Recept Kachny nadívané a zelí vínem topené

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kachny nadívané a zelí vínem topené

Úvod

Dušičky jsou svátek, kdy si opět potvrdíte, že máte moc živých příbuzných a málo hrnců. A malé. A i když upečete k témuž obědu Selské kuře s kapustou podle Babi a uděláte zabíjačkový guláš a knedlíky ze tří kil mouky a 10 litrů polévky trojmocné … tak dvě kachny … jsou málo. Dá se to obejít. Kachny vykostit a nacpat k prasknutí. Kostry a drůbky do polévky. Ořechy měly být jen pekanové, ale při louskání jsem ztratila nervy a přidala vlašské ořechy, ty se loupou lépe a snadněji.

Postup

Začneme buď večer předem, nebo počítáme s pomalým pečením kachen (zelí je lepší rozležené)!
Kachny vykostíme, řez provedeme na zádech. Seřízneme prsa a vyložíme jimi místa, kde maso není. Kachny zevnitř osolíme a posypeme kmínem.
Bůček nakrájíme na plátky a polovinou plátků vyložíme prostředek kachny od krku k biskupu, po plátku vložíme i do stehýnek, odkud jsme vydolovali kost.
Dále si připravíme nádivku: rohlíky nakrájíme, osolíme, přistrouhneme muškátový oříšek a polijeme je máslem, ve kterém jsme osmahli hrst posekaných lístků šalvěje a ořechy. Po chvíli rohlíky zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali žloutky. Rohlíky by měly být navhčené, nikoliv promáčené (mléka raději méně a v případě nutnosti přidat).
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do rohlíků.
Nádivku navršíme prostředkem kachny, obložíme ji osminkami jablíček a navrch položíme plátky bůčku.
Obě kachny, jednu po druhé, sešijeme.
Kachny osolíme a okmínujeme zvenku a položíme je do pekáče na mřížku ze špejlí, prsy dolů. Přidáme nejlépe vývar z drůbeže, ve kterém vaříme kachní kostry a zbylé drůbky a lžíci sádla. Vedle kachen můžeme péct i zbytek bůčku, který jsme nespotřebovali.
Pekáč neprodyšně zakryjeme alobalem a pečeme asi hodinu při teplotě 150 - 180°C. Pak troubu vypneme, neotvíráme a necháme to tak do rána.
Druhý den sejmeme alobal, kachny otočíme a již jen (za občasného polévání) dopečeme do zlata a dokřupava. Jako tekutinu doplňujeme horký trojmocný drůbeží vývar, nikoliv vodu!
Zelí: lepší je rozležené, doporučuji přípravu den předem. Na sádle zpěníme na kolečka pokrájenou cibuli a pár lístků šalvěje, přihodíme hrst třtinového cukru, přidáme pokrájené zelí, špetičku kmínu a sůl a krátce osmahneme. Zelí pak zalijeme červeným vínem - asi do jedné třetiny. Společně chvíli dusíme, zelí ale musí zůstat trochu křupavé. Sejmeme z ohně.
Do hrnku nastrouháme oloupané brambory, zalijeme je vínem, odebraným ze zelí, přidáme hrst třtinového cukru (dle uvážení, ochutnáme) a provaříme. Rozvařené brambory vmícháme do zelí, přidáme brusinky, prohřejeme a na závěr přidáme na osminky nakrájená neoloupaná jablka. Dále již nevaříme, ale necháme do druhého dne rozležet, kdy zelí jen dochutíme, je-li nutno a prohřejeme.

Nahlásit recept

  • 09.11.13 vloženo
  • 2022x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 - 4 hodiny

Počet porcí

  • 18 porcí

Ingredience

  • 2 kachny s drůbky nebo
  • 2 kachní játra
  • 10 rohlíků obstarožních
  • 1/2 - 3/4 kg libového bůčku
  • 3 vejce celá
  • 5 bílků (které zbyly)
  • 2 jablka
  • sůl
  • kmín
  • šalvěj
  • muškátový oříšek
  • 2 hrsti ořechů (směs pekanových a vlašských)
  • asi 1/4 l mléka do nádivky
  • Zelí:
  • 2 hlávky červeného zelí
  • 3/4 l červeného vína
  • 4 červené cibule
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • 1 malá špetka kmínu
  • 6 lístků šalvěje
  • třtinový cukr
  • 15 dkg sušených brusinek
  • 5 jablek
  • 2 velké brambory

Doporučená příloha

  • nadýchané houskové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 09.11.13 11:13

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kachny nadívané a zelí vínem topené

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ačraj
697 příspěvků 11.11.13 10:59

Já měla toho kačera z domácího chovu, tak z něho bylo pěkných 8 porcí, bylo nás 6, tak se ani celý nesnědl, budeš-li mít kačku z obchodu, ;) tak ji s mužem lehce zbaštíte. :lol: :mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 10.11.13 22:40

Ach, to je krása. Pomalé pečení je záruka úspěchu. U nás se peče většinou přes noc.

Již plánuji vánoční menu a jelikož nás bude u stolu patnáct (jenom nejbližší rodina), tahle kačka se tam možná i vejde.

A nebo že bych to nechala na později a rozdělila se jen se svým mužem? :oops:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 10.11.13 12:10

A prý krize! :lol: :lol: :lol:
To víš, kdo je línej, musí být mazanej!
Mám radost, když lidem chutná! :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 10.11.13 11:38

Na minulou neděli jsem také pekla kačera, využila jsem Tvé rady, dovnitř cibuli a jablka, kmín, sůl a dále přesný postup, jak jsi mi poradila, :kytka: byl vynikající, :potlesk: měkoučký, k němu dva druhy zelí a knedlíky bramborové i houskové. :mavam:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 09.11.13 23:15

A to mám ještě navíc tak malou kuchyň, že mi nestačí ani prostor, natož vzduch! :lol:

 
Eja
3831 příspěvků 09.11.13 21:47

No jo, pro dva. Ale pak zjistíš v nepravou chvíli, že sporák se čtyřmi hořáky fakt nestačí, trouba je malá, a ještě chybí i dvoje ruce navíc :mrgreen: :mrgreen: :mavam:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 09.11.13 21:42

Tak brak, jo? Tak koukej, jakou jsem vyfikla dekadenci! Experimentální studie v zelené. Panoška hadr! :pankac:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 09.11.13 21:38

To jsem si početla! Uložila jsem si to a budu přemýšlet, to by v tom byl čert! Jediné, co se dá udělat mezi ležením a ležením jsou ty brusinky, nejspíš. Stůňu po takovém velkém sporáku (on je trochu za těch 25 tisíc nepraktický, když většinu času vařím pro dva) - je nižší, než pracovní plocha, má pět až sedm hořáků a troubu přes metr širokou, spoustu funkcí, včetně přepékání starých bab na mladé vypečené krasavice inteligentní. Moc se mi líbí. V té by se dal upéct i pštros. To tu snad ještě nikdo nedělal, nebo ano? Podíváme se a zamyslíme. Co bychom neudělali pro Labužníka! :lol:

 
Eja
3831 příspěvků 09.11.13 20:54

Já myslím, že tahle symfonie chutí nemá s klasickou kachnou moc společného, zkusila bych to stylem „upekla jsem roládu“ :P

 
Eja
3831 příspěvků 09.11.13 20:52
Nemám slov...

Dokonalé :kytka:
Nenáročné na přípravu :mrgreen:. VELMI sympatická je ale dvojfázová příprava, to bych mohla i někdy stihnout. Knedlíček s dovolením bramborový, od máti z Bystřan.
No ale pro větší společnost by se Ti mohlo příště třeba hodit tohle.. období vánočních návštěv se blíží…když si to představím vynásobeno třemi…to bych se asi přijela podívat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :hug:

 
jolana
5065 příspěvků 09.11.13 19:30

…bestialne.. 8o :palec:

 
hippolyta
394 příspěvků 09.11.13 18:22

Dneska je to spis George Braque! Krasne.

 
M.Suskova
206 příspěvků 09.11.13 17:20

Když čtu tento recept, tak mi kapou sliny do klávesnice. Mám ale smůlu v tom, že u nás nemají rádi kachnu a pro jednoho se to nedá dělat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz