Recept Kachny nadívané a zelí vínem topené

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kachny nadívané a zelí vínem topené

Úvod

Dušičky jsou svátek, kdy si opět potvrdíte, že máte moc živých příbuzných a málo hrnců. A malé. A i když upečete k témuž obědu Selské kuře s kapustou podle Babi a uděláte zabíjačkový guláš a knedlíky ze tří kil mouky a 10 litrů polévky trojmocné … tak dvě kachny … jsou málo. Dá se to obejít. Kachny vykostit a nacpat k prasknutí. Kostry a drůbky do polévky. Ořechy měly být jen pekanové, ale při louskání jsem ztratila nervy a přidala vlašské ořechy, ty se loupou lépe a snadněji.

Postup

Začneme buď večer předem, nebo počítáme s pomalým pečením kachen (zelí je lepší rozležené)!
Kachny vykostíme, řez provedeme na zádech. Seřízneme prsa a vyložíme jimi místa, kde maso není. Kachny zevnitř osolíme a posypeme kmínem.
Bůček nakrájíme na plátky a polovinou plátků vyložíme prostředek kachny od krku k biskupu, po plátku vložíme i do stehýnek, odkud jsme vydolovali kost.
Dále si připravíme nádivku: rohlíky nakrájíme, osolíme, přistrouhneme muškátový oříšek a polijeme je máslem, ve kterém jsme osmahli hrst posekaných lístků šalvěje a ořechy. Po chvíli rohlíky zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Rohlíky by měly být navhčené, nikoliv promáčené (mléka raději méně a v případě nutnosti přidat).
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do rohlíků.
Nádivku navršíme prostředkem kachny, obložíme ji osminkami jablíček a navrch položíme plátky bůčku.
Obě kachny, jednu po druhé, sešijeme.
Kachny osolíme a okmínujeme zvenku a položíme je do pekáče na mřížku ze špejlí, prsy dolů. Přidáme nejlépe vývar z drůbeže, ve kterém vaříme kachní kostry a zbylé drůbky a lžíci sádla. Vedle kachen můžeme péct i zbytek bůčku, který jsme nespotřebovali.
Pekáč neprodyšně zakryjeme alobalem a pečeme asi hodinu při teplotě 150 - 180°C. Pak troubu vypneme, neotvíráme a necháme to tak do rána.
Druhý den sejmeme alobal, kachny otočíme a již jen (za občasného polévání) dopečeme do zlata a dokřupava. Jako tekutinu doplňujeme horký trojmocný drůbeží vývar, nikoliv vodu!
Zelí: lepší je rozležené, doporučuji přípravu den předem. Na sádle zpěníme na kolečka pokrájenou cibuli a pár lístků šalvěje, přihodíme hrst třtinového cukru, přidáme pokrájené zelí, špetičku kmínu a sůl a krátce osmahneme. Zelí pak zalijeme červeným vínem - asi do jedné třetiny. Společně chvíli dusíme, zelí ale musí zůstat trochu křupavé. Sejmeme z ohně.
Do hrnku nastrouháme oloupané brambory, zalijeme je vínem, odebraným ze zelí, přidáme hrst třtinového cukru (dle uvážení, ochutnáme) a provaříme. Rozvařené brambory vmícháme do zelí, přidáme brusinky, prohřejeme a na závěr přidáme na osminky nakrájená neoloupaná jablka. Dále již nevaříme, ale necháme do druhého dne rozležet, kdy zelí jen dochutíme, je-li nutno a prohřejeme.


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.11.13 vloženo
  • 1954x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 - 4 hodiny

Počet porcí

  • 18 porcí

Ingredience

  • 2 kachny s drůbky nebo
  • 2 kachní játra
  • 10 rohlíků obstarožních
  • 1/2 - 3/4 kg libového bůčku
  • 3 vejce celá
  • 5 bílků (které zbyly)
  • 2 jablka
  • sůl
  • kmín
  • šalvěj
  • muškátový oříšek
  • 2 hrsti ořechů (směs pekanových a vlašských)
  • asi 1/4 l mléka do nádivky
  • Zelí:
  • 2 hlávky červeného zelí
  • 3/4 l červeného vína
  • 4 červené cibule
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • 1 malá špetka kmínu
  • 6 lístků šalvěje
  • třtinový cukr
  • 15 dkg sušených brusinek
  • 5 jablek
  • 2 velké brambory

Doporučená příloha

  • nadýchané houskové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 09.11.13 11:13

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kachny nadívané a zelí vínem topené

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ačraj
697 příspěvků 11.11.13 10:59

Já měla toho kačera z domácího chovu, tak z něho bylo pěkných 8 porcí, bylo nás 6, tak se ani celý nesnědl, budeš-li mít kačku z obchodu, ;) tak ji s mužem lehce zbaštíte. :lol: :mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 10.11.13 22:40

Ach, to je krása. Pomalé pečení je záruka úspěchu. U nás se peče většinou přes noc.

Již plánuji vánoční menu a jelikož nás bude u stolu patnáct (jenom nejbližší rodina), tahle kačka se tam možná i vejde.

A nebo že bych to nechala na později a rozdělila se jen se svým mužem? :oops:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 10.11.13 12:10

A prý krize! :lol: :lol: :lol:
To víš, kdo je línej, musí být mazanej!
Mám radost, když lidem chutná! :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 10.11.13 11:38

Na minulou neděli jsem také pekla kačera, využila jsem Tvé rady, dovnitř cibuli a jablka, kmín, sůl a dále přesný postup, jak jsi mi poradila, :kytka: byl vynikající, :potlesk: měkoučký, k němu dva druhy zelí a knedlíky bramborové i houskové. :mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 09.11.13 23:15

A to mám ještě navíc tak malou kuchyň, že mi nestačí ani prostor, natož vzduch! :lol:

 
Eja
3811 příspěvků 09.11.13 21:47

No jo, pro dva. Ale pak zjistíš v nepravou chvíli, že sporák se čtyřmi hořáky fakt nestačí, trouba je malá, a ještě chybí i dvoje ruce navíc :mrgreen: :mrgreen: :mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 09.11.13 21:42

Tak brak, jo? Tak koukej, jakou jsem vyfikla dekadenci! Experimentální studie v zelené. Panoška hadr! :pankac:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 09.11.13 21:38

To jsem si početla! Uložila jsem si to a budu přemýšlet, to by v tom byl čert! Jediné, co se dá udělat mezi ležením a ležením jsou ty brusinky, nejspíš. Stůňu po takovém velkém sporáku (on je trochu za těch 25 tisíc nepraktický, když většinu času vařím pro dva) - je nižší, než pracovní plocha, má pět až sedm hořáků a troubu přes metr širokou, spoustu funkcí, včetně přepékání starých bab na mladé vypečené krasavice inteligentní. Moc se mi líbí. V té by se dal upéct i pštros. To tu snad ještě nikdo nedělal, nebo ano? Podíváme se a zamyslíme. Co bychom neudělali pro Labužníka! :lol:

 
Eja
3811 příspěvků 09.11.13 20:54

Já myslím, že tahle symfonie chutí nemá s klasickou kachnou moc společného, zkusila bych to stylem „upekla jsem roládu“ :P

 
Eja
3811 příspěvků 09.11.13 20:52
Nemám slov...

Dokonalé :kytka:
Nenáročné na přípravu :mrgreen:. VELMI sympatická je ale dvojfázová příprava, to bych mohla i někdy stihnout. Knedlíček s dovolením bramborový, od máti z Bystřan.
No ale pro větší společnost by se Ti mohlo příště třeba hodit tohle.. období vánočních návštěv se blíží…když si to představím vynásobeno třemi…to bych se asi přijela podívat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :hug:

 
jolana
5064 příspěvků 09.11.13 19:30

…bestialne.. 8o :palec:

 
hippolyta
394 příspěvků 09.11.13 18:22

Dneska je to spis George Braque! Krasne.

 
M.Suskova
206 příspěvků 09.11.13 17:20

Když čtu tento recept, tak mi kapou sliny do klávesnice. Mám ale smůlu v tom, že u nás nemají rádi kachnu a pro jednoho se to nedá dělat.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Cibulačka Cibulačka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz