Recept Kachna s meruňkami

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kachnu si umyjeme, osušíme, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Jablka si umyjeme, odstraníme jádřince a naplníme spolu se sušenými meruňkami vnitřek a otvor uzavřeme. Křídla a stehna k sobě přivážeme a kachnu položíme do vymazaného pekáče prsní částí dolů.
Pečeme v předehřáté troubě při 225°C asi 15 minut.
Za tu dobu si nakrájíme celer, mrkev a cibuli na kostičky, přidáme do pekáče ke kachně, kterou jsme před tím otočili prsní částí nahoru a zalijeme 125 ml vývaru, nebo vody. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 60 minut a pravidelně podléváme.
Kachna je hotová ve chvíli, kdy píchneme do stehna a vytéká nám hnědá šťáva, pokud ne, pečeme ještě dál.

K této kachničce je dobré podušené kyselé zelí na cibulce, kterou necháme na másle zesklovatět. Zbylé meruňky nakrájíme na proužky, přidáme vývar, marmeládu, osolíme, opepříme a tuto směs povaříme tak 30 minut a nalijeme na zelí, které promícháme. Servírujeme ke kachně, kterou po upečení necháme 10 minut vychladnout v otevřené troubě. Sebereme si tuk a výpek si slejeme do kastrůlku (musí zůstat se zeleninou), přidáme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba dosolíme a kachnu naporcujeme.

Dobrou chuť!

recept: Vánoční katalog Inspirace.

Recept je z kategorií: Kachna


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.03.08 vloženo
  • 6010x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 minut

Ingredience

  • 1 kachna kolem 2 kg
  • 2 KL majoránky
  • 2 kyselá jablka
  • 200 g sušených meruněk
  • 2 cibule
  • 200 g celeru
  • 350 g mrkve
  • 2 PL másla
  • 250 ml slepičího vývaru
  • 2- 3 PL meruňkové marmelády
  • 100 g smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • knedlíky, nebo brambory a meruňkové zelí v receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kachna s meruňkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami

S kuřetem bych to dokázala pochopit. U kachny bych brala to jablko a vydejchala bych i ty meruňky, ale kachna a ještě smetana, to je vražda řekla… Co smetana, šlehačka!

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami- jolana

Jolanko, s kuřetem to bude určitě také dobré, já to dělala i z krůtího a nezklamalo mě to! Po víkendu písni, jak jste si pochutnali- jsem holka zvědavá. T.

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami

..mame velmi radi susene merunky do jedla.Takze v nedelu si dame takto kurca. Kacku bohuzial momentalne nemam a cakat az pojdem na nakup nebudem..;)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami- Eja

Ejo, dělala jsem dokonce 2 najednou předloni o svátcích, kdy tu byla návštěva. Tý smetany je tam jen 100 g což není moc a ten výpek to hezky zjemní. Nám to všem moc chutnalo a mělo to takovou zvláštní, pikantní a jemnou chuť a ta šťáva byla dost jedlá. Dokonce jsem přihodila i pár kompotovaných meruněk do kachního vnitřku. T.

 
Eja
3820 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami

Terrinko, už jsi podle tohoto receptu vařila? Jaké to je ? Neumím si nějak představit tu omáčku se smetanou a to zelí - tedy to zelí si docela představím, to bude asi moc dobré, ale nějak mi k tomu nepasuje ( a ke kachně vůbec) ta smetanová omáčka.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami- Labužníci,

recept je přepsán! T.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Terrinko, co třeba přepsat tento recept … je jich tu hafo. To jako, že bys chtěla začít odznova s čistým štítem a dokázala, že to všechno co píšeš … myslíš vážně. My to také jako budeme brát vážně. Odkaz patří k diskuzi Mimo mísu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Blanco, dávala jsem potřikráté puding na vaření a ztuhlo to vždy, tak nevím…

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

V sobotu jsem opět udělala k odpolední svačince, použila jsem 30% šlehačku, jeden a půl kompotu mandarinek (šťávu z obou kompotů, zbytek mandarinek na ozdobu). Vše krásně ztuhlo, opravdu je nutný puding bez vaření, snacha dala obyčejný a krém zůstal tekutý.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Je důležité použít ten správný pudink - Creme Olé od Ötkera - de facto instantní!!!
Ale kdosi to zkoušel i tak, že si uvařil pudink sám a pak zašlehal do směsi tří ostatních surovin. Protože z obyčejného pudinkového prášku to asi nepůjde.
Já osobně mám recept jen s jednou plechovkou mandarinek, už jsem zkusila i s jahodama (ale pokrájela jsem je) a s borůvkovým kompotem.
Jednou u nás neměli 33% šlehačku, použila jsem tedy 40% a bylo to ještě, ještě, ještě lepší.
Recept mám z Tupperware.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

A jdu na tenhle dezertík znovu, dostali jsme na něj chuť, tak jen co dopijeme kafčo jdu třepat. Korpus mám stále doma pro „strýčka Příhodu“ a teď právě nastala ta chuťová minutka. Hotové raz dva a snědené zrovna tak, to už vidím předem.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Dnes po obědě najednou nečekaná návštěva a koupený korpus byl doma. Vrhla sem se na dezertík, ten mě hned napadl-rychlovka. Udělala šup,šup,šup a bylo hotovo. Po návštěvě bylo také šup a chvály pytel- nezbyl ani drobeček. A tak to má být a tak mě to těší.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Esmeraldo,Sigrid je šikovná a docela hezky ti to vysvětlila!Ano šlehačka 30%-200ml,kompot-250ml 2× a ten puding bez vaření je suprovej,jen se našlehá v 1/2 l.mléka a tím krásně zhoustne.Pokud koupíš korpus je to úžasně rychlý a vynikající.Nikdy nám nic nezbyde.Vysvětlila jsem ti to pozdě,ale přece viď.Třeba to budeš dělat teď o víkendu-tak dobrou chuť!!!

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT - Sigrid,

díky za upřesnění.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Esme, pokud se tu nezjeví terrinka, tak alespoň pokus o upřesnění: šlehačka mívá většinou kolem 200ml (trvanlivá 250) a 30 - 40% tuku; ztužovač je malý sáček o hmotnosti 13g (v Německu kupuji v krabici a dávkování je tam na KL podle množství smetany); malá konzerva mandarinek je obsah 250ml; puding bez vaření neznám, ale pytlík v krámě vypadá stejně veliký jako normální puding, který bývá do 0,5l mléka. Snad Ti to zatím pomůže a autorka se sem třeba časem podívá a recept upřesní.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT - Terinko,

recept je velice lákavý.
Mohla bys prosím doplnit do receptu jak velká je ta šlehačka, kolik má tuku, na jaké množství je ten pudink bez vaření a jak velké jsou malé mandarinkové kompoty? Díky.

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Tento dezert je tu pod názvem Koláč Hrk Hrk. Je moc dobrý a rychlý. Ale myslím, že je tu již několikrát.

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Tenhle recept jsem tu teprve nedávno četla, jen místo mandarinkového kompotu byl použit ananasový. Jmenoval se nějak jinak.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT - Terrinko

Tak to jsem zvědavá, jestli to funguje. Ale moc. Zlákala jsi mě.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz