Recept Kachna s meruňkami

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kachnu si umyjeme, osušíme, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Jablka si umyjeme, odstraníme jádřince a naplníme spolu se sušenými meruňkami vnitřek a otvor uzavřeme. Křídla a stehna k sobě přivážeme a kachnu položíme do vymazaného pekáče prsní částí dolů.
Pečeme v předehřáté troubě při 225°C asi 15 minut.
Za tu dobu si nakrájíme celer, mrkev a cibuli na kostičky, přidáme do pekáče ke kachně, kterou jsme před tím otočili prsní částí nahoru a zalijeme 125 ml vývaru, nebo vody. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 60 minut a pravidelně podléváme.
Kachna je hotová ve chvíli, kdy píchneme do stehna a vytéká nám hnědá šťáva, pokud ne, pečeme ještě dál.

K této kachničce je dobré podušené kyselé zelí na cibulce, kterou necháme na másle zesklovatět. Zbylé meruňky nakrájíme na proužky, přidáme vývar, marmeládu, osolíme, opepříme a tuto směs povaříme tak 30 minut a nalijeme na zelí, které promícháme. Servírujeme ke kachně, kterou po upečení necháme 10 minut vychladnout v otevřené troubě. Sebereme si tuk a výpek si slejeme do kastrůlku (musí zůstat se zeleninou), přidáme smetanu a krátce povaříme. Je-li třeba dosolíme a kachnu naporcujeme.

Dobrou chuť!

recept: Vánoční katalog Inspirace.

Recept je z kategorií: Kachna

Nahlásit recept

  • 03.03.08 vloženo
  • 6119x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 minut

Ingredience

  • 1 kachna kolem 2 kg
  • 2 KL majoránky
  • 2 kyselá jablka
  • 200 g sušených meruněk
  • 2 cibule
  • 200 g celeru
  • 350 g mrkve
  • 2 PL másla
  • 250 ml slepičího vývaru
  • 2- 3 PL meruňkové marmelády
  • 100 g smetany ke šlehání
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • knedlíky, nebo brambory a meruňkové zelí v receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kachna s meruňkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami

S kuřetem bych to dokázala pochopit. U kachny bych brala to jablko a vydejchala bych i ty meruňky, ale kachna a ještě smetana, to je vražda řekla… Co smetana, šlehačka!

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami- jolana

Jolanko, s kuřetem to bude určitě také dobré, já to dělala i z krůtího a nezklamalo mě to! Po víkendu písni, jak jste si pochutnali- jsem holka zvědavá. T.

jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami

..mame velmi radi susene merunky do jedla.Takze v nedelu si dame takto kurca. Kacku bohuzial momentalne nemam a cakat az pojdem na nakup nebudem..;)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami- Eja

Ejo, dělala jsem dokonce 2 najednou předloni o svátcích, kdy tu byla návštěva. Tý smetany je tam jen 100 g což není moc a ten výpek to hezky zjemní. Nám to všem moc chutnalo a mělo to takovou zvláštní, pikantní a jemnou chuť a ta šťáva byla dost jedlá. Dokonce jsem přihodila i pár kompotovaných meruněk do kachního vnitřku. T.

Eja
3842 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami

Terrinko, už jsi podle tohoto receptu vařila? Jaké to je ? Neumím si nějak představit tu omáčku se smetanou a to zelí - tedy to zelí si docela představím, to bude asi moc dobré, ale nějak mi k tomu nepasuje ( a ke kachně vůbec) ta smetanová omáčka.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kachna s meruňkami- Labužníci,

recept je přepsán! T.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Terrinko, co třeba přepsat tento recept … je jich tu hafo. To jako, že bys chtěla začít odznova s čistým štítem a dokázala, že to všechno co píšeš … myslíš vážně. My to také jako budeme brát vážně. Odkaz patří k diskuzi Mimo mísu.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Blanco, dávala jsem potřikráté puding na vaření a ztuhlo to vždy, tak nevím…

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

V sobotu jsem opět udělala k odpolední svačince, použila jsem 30% šlehačku, jeden a půl kompotu mandarinek (šťávu z obou kompotů, zbytek mandarinek na ozdobu). Vše krásně ztuhlo, opravdu je nutný puding bez vaření, snacha dala obyčejný a krém zůstal tekutý.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Je důležité použít ten správný pudink - Creme Olé od Ötkera - de facto instantní!!!
Ale kdosi to zkoušel i tak, že si uvařil pudink sám a pak zašlehal do směsi tří ostatních surovin. Protože z obyčejného pudinkového prášku to asi nepůjde.
Já osobně mám recept jen s jednou plechovkou mandarinek, už jsem zkusila i s jahodama (ale pokrájela jsem je) a s borůvkovým kompotem.
Jednou u nás neměli 33% šlehačku, použila jsem tedy 40% a bylo to ještě, ještě, ještě lepší.
Recept mám z Tupperware.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

A jdu na tenhle dezertík znovu, dostali jsme na něj chuť, tak jen co dopijeme kafčo jdu třepat. Korpus mám stále doma pro „strýčka Příhodu“ a teď právě nastala ta chuťová minutka. Hotové raz dva a snědené zrovna tak, to už vidím předem.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Dnes po obědě najednou nečekaná návštěva a koupený korpus byl doma. Vrhla sem se na dezertík, ten mě hned napadl-rychlovka. Udělala šup,šup,šup a bylo hotovo. Po návštěvě bylo také šup a chvály pytel- nezbyl ani drobeček. A tak to má být a tak mě to těší.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Esmeraldo,Sigrid je šikovná a docela hezky ti to vysvětlila!Ano šlehačka 30%-200ml,kompot-250ml 2× a ten puding bez vaření je suprovej,jen se našlehá v 1/2 l.mléka a tím krásně zhoustne.Pokud koupíš korpus je to úžasně rychlý a vynikající.Nikdy nám nic nezbyde.Vysvětlila jsem ti to pozdě,ale přece viď.Třeba to budeš dělat teď o víkendu-tak dobrou chuť!!!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT - Sigrid,

díky za upřesnění.

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Esme, pokud se tu nezjeví terrinka, tak alespoň pokus o upřesnění: šlehačka mívá většinou kolem 200ml (trvanlivá 250) a 30 - 40% tuku; ztužovač je malý sáček o hmotnosti 13g (v Německu kupuji v krabici a dávkování je tam na KL podle množství smetany); malá konzerva mandarinek je obsah 250ml; puding bez vaření neznám, ale pytlík v krámě vypadá stejně veliký jako normální puding, který bývá do 0,5l mléka. Snad Ti to zatím pomůže a autorka se sem třeba časem podívá a recept upřesní.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT - Terinko,

recept je velice lákavý.
Mohla bys prosím doplnit do receptu jak velká je ta šlehačka, kolik má tuku, na jaké množství je ten pudink bez vaření a jak velké jsou malé mandarinkové kompoty? Díky.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Tento dezert je tu pod názvem Koláč Hrk Hrk. Je moc dobrý a rychlý. Ale myslím, že je tu již několikrát.

ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT

Tenhle recept jsem tu teprve nedávno četla, jen místo mandarinkového kompotu byl použit ananasový. Jmenoval se nějak jinak.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: VYNIKAJÍCÍ TŘEPANÝ DEZERT - Terrinko

Tak to jsem zvědavá, jestli to funguje. Ale moc. Zlákala jsi mě.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz