taka ta original kofta..:-)
PS: velmi chutna je mlete bravscova s havadzim..bracho takto rad a hlavne bravcove mastnesjie.. a este musim dodat, ze stavu co pusti pri peceni nechajte radsej vypiect..bude ovela chutnejsia..

Příspěvek upraven 28.03.11 v 00:29

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.3.11 00:11

Stale se na tenhle recept chystam, ted jsem rada, ze jsem vydrzela. Rady cenne tu. Ale foto ne! Hlodala jsem az v googlu a nasla ruzne obrazky, ale na tenhle nazeb zadny.
Pouze tenhle recept. Asi to bude podobne, vylepsene ?
http://www.toprecepty.sk/…a-al-tahina/
Uz mi tu delate chute, ale tech krasnych takovych je tady tolik! :-)

jolana
5068 příspěvků 27.3.11 23:54

Raz mi takto narastol korpus…doteraz sa pamatam ako som pozerala do rury a v strede sa mi dvihala hora a dvihala a pak to urobila puf a splasklo…asi to bolo dake divoke zrnko prasku do peciva.. :lol:
Dovolim si malinko poradit… kefta sa dvihala lebo kruti maso nie je mastne (vodu do kefty nikdy nedavam, je tam cibula, petrzlen a to vsetko obsahuje vodu), mala si poprepichovat pred pecenim vidlickou alebo hrotom noza.Masom/keftou pekacik treba vystlat ako cestom na pecenie sladkosti, to znamena dvihnut aj okraje. A tahini doporucujem pekacik vymastit a omacku dat hned na maso navrch+ stavu z polky citrona alebo vobec a do omacky vodu tiez nedavam..ibaze by bola tahini tak husta ako pise Iva, tak kvapkou vody rozriedit a potom citronovu stavu… zasadne do tahini citronovu stavu nakoniec–citron je ochucovadlo a ked sa da do tahini tak tahini zhustne a ked je citr. stavy vela straca na jej specifickej chuti..
Dobru chut :)
Pekny vecer :)

babi
6360 příspěvků 27.3.11 23:30

:-D ivo, neni to vyborne, ze nas ve vlastni kuchyni nehlida velky bratr? Dost na tom, ze se musime zavdecit cele rodince :roll:
Co ta hora Rip nakonec udelala, splaskla? Nakladane citrony musely definitivne pridat stredozemskou chut a tak vzacne koreni ze Sahary muselo chute jenom povznest. Piniove orisky lze nahradit take mandlemi i vlasskymi orechy. Dekuji Ti velice za odzkouseni receptu jako inspiraci k vlastnimu pojeti Kafta be Tahina :palec:

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.3.11 23:04

Vyzkoušela jsem. Nejprve se rodinka tvářila podezíravě, protože při pečení masa vznikl z placky útvar věrně podobný hoře Říp. Po jídle ale bylo pochváleno.
Maso jsem použila krůtí, nového koření dala jen 1 lžičku a skořice 1/2 lžičky. Přidala jsem 1 lžičku koření „35 spices“ dovezeného z Marrákeše. Šťávy se vypeklo celkem hodně, takže jsem v ní udusila brambory jako přílohu. Tahini jsem měla nějakou hodně odolnou, ale po zásahu ponorným mixérem byla omáčka v mžiku hlaďounká. No a místo části citronové šťávy jsem dala vodu z arabských naložených citronů, takže už další sůl nebylo třeba. Piniové oříšky nebyly, napadlo mne nahradit nesolenými pistáciemi, ale nějak nezbyl čas. Tak snad příště.
Jen nevím, jestli jsem neuvařila vlastně něco jiného… :think: :lol:

babi
6360 příspěvků 15.3.11 01:10

wydricko, jenom sedum :-) Hodne mnou uverejnenych receptu nikdy nebylo otevreno i kdyz pozdejsi duplikaty mozna ano…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.3.11 00:16

Ted jsem to objevila ! Que belleza ! a tolik let to tu ceka bez odezvy! ?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz